Helios Brno. Jaké máte zkušenosti s IVF?
Ahoj Snažilky chtěla jsem se zeptat jaké máte zkušenosti s IVF v Heliosu v Brně??? Chodím tam několik let a právě jsem prošla prvním neúspěšným IVF.Chtěla bych znát zkušenosti ostatních pomůže mě to při rozhodování do dalšího pokusu.Moc a moc díky!! 🙂
Holky, tak jsem to ted dostala. Ulevilo se mi. Diky vsem. Mam porad velkou nadeji a duveru, ze to dopadne. Vase pribehy jsou mi inspiraci a tohle je proste zivot. Uvedomuji si, ze jsou na tom lidi daleko hur...
Ahoj holky, prosim o zkusenost. Ve stimulacnim protokolu je psano, ze prvni kontrola krve a ultrazvuk se delaji 5.den stimulace, pokud vychazi na nedeli, tak se domlouva s koordinatorkou. Nevite prosim zda se v tomto pripade posouva na 4. nebo 6.den? Jde mi o to, ze mam zacit stimulovat, ale o vikendu budu mimo, tak jestli pocitat s tim ze to budu muset zrusit.
@bambulka247 Ja jsem sla az sesty den, kdyz mi to vyslo taky na nedeli.
@bambulka247 za mě jak kdy, je to na oboustranne dohodě!
@apple_tree Ahoj, mohla bych se prosim zeptat, jake jine centrum jste zvolili, kde jsi spokojenejsi nez v Heliosu? (klide mi napis do zprav 🙂 Ja jsem do Heliosu presla na 3.IVF z jineho centra ,ale ani zde nejsem prave uplne nadsena a vadi mi spousta veci... uz to, ze me na uplne prvni konzultaci primar ani nevysetril, natoz aby se podival na nase predchozi vysledky imuna, genetiky apod. ve mne nevzbudilo duveru. Je hodne suverenni a verim tomu, ze muze lehce neco prehlednout.
Zbyva nam jedno embryo, ale celkove to IVF dopadlo hodne spatne. Tak premyslim, jestli zase nezkusit nekoho jineho, jine car. Jenze uz mam hodne nabouranou duveru k lekarum a celemu tomuhle byznysu. Chci si to pred 4.IVF pripadne hodne rozmyslet. Mockrat predem dekuju!
@marion87 My jsme presli do reprogenesis, vsichni jsou tam moc sympaticti, ale odmitli me stimulovat, prej mam nizke amh a jedinou moznost mi nabidli darovana vajicka, coz odmitam. Prej nic jineho pro me nemuzou udelat. Tak jsem se nastvala a na doporuceni holek tdy z konika jsem se objednala k doktoru machacovi do ivf clinic olomouc. Vcera jsem tam byla poprve a musim rict, ze je to teda borec, strasne na me zapusobil, i prostredi se mi zda moc fajn. Uz jsem nahlidla tedy do trech caru a helios se muze jit uplne zahrabat s tim, co jsem videla jinde. Jinak kdyz jsem rekla v reprogenesis i v ivf clinic, ze jsem byla v heliosu, na obou mistech to komentovali dost negativne a dokonce nezavisle na sobe zpochybnili stejne veci, kteryma jsme v heliosu prosli.
@apple_tree Dekuju moc za odezvu. Tak to je hodne zajimave. No jak uz se tu psalo ,zkusenosti jsou individualni a kazdy chvali to, kde se mu zadarilo . Ja tohle samozrejme chapu... Ja jsem jeste nenarazila na CAR, kde by mi vyhovovalo vse. Predtim jsem byla v Gennet Letna a to byla takova katastrofa, ze no commnet. Dve zvorana IVF. V Heliosu lepsi vysledek co do poctu vajicek (30 vajicek), ale z toho jen 2 embrya nevalne kvality 6.den. Prvni se nechytilo. Jsem z toho dost rozpacita. Nehlede na to, ze jsem mela OHSS a dost me prestimulovali. Co mi ale vadi nejvic je to, ze nemam pocit dostatecneho kontaktu s lekarem. Nikdo nic nevysvetli, vsechno je hrr hrr u rannich UTZ, pokazde nekdo jiny... Ja si s lekarem potrebuju popovidat o tom co se deje a proc. Tohle mi tam bohuzel chybi. Ale je fakt, ze jedini snad delaji vice monitorovanou stimulaci, to je to, proc jsem sla. Nicmene nevim, jak moc je to ve finale kvalitni.. Uvidime co ted posledni KET. My mame i Brno dost daleko (3 hodiny), natoz Olomouc. Ale slysela jsem o Machacovi, ze super. Pry se specializuje hlavne na starsi pacientky a na nizkou ovarialni zasobu. S tim ja problem nemam, ale uz premylsim kam dal... Je to o nervy. Drzim ti palce at to vyjde!
