Vafle, vafle, vafle!
U fotky bruselského výkladu s vaflemi, které mi On poslal ze služební cesty, se sešlo tolik žádostí o recept, že jsem pár svých osvědčených musela přislíbit. A aby se neztratily mezi komentáři, věnuji jim samostatný článek. Tady jsou naše TOP. Přeji dobré ráno a dobrou chuť, pokud jim neodoláte a rovnou se pustíte do přípravy 🙂

Kokosové nebo lískooříškové vafle z pohankové mouky
Tenhle recept je můj nejoblíbenější, i když to vlastně není úplně recept. Spíš základní poměr sypkých a tekutých surovin, se kterým si hraju podle momentální chuti a obsahu spíže. Někdy použiju kokos, jindy mleté lískové oříšky, pekany nebo mandle, pohankovou mouky někdy nahradím špaldovou s trochou rýžové, amarantovou nebo úplně obyčejnou hladkou pšeničnou, někdy pro změnu přisypu pytlík vanilkového pudinku v prášku.
Co budete potřebovat:
- 100 g změklého másla
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 1 hrnek mletého kokosu
- 1 hrnek pohankové mouky
- 3 vejce
- lžička vinného kamene (nebo prášku do pečiva)
- asi 150 ml mléka
Jak postupovat:
- Vyšlehejte máslo s cukrem do pěny, pak po jednom vmíchejte vejce, další vždy až když to první zapracujete.
- Přesejte mouku a smíchejte s kokosem a práškem do pečiva. Přidejte k máslové hmotě a smíchejte.
- Rozřeďte mlékem na tekutější těsto, které se bude dobře lít do vaflovače, ale nevyteče. Uvedené množství je velmi orientační, prostě od oka🙂
- Vafle jsou upečené, když se z vaflovače přestane zvedat pára a vafle jsou opravdu výrazně hnědé. Když se vyndají dřív, nejsou křupavé a rychle zgumovatí.

Bruselské kynuté vafle
Správně se prý "Belgické vafle" neříká, protože ve Valonsku se připravují jinak než ve Vlámsku. Ale Brusel je v Belgii, v přesnějším zařazení bych nejspíš pohořela, a ve výsledku jsou to prostě beztak jen "kynuté vafle" 🙂
Co budete potřebovat:
- 20 g droždí
- lžička cukru
- 100 ml vlažné vody
- 250 g hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 4 vejce
- 120 g másla
- špetka soli
Jak postupovat:
- Droždí s cukrem rozetřete a rozmícheje na kašičku, přilijte vlažnou vodu a nechte asi 10 minut vzejít kvásek.
- Prosije mouku, přidejte mléko, žloutky, rozpuštěné máslo a sůl, rozmíchejte a přidejte kvásek.
- Z bílků vyšlehejte pevný sníh a jemně vmíchejte do těsta. Na teplém místě nechejte kynout ideálně hodinu, přinejhorším aspoň 20 minut.
Klasické vafle podle mého muže
Moje hokusy pokusy jsou sice hned hotové, voní po kokosu nebo oříškách a skvěle se doplňují s ovocným tvarohem, ale můj muž vždycky frfňá, ře nejsou dost křupavé. Tak tyhle jsou tutové křupačky pro něj!
Co budete potřebovat:
- 220 g polohrubé mouky
- 1 sáček prášku do pečiva
- 2 lžičky krupicového cukru
- špetka soli
- 300 ml mléka
- 2 velká vejce
- 2 lžíce rozpuštěného másla
Jak na to:
- Prosijte mouku, přimíchejte sypké suroviny.
- V mléku rozšlehejte vejce a máslo, vlijte k mouce a zpracujte těsto.
- Nechte ho dvacet minut odpočívat a pak pečte hodně do tmava.
https://kitchenette.cz/clanek/238-belgicke-vafl...
Milujeme kynuté křupavé vafle! A s receptem se dá luxusně hrát, jak už mám v ruce konzistenci:
- mouka rýžová, pohanková (v obou případech tak o 1/4 méně, víc sajou), část vyměnit za ořechovou (tady už to chce ubrat na množství o dost víc)
- nemléčná verze - místo mléka voda (pak přidat o lžíci tuku víc) nebo slít vychlazenou plechovku kokosového mléka, tučné použít místo másla
- vejce na konci zcela vynechat (pro alergiky) - míň křupou, ale luxusní jsou pořád
A moje LC recepty jsou jen o základním poměru surovin, tak jen takový evergreen 🙂 Nemám váhu, dělám poslední dobou vše od oka 😀
http://www.skritcikuchyne.cz/pernikove-vafle/
@alneka ty kynuté křupavé, vydrží křupavé nebo se musí sníst hned z vaflovace? Dělám vafle skoro pravidelně, kluci ráno vstanou brzo, ale rádi snídaně společně, takže pomalu v poklidu udělám vafle (většinou "vodvocka" ) a nechávam je na talíři nebo v teple trouby, kluci radsi nekrupave (nechápu), takže to takhle je ok... Ale ty křupavé mám zase ráda já... 🤷
Když mám doma nějaké oříškové máslo, tak dělám tyto:
3 lžíce oříškového másla
1 vejce vel. L
1/2 lžičky prdopeč
1 lžíce zakysané smetany (dávala jsem už i jogurt)
Vše promíchat metličkou, z této dávky jsou 3-4 tousty. Raději dávat do toustovače méně, protože rády utíkají.
Dělala jsem z mandlového másla, z másla z pražených mandlí (ty byly asi nejlepší). Taky jsem omylem koupila makadamové máslo přislazované třtinovým cukrem a taky se dalo 🙂
Je to rychlovka, tak dobrou chuť 🙂
Krásná diskuze.... Ja uz mam tak dlouho chuť ty vafle zkusit.. A ted, kdyz uz je možnost, zjistili dceri alergii na vejce... holky, neměla byste některá osvědčený a fungující recept na vafle bez vejce 🥚? Jde to vůbec? Jasně, ze jsem toužila po tech krásně krupavych.. Ale dělat je na tajnaclu, aby dceri nebylo líto, to se mi nechce :(
Dnes jsem zkoušela třetí recept a jsou fantastické👍😍
Začni psát komentář...




Kuk, @bramarfi @ajka198 🙂