vanea
4. pro 2020
1143 

VÁNOCE S AMBASADORKAMI : Vánočka od maminky

Krásné sobotní ráno! 

(případně noc, pokud tady číháte se mnou - právě je totiž krátce po půlnoci=) ). Docela dlouho jsem si říkala, jak dnešní článek uvést. Když se totiž podívám okolo sebe, vánoční čas hledám s velkou fantazií. Všude krabice a binec:D (kdo mě sleduje tak ví, že jsme právě uprostřed stěhování a bourání) Trochu to teda zachraňuje věnec na stole. Ale víte co? Ono by tu náladu měli stejně dělat skutky a lidi okolo=) A přestože jsem letos nenafotila do článku vlastní fotky (jednu jsem teda vyhrabala z loňska), vytáhla jsem alespoň recept od maminky, abych se s vámi mohla podělit o kousek tradice, kterou mám moc ráda. Co myslíte, co to bude?  

A no jo. Je to ONA! 

Vánočka je pro mne symbolem Vánoc. Začíná náš Štědrý den a někdy jich peču i několik. krásně voní a kdyby na Vánoce nebyla, tak jsem opravdu smutná - a nejen já! Je teda pravdou, že teprve letos jsem se mrkla na zoubek i její historii a objevila pěkný článek, kde bylo vše hezky shrnuto=) Než tedy přejdu přímo k našemu receptu, uvedu pár zajímavostí, které jsem v něm objevila. Třeba je znáte, ale třeba se najde někdo, kdo není úplně zběhlý a dozví se zase něco nového.

  • Vánočka je s námi od 16. století.
  • Dříve sloužila jako vánoční dar pro šlechtu a směli ji péci pouze mistři pekařského cechu.
  • Svým tvarem má připomínat Ježíška v povijanu, je symbolem života a plodnosti.
  • Její křížové pletení mělo chránit rodinu před zlem.
  • Každá řada copů má svůj smysl - spodní představuje zemi, vodu, vzduch a slunce. V prostřední máme najít rozum, cit a vůli. Na samotném vršku pak sídlí vědění a láska. 
  • Do vánočky se dříve zapékala také mince, která měla tomu, kdo si kousek s ní ukrojil, přinést štěstí, zdraví a bohatství. 
  • Během práce na vánočce nesmí její výrobce mluvit. Nutná je také bílá zástěra a čepec. U kynutí děti nesmí skákat - zato hospodyně by měla, aby jí vánočka hezky nakynula.
  • Pokud se něco zvrtne (nenakyne, praskne..), nevěští to nic dobrého.
  • Vánočka přicházela na řadu jako sedmý chod Štědrovečerní večeře. 
  • Vánočka se nepekla jen jedna. Ale vždy tolik, kolik lidí bydlelo v domácnosti. Na štědrovečerní tabuli se dostala jen ta nejhezčí a největší, přičemž nakrojit ji směl jen hospodář.  
  • V některých chudších domácnostech byla vánočka součástí nadílky.(bílé pečivo, tuk, ořechy a další ingredience byly drahé)

Tak co, našli jste něco, co jste nevěděli?    Má vánočka ve vašem kraji ještě jiná poslání, či příběhy a historii? Určitě napište do komentáře! My už se teď ale mrkneme přímo na recept, který lítá naší rodinou.

Na úvod musím říct, že tato vánočka je hodně hutná a my k ní už nejíme ani máslo ani nic, není to taková ta nadýchaná a velmi sladká varianta. Ale milujeme ji=) A pozor, je velká!

  • 45g droždí
  • 750g pol.mouky
  • 120g cukru krupice
  • 2 vanilkové cukry
  • špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry (sušené)
  • špetka muškátového oříšku
  • 300ml vlažného mléka
  • 3 žloutky
  • 180g másla - vlažné, rozpuštěné
  • 50g rozinek
  • 100g mandlí
  • 1 bílek
  • Moučkový cukr na posyp

 1. V misce si připravte kvásek a nechte ho hezky naběhnout (150ml vlažného mléka a kvasnic se lžičkou cukru, cca 20min) Ve větší míse smíchejte mouku, cukry, sůl, citr.kůru a mušk. oříšek. Dále zbytek mléka, ve kterém rozšlehejte žloutky. Nakonec vlijte rozpuštěné máslo.
2.Těsto zpracujte do koule, zaprašte moukou, přikryjte a dejte na teplé místo. Kynout nyní bude 2 hodiny. Poté přidejte nasekané mandle (50g) a rozinky.
3. Těsto nyní rozdělte a upleťte dle vlastní volby. Ideální jsou 3 řady (ze 4, ze 3 a ze 2 pramenů). Potřete bílkem a nechte opět 2h kynout. Vánočku zasypejte zbytkem nasekaných mandlí a sešpejlete problematická místa - aby se nerozjela.
4. Vložte do vyhřáté trouby na 190C. Po 5 minutách snižte teplotu na 150C. a zhruba 45min pečte.

