redakce
3. únor 2019
13246 

Vyšetření v pedagogicko-psychologické poradně je pro mnoho rodičů nutným zlem. Jak probíhá?

„Tento týden nás čeká návštěva v psychologicko-pedagogické poradně ohledně případného školního odkladu (syn se narodil  v létě). Co nás čeká? Jak to probíhá? Na co se připravit? Nějaké tipy? Rady? Cokoliv... díky.“

Návštěva pedagogicko-psychologické poradny (PPP) je pro mnoho rodičů nutným zlem, ze kterého mají už předem obavy nebo mu nevěří. Je to ovšem zcela zbytečný strach. Pracovníci v poradně tam nejsou proto, aby někomu škodili. Naopak. Mají pomáhat s rozhodnutím ve chvílích, kdy si rodiče nejsou jistí a potřebují odbornou radu týkající se zejména školní zralosti a nástupu do první třídy. Jaké jsou nejčastější důvody pro návštěvu pedagogicko-psychologické poradny? Co potřebujete s sebou? A jak návštěva probíhá?

Proč pedagogicko-psychologická poradna?

Poradny tohoto zaměření najdeme prakticky po celé republice. Bývají umístěné v každém větším městě a zřizuje je kraj. Většina služeb je bezplatná, tudíž se otevírají i lidem, kteří potřebují pomoc, ale nemají tolik financí. Záleží ovšem na tom, zda máte v plánu navštívit zařízení ve své spádové oblasti nebo se chcete objednat jinde.

„Pracuju jako učitelka, takže děti do PPP posílám poměrně často. PPP opravdu mají spádové oblasti a k návštěvě je dobré, někdy i nutné, mít doporučení od třídního učitele, k návštěvě v poradně ještě doporučuji vzít i školní sešity. Některé poradny, pokud do nich dítě spádově nespadá, vyžadují tuto návštěvu zaplatit,“ píše jedna z maminek v diskuzi o pedagogicko-psychologické poradně.

Zpravidla poskytují služby dětem od předškolního věku až po vysokoškoláky a spolupracují i s rodiči a učiteli. Nabízí celou řadu preventivních programů, školí učitele. Tvoří postupy, jak předcházet šikaně, pomáhají ji diagnostikovat, pokud se objeví a podílí se i na jejím odstranění. Nezletilé dítě musí objednat rodič, dospělé už přijde samo. Rodiče se mohou objednat i bez doporučení.

Důvody vyšetření

Do PPP můžete dítě objednat na základě svého vlastního uvážení. Důvody mohou být různorodé. Pokud se vám něco nezdá a chtěli byste se poradit s odborníkem, klidně zavolejte a objednejte se. Pokud by vás poslal pediatr, školka, neurolog nebo logoped, je dobré mít s sebou vyplněný dotazník. Jaké důvody můžete mít k objednání?

Předškolní děti

U malých dětí rodiče asi nejčastěji řeší vhodnost umístění do školky. Často mají pochyby, zda už jí zvládne a je připravené tam pravidelně chodit. V poradně vám poradí, zda školku zvládne nebo jestli je lepší ještě počkat, případně jak postupovat ve spolupráci s učitelkami. Potíže se mohou objevit i po nástupu do školky. Ty také klidně zkonzultujte v poradně. Největší nával zaznamenávají pracovníci vždy před zápisem či nástupem do první třídy. Tehdy psycholog určí, zda je dítě už dostatečně zralé na školu(vyšetřuje školní zralost).

Děti na základní škole a na střední škole

Ve školním věku už rodiče vodí děti do poradny především tehdy, když se objeví nějaké problémy ve škole. Mohou být prospěchové i výchovné. Psycholog a speciální pedagog mohou diagnostikovat poruchy učení a dát rodičům i učitelům doporučení, jak nově pracovat s dítětem. U výchovných potíží často pracuje s celou rodinou i s centry výchovné péče.

Dalším častým důvodem pro návštěvu je nerozhodnost žáků na konci školní docházky, kdy neví, jakou školu by chtěli studovat. Profesní poradenství mohou využít i středoškoláci, kteří přemýšlí nad studiem vysoké školy.

Spolupráce s PPP je vhodná i u těch, kdo mají nějakou formu postižení či znevýhodnění oproti ostatním. Pracovníci mají pomoci se začleněním nebo doporučí zařazení do vhodnější školy.

Je důležité také vědět, že nic z toho, co vám v poradně řeknou nebo poradí, nemá závazný charakter. Berte to jako radu, kterou se můžete, ale nemusíte řídit. Pokud vám například psycholog řekne, že by se vaše dítě skvěle hodilo ke studiu lékařské fakulty, neznamená to, že se přesně tam musí přihlásit.

Mimořádně talentované děti

Máte pocit, že vaše dítě je v nějakém ohledu nadanější než běžné děti? I to je důvod pro návštěvu poradny. Současné školství zohledňuje potřeby nadaných žáků a od roku 2004 je tato problematika ošetřena školským zákonem č. 561/2004 Sb., který takové děti řadí do skupiny žáků, kteří mají speciální vzdělávací potřeby a měl by jim být vytvořen komplexní systém individuální péče a podpory. V rámci školy je to třeba individuální vzdělávací plán, kdy učitelé s dítětem pracují tak, aby způsob vzdělávání odpovídal studijním potřebám žáka.