@linusha ahoj, dekuju za odezvu! Helios asi spatny neni, to rict nejde, ale vyrazne omezena komunikace s lekarem mi strasne vadi. A opravdu zkusenosti a nazory jsou individualni, ale jakmile uu mi tam nesedi nejake veci, tak ztracim schopnost jim verit. Jinak nam uz rekli ve vice centrech, ze s nasim spermiem neotehotnim... no tehotna jsek byla nekolikrat, ale vzdy zamlkle. Oni vedi prd... obecne, vsude chteji lidi nahnat na IVF, maji z toho penize. V Heliosu nas ten jeden pokus vysel na 100 tisic. A vysledek desnej...
Ahoj holky, rada bych hodila jeden dotaz do placu ohledne pripravy na KET v Heliosu - slysela jsem totiz ruzne zazitky ohledne postupu... Napr. u me byla priprava na KET UTZ s overenim dominantniho foliklu a vysky sliznice, nasledne Pregnyl kvuli nacasovani ovulace pote jsem 5 dni pred KET brala Utrogestan a Estrofem (kvuli spineni). K tomu mi jeste vzali krev na hladinu progesteronu. Nicmene znama, ktera uz byla take na dvou Ketech v Heliosu nikdy nemela ani Pregnyl, ani ji necasovali ovulaci a ani ji nebrali krev...jen byla na UTZ a zrejme "odhadem" planovali transfer, aniz by vedeli 100%, kdy presne ovulace je. Jaky postup se prosim volil u vas? nejde mi do hlavy, ze to u kazdeho evidentne delaji jinak.... Vzhledem k tomu, ze KET se u nich provadi v prirozenem cyklu, tak by me zajimalo jak dulzite je nacasovani. Vsude ctu, ze je urcite velmi kratke implantacni okno (nejcasteji 5.den po ovulaci), kdy je sliznice receptivni... tim padem by se dle meho nemelo nic jen tak odhadovat z UTZ. Ten folikul a ovulace tam ma svoji funkci, podpori to hormonalne. Muzu se zeptat na vasi zkusenost prosim? Jsem z tech rozdilnych postupu v jednom CAR dost prekvapena... Dekuji predem za odpoved. 🌹
@marion87 Já jsem měla jednou KET s Pregnylem a jednou bez, oba úspěšné. Je to podle toho, jestli máš folikul a ovulaci.Takže když byl folikul, brala se krev a píchal se Pregnyl, když nebyla ovulace, byl jenom Utrogestan před KETem na načasování transferu. On ti ten Utrogestan vlastně udělá to, jako když dojde k ovulaci a za 5 dní se dostane embryo do dělohy přirozeně, protože po ovulaci roste progesteron a Utroš je vlastně ten progesteron, který ti udělá to implantační okno.
Ale pokud jsem to tak pobrala na diskuzích a od známých, jinde před KETem ani krev moc neberou.
@jawuna Ahojky, dkeuju! Ano, ja to chapu stejne jako ty a i tomu rozumim... Jenze ta znama tam dominantni folikul mela vzdy, dokonce ji to i potvrdili...ale pregnyl, ani odber krve ji nedelali. To je to, co me mate... A cemu nerozumim.
Jinak ja jsem si vzdy myslela, ze pokud neni ovulace, tak se musi delat hormonalne stimulovany KET, ze ta ovu je dulezita. Ale asi tedy ne a staci spravne vysoka sliznice.. Ja jsem ji mela pri tom mem jednom KETu pouhych 6.5mm, coz podle Texla stacilo, ale zase na druhou stranu jsem pak cetla v mnoha zdrojich, ze je to malo.. Je tezke, kdyz kazdy rika neco jineho.
