icon

Snažíme se zdravě a vyváženě jíst - jídelníčky

crawler
1. kvě 2016

Ahoj holky,

od března se snažím shodit kila nabraná v těhotenstvích a následným obdobím, kdy jsem neřešila vůbec sebe, ale jen děti, práci a domácnost. Sebe jsem odbývala a výsledek byl 15kg nadváhy. Od března už mám nějaké to kilo dole, ale ráda bych, kdybychom se tady v diskuzi mohly navzájem inspirovat stravou - moc mne nebaví vymýšlet jídla, abych to měla pestré.
Hubnout se snažím vyváženým stravováním + pohybem. Tak pokud chcete, přidejte se a budu ráda i za "hodnocení" - resp, co se vám třeba v jídelníčku nezdá? Co jak upravit? Předělat?atd.🙂

martina468
4. čer 2016

@dokument 400ml mleka,30g chia,1lzicka raw kakaa,1lzicka medu.A melo to vypadat takhle

dokument
4. čer 2016

@martina468 tak ja to mela asi v podobnem pomeru, mozna ani ne tolik tekutiny (mleko a trochu vody, prislo mi to jako ze to musi byt hnusny, ale zase jsem nechtela tolik mleka, bylo to normalni) a vzniklo mi z toho taky mleko s chia seminky, normalne na piti 😀 Ta drcena smes mi teda prisla nejak lepsi, mam v tom i lnene seminko.

dokument
6. čer 2016

Vcerejsek

|
Snídaně
1 873 kJ
ovesné vločky 12:06 h 60x 1g
969 kJ
jablko 12:06 h 1x menší kus (100 g)
238 kJ
mléko plnotučné 3,5% 12:06 h 1x porce (250 ml)
666 kJ
Dopolední svačina
542 kJ
tofu natur 12:06 h 30x 1g
128 kJ
chléb žitno špaldový 12:06 h 1x porce (40 g)
320 kJ
máslo 12:06 h 3x 1g
94 kJ
Oběd
1 781 kJ
čočka červená vařená 12:06 h 1x 200g
971 kJ
vejce slepičí na tvrdo 12:06 h 1x 50g
314 kJ
ledový salát 12:06 h 1x malá porce (50 g)
34 kJ
paprika červená 12:06 h 1x 50 g
61 kJ
okurka salátová 12:06 h 1x 50g
29 kJ
arašídy loupané pražené nesolené 12:06 h 10x 1g
260 kJ
olej olivový 12:06 h 1x kávová lžíčka (3 g)
113 kJ
Odpolední svačina
814 kJ
jablko 12:06 h 1x menší kus (100 g)
238 kJ
mrkev čerstvá 12:06 h 1x kus (100 g)
148 kJ
semínka slunečnicová 12:06 h 1x lžička (6 g)
148 kJ
jahody 20:51 h 1x 100g
147 kJ
Tatra Piknik zahuštěné slazené mléko 9% 20:51 h 10x 1g
134 kJ
Večeře
1 084 kJ
Zapamatovat jídlo
bulka vícezrnná 20:51 h 1x kus (60 g)
613 kJ
Olomoucké tvarůžky 20:51 h 1x 60g
314 kJ
máslo 20:51 h 5x 1g

Dnesek

Snídaně
1 624 kJ
ovesné vločky 14:37 h 1x 50g
808 kJ
bílý jogurt AH Basic 14:37 h 1x porce (150 g)
425 kJ
med včelí 14:37 h 1x 1 lžička (7 g)
98 kJ
chia semínka 14:37 h 1x porce (5 g)
104 kJ
kiwi 14:37 h 1x kus (70 g)
190 kJ
Dopolední svačina
534 kJ
jablko 14:37 h 1x menší kus (100 g)
238 kJ
mrkev čerstvá 14:37 h 1x kus (100 g)
148 kJ
semínka slunečnicová 14:37 h 1x lžička (6 g)
148 kJ
Oběd
1 649 kJ
čočka červená vařená 12:06 h 1x 200g
971 kJ
vejce slepičí na tvrdo 12:06 h 1x 50g
314 kJ
bramborová polévka 14:37 h 1x malá porce (150 g)
364 kJ
Odpolední svačina
568 kJ
jablko 14:37 h 1x menší kus (100 g)
238 kJ
Eidam sýr 30 % tuku, plátkový 14:37 h 30x 1g
330 kJ
Večeře
1 420 kJ
Zapamatovat jídlo
zeleninový salát bez zálivky průměr 14:37 h 1x 150 g
297 kJ
kuřecí prsa bez kůže vařená, dušená 14:37 h 1x 50 g
316 kJ
olej olivový 14:37 h 1x kávová lžíčka (3 g)
113 kJ
tofu natur 14:37 h 1x 50g
213 kJ
chléb pšenično žitný 14:37 h 1x krajíc (50 g)
482 kJ

mcellinka
7. čer 2016

@dokument presne ja to rikam porad. Taky pekne papkam sacharidy vecer a hubnu uplme v pohode 🙂

