Myšky z kuchařky moji maminky

Když se řekne máma, vždy tohle slovo ve mně evokuje pocit domova, rodiny, súnáležitosti, hřejivý pocit lásky a štěstí. Máma naši rodinu vždycky tak nějak držela pohromadě. Já a taťka jsme horké hlavy a nebýt jejich zásahů, kolikrát bychom byli na nože. Spolu s tatínkem nám vytvořili dokonale harmonický domov a jejich vztah, který trvá už 31 let byl vždy nádherným příkladem fungujícího partnerství. Moje máma je pro mě prototypem úžasné manželky, matky a v neposlední řadě dcery. Moc bych si přála být takovým člověkem v očích mých dětí, jakým je v těch mojich moje maminka.
Být mámou ale i u nás doma vždycky znamenalo být i tak trochu kuchařkou, uklízečkou, barmankou, pračkou, umývačkou, lékařnicí, doktorkou, klaunem... a mohla bych jmenovat další a další povolání, které máma u nás doma zastávala.
Nicméně, nejvíce času trávila vždycky, a pořád i tráví, v kuchyni. To je takové její království. A kuchařka je široko daleko nejlepší! Co hodin jsem se nasledovala jejího kulinářského umění... U nás se vždy jedlo malinko jinak, než v jiných rodinách. Moje kořeny sahají až někam daleko na jih od řeky Dunaj a maďarští předkové u nás zanechali spoustu rodinných tradičních jídlech a o jedno takové bych se dnes chtěla s vámi podělit.
U nás doma mu neřekneme jinak než "Egerek", což jsou v překladu myšky. Mně se tohle jídlo, nebo spíš dezert, spojuje zejména s nedělními obědy u babičky, ale v posledních letech ho dělá i moje maminka, jelikož i moje děti je milují stejně, jako já. Přesto ale recept až do teď neexistoval a tak jsem první za několik generací, co recept sepsala i s množstvím ingrediencí, a tak když jsem se mamky ptala, kolik čeho, tak mi řekla: "Tak akorát!" :D
Jestliže jste na dietě, nejspíš tento recept není nic pro vás, ale všichni ostatní si určitě pošmakují!
Co potřebujeme?
400g hladké mouky
400ml mléka
1ks vajíčko
špetka soli
1čl jedlé sody
olej
kakao
moučkový cukr
Platí, že mléka a mouky má být cca 1:1, ale mléko je potřeba přidávat postupně až má těsto tu správnou konzistenci.

Všechny ingredience krom moučkového cukru a kakaa zamícháme. Vznikne středně husté lepivé tahavé těsto. Na pánvičce si ohřejeme olej, ve kterém budeme myšky smažit a lžicí ukládáme do oleje "bobky" libovolné velikosti a smažíme z obou stran. Když jsou do zlatova osmažené, poukládáme je na papírovou utěrku na talíř, ať se zbaví přebytečné mastnoty. My jsme je doma nedělali jinak než obalené v kakau s práškovým cukrem. Nicméně, při moji zodpovědné přípravě na tenhle článek jsem malinko prolézala maďarské weby a narazila jsem na variantu moučkový cukr a skořice, či servírování pouze s marmeládou. Oba jsme doma vyzkoušeli a stojí zato je zkusit taky!

Fotka je přímo od moji babičky. Ty moje jsem vyfotit nestihla. Zmizely, než jsem stihla uklidit kuchyň.
No a určitě se ptáte, proč se jim říká myšky. Je to jednoduché! Když má těsto správnou konzistenci, tahá se a po umístění na pánvičku se na buchtičkách tvoří ocásky. Dokonalá myška se mi povedla pouze jedna. Chce to asi trénink 😁

Tak mi nezbývá nic, než vám popřát dobrou chuť.
A nezapoňte na dnešní poslední soutěž u @ivakalinova !!!
Katka a #pepco
#den_matek_s_ambasadorkami
#dny_s_ambasadorkami
#maj_s_ambasadorkami
#tyden_s_ambasadorkami
Doporučujeme
@hanacvej Nekeceeej, to jsi první člověk na planetě co jsem kdy slyšela, že by je vůbec znal. 😂 😂 😂
@nikykiky Jo, máma je anděl 😇
Jeee, ty znaaaaaaaam 🙂 .. My je obalovali vzdy jen v mouckovem cukru 😉 .. Mnaaaaaaam 🙂 🙂 ..
Myšky dělala mamka občas taky obalené v moučkovém a vanilkovém cukru. Byly moc dobré
Myslim, ze je dela tchyne...je to vyborne a strasne zrave...
Začni psát komentář...


Nádherné jak svou maminku vidis... ❤️