konik_testuje
    27. zář 2021    Čtené 265x

    Merino oblečení Crawler je super volba!

    Říká se, že kdo neměl "kousavý" vlněný svetr od babičky neví co je dětství. 🙂 Nebo šálu či čepici, po níž příšerně svědilo čelo. 🙂 Takhle nějak jsem měla v hlavě zafixované vlněné oblečení, kterému jsem se nějak podvědomě vyhýbala. Řeknu vám, byla to chyba, velká chyba!

    V redakci Modrého koníka jsme měli možnost otestovat funkční merino oblečení české značky Crawler6. Můj názor na vlnu, pokřivený vzpomínkami z dětství, se diametrálně změnil. Merino oblečení Crawler bylo jemné, měkké, nadýchané. Už na první pohled mi bylo jasné, že není vlna, jako vlna. A ta merino si opravdu zaslouží naši pozornost.

    Od Crawler jsme dostali na testování soupravu vhodnou pro celoroční nošení v krásné bordo vínové barvě z merino žebrovaného úpletu. Souprava se skládala z trička s dlouhým rukávem se stojáčkem a dlouhých legín. Téměř sedmileté testerce padlo oblečení jako ulité. Délka trička je pod zadek, a tak vydrží opravdu dlouho. Tričko s dítětem postupně roste, dokud nesahá do poloviny zadku. V legínách oceňuji regulovatelnou gumu, kterou je možno nastavit šířku kalhot.

    V druhém balíčku bylo k otestování žebrované body a legíny v krásné zrzavé barvě, jenž vyzkoušela roční testerka. Set doplňovala jednovrstvá kukla, jako stvořená do podzimních dní. Body se zapínalo pohodlně na patentky. Za top vychytávku považuji extendor, který je standardní součástí každého body. Když z nej děťátko vyroste, prostě nacvaknete přibalený extendor pomocí patentek do spodní části body a získáte tak jednu velikost k dobru. Body jsou navržena jako "rostoucí" oblečení, které obsáhne dvě velikosti, díky extendoru jsou to však ve finále až tři velikosti!

    Legínky se dokonale přizpůsobí dětskému bříšku, nikde netlačí, dokonale zakryjí záda díky širokému a pružnému nápletu. 

    Oblečení jsme testovali během túry, podzimních her na dvoře a náročném krasobruslařském tréninku. Díky tomu musím zhodnotit, že to, co merino oblečení Crawler slibuje, do puntíku splňuje. Během proměnlivého počasí, kdy chvíli svítí slunce a dítě se v bundičce zpotí, o pár minut se zatáhne a fouká a dítěti je přirozeně na mokrá záda zima, je tento materiál k nezaplacení. Jemná merino vlákna oblečení Crawler mají schopnost izolace a prodyšnosti. Stejně však pohlcují vlhkost. 

    Termoregulační vlastnosti jsou bezkonkurenční. Během túry či dovádění na dvoře se nekonala žádná zpocená záda, žádné promrzlé děti. Mokré merino totiž nechladí, ale hřeje. A tak i malá Dominika, kterou jsme během focení uplatili hruškou, aby spolupracovala, měla ručičky teploučké, i když byl rukáv během chvilky od hrušky promočený.

    Tuto vlastnost ocenila i starší testerka během krasobruslařského tréninku, který je někdy náročný nejen fyzicky, ale i psychicky. Zpocená záda a mokrá kolena od častých pádů nepřidají na náladě promrzlému dítěti, které  ze sebe musí v šest hodin ráno vydat maximum, ještě předtím, než půjde do školy. V merino oblečení Crawler, které se skrývalo pod vyzdobeným overalem, se cítila, cituji: „jako v pyžamku". Mokrá kolena či zadek nestudily, oblečení příjemně hřálo.

