pr_clanek
15. dub 2020
3214 

Jak vybrat dětské mýdlo pro novorozence, miminka a předškoláky

Připravili jsme pro vás rozhovor o dětských mýdlech pro novorozence a miminka s Janou Bělíkovou. Jana je bývalá zdravotní laborantka a zakladatelka mýdlárny Mydlinka, kde se věnuje výrobě dětských mýdel pro nejmenší.

V tomto rozsáhlém článku se dozvíte, od kdy mýt děti mýdlem, jak vybrat dětské mýdlo a kde ho (ne)kupovat, zda používat mýdlovou hmotu, jak poznat pravé glycerinové mýdlo, čím mýt děti i sebe při současné koronavirové panice a nakonec za kolik si můžete takové mýdlo pořídit.

Vy se zaměřujete na mýdla pro novorozence a miminka, proč?

Protože u malých dětí na tom nejvíce záleží. Prvních šest let života z velké části rozhoduje o tom, jaká jejich pokožka bude v pubertě a následně v dospělosti. Jestli je budou trápit kožní potíže nebo ne.

Takže se snažíte vychovat novou generaci Čechů bez ekzému?

Dá se to tak říct. Pokud k tomu dokážeme přispět, budu moc šťastná. Můj spouštěč byl ale trochu sobečtější. U svého prvního syna jsem vlastně neřešila čím se myje od nějakých dvou, tří let. Když se u něj pak kožní problémy objevily a řekl, jak je mu to nepříjemné, dost jsem si to vyčítala. Říká mi, že se teď výrobou dětských mýdel snažím vykoupit 🙂.

Od kdy byste doporučila mýt děti mýdlem?

V první řadě si u svého mýdla zjistěte, od kolika let má certifikaci zdravotní nezávadnosti. Mýdla která vyrábíme v Mydlince, mají certifikaci pro děti od narození. Neznamená to, že dítě začnete mýt od prvního měsíce tím mýdlem. Znamená to, že pokud potřeba mytí nastane, můžete ho s tím mýdlem bez obav umýt. Takže pokud máte dobré mýdlo, rozhodnutí je vaše. 

Pokud byste po mně chtěli konkrétní věk, tak řeknu, že do 3 měsíců postačí voda a od 3 měsíců můžete začít mýt mýdlem. Ale to ať si každá mamka rozhodne sama. Podstatné je, že i když ho namydlí hned při prvním koupáním, tak to miminku nijak neublíží. Prostě pokud máte vynikající mýdlo, nemusíte si tuto otázku vůbec pokládat. Vynikající znamená certifikované pro děti od narození.

Jak tu certifikaci u dětských mýdlech poznám?

Obvykle na to nepotřebujete velké poznávací schopnosti. Není snadné získat certifikaci pro děti od narození, takže se s tím každý bude na webu nebo na produktu hrdě chlubit. POZOR ale, pokud někdo píše jen “dětské mýdlo” a neuvádí dolní věkovou hranici, asi nechce, abyste ji znali, takže na to pozor.

Je to ale přece “dětské mýdlo”...

Dobře. A kdo jsou děti? To totiž není jasně ohraničený pojem věkem. Zcela regulérně můžete za dítě označit člověka, který ještě nedosáhl dospělosti, takže 17? V zákoně je za nezaopatřené dítě považován student do 26 let. Takže tak. Neříkám, že by toho někdo pravidelně zneužíval. Ale svědčí to o tom, že ta mýdla nejspíš nemají certifikovaná pro novorozence, jinak by se tím chlubili.

Jak tedy poznám opravdové dětské mýdlo?

Dám vám úplně jednoduchý návod:

  1. Neobsahuje peeling. Dětská pokožka je násobně tenčí než u dospělého člověka a určitě ji nechcete dřít semínky nebo suchými bylinkami. Nemluvě o tom, že sušené bylinky rády chytají plíseň, takže výluhy, výluhy, výluhy.
  2. Není barevné. Jakákoliv syntetická barviva, včetně potravinářských, jsou na škodu. Zní to divně, ale vaše břicho často snese víc než kůže. Kůže totiž vstřebává rovnou do krve, naproti tomu žaludek má v sobě agresivní kyselinu a enzymy, které toho spoustu rozloží a zneškodní. Barviva poznáte díky sytým barvám.
  3. Nevoní. To znamená je bez parfémů a esenciálních olejů. Parfémy jsou uvedeny ve složení INCI jako “Parfum”. Esenciální oleje se skrývají pod spoustou názvů, nejjednodušší tedy bude, když si k mýdlu čuchnete. Pokud voní, není to dětské mýdlo. Ta vůně musí být slabounká, téměř nepostřehnutelná. Výluh z bylin (my používáme heřmánek) vám prostě silnou vůni neudělá.

