nikola38
3. dub 2022
115 

U nás doma s Canon SELPHY Square QX10

Přeji krásný den všem. 

Jak se testovala Canon SELPHY Square QX10 u nás? 

Naše testování nebylo asi úplně typické. Ale to až později. 

K čemu je tiskárna dobrá a jak se dají fotky využít? To je docela jednoduché. Tiskárna tiskne menší formát fotek. Papír, na který se tiskne, je nalepovací. Zadní část lze velmi snadno odlepit a fotka následně hned drží na zvoleném místě. Fotky můžeme použít při výrobě scrapbooku, který se v posledních letech stal trendem. Fotku můžeme samozřejmě hned vyvěsit na nástěnku, umístit do fotoalba, či si vyrábět i fotoknihu. Partner našel krásné využití, fotku si nalepil pod průhledný obal telefonu a má z fotky radost jako malé dítě u stromečku. Já si zatím vytisknuté fotky uschovám. Některé budou zdobit nástěnku v obýváku, jedna už připomíná malé štěstí v břiše při pohledu na lednici. A ostatní fotky? Ostatní fotky poputují do fotoalba a do turistického deníku. Turistický deník zatím, bohužel, nemám. Zatím jsem nenašla žádný, který by mi vyhovoval. S velkou pravděpodobností přestanu hledat předtištěný vzor a vezmu si inspiraci ze scrapbooku a turistický deník si vyrobím svůj vlastní. 

Fotka, kterou si vytiskneme, je poměrně malá, ale pro výše zmíněné je plně dostačující. Fotku ještě zmenší rámeček a spodní malá lišta pro umístění jednoduchého popisku (třeba atmosféra, nálada, místo). 

Spolu s tiskárnou musíme mít chytrý telefon a v něm aplikaci, přes kterou vlastně probíhá veškerá komunikace s tiskárnou. V aplikaci jsou jednoduché funkce, pro mé potřeby jsou dostačující. Fotku si vybereme přímo z telefonu, klidně i právě vyfocenou. Můžeme si fotky oříznout, otočit, přidat barvený filtr, rámeček a jiné. A právě i výše zmíněný nápis. Jediné co bych vytkla aplikaci, je absence českého jazyka. Myslím, že v dnešní době jsou kreativní i lidé v důchodcovském věku a těm by mohla angličtina dělat problém. Aplikace je jinak jednoduchá na obsluhu a během pár kliknutí už nám fotka vyjíždí z tiskárny. 

Tiskárna fotku tiskne ve 4 krocích. Každou barvu tiskne zvlášť. Můžeme tak vidět napřed žlutou fotku, poté červenou, poté už chytá barevnost, jakou máme i na originálu. V posledním kroku už jen doladí odstíny. Pro mě bylo velmi zajímavé a zábavné sledovat změnu na fotce. Lze si všimnout, že fotka je potažená fólií, spodní část fotky (lišta) se oproti fotce vůbec neleskne. Fotky jsou velmi krásné kvality, je potřeba si dát jen pozor na zdroj světla. Pokud je na fotce třeba slunce, fotka v telefonu sice vypadá krásně, ale fotka je mírně přesvícená, ale v aplikaci lze také upravit jas i kontrast. Zkusili jsme vytisknout i fotky pořízené zrcadlovkou, které i v telefonu mají velké rozlišení a i s těmito fotkami si tiskárna poradila a fotky jsou barevně moc hezké a ostré. 

Fotky mají rozměr 10x15 cm - údaj je z portálu heureka.cz, po upozornění v komentáři bych ráda uvedla, že údaj není správný, na stránkách alza.cz, datart.cz udávají rozměr fotky 6,8x6,8 cm - tento údaj správný je. Papír, který do tiskárny lze dát má rozměr 8,5x7,2 cm. Tiskárna je malá a skladná. Vleze se do batohu i průměrné kabelky. Lze ji tak mít stále u sebe. Příslušenství, které se k tiskárně dá dokoupit, jsou papíry a cartridge (barva). 

Abych nebyla jen pozitivní. Pořizovací cena tiskárny i náhradního příslušenství je vyšší, když si cenu zdvojnásobíme, můžeme pořídit klasickou velkou tiskárnu, která nám fotky také zvládne vytisknout. Myslím že puberťákovi, který by nejradši měl vytištěné všechny fotky, by se tiskárna vůbec nevyplatila a dost prodražila. Ale pokud je užívána s rozumem a opravdu pro potěchu, případně pro tvorbu ať už scrapbooku či turistického deníku, je určitě skvělým pomocníkem. Ocenila bych možnost koupit větší balení s cartridge a papíry. Možná jsem špatně hledala, ale balení 20 papíru s barvou mi přijde zbytečně malé a člověk musí myslet na to, aby si koupil více balení, případně, aby objednal s předstihem. Dokážu si představit situaci, kdy máma od dětí konečně najde čas po měsíci si sednout v klidu k tvorbě a zjistí, že má moc fotek a málo papíru. 

A teď ke speciálnímu průběhu našeho testování. 

Chtěla bych vypíchnout komunikaci s týmem Modrého koníka, který má na starosti právě testování. Ačkoliv jsem na odpověď čekala den dva, vyřešili Jsme i docela zásadní problém. Měla jsem tu čest testovat tiskárny dvě. Jedná ale byla vadná. Přišla mi s rozbitým růžkem. Všimla jsem si toho, až po vytištění pár fotek. Protože jsem začala tiskárnu studovat, proč fotky nejsou tak pěkné jako na obrázku. Fotky byly ve velmi špatné kvalitě. Proužkované, barvy byly vybledlé, no prostě celkový dojem velmi špatný. Nedalo mi to a kontaktovala jsem tým Modrého konika. Paní, která se mnou komunikovala přes zprávy tady na koníkovi, kontaktovala firmu Canon, se kterou jsem se pak spojila přímo já. Firma mi s omluvou zaslala tiskárnu novou. A já jim obratem poslala vadný kus, aby mohli zjistit závadu. Komunikace byla rychlá a zákaznický servis nemůžu než hodnotit kladně. Do týdne jsem tak mohla v testování pokračovat. 

První přístroj byl černý, černá barva se určitě hodí do každé domácnosti, ale pro milovníky barev jsou k dispozici ještě dvě barvy, zelená a růžová. Druhý přístroj mi přisel růžový, růžová je jemná, není křiklavá a bude zdobit interiér. 

Nakonec přidávám porovnání fotek. A pro všechny budoucí testery vzkaz. Nebojte se nikdy ozvat, když budete mít nějaký problém. Lepší je se zeptat, než přemýšlet, jak proboha mám napsat recenzi, když fotka vůbec nenaplnila očekávání? 

Moje úplně závěrečné hodnocení testování je kladné a tiskárna u nás doma najde další využití. 

#test_canon5 #recenze #recenze_canon_selphy4

Fotky nemají rozměr 10x15, jsou menší 🙂 a prosim, kde v aplikaci najdu možnost orezu fotky? Me ta funkce citelně chybí a ja ji proste nevidím 🤷🏼‍♀️

3. dub 2022

@ekulka tento rozměr udávají v oficiálním popisu na stránkách prodejců. Ořez najdeš když klikneš v aplikaci přímo na fotku. Lze tam fotku i vycetrovat, otočit.

3. dub 2022

@nikola38 jeee, funguje!!! Tak to jsem ja blba, me kliknout na fotku fakt nenapadlo 🤦🏼‍♀️ Diky!

3. dub 2022

Začni psát komentář...

Odešli