Amelgen versus Ultrogestan: Kolik dní jej zavádět?
Ahoj holky,
prosím o radu, jak jste to měly vy. Jsem po KET a zavádí amelgen. Zadarilo se, takže jsem těhu. Jenže v CARu mi řekli, že mám zavádět amelgen dal do konce 11. tt. Jenže dnes jsem byla u svého doktora a ten mi řekl, že amelgen max 30 dnů a pak přejít na ultrogestan. Jenže jsem se nezeptal proč. Volala jsem do CARu a řekli mi, že jak chci, ale když přejdu na ultrogestan, tak progesteronu budu mít denně o 200 mg méně. Tak co teď? Raději bych dále zavadela amelgen, jak mi řekli v CARu.
@marky125po 12tt přebírá funkci placenta tak mi přijde už zbytečné dál brát. Také jsem vysazovala kolem 11-12tt.
Hezký den holky, ráda bych poprosila o zkušenosti. V šestém/sedmém týdnu těhotenství mi byl předepsán Amelgen kvůli špinění a občasnému krvácení, před tím jsem měla ultrogestan, ale i přes něj jsem špinila a krvácela. Amelgen mi předepsali v nemocnici, ze začátku těhotenství jsem chodila na kontroly tam. Mám ho zavádět do ukončeného 16tt, což bylo ve středu. Na kontrole jsem byla v úterý, mám dobrat ten zbytek co mám, dneska večer budu zavádět naposledy. Trošku mám strach, jestli se třeba nemůže něco stát, když jsme ho brala takhle dlouho a teď ze dne na den přestanu, aby to nebyla nějaká šlupka pro miminko. Bral někdo taky tak dlouho a pak ze dne na den vysadil? Moc děkuji ♥️
@oliverka28 není se čeho bát, od 12 TT přebírá funkci placenta a progesteron už není nutné si dodávat.
@sanoela Moc děkuji,mám strach i z toho rychlého vysazení, aby to nebyl pro tělo a miminko nějaký šok.
@oliverka28 Ahoj, ja brala amelgen podle lekare z kliniky do 12tt, ale take jsem se bala, ze to bude sok pro mimi a jestli prebere placenta funkci hned. Brala jsem 1-0-1 a kdyz mi po 12tt zustala pulka krabicky, rekl mi, ze to mam dobrat, ale kazdy den uz jen vecer. Ze to vubec nicemu neublizi a budu klidnejsi. Tak jsem nakonec brala polovicni davku do 15tt a vse v pohode. Ultrogestan jsem mela v minulem ivf, ale amelgen je lepsi a pohodlnejsi.
@junetule Moc děkuji,mě právě doktorka neřekla,že to můžu vysadit postupně a teď už je pozdě,mám jednu poslední. Tak budu doufat,že to bude v pořádku,jinak.moc děkuji. 🙏 Mám tu kdyžtak ještě zbytek ultrogestanu,tak jsem přemýšlela jestli třeba pár dní,nebrat ten,aby to nebyl takový šok,ale.zase se nechci pouštět do nějakých akci bez doktorky.
@oliverka28 Kdybych nemela amelgen, tak bych klidne snizovala ultrogestanem, tam jsou ty kulicky male s nizsim obsahem, ale stejnym. Ja jeste k tomu mela injekce prolutex a gel oestrogel. Prolutex jsem si prestala pichat ve 13tt a gel take snizila na tyden z 1-0-1 na 0-0-1 a az pak vysadila uplne. Doktor rekl, ze je to tak v poradku, i kdyz uz nemusim, ale pro muj klid hlavne. Vedel, ze to me ani mimi nemuze ublizit a klidna maminka, klidne miminko 🙂 taky ale sto lekaru, sto nazoru.

@marky125 ty vado, já beru amelgen teda dýl jak 30 dní. Mě teda doktorka říkala, že jeden čípek amelgenu nahradí 2 nebo 3 tabletky utrogestanu. Beru je možná dva měsíce a ještě další 2-3 týdny podle Dr budu. Jenže já už jsem 32tt. Mě když každej tvrdí něco jiného, tak se pak ptám svoji doktorky. Taky jsem jednu dobu dost ležela v nemocnici a po kontrole o své mi pak upravila nebo dala jinak. Zeptej se doktorky proč ho chce nahradit a uvidíš