Na závěr ještě přidávám obrázek různých druhů splétání, vypůjčeno ze stránek "cuketky"
Doufám, že se vám dnešní článek alespoň trošku líbil a třeba vám poodkryl další recept nebo informaci, kterou jste neznali. Určitě mi dejte vědět do komentářů, jakou vánočku děláte, nebo jakou máte rádi.

Nadýchanou? Nebo také hutnější?

Užijte si krásný víkend - a také Mikuláše!! A hlavně! Nezapomeňte, že tento článek je SOUČÁSTÍ Vánoc s ambasadorkami a je propojený s dnešní SOUTĚŽÍ u @88petule - tak šup šup, ať zkusíte své štěstí=) Odkaz přímo na soutěž najdete ZDE.(klik)

Nezapomeňte dát LIKE jak tomuto článku, tak soutěžnímu článku u Peti, pokud se soutěžení účastníte;) Držím palce!

#vanoce_s_ambasadorkami #babydove #tyden_s_ambasadorkami 

Rozhodně hutnou, vlacnou🙂Letos odhazuju svuj leta overeny recept a menim jej za novy, z kucharky pana Marsalka...mnam, mnam. Zapekam do ni kulicku hrasku pro stesti🙂

5. pro 2020

Přesně takovouhle vánočku mám úplně nejraději...když jsem byla malá, tak ji pekla moje babička a občas se jí stalo, že ji uprostřed nedopekla a to bylo úplně nej. 😍

5. pro 2020

Máme také recept používaný a prověřený mnoho let. A také milujeme hutnou, vlhkou, hlavně spoustu rozinek a mandlí 😋

5. pro 2020

Mám nejraději hutnou, těžkou vánočku 😀

5. pro 2020

@vanea Irenko,děkuji za krásné čtení. Vánočku sama nepeču,nenašla jsem zatím odvahu 😆.Ale mám jí moc ráda, samotnou ,ale i s máslem nebo máslem a marmeládou.A určitě hutnou a hodně roh něm a mandlí

5. pro 2020

Vánočku pečeme vždy na Štědrý den ráno, máme taky rodinný recept a je také hutná, ale úžasná a s máslem dokonalá. Už se na ni těším 😍

5. pro 2020

Zajímavé zajímavosti...

5. pro 2020

Mám recept od babičky mela takovou těžkou a hrozne dobrou a ja ji porad nemuzu udelat tak jako ji mela ona ale našla jsem tvarohovou a tu mají doma rádi ale asi zkusím tuhle dekuji

5. pro 2020

Vánočku rozhodně hutnou, těžkou 😊 mou zatím nedosaženou metou je taková, jakou dělávala babička.

5. pro 2020
vanea
autor

Teda, jsem překvapená, kolik z vás má tu hutnější variantu rádo 😍 manžel z ní byl poprvé docela v šoku, on takovou nikdy nejedl🙂 jeho babičky obě dělají takové ty nadýchané, hodně pocukrované =)) Nicméně si ji oblíbil, takže ji můžu vesele péct:D Adámek teda trochu rýpe rozinky🙈 uvidíme letos:D! A vyhrabala jsem vám naše fotky z loňska!

takže to je ona :D

5. pro 2020
vanea
autor
5. pro 2020

Ja zacala s vanockama asi pred 13 lety, pekli jsme je s dedou podle receptu od sousedky, a byla to presne takovahle hutna, maslova, z receptu byly dve velky. Jeden rok dokonce mamku pozvali necekane na besidku do prace, nevedela, co ma kolegum prinest, tak jsem pekla 22 malejch vanocek, vsechny pleteny z deviti kousku, lidi v trolejbuse ss prej otaceli, co to voni, kdyz to vezla :D jenze pak deda umrel a uz nikdy se mi ta vanocka nepovedla. Po letech jsem nasla recept od Florentyny, ta se mi dari, ale je to ta lehka nadychana a neni to ono. Tak letos mozna zkusim tuhle 🙂

