Snažím se, ale nehubnu. Proč se mi nedaří?
Ahoj, je to už šest týdnů, kdy jím jinak, zdravě, vyváženě, cvičím. Poprvé mám pevnou vůli a fakt jsem to vydržela. Ráda bych zhubla 15kg, abych mohla zase nosit dvoje staré oblečení, které marně čeká ve skříni. Mám apku, kde si zapisuji jídla, připravuji si podle toho jídla další, konečně mohu, takže lépe spím, piju dostatek vody. Ob den chodím cvičit. Střídám cviky silové a běh. Po tolika týdnech, ani deko dole. Nečekala jsem zázraky hned, ale za takovou dobu nic? To není normální. Někde by to vidět být mělo, ale asi dělám někde chybu. Jen nevím kde. Muži si jít zaplatit kde koho, ale stříhám metr, abych už konečně mohla nastoupit do práce. S rodičákem na to nemám a z celkového rodinného rozpočtu taky ne. Pohybu mám celý den dost. Já nevím. Ani centimetry, ani váhá, nic. Na to, že jsem to nikdy nebyla schopná dodržet a teď po takové době nic je frustrující
@aselluska
Za prve: pohyb a strava by měla být vyvážená hlavně pro Tebe. Někomu staci, ze ubere porce a změní jídelníček tak, aby byl v kalorickém deficitu a jiny musí přidat nebo zmenit i pohyb. Každý jsme jedinečný. Je mi jasné, že ta které funguje kaloricky deficit bude říkat, jak je strava nej a pohyb doplněk anebo naopak... ne, to Ty jsi důležitá... zkousej, men, přidávej, ubirej, hledej...
Za druhé: zapomen na váhu, akorát Te stresuje. Vezmi metr a mer obvody každý měsíc.
Za treti: 6 tydnu mi furt prijde krátká doba a to ze dvou důvodů, ktere spolu souvisi... tim prvním je, ze chces od sebe a svého těla, aby byly výsledky videt rychle a přitom na 75kg jsi se taky nedostala za 2 mesice a tim druhým je to, ze tělo se nejprve musí nastartovat a někomu to holt trvá déle. Zila jsi v nějakém stravovacim a pohybovém stereotypu a teď po něm chces něco jiného...
Za čtvrté: určitě to nevzdavej
Za pate: pohyb Te musí bavit. Jinému vyhovuje běhání, jinému kolo, švihadlo, brusle, někdo posiluje a cvičí fitness nebo pilates. Vlastne je to jedno, ale pohyb by mel jít od srdíčka a pak muzes pridat i neco, co Te tak nebere. Jinak Te to bude štvát a telo to proste pozna a ve stresu se dal bude chovat jinak. A taky je fajn si najít a střídat pohyb na kardio a silové. Jedno bez druhého nejde.
Za šesté: klidně bych se podivala po nějakém dobrém trenérovi, ktery Te nasmeruje. Vím, že to je finančně nákladné, ale mam okolo sebe kamosky, ktery do toho sly a jsou moc spokojene.
Za sedme: klidně bych šla na terapii... muze za tím vším být skrytý problém... nemáš se ráda, jsi k sobě přísná, rodiče Te... za to si dopln cokoliv... a to muze mit obrovský vliv. Hubnutí je taky v hlavě a myslim, ze hledat příčiny zvenčí, proc to nejde, je fajn - aspoň budeš vědět, že jsi zdravá, ale člověk by e taky měl podívat na svůj vnitřní svět, přesvědčení a vzorce...
@felis trochu nerozumím tomu, že mám zkoušet, hledat a zároveň je 6 týdnů krátká doba. To bych pak s každým zkoušením čekala x měsíců. Vždycky všude psali a říkali, jakmile je nastavený vše správně, váha začne jít dolů. Spoustu věcí co píšeš ale dělám, psala jsem to. Nemám jen váhu, ale i míry jsem si napsala. Stejně tak, že střídám kardio a silový. Pohyb mě baví. Poprvé po dlouhé době se cítím dobře a dělám to ráda
Tak logicky, pokud sis nastavila tabulky bez paušální aktivity a následný veškerý pohyb těla tam nezapisuješ, popř. zapisuješ, ale kalorie nedojídáš, pak prostě hubnout nebudeš, protože tělo hladoví a veškerou přijatou energii si ukládá. 1470 kcal by u mě nepokrylo ani sedavou aktivitu, u té jsem měla přes 1500 kcal (a podotýkám, že u té jsem nehubla právě proto, že sedavá aktivita neodpovídala faktickému pohybu, až když jsem přešla na lehkou aktivitu a navýšila příjem na cca 1700 kcal, se hubnutí zase rozjelo).
