icon

Prázdniny na nic...

18. srp 2026

Achjo, jsem úplně smutná. Začaly prázdniny, já se radovala, jak je dětem uděláme krásné. A místo toho? Nikde jsme nebyli. 1x v zoo, děti byly týden u babičky, o víkendu se koupaly v bazénu, ale to je vše. Manžel od rána do večera v práci, nebylo kdy. Nemám řidičák, neřídím, takže sama se nikam nedostanu. Děti jsou teda ve školkovém věku, asi úplně nemají potřebu k moři nebo tak, ale mě to mrzí.

Strana
z2
odula
19. srp 2026

@anonym_autor Hele, mame doma pubertaky (17 a 15). Kdyz byli maly,,travili jsme skolo celý prazdniny na zahrade u prarodicu. Delali jsme vylety, ok. Ale co si pamatujou je - bazen, piskoviste, maliny, prochazky na statek a do lesa a na prehradu.... nic vic. Dodneska na to vzpominaj jako na "peak" prazdniny, je to jejich "core memory" ( jak to rikaj oni). Pro maly deti je svět mnohem větší, a prazdniny u babicky ( nebo jinde) na zahrade, nebo i za barakem na hristi muzou bejt uplne nej a plny dobrodruzstvi. ;) zadny starosti, hlavne bud v pohode a uzivejte si co mate. Je to super ;)

nata22linka07
19. srp 2026

@anonym_autor My nemáme auto. A celé prázdniny jsme jezdili po výletech. Dokonce jsme byli i stanovat. Všude se dá dostat vlakem, autobusem

barumrallyebum
19. srp 2026

Kdyz jsem mela syna ve skolce, tak jsem taky neridila. Pak jsem zacala a od te doby jsme zazili spousty vyletu. Takze opravdu doporucuji si ten ridicak udelat. Zmeni ti to zivot k lepsimu.

1eso1
19. srp 2026

@anonym_autor Já jsem taky frustrovaná z letošních prázdnin. A to jsme s dětma jezdili celkem dost. Manžela nemám, takže jen s dětma 24/7. Oni spokojené. To je hlavní. Moje pocity jdou v tomhle stranou.

zuzkasim
19. srp 2026
@somalicats

@zuzkasim Moje aktuálně pětiletá jezdí na kole trasy 10-20 km běžně, teď jsme na dovolené a už pokoušela i traily pro děti tady na horách, o starších dcerách ani nemluvím. A že bys Ty neutáhla věci pod stan pro 3 lidi, z toho dvě miniděti, neznamená, že to nejde. Doba, kdy stan = těžké áčko, už je dávno pryč. Já mimochodem s dětmi pod stan jezdím taky, loni jsme daly Moravský kras jako cyklisťák včetně spaní v kempu pod stanem a naprosto na pohodu.

@somalicats Je otázkou, jestli mají cyklostezku mimo silnice blízko domu a co s tím mladším dítkem (předpokládejme, že je mladší). Jestli utáhneš jako samotná ženská věci na spaní pod stanem pro 3 a ty dva caparty s sebou vlakem nebo busem, tak jsi fakt borka a smekám! Já ne. Proto mi tyhle nápady přijdou docela mimo. Jako ne, že by to nikdy za žádných okolností nešlo, za velmi příznivých okolností se dá ledacos, ale umím si představit, že autorka bydlí někde, kde MHD jezdí jednou za čas (tedy asi ne ve větším městě), kde vůbec celkově toho vyžití je méně. Nehodlám se dohadovat, pokud si myslíš, že navržené aktivity jsou super, klidně. Je otázkou, jestli jsou skutečně proveditelné autorkou dotazu.

somalicats
19. srp 2026
@zuzkasim

@somalicats Je otázkou, jestli mají cyklostezku mimo silnice blízko domu a co s tím mladším dítkem (předpokládejme, že je mladší). Jestli utáhneš jako samotná ženská věci na spaní pod stanem pro 3 a ty dva caparty s sebou vlakem nebo busem, tak jsi fakt borka a smekám! Já ne. Proto mi tyhle nápady přijdou docela mimo. Jako ne, že by to nikdy za žádných okolností nešlo, za velmi příznivých okolností se dá ledacos, ale umím si představit, že autorka bydlí někde, kde MHD jezdí jednou za čas (tedy asi ne ve větším městě), kde vůbec celkově toho vyžití je méně. Nehodlám se dohadovat, pokud si myslíš, že navržené aktivity jsou super, klidně. Je otázkou, jestli jsou skutečně proveditelné autorkou dotazu.