@marion87 Diky 😍 obě z jednoho, ale až z druhého cyklu, z prvního jsme měli jenom geneticky špatné embrya, takže ani nebyl transfer ☹ Ale nepřestala jsem věřit ❤
6,5 mm je podle mě úplně v pohodě. Myslím, že lepší přirozená sliznice 6 mm, než vyhoněná hormonama třeba 10 mm. Na KET ovulaci nepotřebuješ, když už máš hotový embryo, ale asi je lepší dávat ho do co nejpřirozenějšího prostředí. Proto už taky v Heliosu myslím snad ani nedělají čerstvé transfery
@jawuna Ano, asi mas pravdu. Ja se asi stresuju detailama... Ja jsem tu sliznici tenkrat mela 13DC tech 6.5mm, dominantni folikul "jen 16 mm" a rovnou mi rekl ten den pichnout ovittrelle a pak za dalsich tyden KET. Popravde netusim, proc uz se u me vyvolavala ovulace pri 16mm, kdyz by za normlanich okolnosti nastala az tak za 4-5 dni, jak to mivam obvykle. Doufam ,ze na tom az tak nezalezi... Snazim se akorat zjistit, jak to cele funguje, abych na dalsi KET byla lepe pripravena a vice tomu rozumela, muzu se pak pripadne cilene zeptat doktora.
My jsme prvni 2 IVF ani memeli zadna embrya k ET, vse se nam zastavilo vzdy kolem 3.dne (pri pouziti spermii manzela). Katastrofa. To bylo ale v jinem centru... V Heliosu mame blastu jen s darcem :( Takze vlastne stejny vysledek jak v predchozim CAR, ackoliv nam primar tvrdil jak to u nich dopadne cele jinak a jeste premlouval at darce nepouzivame. Jeste, ze jsme pulili, jinak by asi zase nebylo nic... Za sto tisic 🙄 Je to divne no. Nevime, kde je zakopany pes. Planuju pak velkou konzultaci u primare az bude po vsem, jsem hrozne zvedava, co nam na to rekne. Nechce se mi moc verit, ze bych i ja mela spatna vajicka. Jsem mlada a mam jich mraky. Nenasli mi zadny problem... Bojim se proste ,ze mi nikdy uplne nesedne stimulace a ta vajicka nejsou pak taky optimalni.
Davas mi ale nadeji, ze kazdy pokus muze byt jiny a s jinym vysledkem.❤ Snad priste, pokud na to dojde, to uz klapne. Modlim se, aby blast bylo vice, pokud pouzijeme uz jen darce. 🙏🙏🙏
@marion87 Myslím, že na přesnosti té ovulace úplně nezáleží, bylo i jedno, kdy jsem si ten Pregnyl píchala na rozdíl od odběru vajec. Ale zeptej se Texla, já jsem tehdy chtěla mluvit i s ním, i s embryoložkou, i s genetičkou, nachystala jsem si otázky a ptala se 😉
Ve stimulaci bych chybu asi nehledala, jestli teda něco v Heliosu fakt umí, tak je to stimulace. Že by se někde dělaly moc kontroly během stimulace a dělalo se to podle toho, jak reagují tvoje vaječníky, to jsem ještě neslyšela. Ale chápu, že každý je spokojený především tam, kde se mu to povede. Na druhou stranu je to fakt často otázka náhody a štěstí a trpělivosti. Kdybych se na to po prvním cyklu vyprdla a šla jinam a dopadlo to třeba jinde, tak asi taky mluvím jinak. Ale měnit centra a postupy jak ponožky (teď to nemyslím na nikoho nijak osobně 🙂 ...ale holt je někdy potřeba něco vyzkoušet, aby se zjistilo, jestli to funguje. Mně tehdy hrozně pomohlo, když jsem si uvědomila, že je to pořád všechno hlavně o přírodě, že oni sice můžou leccos ovlivnit, ale určitě ne všechno a že co platí u jednoho, u druhého platit nemusí. A taky mě drželo nad vodou, že jsme byli na začátku všech možností, že kdyby to nešlo, tak by se dal použít dárce, dárkyně, celý embryo...naštěstí na to nedošlo a máme svoje dvě krásné zdravé děťátka, ale moc nadějně to po tom prvním cyklu nevypadalo....takže vydrž a věř 😉
@jawuna Dekuju moc 🌹 My uz se prave ke konci moznosti blizime.. posledni IVF pred nami s prispevkem pojistovny a uz jsme vlastne pristoupili na darce. Takze uz nervy pracuji a vim, ze do nekonecna takhle zit nechci. Tahnem tohle sestym rokem a 4 IVF jsou pro me strop, nechci si nicit zdravi...jeste vzdy pul roku/rok po stimulaci mam problemy. Takze hodiny uz tikaji... Uvidime, jak rikas, porad je to hodne priroda. Snad co ma byt, bude. Dekuju jeste jednou za rady a povzbuzeni ❤
@marion87
@jawuna Holky trochu sa k vam pripojim. Tiez by ma zaujimalo ako sa Texl stavia k neuspechu. My sme v Heliose absolvovali uz davnejsie ivf, z 18odobranych, 12oplodnenych vajiciek sa podarila iba jedna blasta, aj to sme cakali do 6.dna ci bude ok. Nastastie to s nou vyslo a mamemame dieta. Teraz po 2 rokoch sme sli do druheho ivf, z 10odobranych iba 4spravne oplodnene a do 3.dna sa vsetky zastavili. Protokol sme mali stejny ako pri prvom ivf, pouzilo sa macs, picsi aj geri a.nic z toho. Nikto mi k tomu nic nepovedal, proste sa nevie kde je chyba a zdar. Objednala som sa k Texlovi na konzultaciu co dalej, ale objednali ma az za mesiac a pol. Tak sa chcem spytat, co mam cca cakat. Ci zas nam len ponukne to iste s tym ze je dost pravdepodobne ze vysledok bude stejny?