@aselluska Ses si jista, ze jsi opravdu poctiva v zapisovani?? Ono i takove ochutnavani udělá hodně. Sem tam uzobnuti. Pijes co? Nepijes slazane? Nepijes alkohol? Nekde delas chybu. Ono totiž i pokud by si mela prijem prilis nizky, tak by si neco zhubla. Telo se neda do stop rezimu hned. Za me prostě nemas deficit.
@klpoiu alkohol nepiju, piju jen vodu. Nic neochutnávám. A když jsem si sem tam dala nanuk a zapsala ho, bylo to v pohodě. Někde bude chyba, ale fakt nevím kde. Když mi bylo špatně od žaludku a jedla jsem jen rohlíky a černý čaj, měla jsem za 14 dní 4 kila dole. Ale hladovku fakt držet nebudu. Samozřejmě co jsem začala jíst, tak se to hned vrátilo zpět
Tak logicky, pokud sis nastavila tabulky bez paušální aktivity a následný veškerý pohyb těla tam nezapisuješ, popř. zapisuješ, ale kalorie nedojídáš, pak prostě hubnout nebudeš, protože tělo hladoví a veškerou přijatou energii si ukládá. 1470 kcal by u mě nepokrylo ani sedavou aktivitu, u té jsem měla přes 1500 kcal (a podotýkám, že u té jsem nehubla právě proto, že sedavá aktivita neodpovídala faktickému pohybu, až když jsem přešla na lehkou aktivitu a navýšila příjem na cca 1700 kcal, se hubnutí zase rozjelo).
@miryp tak to tady ale zase je úplně jiná odpoved. Píšeš logicky, ale pak tu někdo spíše pravý opak
@felis trochu nerozumím tomu, že mám zkoušet, hledat a zároveň je 6 týdnů krátká doba. To bych pak s každým zkoušením čekala x měsíců. Vždycky všude psali a říkali, jakmile je nastavený vše správně, váha začne jít dolů. Spoustu věcí co píšeš ale dělám, psala jsem to. Nemám jen váhu, ale i míry jsem si napsala. Stejně tak, že střídám kardio a silový. Pohyb mě baví. Poprvé po dlouhé době se cítím dobře a dělám to ráda
@aselluska Jeste me napadlo...pijes kavu?? S mlékem?? Cukrem? Zapisujes?? Fakt to muze byt detail, ktery vynechas a pak proste deficit neni. Vis co, dej jsem par screenshotu tvych zapisu,
@miryp tak to tady ale zase je úplně jiná odpoved. Píšeš logicky, ale pak tu někdo spíše pravý opak
@aselluska no já si myslím, že jste se s autorkou vzájemně nepochopily. Já si myslím, že ona vycházela z předpokladu, že máš nastavenou paušální aktivitu a pak už se skutečně žádná aktivita nedopisuje a kcal se nedojídají. Pokud ale máš paušální aktivitu vypnutou, pak logicky dopisuješ veškerou tělesnou aktivitu a kcal se přizpůsobují té zapsané aktivitě a to bys měla ujíst. V opačném případě tělo přivádíš do stavu hladovění, což vede zkrátka k tomu, že si začíná vše ukládat, neb tělo netuší, jak dlouho ho hodláš takto rasovat. Ne nadarmo i tvůrci kalorických tabulek doporučují začátečníkům, aby si volili paušální aktivitu. Je to jednodušší a udržitelnější. A ruku v ruce s tím je samozřejmě důležitá i poctivost v zapisování všeho, co strčíš do pusy, aby tě to zapisování mohlo někam posunout.
Podle toho jídla, co jsi napsala máš málo bílkovin. Nestačí jen zdravě jíst. Vybírej si jídla bohatá na bílkoviny. Těstoviny jsou plné sacharidů, ty nejsou u hubnutí moc vhodné.