Jinak holky ja se omlouvam ze ted nepisu, ale mame rozbyty pc. Ted pisu z tabletu co mam pujceny od mamky, jenze je hrozne pomaly. Kdyz oisu tak to ani nestiha psat pismena 😀
Tak si pak prectu co jste psali a anapisu co jsem jedla. Omlouvam se za chyby. Nemohu ani kleonout mezi pismenka a opravit co jsem naosala spatne 😀

crawler
autor
7. čer 2016

@dokument děkuji moc za článek!

a jinak - já mám největší problém, jak nahnat bílkoviny - maso nechci mít denně - to fakt ne, vejce mám skoro každý den...tvaroh mám ráda jen na sladko,což mne docela omezuje večeře....co"bílkovinného" baštíte vy ?

alik25
7. čer 2016

@crawler Bohaté na bílkoviny jsou luštěniny, mléčné výrobky a šmkoun, ten je z vaječných bílků a dá se upravit na mnoho způsobů, prodává se i s ovocnou příchutí. Ten jsem ještě nezkoušela, ale myslím, že jsem viděla meruňkový... 😉

crawler
autor
7. čer 2016

@alik25 zrovna dnes jsem měla k večeři fazole 🙂 No šmakoun je hodně drahý, tak spíš jen výjimečně. Jinak nevím,ale já mám zažito, že luštěniny a koneckonců i hodně těch mléčných výrobků obsahuje hodně sacharidů...Nejlepší mi přijdou vaječné bílky,ale nehodlám denně spotřebovat 4bílky a co se žloutkama, že? 🙂

brunetka11
7. čer 2016

@crawler Dneska jsem třeba měla mrkvovou pomazánku (strouhaná mrkev, Lučina, pažitka a sůl) - dá se to udělat i formou rolek (plátky 30 % Eidamu), já si k tomu dala šunku.
Jinak luštěniny ve všech možných podobách. Brokolici zapečenou s česnekem a různými typy sýrů (s obměnou se šunkou), uvařenou brokolici s dipem z Lučiny. Teď jsem u sebe vkládala fotku s rybí pomazánkou s Lučinou. Pórkovokuřecí salát. Červená řepa s kozím sýrem. Pečené / dušené ryby na yx způsobů, krevety, lososový tatarák s avokádem... Mám pokračovat dál? 😀

vostrandalucka
7. čer 2016

@crawler přesně jak píše alik25 luštěniny jsou naprostá pecka na bílkoviny 🙂 červená čočka na kari s rajčatovým protlakem a bramborami z předchozího dne.... to je opravdu pecka. Manžel se vždycky olizuje až za ušima 😉

crawler
autor
7. čer 2016

JInak já dneska jídelák nic moc-nestihla jsem si uvařit oběd takže:

sn: tvaroh odtuč.+vločky,semínka, 1/2banánu
sv: banán, semínka a ořechy
o: toast (šunka,eidam, rajčata, podmazané lučinou)
sv: kiwi,hrnek podmáslí, chleba s vejcem, šunkou a eidamem (byla jsem nedojedená kvůli absenci obědu)
**běh 3,6km**
ve: miska fazolí adzuki, rajčata a vejce natvrdo

alik25
7. čer 2016

@vostrandalucka Také mám pár osvědčených receptů a vždy si všichni pochutnáme!!! 😉

dokument
7. čer 2016

@crawler no ja mam problem, ze mam bilkovin vzdycky nejvic ze vseho 😅 Kureci mi uz leze usima, takze taky nechci denne maso. Ale mam rada veci, kde jich je taky dost a treba dnes mi opet zbyvalo dost mista na sacharidy a tuky a nevedela jsem v cem jich je tolik, abych to mela vse vyrovnany. Tak jsem si dala chleba s maslem a medem a kaslu na to.

dokument
7. čer 2016

@crawler hodne bilkovin a zadne nebo malo tuku maji tvaruzky

crawler
autor
8. čer 2016

@dokument já tvarůžky zkoušela,ale bohužel - nedokážu je pozřít - mají vynikající hodnoty, ale nedokážu to ☹

alca39
8. čer 2016

tak jsem se také rozhodla zdravě jíst a vyváženě zatím nevcím jak ale od včera jsem jen na zelenině...ředkvičky,okurky,paprika....ovoce když je chut na sladké mám hořkou čokošku 74procentní.dělám 12ti hodinové směny a tak je to mazec...piji jen vodu...