    Pokud své dětičky nosíte v šátku či nosítku, je merino oblečení Crawler super volba. Děťátko není tolik navlečené, je spokojenější, máte jistotu, že je v teploučku, ale zároveň není mokré jako myš, když ho z nosítka vytáhnete. Díky kukle je dítě chráněno před povětrnostními vlivy, ale hlavička zůstává v suchu.

    Merino oblečení Crawler mě přesvědčilo. Zaručeně dokoupíme výbavu i ostatním členům rodiny. Je pohodlné, funkční, vydrží dlouho, protože je rostoucí, děti jsou v něm v suchu a v teple. Ideální parťák na túry, výlety, lyžovačky, do lesních školek, do nosítek i do šátků.

    rebe
    26. zář 2021    Čtené 276x

    Dětské merino oblečení Crawler po otestování: vyplatí se investovat do něj, nebo ne?

    Do testování jsme se nepouštěli jako žádní vlnoví nováčci. Děti chodí od tří let do lesní školky, i ve vlezlých podzimních plískanicích a mrazech jsou většinu dne venku, takže kvalitní funkční oblečení je naprostá nezbytnost. A protože jich je víc, je pro mě i cena a trvanlivost oblečení zásadní kritérium. Přesto a právě proto jsme poměrně rychle najeli na vlněné oblečení. Cena je sice úplně jinde než u funkčního spodního prádla z Lidlu, ale ve všech ostatních kritériích vlna vítězí

    Obecné klady a zápory asi znáte, ale shrňme si je:

    Výhodami vlněného oblečení (a merino zejména) je

    • skvělá termoregulace: v zimě hřeje, v létě chladí,
    • ani mokré nestudí: výhoda nejen při sportu, ale i ve "slintacím" období při růstu zoubků,
    • antibakteriální, ani po propocení nezapáchá,
    • samočistící, není třeba prát po každém použití, ale stačí vyvětrat,
    • vhodné pro citlivou pleť, zmírňuje atopické projevy pokožky,
    • prodyšné,
    • přírodní původ, kompostovatelné,
    • nemusí se žehlit.

    Nevýhody je ale třeba zvážit také

    • vysoká cena,
    • jistá kousavost vlněného vlákna,
    • náročnější péče, vyžaduje speciální prací program a nedoporučuje se sušení v sušičce,
    • nutnost použití speciálních prostředků pro praní s lanolinem,
    • náchylnost k sežrání různými breberkami při delším skladování.

    Za ty roky, po které merino oblečení každoročně vybírám, jsem vyzkoušela mnoho výrobců a modelů a zjistila, že opravdu není merino jako merino. Měli jsme téměř průhlednou lehounkou letní sadu i trička, která šla nosit i místo mikiny, uzounká trička, která se přilepila k tělu i volnější modely, jemňoučkou vlnu s hedvábím i pěknou kousavku. Proto jsem byla hodně zvědavá, jaká bude souprava Crawler.

    Výběr sady a velikosti

    Crawler má velmi výrazné designy, které díky velkým vzorům a výrazným barvám poznáte na první pohled.  Na své si přijdou kluci i holky. Já hledala unisexový vzor, aby sadu mohli otestovat oba, proto jsem zvolila vzor hor a lesa v tlumené barvě jehličí. Do lesní školy jako dělaný! S výběrem velikosti mi poradili přímo v Crawler, takže jsem nemusela složitě studovat tabulky. Skvělý zákaznický servis! 

    Doručení

    Doručení zboží proběhlo přím bleskově, druhý den po potrvzení objednávky jsem balíček měla doma. V recyklovaném obalu s povědomými ovečkami jsem našla sadu zeleného vzorovaného trika s dlouhým rukávem a grafitovými lemy dlouhých tmavě grafitových legín. Děti měří 120 centimetrů, dostaly velikost 116-122/128. Díky lemům je oblečení rostoucí, sedí hezky letos, ale vydrží ještě i na příští sezonu. To je vzhledem k výši investice do merino oblečení velké plus, ale zároveň je třeba přiznat, že triko je volnější, než by mělo být.