Co se týče toho dopisování aktivity úplně nesouhlasím s ostatními, že se nedá zhubnout. Zapisovala jsem si každou aktivitu, cvičila jsem hlavně proto, abych toho mohla více sníst, protože bez aktivity jsem měla nastavený příjem tak malý, že jsem se z toho nenajedla a měla jsem hlad. A normálně jsem hubla. Většinou půl kila až kilo za týden. Tobě se to nehne ani o deko, tak zkus přidat více bílkovin. Díky cvičení jsem si mohla občas dát i nanuk, chipsy, prostě jsem to pak šla vycvičit. Zapisovala jsem úplně vše.
Mně to přijde jako obří porce sacharidů - aspoň u jednoho jídla bych je nahradila zeleninou nebo upravila poměr.
@luhana nebylo by to vidět ani na oblečení? Nebo na mírách? Když jsem sledovala různá videa na hubnutí, kde si ukazovali měření, ne vážení, ale měření obvodů, tak právě kvůli tomu, že silovým cvičení jsou vidět cm. Když se cvičí silově, pálí se i tuk. Manžel to taky tak měl.
@aselluska
Můžu se zeptat jak máš nastavené bílkoviny a tuky? Já jedu na kalorických tabulkách třetí týden. Mám 170 cm a začínala jsem na 72 kg. 3x týdně cvičím silově. Teď mám 69 kg, nastavené mám 1600 ckal. Ale často přešvihnu na 1700.
Podle toho jídla, co jsi napsala máš málo bílkovin. Nestačí jen zdravě jíst. Vybírej si jídla bohatá na bílkoviny. Těstoviny jsou plné sacharidů, ty nejsou u hubnutí moc vhodné.
Co se týče toho dopisování aktivity úplně nesouhlasím s ostatními, že se nedá zhubnout. Zapisovala jsem si každou aktivitu, cvičila jsem hlavně proto, abych toho mohla více sníst, protože bez aktivity jsem měla nastavený příjem tak malý, že jsem se z toho nenajedla a měla jsem hlad. A normálně jsem hubla. Většinou půl kila až kilo za týden. Tobě se to nehne ani o deko, tak zkus přidat více bílkovin. Díky cvičení jsem si mohla občas dát i nanuk, chipsy, prostě jsem to pak šla vycvičit. Zapisovala jsem úplně vše.
@petaov ale to byl příklad. V aplikaci vidím, kolik ještě můžu sacharidů. Vše si zapisuji. Nejím je každý den. Každopádně přidat bílkoviny zkusím díky
Zašla bych si na inbody.. nemohla jsem se rozhoupat jak si nastavit hodnoty a inbody mě jasně nasměrovalo, přesné poměry jak jídla tak rozložení těla.. u sebe jsem třeba absolutně neodhadla poměr tuku v těle a celé nastavení se mi tím rozházelo.. nastavila jsem si pak KT podle toho měření, za tři měsíce šla na přeměření a rozdíl už byl znát.. já teda neřeším váhu ale poměr tuků a svalů v těle, váhově jsem +-stejně, ale rýsuju se krásně
@aselluska ještě je jedna možnost, že ten deficit je nastavený moc a jíš pod bazál, to si potom tělo dělá zásoby a taky se nehubne. Já mám kalorické tabulky a měla jsem špatně zvolenou aktivitu a ještě jsem do toho kojila. Měla jsem jídlo pod bazální metabolismus a nic jsem nezhubla. Pak jsem to musela upravit, kcal se o dost zvýšily a najednou byl úbytek váhy znát.
@palja to je totalni kravina, pokud člověk nežere, neboli jak pises ji pod bazal, pak zhubne ale jde to blbe udrzet, jojo efekt pak jde snaz prptoze si telo zvykne na male porce a uklada si kazdou kalorii, kdyz hubnes pozvolneji lepe to udrziz, ale ze vzduchu fakt nikdo tlustej nezustane.
@klpoiu alkohol nepiju, piju jen vodu. Nic neochutnávám. A když jsem si sem tam dala nanuk a zapsala ho, bylo to v pohodě. Někde bude chyba, ale fakt nevím kde. Když mi bylo špatně od žaludku a jedla jsem jen rohlíky a černý čaj, měla jsem za 14 dní 4 kila dole. Ale hladovku fakt držet nebudu. Samozřejmě co jsem začala jíst, tak se to hned vrátilo zpět
@aselluska ty tabulky jsou nevim pro koho, SNIŽ celkovy prijem a mas to, věř mi. Ja bych podle tech tabulek mela 75 kilo kdybych jedla podletoho co mi tam vyslo ze mam jist 🙄 Davam si méně a zhubla jsem od Noveho roku ze 75 na 60, 3-4x tydne hodinu cvičim. Je teda pro me problem to ted udrzet lecim se se stitniu zlazou ale pokud to lecim pode dr. to vliv na vahu nema. Mam spatnej metabolizmus ale posledni dobou si myslim ze jsem si ublizila v puberte, kdy jsem melaporuchu prijmu potravy a ze si to telo pamatuje a tak si kalorie drží i kdyz je to 20 let.