@zuzkasim Já mám nezletilé děti čtyři, jezdím s nimi většinově sama, takže si musím poradit. Co se cyklistiky týče, existují takové vymoženosti jako je vozík za kolo (vozila jsem dokonce dvě děti najednou, to byl teprve masakr, když za kolem táhneš ještě vozík s dětmi a věcmi, takže logicky jsem se je zároveň snažila co nejdříve naučit jezdit samostatně). Stany máme lehké, spacáky taky, takže když někam jedeme takhle v pěti, tak já nesu svoje plus pro dvě mladší (aktuálně 5 a 6 let) a starší holky (10 a 12) si nesou svoje. Teď už teda rovnám do batůžků i mladším aspoň něco, aby si taky zvykaly, že se při túrách nosí věci na zádech. Je to především o vlastním nastavení, pak jde ledacos. A ano, já mám auto, ale i tak často využíváme hromadnou dopravu místo auta, protože se pak nemusíme vracet z výletu na místo, kde jsme nechali auto, ale můžeme si dát "puťák". Jiného řidiče v rodině nemám, takže pokud chceme putovat po vlastech českých nebo jiných, aniž bychom se vraceli pro auto a posouvali se dál autem, tak musíme využít hromadnou dopravu.

somalicats
19. srp 2026
@zuzkasim

@zuzkasim A k té autorce - pokud bydlí někde na maloměstě/vesnici, tak přece taky existuje hromada aktivit - bazének na zahrádce, kde se můžou děti cachtat i přes týden, výlety do lesa (tam se dá vymyslet takových aktivit - stavění domečků, hledání a poznávání kytek/stromů/keřů, různé bojovky) nebo jiného okolí - vždyť není nutné se hned táhnout stovky kiláků daleko. Já ač žiju posledních 16 let v Praze, tak jsem původem vesničanka z krkonošské vesnice, a dokud tam žili naši a jezdila jsem tam pak s dětmi, tak i jen tak na vsi jsem jim dokázala vymyslet zábavu, že se nenudily. I v obci o 800 obyvatelích bylo už tenkrát hřiště, les cca 300 metrů od baráku, to bylo takových aktivit, že jsme je za týden u rodičů ani všechny nestihli.

barumrallyebum
20. srp 2026

Napis si svoji predstavu idealnich prazdnin na papir,vse co te napadne- kam chcete zajit, co videt, co zkusit, co ochutnat a pak se to aspon me lip planuje. Kdyz se pak najde volny cas a ty nahonem nevis co vymyslet staci kouknout na papir a neco te trkne. Ja jsem papirkovy typ.

lis6
20. srp 2026
@1eso1

@anonym_autor Já jsem taky frustrovaná z letošních prázdnin. A to jsme s dětma jezdili celkem dost. Manžela nemám, takže jen s dětma 24/7. Oni spokojené. To je hlavní. Moje pocity jdou v tomhle stranou.

@1eso1 tak to já mám naopak, moje pocity především,nebo teda se během prázdnin/dovolené snažím uspokojit všechny členy rodiny (jako prostě zajdeme i do toho vojenského muzea i když to zajímá jen syna, stavíme se na chvilku na hřišti). Ale myslím, že člověk na sebe nemá zapomínat a jak bylo řečeno malým dětem je celkem jedno kde jsou, ale já trčet pořád doma bych se zbláznila. Vždycky jsem se snažila aspoň občas jít kam jsem chtěla já, i když děti chtěli na nejbližší hřiště. I za cenu breku. Ono je to pak přešlo já se psychicky osvěžila a druhý den jsem na to hřiště šla s daleko větší chutí.