    Součástí balení je i balíček s informacemi o vlně, o firmě Crawler a cedulka s podrobnými instrukcemi pro praní a údržbu.

    První vyzkoušení

    Vlněné oblečení je, to si přiznejme, na dotek jiné než bavlněné. I když ruka vnímá jemnost, po přiložení na tvář vlákno jemně škrábe. Někomu to vadí víc, někomu míň, ale je potřeba si na to zvyknout. U této sady je to škrabkání úplně jemné a je vyváženo intenzivním dojem naducanosti a hřejivosti, do níž má člověk chuť se zachumlat. Manžel hned prohlásil, že by chtěl takové pyžamo.

    Dětem oblečení sedělo hezky, byť Terka má triko spíš jako mikinu (tedy volnější) a musela si ohrnout rukávy, nadšeně se pohádali o právo prvního testování.

    Testování v lese

    Jak už jsem psala výše, děti chodí do lesní školy, každodenně běhají několik hodin po lese, takže sada byla vystavena lesním podmínkám. I když musím uznat, že počasí nebylo nijak extrémní, v zimě budou nároky vyšší.

    Nejvíc jsem se bála o kalhoty. Sezení na kládách, kamenech a válení v mechu je prostě pro kalhoty značná zátěž, bez ohledu na materiál. Zejména na Davidovi tepláky hoří a několikrát ročně ty prodřené, děravé a flekaté měním za nové. V zátěžovém testu prvního týdne vlněné kalhoty obstály bez ztráty kytičky, týden v lese na nich nezanechal žádné stopy a všechny nečistoty stačilo vyprášit. Přestože jsou kalhoty úzké, spíš legíny, vypadaly dobře na obou dětech, na Rézce a Davidovi. Přesto je na běžné nošení dětem dávat zatím nebudu a schovám je jako podvlékačky pod softshelky, až se ochladí. Těším se, že díky nim děti nebudou muset nosit zateplené zimní kalhoty, ve kterých se pohybují ztěžka jako medvídci, ale budou jim stačit softshellky s fleesem.

    Triko obstálo dokonale. Po ránu dětem stačila zateplená vesta, dopoledne už běhaly jen v triku. Díky vlastnostem vlny by v něm bylo dobře i na sluníčku odpoledne, ale děti jsou už velké a sluníčko pro ně znamená krátký rukáv, takže se převlékaly, co naplat. K večeru ale rádi zase natáhli triko místo mikiny.

    Testování při sportu

    Přestože počasí během testování nebylo nijak extrémní, abychom vlastností vlny využili naplno, už bylo dost proměnlivé na to, abych řešila, co Davídkovi obléknout na fotbalový trénink. Při běhání po hřišti se pořádně zpotí, ale už bylo dost chladno na to, abych ho pak mohla nechat vychladnout při střídání v brance. Merino triko se osvědčilo jak při podvlečení pod dres v chladnější pondělí, tak místo mikiny po tréninku.

    Testování při praní

    Jak už jsem psala výše, merino oblečení není dobré bezmyšlenkovitě vhodit do pračky, ideální je prát naruby v pytlíku na jemné prádlo s programem s nízkým počtem otáček, případně ručně. Vzhledem k tomu, že prádlo nebylo špinavé, zvolila jsem variantu ručního praní a jen jemně pomačkala v umyvadle s lanolinovým pracím práškem, jemně vyždímala a nechala uschnout pěkně rozložené. Překvapila mě rychlost schnutí, do druhého dne bylo sucho a mohli jsme testovat dál.

    Testování při spánku

    Tečka na závěr testování, když už jsem nevěděla, čemu ještě prádlo vystavit, když vedra ani mrazy zatím nehrozí. Usnuli stejně bleskově jako jindy a probudili se do sluníčkova jako vždy. Nejraději bych tuhle sadu na spaní vyzkoušela sama, ale vzhledem k velikosti mám smůlu. 😀

    A jak tedy po otestování hodnotím právě tuto merino sadu značky Crawler?