Hele tělo někdy potřebuje víc času, než začne reagovat i váhově. Zkus na to tolik nemyslet a nehrotit to.
@klpoiu je to 6 týdnů a nic, to není možný, že se váha nehne. Kdyby pomalu, aspoň něco, ale nic? Nezapisuju pravidelně. Zapsala jsem párkrát a zvýšilo mi to kcal, což může být zavádějící, že se musím dojíst, ale to nedělám
@aselluska Cvicim silove, a nehubnu ve smyslu vahy a ve smyslu obleceni - protoze mam sirsi ramena, vetsi kulaty zadek... A podle fotek je to poznat dost 🙂
Snist to, co ty (myslim tak malo), tak bych asi omdlela x krat za den... pridej minimalne bilkoviny.
@aselluska ty tabulky jsou nevim pro koho, SNIŽ celkovy prijem a mas to, věř mi. Ja bych podle tech tabulek mela 75 kilo kdybych jedla podletoho co mi tam vyslo ze mam jist 🙄 Davam si méně a zhubla jsem od Noveho roku ze 75 na 60, 3-4x tydne hodinu cvičim. Je teda pro me problem to ted udrzet lecim se se stitniu zlazou ale pokud to lecim pode dr. to vliv na vahu nema. Mam spatnej metabolizmus ale posledni dobou si myslim ze jsem si ublizila v puberte, kdy jsem melaporuchu prijmu potravy a ze si to telo pamatuje a tak si kalorie drží i kdyz je to 20 let.
@martinka_33 no ja mam zas z kalorickych tabulek stavy na omdleni, mam neustale hlad. Proste toho potrebuju vic. Kdybych jedla co pise autorka, tak mozna zhubnu, ale bylo by mi nonstop zle. Pokud autorka beha a dela silovy trenink, tak nema co ubirat z toho co psala ze ji 🙈
Jestli máš instagram, podívej se na profil tabulkarka. To byl jedinej profil co mi pomohl a dala jsem dolů už podruhý 10kg. Poprvé před těhu, teď po 😃. Ester všechno kolem jídla, hubnutí a tabulek vysvětluje na profilu moc hezky a hlavně jednoduše. No a nestálo mě to ani korunu 😁, i když v době kdy jsem profil začala sledovat po nějaký chvíli Esťa rozjela i konzultace, který si mohly dovolit i mamči na rodičáku. Pak je ještě fajn motivace a pomoc třeba i profil anshule. Dala dolů po prvním porodu myslím 34kg (zas abych nekecala, ale bylo to přes 20 určitě). Za zmínku stojí i třeba jmenujisepeta. Od ní mám koupený i oba její e-booky a cvičím podle nich (vyhovuje mi že to mám "nalajnovaný" a nemusim nic vymýšlet) plus i nějaký tipy na jídla u ní vždycky poberu. Předpokládám že appka ti příjem vypočítala po zadání váhy, výšky, pohlaví a věku? Jestli jo, tak to nestačí. Je potřeba skočit na in body (stojí to pár korun, u nás kolem 200-300kč) a zadat si procento tuku v těle, aktivitu (tohle je ale na profilu tabulkarka ve starších příspěvcích)

@palja říkala jsem lékařce už loni, protože řekla, že bych měla shodit, abych neměla zdr. potíže. Řekla jsem jí, že se snažím a ona, že se mám hýbat. Aniž by věděla, jestli pro to něco dělám. Ale jestli se nic nezmění další měsíc, zajdu si tam.
@aselluska Ses si jista, ze jsi opravdu poctiva v zapisovani?? Ono i takove ochutnavani udělá hodně. Sem tam uzobnuti. Pijes co? Nepijes slazane? Nepijes alkohol? Nekde delas chybu. Ono totiž i pokud by si mela prijem prilis nizky, tak by si neco zhubla. Telo se neda do stop rezimu hned. Za me prostě nemas deficit.