1eso1
20. srp 2026
@lis6

@1eso1 tak to já mám naopak, moje pocity především,nebo teda se během prázdnin/dovolené snažím uspokojit všechny členy rodiny (jako prostě zajdeme i do toho vojenského muzea i když to zajímá jen syna, stavíme se na chvilku na hřišti). Ale myslím, že člověk na sebe nemá zapomínat a jak bylo řečeno malým dětem je celkem jedno kde jsou, ale já trčet pořád doma bych se zbláznila. Vždycky jsem se snažila aspoň občas jít kam jsem chtěla já, i když děti chtěli na nejbližší hřiště. I za cenu breku. Ono je to pak přešlo já se psychicky osvěžila a druhý den jsem na to hřiště šla s daleko větší chutí.

@lis6 Já vlastně ani nemám místo, kam bych chtěla jít jenom já. Výlety pro děti taky většinou vymýšlím já, když je nic nenapadne.

betelgeuzz
20. srp 2026

Já teda nenašla v příspěvku jediný důvod, proč na začátku prázdnin bylo plno plánů, ale pak to nevyšlo. Jestli manžel má moc práce, tak to se přece vědělo dopředu. Dovolená v práci se většinou řeší dopředu, takže autorka musela vědět, zda má nějaké volno naplánované. Pokud neměl, tak proč si nějaké plány neudělala sama?
Ale tohle mi příjde jako diskuze, které jsou tu poslední dobou běžné, dám dotaz a pak už tazatel nereaguje a zbytek se tu dohaduje.

tereza0111
20. srp 2026

Jestli jsou deti jeste ve skolkovem veku, tak bych se tim nijak netrapila, chodila do lesa a na hriste a byla rada, ze muzu setrit na dobu, at budou skolni a uz ten program chtit budou. Zalezi samozrejme kde bydlite, ale s malyma detma jsem travila cca 4 mesice na chalupe a deti byly naprosto spokojene. Takze jestli jste na vesnici, sousedi nebo primo vy mate nejaka zvirata, je tam les, zahrada, rybnik - detem nic nechybi
Jestli jste ve meste tak je to horsi, ale to se zase muzes dostavat autobusem ledaskam. Zkus najit moznosti kam bys chtela a pak hledej jak se tam dostat

ninive211
20. srp 2026
@lis6

@lis6 Ono někdy kdyby se šlo jen tam a tehdy, kam a kdy se chce zrovna dětem a nedostaly by "befel", tak by se kolikrát sedělo doma😀 Znám moc dobře a čím jsou starší, tím je to horší samozřejmě (ještě ráda vzpomínám na dobu, kdy jsem prostě nabalila kočár, starší vedle něj a prostě se někam šlo). Teď už je jim 9 a skoro 12 a víkendová procházka jen tak pro okolí nebo na druhý konec města je neoslovuje, nikam se jim nechce. Takže ano, já taky se snažím vymýšlet program a navrhovat, samozřejmě s ohledem na ně, neplánuji patnáctikilemotrové túry či výlet někam do bohem zapomenuté oblasti, kde není absolutně nic.

anonym_fc9ddc
20. srp 2026
@prejeta_zaba

@ninive211 Na druhou stranu, pořád jsou lidi, co fakt posadí dítě k tabletu a u něj prakticky prosedí léto. I když mají volno z práce, prosedí to na lavičce před barákem. Dítě neumí pořádně mluvit, chodit ho nebaví (bodejť by bavilo, když celé dny sedí), na kole neumí, o ostatních sportech ani nemluvím, nebylo dál než na konci ulice. A že je v každé vesnici hřiště ani neví. Tak takových dětí je mi opravdu líto a jsem ráda za trend výletů než vychovávání unuděných peciček.

@prejeta_zaba no tak v tom případě u tabletu sedí i dobrá polovina "konikovských"děti,protože co tak pozoruju tak problémy s mluvením a podobně tu má každé druhé dítě

veronicka89
20. srp 2026

Nejak nechapu na co si stezujes ?