Vlastně jsou to tři asi úplně samozřejmé věci, na které každý přijde obyčejnou logickou úvahou, ale tím, že se stala z pestrých barev a silných vůní nová norma, je těžké jít proti proudu a vybrat správně.

Pokud si nejste jistí, zda je to či ono mýdlo vhodné pro děti vašeho věku, napište výrobci nebo prodejci mail s dotazem na produkt. Ať vám řeknou, jakou dostali od SZÚ spodní věkovou hranici. Když nebudou vědět nebo budou váhat, tak asi moc dobrou ne. 

Také si prohlédněte složení našich přírodních dětských mýdel, může vám posloužit jako vzor pro srovnání s ostatními, když si nebudete jistí, zda i jejich mýdlo je doopravdy dětské. Zajímá vás zejména kolonka “INCI”. INCI je zkráceně “ingredients” neboli ingredience/přísady. Prostě to, z čeho výrobce mýdlo vyrobil.

A co malé mýdlárny bez certifikace? Mají dobrá mýdla?

Za prvé, mýdlárna bez certifikace neexistuje. Nemůžete prodávat mýdla bez testů zdravotní nezávadnosti. My jsme malá mýdlárna. Pracujeme ve dvou lidech. A certifikaci máme tu nejpřísnější - pro děti od narození. Pokud máte skvělý produkt, nemusíte být velká firma na získání certifikátu, spravedlnost existuje.

Rozumím, ale co například Vánoční trhy?

Na Vánočních trzích a při podobných příležitostech mýdlo nekupujte. Zpravidla jsou to dovezená levná a nekvalitní mýdla, přebalená do vánočního stylu a prodávaná s velkou marží. Pokud na trhy, tak nanejvýš farmářské.

Jak tedy vybrat mýdlo na farmářském trhu?

Zaprvé nakupujte pouze od lokálního výrobce, kterého znáte. A jen pro sebe, ne pro dítě.   Nepochybuji, že daný výrobce má nejlepší úmysly, ale u dětského mýdla je potřeba při výrobě dodržet přísné standardy kvality, je to velká zodpovědnost. Ty znalosti a zkušenosti jsme získali až při konzultacích s kožaři, dětskými lékaři a státním zdravotním ústavem. 

A co mýdla z mýdlové hmoty? 

Podívejte se na složení mýdlové hmoty. Koupili byste si takové mýdlo? Já určitě ne. Pokud vás baví výroba jako taková, dobře, vystavte si ho. Hlavně s ním ale nemyjte děti, natož miminka. NENÍ to přírodní mýdlo, právě naopak.

Je to ale přece glycerinová mýdlová hmota. Tak vzniknou glycerinová mýdla. Nebo ne?

Za mě je to klamání spotřebitele a vysvětlím proč. Víte, glycerin vzniká v glycerinových mýdlech přirozeným zráním. To zrání trvá několik týdnů, u nás konkrétně 8 týdnů. Je to náročný a dlouhý proces. A to mýdlo je pak celé defacto glycerin. Protože je ale slovo “glycerin” velmi populární a výrobci ho chtějí používat, tak do směsi přidají trochu glycerinu a prohlašují to za glycerinové mýdlo nebo glycerinovou hmotu. Rozdíl v kvalitě je samozřejmě obrovský. Kdyby vás více dopodrobna zajímalo, co je opravdové glycerinové mýdlo a jak ho poznat, mrkněte na odkaz glycerinové mýdlo.

Nyní k vašim mýdlům. Máte mýdla ve tvaru zvířátek. Je to jen design?

Přijdou nám roztomilá, ale to je jen polovina. Důvodem, proč všechna naše mýdla vyrábíme ve formách je vyšší kvalita výsledného produktu.

Jak ovlivňuje forma kvalitu? Je jiná než u krájeného mýdla?

Rozdíl tam je. Krájené mýdlo vzniká rozkrájením velkého bloku mýdla. Jenže když nalijete tolik mýdla v tekutém stavu do velké formy, to mýdlo je horké, probíhají uvnitř chemické reakce, které mýdlo dál zahřívají, tím dochází k částečnému znehodnocování aktivních (prospěšných) látek, které jste do mýdla přidali. My používáme oddělené formy. To znamená jedna forma rovná se jedno mýdlo. Díky tomu se snadno odvádí teplo, mýdlo rychle zchladne a následně několik týdnů zraje a aktivní látky se zachovají. Proto se tomu říká “výroba za studena”.

Mohou dětská mýdla používat i dospěláci?