@marion87 Protokol jsem měla stejný, dlouhý. U nás byl problém asi hlavně ve fragmentaci DNA spermií, u toho druhého ivf se to trochu zlepšilo. Akorát jsem se podruhé stimulovala o 2 dny dýl, trošku pomalej rostly folíky. Ale jedna moje kamarádka měla dva cykly v rozestupu asi 2 roky, dělala si embrya pro jistotu ještě do zásoby, možná by ten druhý cyklus ani nebyl potřeba, ale všechno bylo stejné, akorát měla podruhé místo dlouhého protokolu krátký, ale jen protože si už nechtěla tak dlouho píchat injekce. Co mi teda přišlo zajímavé, že byl úplně stejný výsledek, stejně vajíček, stejně oplodněných, stejně embryí...
@bambulka247 To se ho asi musíš vyptat. Určitě bych si nechala zopakovat spermiogram s fragmentací, nám to kolísalo dost, tak bych chtěla vědět, jak to vypadá aktuálně před ivf, když se to použije. Ale jestli se vám embryjka zastavily do 3. dne, tak to říkají, že je spíš vajíčkama než spermiema 😲 Kolik ti je?
@jawuna Ja aj manzel mame 29. Fragmentaciu ma horsiu, 26%, ale podla Texla toto vyriesi to macs a picsi. Naviac pri prvom ivf mal len 19% a vysledok tiez nic moc. Ja mam pcos, inak zdrava. Neviem no, pride mi ze podla Texla je vsetko v pohode, nic neriesi. Uz zacinam premyslat ci je Helios naozaj ta najlepsia volba...
@bambulka247 Ahoj, pockala bych, co vam k tomu rekne na konzultaci a pak se rozhodla. Ja jsem o nem slysela, ze si je tak jisty svyma postupama, ze neuznam, ze je chyba ve protokolu. A vetsinou nic nezmeni...Uvidime.
My mame pred sebou posledni KET s embryem, ktere 5.den bylo zavazne opozdene (morula), ale 6.den najednou hatchujici blasta. Vysetrit neslo. Nicmene my meli 21 zralych vajicek, 17 oplodnenych. Vysledek jsou dve zavazne opozdena embrya, ktera se vzpamatovala 6.den. Prvni se neujalo. Meli jsme vsechno - picsi, macs, geri inkubator... a nic.
Pokud to s tim druhym taky nevyjde, tak planuji velkou konzultaci s primarem, ktera rozhodne o tom, zda tam zustaneme nebo ne. I s prispevkem pojistovny u nich vyjde IVF na sto tisic korun, takze pocit, ze to tam nikoho nezajima a po neuspechu by nic nemenili a nezjistovali kde muze byt problem, bych opravdu mit nemela. To, ze pri stimulaci jako takove temer nulovy kontakt s lekarem a zadne vysvetlovani proc se postupuje, tak jak se postupuje, je pro me velke minus.
Opakovali vam ted po 2 letech vysetreni? Zjistovali, zda je u tebe stejna situace a tudiz zda mohou pouzit stejnou stimulaci nebo je treba neco zmenit? Vysledek je to opravdu celkem nic moc. My jsme toto meli v predchozim CAR, ve 2 IVF jsme nemeli ani jedno petidenni/sestidenni embryo. Tzn. nikdy zadny transfer. Zastava kolem 3.dne.