To ma nekdo prijit a naplanovat ti program ?
Chlap nema 3 dny v kuse volno ze byste odjeli nekam na par noci at mate zmenu ?

Trochu mi tak prijde ze ty nuc nezaridis , chlspovi nic poradne neteknes a jenom sedis doma , uklizis a jsi nastvana a smutna …

Chces nekam jit bez - vdude je urcite tolik cilu ktete se daji jet mhd , vlakama apod … rozhledna , les, nove zajimave hriste , mist , reka , muzeum …. Tolik miznosti je dnes… takove stezovani fakt nechapu …

autor
20. srp 2026

Děkuji všem za komentáře a narážky. Plány samozřejmě byly, naplánovala jsem je já, manžel na tohle vůbec není. Jenže pracovně to bylo náročnější, než si představoval, plány padly. Bydlíme ve velkém paneláku, takže přes týden bazének nejde. Jezdilo se tak jen o víkendech.

andelka
21. srp 2026
@anonym_autor

Děkuji všem za komentáře a narážky. Plány samozřejmě byly, naplánovala jsem je já, manžel na tohle vůbec není. Jenže pracovně to bylo náročnější, než si představoval, plány padly. Bydlíme ve velkém paneláku, takže přes týden bazének nejde. Jezdilo se tak jen o víkendech.

@anonym_autor A co bylo v plánu? Fakt to nešlo aspoň v nějaké podobě, rozsahu uskutečnit? Taky jsme v bytě, bez balkonu. Kdyz bylo takové vedro, ze se ani ven nechtělo, dala jsem bazének do obýváku. A brzo ráno nebo večer vyrazit pěšky nebo MHD na hřiště a zmrzlinu. Bežně jezdíme MHD nebo vlakem. Není nutné sedět doma, když chceš ven. Ani když máš malé děti a jsi bez auta.

veronicka89
21. srp 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a ty neumíš jet sama ?

Ja nevim , ani nejsou prazdniny a ja s detma byla kazdy den nekde ptz bych doma zvokla … dokud nechodili do skoly byla jsem co nejmene 😅nemusela jsem uklizet ten bordel ani varit … rano jsem dala mycku , pracku a slo se na vylet

j.a.n.i
21. srp 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Tak pokud bydlíte ve velkém paneláku, kde nejde bazenek, tak to znamená, že nejste v žádné díře, kde jedou 3 autobusy za den s jinak nic, takže se da vyletovat i bez řidiče.

prejeta_zaba
21. srp 2026
@anonym_autor

@anonym_autor no a chodíš s dětmi na nějaké blízké cíle a jenom chceš k moři nebo fakt jste jen doma? Jestli jste jen doma, tomu asi moc nerozumím - proč? Potřebuješ aby tě chlap držel za nohu, když jedeš 2 zastávky autobusem na zmrzlinu? Pro děti tohle JE výlet, ony nepotřebují stezky v oblacích a hotely u moře. Na druhou stranu, ani moc nerozumím tomu, že má chlap pořád tolik práce, že s vámi nemůže od 17 do 20 na koupaliště nebo se projet na kole, vždyť o nic nejde, v létě je stejně snesitelně až večer, světlo je dlouho. 🤷‍♀️

macik84
22. srp 2026

Moje děti milují vlak. V tomto věku jim opravdu stačilo jet tři stanice, tam se projít, zmrzka a hřiště a jet zpět. Mně je zase líto, že uz končí prázdniny. Ještě bych je protáhla 🙂

debra1234
22. srp 2026

@anonym_autor také neřídím, ani manžel, jezdíme vlakem a busem, i když je to náročnější. Nám toho toto léto spousta taky nevyšla, taky mě to mrzí. Ale děcka i tak docela spokojený a to už jsou 3 o dost větší než ty tvoje, nejmenší ( předškoláky) je salamista, to mu je to jedno

kamila919
22. srp 2026

@anonym_autor netrápila bych se tím, malé děti si to tak zatím neberou, nepotřebují jezdit k moři. Když jim vymyslíš program klidně kousek od domu a budou se bavit, je to pro ně to nejlepší.

Strana
z2