    Plusy jednoznačně převládají!

    • neskutečně příjemný, hebký, hřejivý materiál,
    • rychle schne, to se o vlně často říct nedá,
    • atraktivní vzhled, jedinečný vzor,
    • rostoucí velikost, takže sada vydrží dlouho, ale přitom hezky sedí,
    • pevnost a odolnost,
    • všechna pozitiva vlněného materiálu jednoznačně potvrzena!
    • skvělý zákaznický servis, kromě pomoci s výběrem velikosti nabízí i úpravy a přešití,
    • možnost dokoupit opravnou sadu nebo nechat oblečení opravit přímo od Crawler,
    • česká značka, česká výroba, srdce vlastenecky plesá!

    A minusy?

    • triko je spíš širší, uvidíme za rok, ale teď ho mají spíš jako mikinu
    • děti se o něj dohadují, takže triko z loňska už Rézce stačit nebude a musím dokoupit druhou sadu

    Perlička na závěr? Studie z Univerzity v Sydney ukázala, že dospělí lidé, kteří usínali v oblečení z merino vlny, usnuli za 12 minut, zatímco v ostatních materiálech bylo usínání delší (22 minut polyester a 27 minut bavlna). Díky termoregulečním vlastnostem vlny má také člověk hlubší a méně přerušovaný spánek. Tuto vlastnost asi u dětí nevyužiju, naši prcci usínání průměrně do dvou minut, ale vážně uvažuji o pořízení jedné sady pro manžela!  

    #test_crawler #recenze #zkusenosti_crawler6

    O tom, že kvalitní funkční oblečení často výrazně zatíží rodinný rozpočet, není pochyb. Naštěstí, výrobci nabízí i takzvané „rostoucí oblečení”, které dítěti vydrží o poznání déle, a tak jeden dražší kousek, když se rozpočítá na období, po které vydrží jednomu dítku, rodiče až tak „nezabolí”. Znáte koncept rostoucího oblečení? Využíváte ho?

    A. Ano, tento koncept znám a snažím se využívat této možnosti, jak to jde.
    B. Koncept znám z doslechu, ale zatím jsem rostoucí obečení nezkusila.
    C. Ne, o tomhle konceptu slyším poprvé.

    I český výrobce merino oblečení Crawler ví, že maminky ocení, když jeden kousek oblečení doprovází jejich děťátko co nejdéle, hlavně pokud se jedná o kvalitní funkční kousky. Do testování právě tohoto merino oblečení se můžete zapojit zde: https://www.modrykonik.cz/blog/konik_testuje/article/zkusenosti-s-merino-oblecenim-crawler-igu45x/

    #test_crawler

    konik_testuje
    30. srp 2021    Čtené 1708x

    Zkušenosti s merino oblečením Crawler

    Každá maminka chce pro své děťátko jen to nejlepší. Ať je léto nebo zima, pořád řešíme, jak udržet dítě v optimální teplotě od hlavy až k patě, venku, doma nebo v autě… Prostě kdekoliv a kdykoliv. Obzvlášť u těch nejmenších, kde ještě vlastní termoregulace pokulhává, je důležité nevystavovat je teplotnímu stresu - jak přílišné zimě, tak ani teplu. K tomu může napomoci i oblečení z merino vlny

    Ta má unikátní vlastnosti, díky kterým vytváří na těle mikroklima, které zabraňuje rychlému průniku vnějšího klimatu k pokožce - ať již chladného v zimě (vlna „hřeje“) nebo horkého v létě (vlna „chladí“). Kromě toho odvádí pot a to dvojím způsobem. Povrch vlákna merino vlny vlhkost odpuzuje, jeho jádro, naopak, vlhkost pohlcuje. Je navíc hypoalergenní a vhodné proto pro děti s citlivou pokožkou se sklony k atopii. Je prodyšné a vyznačuje se antibakteriální schopností. Děťátko v suchu a teple ve dne i v noci, bez ekzémů a zapařenin způsobených nadměrným pocením v létě, v optimální teplotě v zimě - to nabízí český výrobce Crawler6, nositel známky kvality Woolmark.