My mame spatny spermiogram, nicmene fragmentace kolem 19%, coz podle Texla jeste celkem OK. Take nam rikal, ze MACS, PICSI a Geri tomu pomohou, ale nestalo se. Ani jedno embryo nevydrzelo. Jen darcovska. Prirozene uz jsem ale byla tehotna mnohokrat (vzdy MA). Ja jsem osobne moc zvedava, co nam k tomu vsemu rekne. Spolehala jsem, ze Heliosu uz bude to prave, kdyz to tam stoji tolik penez a taky podle toho, jak se prezentujou na webovkach. Treba to jeste dopadne. Drzim palce, at se domluvite k vasi spokojenosti 🙂
@jawuna Dekuju za odpoved. Jak jsem psala vyse, jsem zvedava, co Texl navrhne, kdyz nam to nevyjde. Asi ale urcite jeste planuji konzultaci v jinem CAR, pro srovnani... Uz jde do tuheho, chci jit do posledniho IVF s duverou v centrum i v lekare. Bojim se, ze Helios ji uz ztraci... Na druhou stranu, neni to zadna vylozene spatna zkusenost. Chybi mi ale ten kontakt. Kdyz zpetne premyslim, po tom, co jsme presli z jineho CAR, tak se primar ani nepodival do nasich predchozich papiru, na vysledky vysetreni (imuno, genetika...), nic ho nezajimalo. Dokonce mi ani UTZ neudelal jakozto nove pacientce nebo alespon pred zacatkem stimulace, aby se podival, jeslti je u me vse ok a nemam napr. cysty. Proste jsem sla do dlouheho protokolu a videla ho pred zacatkem IVF jednou. Pak uz vubec. 😕 Pri stimulaci a UTZ mi prislo, ze pro nejake konzultovani a dotazy nebyl vubec cas. Vsechno honem honem, od oka spocitane a zmerene folikuly... No, snad vedi, co delaji. Nechci hanit. Jsou to jen vyhradne me pocity a dojmy, Kazde z nas vyhovuje neco jineho. ;)
@marion87 A spatny spermiogram mate len tu fragmentaciu 19%, alebo aj nieco ine? Lebo v tom pripade sme na tom s 26% este horsie. Vysetrenia nam robili vsetky nove, na tie stare sa Texl ani nepozrel, ked som sa ho na to pytala, ze vysledok bol vtedy nic moc, tak len povedal ze nic viac sa spravit neda. Tak som zvedava co mi povie tento raz. Okrem toho teraz som na Heliosackej diskusii citala, ze stimulacia u nich VZDY trva minimalne 11 dni a konci max 48hodin pred odberom. Ze skratenie znizuje kvalitu vajiciek. Ja som stimulovala len 10dni, posledna injekcia v sobotu a odber utery, takze po 3 dnoch. Tak to fakt nechapem. Vrchol bol ked mi Filkova po odbere povedala ze pri opu sa jej tam objavila nejaka blanka a ze je moznost ze mi prepichla crevo, aj ked si mysli ze asi nie. Tak mi dali este infuzku antibiotik. A tiez mi vadi ze doktor sa k nicomu ani nevyjadril, proste opu prebehlo, embrya nie su, tak zdar. Volny termin na konzultaciu za mesiac a pol :(
@marion87 A kam ste chodili na ivf predtym?
@bambulka247 Proboha, to by me asi odvezli, kdyby mi tohle po OPU rekli. Jsme rada, ze ti to dobre dopadlo nakonec! Ten odber neni bez rizik no, clovek musi doufat.
My mame celkove spatne spermie, ale jsem schopna s nimi prirozene otehotnet... nicmene nejde to dotahnout do konce, ani prirozene ani s pomoci ivf. Ta fragmentace byla jedine, co bylo jeste jakz takz u nas v norme.
Ja o tech 11 dnech vim, ze to vsude pise. Osobne jsem stimulovala presne tech 11 a ten 11.den jsem jeste pichala menopur a zaroven uz i Pregnyl. Mozna uz by ti foliky popraskaly, kdyby cekali o ten den dyl? Urcite se ho na to zeptej at vis, jaky to melo duvod. Ja mela pro zmenu ohss, byla jsem prestimulovana. Dalsi minus...
Chodili jsme do Gennetu v Praze.

@utrikocku tak uvidíš, zkus konzultaci a něco Ti k tomu rozhodne řeknou. Uvidíš, zda to bude jiný postup než tam, kde jsi teď
Moc držím pesti!
Jinak já jsem přišla o mimi 8/1017 po spontánním tehu, při revizi mi vzali i vejcovod, poté zanedbaná pece od mého předešlého gynekologa, tzn jsme se rozhodli pro ivf a nastoupili léčbu 3/2018
Já věřím, ze vždy je cesta, i když někdy je to hodně složité.