5. pro 2020
vanea
autor

@eeris to je krásné, úplně mě to tady dojalo..pokud ji budeš zkoušet, tak dej vědět, jak dopadla! 🍀 jinak teda 22 vánoček...na takové besídce bych chtěla být ! to muselo vonět🙂

5. pro 2020
vanea
autor

@pacient Není vůbec zač, jsem ráda, že se článek líbí=) ! Amyslím, že bys to určitě zvládla!🙂 ono stačí dodržet postup, aby to nebylo uplně marný :D mě se třeba vždycky rozjede🙈 ale co ...hlavně, že je dobrá=)

5. pro 2020
vanea
autor

@verace81 Kdybys zkoušela, určitě dej vědět, jak chutnala!🙂😍

5. pro 2020

@vanea ony byly ze stejny davky jako ty dve velky, takze kazda mela 15-20 cm, prostě takový minivanocky 🙂 uvidím, letos jsem vanocku nemela v planu, protoze letos Vanoce nechci moc hrotit, ale jsem nalomena 🙂

5. pro 2020
5. pro 2020

Nejraději hutnou a se zapečenou mincí💰

5. pro 2020

Zkusím upéct 🙂 jen nevím jak ji uplést. Ta vaše je z jednoho zapletení nebo na sobě poskládané?

5. pro 2020

Taky děláme spis tužší

5. pro 2020
vanea
autor

@martaskaaa tři řady, dole ze 4 copů, uprostřed ze 3 a nahoře ze 2 🙂 👌 poskládané na sobě.

5. pro 2020

@vanea Irenko, hodně me láká ji zkusit. Tak pokud se odvažím určitě dam vědět 😘.Gabča

6. pro 2020

@vanea vanocka hotova ještě je tepla ale měla jsem kousek co mi zbyl z omezení a ten byl vynikající

6. pro 2020

Též jsme ji dneska zkusila, ptz úvodní obrázek je luxusní a musím říct, že se s těstem úžasné pracovalo!!!! Pletla jsem z osmi pramenů a zatím čeká na troubu.

6. pro 2020

Já už recept od Irči vyloudila před rokem😁 A vánočka je fakt skvělá, vynikající 👌👍♥️

7. pro 2020
vanea
autor

@verace81 teda ta je krásná !!! 😍😍 mam velkou radost, že chutná a že ji někdo zkusil upéct! U nas vždycky zmizí rychlostí blesku🥰

7. pro 2020
vanea
autor

@bekinka nádherná, já už ti to myslím i někde psala, hrozně se mi libi i to pletení, to musim najít !! 😍😍 super, mám z toho radost🙂!

7. pro 2020

@vanea včera jsem dala ochutnat našim a dneska je ještě lepší

7. pro 2020
vanea
autor

@michaelllas ❤🥳 vyřídím mamce, že to ma úspěch i mimo rodinu:D

btw Ondra mi tu hledi zezadu, co čtu...a prej nam začít trénovat vánočky v novy troubě, že se o ně kdyztak postará, dostal na ni z tech fotek tady chuť 🤣🙈

7. pro 2020
vanea
autor

@verace81 paráda! I mě přijde druhý den lepší🙂 peču vždycky 23 večer, abysme si ji 24 dali na snídani🙂

7. pro 2020

@vanea Fakr nejlepší, co jsem kdy jedla. Dokonce i manžel si pochvaloval a to vánočky prý ,, nemá rád,,😁

7. pro 2020

@vanea jj, označila jsem tě ve skupině s vařením 😁 jinak jsem pletla podle tohoto videa

https://www.youtube.com/watch?v=fDt1k-azd5Y

a ze začátku jsem si to musela po každém kroku stopnout 😅😁 takže partner postel video, já motala a malá mi stala mezi nohama na stoličce a uždibovala prameny 😂😂😂.

7. pro 2020

@vanea tak dneska 4× ještě jednou děkuji za recept a hlavně postup

22. pro 2020
vanea
autor

@verace81 teda ty jsou 😍 krásné Vánoce!!! není vůbec zač, jsem moc ráda, že chutnají!=)

22. pro 2020

@vanea taky preji krasne vánoce a hlavně pohodu a zdravi

22. pro 2020

Začni psát komentář...

Odešli