Aby mohl žák dostat individuální vzdělávací plán, musí mít vyjádření odborníka, který určuje míru jeho nadání. Diagnostiku může provádět pouze diplomovaný psycholog spolu se speciálním pedagogem. K vyšetření se používají standardizované metody a testy a výstupem diagnostiky je oficiální zpráva o tom, zda má dítě nějaký zvláštní talent. Pak teprve je možné vytvořit individuální plán nebo speciální programy pro nadané děti.

Jak vyšetření v pedagogicko-psychologické poradně probíhá?

„Byla jsem se synem u psycholožky ohledně případného odkladu (je v půlce června a měla jsem pochyby ohledně udržení pozornosti). Při první návštěvě si se mnou popovídala (sepsala si potřebné informace), a pak mu udělala test školní zralosti dle Jiráska (kresba postavy, opis písma a překreslit obrázek z puntíků dle předlohy). Následoval test na zkoušku sluchové diferenciace (zda pozná, jestli nesmyslná slova jsou stejná či rozdílná např. DINT-DYNT, FLEŠ-FLAŠ) a Edfeldtův reverzní test. A pak ještě jeden test, tam byla sama taky na pochybách s tou pozorností, tak mu při další návštěvě dělala jeden hodinový test, u kterého jsem nebyla, tak nevím, co tam dělal konkrétně, ale bylo to zaměřeno na více oblastí (matematika, sociální inteligence). Nakonec máme první třídu schválenou,“popisuje svou zkušenost uživatelka bledulka.

První návštěva PPP obvykle sestává z psychologického a speciálně pedagogického vyšetření. Jednotlivá vyšetření trvají asi dvě hodiny. Pokud se jedná o komplexní vyšetření konané v jeden den, počítejte i s delším časem. Než do poradny půjdete, připravte si všechny informace o dítěti. Oborníky zajímá raný vývoj, anamnéza, zájmy, zdravotní stav atd. Vlastní vyšetření se odehrává většinou bez přítomnosti rodičů, ale samozřejmě vás z něj nikdo vyhnat nemůže. Vyšetření může proběhnout i ve vícero návštěvách.

Do poradny přijďte určitě včas, lépe s malým předstihem. Poskytnete sobě i dítěti dostatek času na rozkoukání se v novém prostředí a oba se jistě budete cítit lépe.

Co si přinést do poradny s sebou?

Zprávy z jiných vyšetření (psychologické či speciálně pedagogické), školní dotazník od vyučujícího, zprávy od odborných lékařů (neurolog, psychiatr). Ty pomohou při posuzování aktuální situace a umožní nalézt rychleji řešení.

Připravené poznámky o dosavadním vývoji dítěte (např. poznámky, které jste si psali do sešítků nebo kamkoliv jinam – kdy dítě začalo chodit, mluvit, kolik vážilo, měřilo).

Svačinku a pití pro dítě i pro sebe, knížku, oblíbenou hračku, hru. Část doby stráví dítě v čekárně. Počítejte s tím.

Většinu vyšetření je nutné provádět v dopoledních hodinách, kdy jsou děti pozornější a bdělejší. Dítě musí být zdravé. To je důležité nejen kvůli ochraně pracovníků a ostatních klientů, ale i proto, že když se dítě necítit dobře, špatně spolupracuje a výsledky jsou zkreslené.

Jak často musíte chodit do pedagogicko-psychologické poradny?

Samotné vyšetření může a nemusí proběhnout v jeden den. Přeci jen je docela náročné a zejména u menších nebo citlivějších dětí je lepší ho rozložit na více návštěv. Starší děti to obvykle zvládnout najednou. Po ukončení vyšetření se rodič dozví výsledek i navrhovaná doporučení. Po projednání se školou je pak z vyšetření sepsána písemná Zpráva a Doporučení.

Zprávu dostanou rodiče a Doporučení dostanou rodiče i škola. Je lepší si písemnou zprávu i doporučení vyzvednout osobně oproti podpisu. Váš podpis znamená souhlas s tím, že dokumentům rozumíte a neuplatňujete (nebo uplatňujete) námitky. Výjimečně se dokumenty posílají na adresu.

Dobrý den, v Náchodě PPP tedy příliš nefunguje. Pouze opisují zprávy, které jim přinesete. Ač měli dceru znovu vyšetřit už vloni i letos to odkládají až jim seženeme zprávu od psychologa, ale nevím kde, jak a ke komu se objednat. Diagnostiku nedělá každý psycholog a oni nám ani nejsou schopni dát seznam psychologů, kteří to v kraji dělají. Jednání s PPP je naprosté zoufalství.

27. kvě 2023

Praha 5 - mam zkusenost takovou, ze jedna z psycholozek se me pri vysetreni skolni zralosti mezi dverma zeptala "Tak chce ten odkad nebo ne? Ja se tady nebudu zdrzovat, kdyz ho nakonec nedate." Trvala jsem na vysetreni, ze se rozhodnu podle vysledku. Po 10 minutach bylo hotovo. Odchazela jsem se zpravou o 3 vetach a od psycholozky vyplnenou prihlaskou do pripravne tridy, o ktere uz jsem tehdy vedela, ze z kapacitnich duvodu nebude otevrena. Ani to mi psycholozka neverila a presto mi papir vrazila. Po tehle zkusenosti opravdu neverim v psychology.

26. led 2024

Začni psát komentář...

Odešli