Mame bambus, 4 roky, je super. Nejsem moc poradna hospodyne, takze dostava dost zabrat a porad dobry. Klasickej masiv maji rodice a do toho bych nesla, tam musi byt clovek hrozne moc disciplinovany v olejovani, uklizeni, suseni jinak fakt trpi, zvlast u drezu atd.
Máme. Praktičnost je věc jedna a estetičnost druhá. Já bych do ní i přes nevýhody šla znovu, protože se mi prostě líbí. Z těch nevýhod:
- pracovní deska nemá úplně ráda vodu, je třeba utírat do sucha
- je potřeba olejovat (stačí normálně rostlinným olejem, co používám na vaření - rada od tesaře)
- snadno se poškrábe (s tím se člověk fakt musí smířit a nepropadat depresi), ale dá se časem přebrousit a vypadá zase jako nová
Nedala bych si...moje mama ma a je otrokem desky
Nemáme sice desku v kuchyni, ale jídelní stůl z masivu. A po 5ti letech vypadá hrozně... je dost poškrábaný, ačkoli tam "jen" jíme. Přebroušení a opětovné nalakování to spraví, ale chce to tu práci že. Každopádně to vypadá moc hezky, jiný bych nebrala. Ale do kuchyně bych ho určitě nechtěla. Jsem nešika, furt mi něco padá, tak by to velmi brzy nebyla pěkná deska 😂
Máme něco podobného jako je na fotce z ikeii. Je tam vrstva dřeva a docela dobře se to udržuje, ale předpokládám, že 20 let to nevydrží.
Máme a sere mě několikrát denně.
Mám, podle mě nic hezčího nevymyslíš. Já na ní vařím, nepotřebuji ji mít stoprocentně dokonalou, takže jí nijak neotročím a pár flíčků, které za těch víc než deset let utrpěla, mě netrápí. Zatím jsme ji nepřebrušovali, i když je to v plánu, jen ji jednou za čas potřu olejem. V příští kuchyni ji rozhodně budu mít zas.
Asi takhle - řeším teď podobnou věc. Ty navíc také dost pečeš.
Od dřeva odstupuji - po ověřování informací (cca 1 rok), půjdeme do kamene. A navíc ve mně cuká, že do jednoho, kdo se tomu věnuje, doporučují raději umělý kámen.
Max žulu.
Na stranu druhou - fajn, bude se na tom líp zpracovávat těsto ,-)
P.S.
Ale jasně, záleží na každém, jak je pedant na úklid a estetično. Po pár letech užívání masiv prostě je v používané kuchyni hnusný - pokud tedy není kuchyň účelově stylizovaná do 19. století včetně skříněk ,-)
My bydlíme v novostavbě 3,5 roku, stůl masivní - používání je znát a to se o něj fakt starám, používáme ubrousky, takže se na něj necáká apod.
V kuchyni mám lamino, vybrala jsem dražší Egger, má hranatou desku, kvalitní provedení a je hodně realistické (reliéf prkna) a to je pořád jak nové a nemusím se bát na něj položit něco mokrého.
Takhle vypadá to moje v té nejvytíženější části mezi sporákem a troubou. Nikdy nebroušená, občas přeolejovaná, nikdy nevytíraná do sucha nebo tak něco. Plus manžel profikuchař, zvyklý z práce zadělávat přímo na ní, pokládat na ni horké věci a podobně. Plus děti, které vaří s námi a občas krájí nebo vykrajují přímo nám ní. Je to na ní znát, každému se líbí něco jiného, ale nechápu, co by na ní mělo být hnusnégo.
Holky, díky všem za podněty a zkušenosti.😊Kuchyň bhde modrá s bílou a to dubové dřevo mi tam prostě pasuje nejlépe.Nejsem pintlich a jsem i smířená s tim,že deska bude nést známky použití,kličová je pro mne však voda, pàč do plochy bude vsazen i dřez.Zítra mam schůzku s truhlářem a budu to řešit i s ním.
@viridie Kolem dřezu je to v pohodě vepředu, tam tu vodu vidíš a po domytí nádobí uděláš houbičkou nebo hadříkem jeden pohyb navíc, drobné cákance nevadí vůbec, ty oschnout. Ale pozor vzadu, my tam měli stojan na kartáče a houbičky a to teda dobrý nápad nebyl, tam nám to zčernalo 😢 Od té doby si na to myslím a olejuju to tam pravidelně.


Proč by to byl blbej nápad. Momentálně je to celkem dost oblíbený a žádaný 🤷🏻♀️