Rozhodně. Píšu to i u nás na webu, že pokožka dospěláků si zaslouží miminkovskou péči. Výhoda tuhých dětských mýdel je, že myjí stejně dobře jako dospělácká, spíš ještě lépe. Dětské mýdlo je prostě mýdlo v nejčistší formě. Není ředěné parfémy, barvivy a jinými přísadami, které se snaží dělat mýdlo atraktivnější, ale ve výsledku snižují jeho funkčnost. V současné situace dětské mýdlo dokonce doporučuji, když vidím, jak se lidem začaly po vypuknutí koronavirové pandemie vysušovat ruce.

Koronavirus vysušuje ruce?

Když lidé následují ta doporučení, tj. mýt si ruce často a aspoň 20 sekund, včetně hřbetu ruky, tak pak najednou i u lidí, kteří nikdy suché a ekzematické ruce neměli, propuknou problémy. Je to použitím nekvalitních mýdel.

Čím se tedy mýt, abychom dodrželi 20 sekund, zabili virus a nezničil si při tom ruce?

Stačí pravé glycerinové mýdlo. Mělo by být co nejjemnější. Takže bez peelingů, barviv a parfémů. Všechna naše mýdla jsou glycerinová, i ta dětská. Takže si vyberte buď dětské a nebo levnější variantu klasické glycerinové mýdlo. Přes dobu koronaviru je dáváme navíc do slevy.

Dokáže ale glycerinové mýdlo virus zničit?

Ano, lépe než desinfekce nebo alkohol. Mýdlová voda totiž snadno pokryje všechny záhyby vaší ruky. Desinfekce a gely ne, to byste si do nich museli ruce vyloženě namočit. Důvodů je mnoho, vyšel na to téma super článek v The Guardian, kde o tom mluví Pall Thordarson, renomovaná profesorka chemie z univerzity v Sydney. Přebraly to i české noviny, například Aktualne.cz v odstavci Achillovou patou koronaviru je mýdlo

Ještě jste nám slíbila slevový kupón na nákup ve vašem e-shopu. Tak kolik?

Pravda, slevový kupón je 34 %. Platí jen na webu www.mydlinka.cz. Stačí v košíku nebo v pokladně zadat slevový kód MODRYKONIK. Z celkové ceny se vám pak sleva automaticky odečte. Nejspíš budou kvůli koronaviru glycerinová a dětská mýdla ve slevě sama o sobě. Takže když ten kupón zkombinujete se současnou slevou, cena spadne ze 150-180 Kč na nějakých 65-85 Kč, což je úplně pod cenou, ale tak koronavirus není každý rok, že? Doufám teda (směje se). Prostě když moje práce lidem pomůže, budu mít velikou radost, to je hlavní.

Už nám objednáno... Pěkná slevička...

16. dub 2020

@krtikkrtovaty Zrovna jdeme objednávku balit. A mám takový zvláštní pocit, že se tam připlete nějaký malý dárek 🙂. Jana

16. dub 2020

@janamydlinkacz Moc děkuji, vůbec jsem Vás třeba neznala... Takže jsem za tento článek moc ráda...

16. dub 2020

Take moc dekuji za informace, moc se mi to libi! Sice nemam uz male miminko a taky nerada experimentuju s kosmetikou... ale objednavku mam uz odeslanou 😊

16. dub 2020

Moc děkuji za článek už mám taky objednáno, zrovna včera jsem řešila, že musím do drogerie dětem pro něco na mytí a jako vždy jsem přemýšlela co jim koupit...Sice mají 3,5 a 11 let, ale s nadšením mýdla vyzkoušíme všichni 🙂

16. dub 2020

@1lenuska1 @kjajule moc děkuju za krásné komentáře, děláte mi velikou radost, je vidět že na koníky jsou skvělé mamky! Objednávky v systému už vidím a ke všem koníkovským jsem přidala poznámku "dáreček" 🙂.

16. dub 2020

urcite take objednam, jsem nadsena 🙂))

17. dub 2020

Děkuji za článek. Moc mě zaujal, tak jsem také objednala 🙂. Rádi všichni vyzkoušíme.

18. dub 2020

Škoda, že už je vyprodaný ježek 😢 je super

18. dub 2020

@vvondr Děkuji, všem ježkům jsem Vaši pochvalu vyřídila, zatím ale nedozráli natolik, aby se dostali do prodeje. S naší osmitýdenní dobou zrání je někdy těžké předvídat a plánovat O🙂. Děkuji za objednávku, ostatní zvířátka mají velkou radost, že se na ně přes ježka konečně dostalo 🙂.