    Co budeme testovat

    Dětské merino body- Ti nejmenší z nás si zaslouží maximální komfort a oblečení z kvalitních přírodních materiálů. I proto si maminky oblíbily rostoucí bodýčka z merina. Jsou dokonale měkká, prodyšná a odvádějí vlhkost od pokožky, takže v nich miminku bude vždy tak akorát. Všechna body jsou vhodná pro nošení s jednorázovými i látkovými plenami a mají praktické zapínání na ramenou. Použitím prodlužovacího extendoru, který je automaticky součástí, prodloužíte dobu nošení na maximum. Pro děti, které již nenosí bodýčky jsou vhodná dětská merino trička.

    Dětské merino kamaše - Kamaše ze 100% merina, které v zimě zahřejí a v létě příjemně chladí. Mají široký horní lem a nohavice zakončené manžetami, díky kterým kalhoty vydrží opravdu velmi dlouho a zároveň skvěle sedí do šátku/nosítka i na látkové pleny.

    Dětská merino kukla- Jeden kousek oblečení, který před chladem ochrání jak hlavu, tak i krk. Naprostá nezbytnost od podzimu do jara! Kukly ze 100% merina jsou příjemně měkké a v zimě dokonale hřejí. Samozřejmostí je výběr z mnoha barevných provedení. A pokud hledáte kuklu, na kterou se budete moci spolehnout i v třeskutých mrazech, zvolte dvouvrstvou variantu, kterou můžete nosit oboustranně, takže máte 2 kukly v jedné!

    Koho hledáme

    Jsi maminka dítěte do 10 let, která si kromě stylového oblečení potrpí i na jeho funkčnost, dbáš na to, aby tvé dítě bylo v absolutní pohodě a komfortu ať je teplo nebo zima? Jsi aktivní, ráda trávíš svůj čas s rodinou v přírodě? Chodí tvé děti do lesní školky? Nosíš své miminko v šátku nebo v nosítku? Upřednostňuješ, co se oblečení týče, kvalitu před kvantitou? Ráda fotíš a ochotně a s radostí se o své poznatky z testování podělíš s námi na Modrém koníku? Byla tvá odpověď na většinu otázek ano? Tak hledáme právě tebe!

    Jak se zapojit

    Pokud tě tato výzva zaujala a ráda bys testovala merino oblečení pro děti od firmy Crawler, napiš nám do komentáře, jestli máš s oblečením z merino vlny zkušenost a v čem vidíš jeho největší výhodu. Nezapomeň doplnit, jak staré je děťátko, které by s tebou oblečení testovalo. Zapojit se můžeš do neděle 5.9.2021. V průběhu týdne vybereme 3 maminky, které oslovíme interní poštou.

    Těšíme se na vaše komentáře! 🙂

    konik_testuje

    Merino vlna je takový malý zázrak mezi textilními materiály. Napomáhá správné termoregulaci, hřeje i vlhké, odvádí pot, umožňuje pokožce dýchat… Je to absolutně univerzální funkční materiál pro malé i velké. Vyzkoušeli jste už na vlastní kůži kouzlo merino oblečení?

    A. Ano, oblečení z merino vlny znám a nosíme ho já i děti.
    B. Merino oblečení nosí naši nejmladší členové rodiny.
    C. Nikdy jsem osobní zkušenost s merinem neměla.

    Pokud byste rádi vyzkoušeli funkční oblečení pro děti právě z merino vlny, sledujte nás a již brzy zveřejníme výzvu k testování originálních kousků od firmy Crawler.

    #test_crawler