19. dub 2020

@mariankabbb Moc díky! Budu ráda za zpětnou vazbu z používání. To platí pro všechny mamky tady. Můžete mi jí napsat sem, do mailu nebo na FB (https://www.facebook.com/MydlinkaCZ/)

19. dub 2020

Děkuji za článek 👍Hned jsem si 3 mýdla objednala 😜 😁💪

19. dub 2020

Dobrý den, zrovna dneska jsme měli stejné témata hovoru u babičky, kde jsme vyzvedávali po víkendu syna - objevily se mu před časem ekzémy a my zjistili, že jsou ze sprcháče, i když byl psaný pro děti. Babičce jsme to zapomněli říct a při odjezdu jsem si všimla červených ručiček 😔 Mytí po každém použití WC a večer vana s bublinkami udělala své. Horší ale je, že babička se bránila, že to není možné mít na mýdlo alergii..
Děkuji za článek, jdu kouknout na sortiment 👍

19. dub 2020

@cagey Vidím je tam a děkuji 🙂!

20. dub 2020

@ment_holka Babičku to určitě mrzelo, tak nechtěla přiznat že by to mohlo být od ní. Když dostane do ruky zvířátko, už to určitě nepoplete 🙂. Přeju ať se to malému co nejdříve zlepší! Jana

20. dub 2020
Autor komentář smazal

Balíček dnes dorazil. Jsme s dcerkou nadšené a to jsme mýdla ještě ani nepoužily. Děkujeme za dáreček a slevu určitě také využijeme.

21. dub 2020

@krtikkrtovaty obrázek hezčí jak u nás na e-shopu 🙂! Jsem ráda, že to v pořádku došlo. Myjte se hezky!

21. dub 2020

Balíček dneska dorazil v pořádku a moc moc děkuji za ježuru 😀 a samozřejmě i za dáreček 😉 Jste nejlepší 👍 👏

22. dub 2020

@vvondr To ne my, ježek tam skočil sám :D! Moc děkujeme!

22. dub 2020

Moc hezký článek, s informacemi se ztotožňuji a jsem ráda, že je někdo tak hezkou formou shrnul. Jen by mě zajímalo, proč nejsou vhodné esenciální oleje?
Děkuji předem za odpověď

23. dub 2020

Jee vypadají moc krásné ...půjdu taky objednat a ty dětské mužů požívat i na cele telicko a opravdu nebudou vysusovat?

24. dub 2020

Moc děkuji za článek a že jsem vás tímto objevila! Konečně nebudu muset hledat, kde sehnat to nejlepší pro miminko. Jsem sice teprve v očekávání, ale otestuji zatím alespoň sama mýdlo pro sebe a zvířátka zatím počkají na mimčo 🙂

25. dub 2020

@j83 Děkuji za pochvalu, jsem ráda, že se článek líbí. Moje odpověď k esenciálním olejům pro děti i dospělé se natolik rozrostla, že jsem z ní napsala článek na blog Mydlinky, odkaz zde: https://www.mydlinka.cz/proc-do-nasich-mydel-ne... - ve zkratce: hlavním důvodem je, že esenciální oleje obsahují alergeny. Mají na ně alergii podle zdrojů Vědecké komise pro bezpečnost spotřebitelů 1-3 % evropské populace. Alergie se nemusí projevit nutně hned, při dlouhodobějším používání pak může docházet k trvalým kožním problémům. Nejčastější alergeny v esenciálních olejích jsou Citral, Citronellol, Eugenol, Geraniol, Limonene a Linalool. Stačí se mrknout na kosmetický produkt nebo esenciální olej do kolonky složení INCI. Pokud je alergen obsažen, bude tam napsaný. Dala jsem dohromady seznam 26 nejčastějších alergenů v kosmetických výrobcích, stáhnout si to můžete zde: https://www.mydlinka.cz/wp-content/uploads/2020... Jsou i další důvody, mrkněte na článek. Nejdůležitější je pro nás ale přítomnost alergenů.

25. dub 2020

@jiji1 Děkuji za objednávku a omlouvám se za opožděnou odpověď. Ano, jsou na celé tělíčko. Můžete s nimi mýt i vlásky. Vysušovat nebudou 🙂. To všechno si ale brzo ověříte sama. Budu ráda za zpětnou vazbu po používání. Nejlépe na FB nebo do mailu. Jana.

25. dub 2020

@searata Držím palce, ať se všechno zadaří! Zvířátka ráda počkají 🙂.

25. dub 2020

@janamydlinkacz Děkuji moc 😉 Já zase držím palce, ať se daří Vám! Vždycky mě hřeje u srdce, když lidé dělají věci s láskou, zapálením a opravdovým zájmem 🙏 Moc se na mýdla těším. Mějte se krásně 🙂

25. dub 2020

@janamydlinkacz děkuji za odpověď ..a už se moc těším až balíček dorazí

26. dub 2020

Všimla jsem si, že jsem do komentáře výše dala chybný odkaz na článek na blogu. Napravuji. Proč do našich mýdel nepřidáváme esenciální oleje ani parfémy si přečtete na tomto odkazu: https://www.mydlinka.cz/blog/proc-do-nasich-myd...

3. kvě 2020

Začni psát komentář...

Odešli