jirikova
8. čer 2016

@alca39 takhle podle mě nevypadá zdravě a vyváženě jíst, pokud opravdu jíš jen zeleninu, ovoce a čokoládu.. 😖

crawler
autor
8. čer 2016

@alca39 souhlas s @jirikova tohle není zdravá strava, ale hladovění, které skončí jistojistě vlčím hladem a přejezením - dřív nebo později :-/ zkus se inspirovat třeba jídelníčky,co tu píšeme 😉 nejsou třeba dokonalé, ale špatné určitě nejsou😉

martina468
8. čer 2016

Ahoj ,,kolegynky''tak stale.bojuju,pravidelne.jist,na to si pomalu zvykam😊akorat teda sidim.cviceni,jak si se mi nechce :-/ uplne se nutim..ale.snad brzy to prejdw

crawler
autor
8. čer 2016

@martina468 hele,já měla dneska poprvé krizi (za tu dobu, co jsem se do toho obula- tedy od dubna) - měla jsem strašné chutě a jsem hrozně unavená , takže jdu chrnět,ale můj prasečí den dnes:

sn: tvaroh, semínka,vločky, datle
sv: banán, dýňová semínka
o: fazole bio adzuki, rajčata, vejce a pozor tady to začíná - 2 čerstvé bílé housky 😀
sv: zmrzlina 😝
sv2: koláč od tchýně (kakaový piškot +tvaroh)
mezitím ujídání šunky a další housky,kostka čokolády 😝 (tu jsem neměla asi 3měsíce, tak jsem ráda, že to byla jen jedna kostička 😝 )
nakonec mi bylo hodně těžko a vůbec ne fyzicky dobře od žaludku, takže k večeři trocha vlákniny v mléce a zelený čaj

takže tak 😝
a teď dobrou noc🙂

alca39
9. čer 2016

@jirikova já psala ale že se snažím a zatím nevím jak na to....to mám nejradši odsuzovat hned po příspěvku

crawler
autor
9. čer 2016

@alca39 ale vždyť to nebylo odsuzování, ve svém příspěvku začínáš, že se snažíš jíst zdravě a pak následuje info, že jíš jen ovoce a zeleninu...jak píšu zkus se inspirovat a napiš dnes pokrok- můžeme ti pomoci to vyhodnotit a poradit 😉

alca39
9. čer 2016

@crawler pokrok???v čem ???já teprve ted začla,ale máš pravdu že včera k večeru mi bylo hodně špatně jen zeleninu jsem neměla měla jsem normálně oběd protože kdybych jedla celý den jen zeleninu tak mě odvezou...samozřejmě se stalo to že jsem si pak utikala koupit do automatu prohřešující smažené lupinky,pár jsem jich snědla a bylo mi lépe.já se k vašim jidelníčkum nemužu dostat včera jsem neměla dostatek času a bylo by fajn kdyby mi někdo nějaký sestavil.....

radka8888
9. čer 2016

@alca39 zajimam se o zdravou vyzivu a vse s tim spojene, a proto rada ctu ruzna fora a nechavam se inspirovat. Myslim, ze dnesni pristup k ,,dietam,, je takovy, ze clovek si o tom neco nacte, aby mel prehled o tom co v jake potravine je a co je treba jist a pak to napasovat na vlastni zivotni styl. Nejake pred delane jidelnicky jsou podle me cesta do pekla. Respektive dlouho neudrzitelne. Takze moje rada zajimat se a ono to nejak prijde 🙂 Hodne stesti

dokument
9. čer 2016

@alca39 to me mrzi, nenech se odradit, urcite to tady nikdo nemyslel zle. Myslim, ze jsme zatim docela fajn skupinka 🙂 Zkus treba pohledat na internetu. Jak se vratim z venku, poslu ti odkaz, co si rada ctu o hubnuti 🙂 Hlavni je nenechat se odradit a vytrvat 🙂 Kazdy den, tyden zlepsuju (snazim se o to...), neco si obcas prectu a je to i zabavne. Pritom jsem nikdy hubnout nedokazala a nehubla. Myslela jsem, ze je to nad moje sily. A neni to pravda, je to v podstate snadne 🙂

crawler
autor
9. čer 2016

@alca39 někdy pomůže třeba i jen to, že si sepíšeš,co dáváš do úst - i ta uzobávání- člověk,když to pak vidí napsané, tak kolikrát žasne a ukáže se mu třeba i cesta - zjistíš, že ti chyběl pořádný oběd a následkem toho jsi třeba zobala zobala a zobala až jsi byla příjmem hodně nad výdej - to říkám jen jako příklad no a můžeš se hned "poučit" a na další den si připravit vydatný oběd a zjistíš, že na nějaké uzobávání nemáš vůbec chuť...atdatd...Je to hodně o zvyku- ze začátku je prostě fajn plánovat - nákupy a jídlo na druhý den,protože když nemám nakoupíno, tak v podstatě musím jíst,co dům dá a to není nikdy skladbou vyhovující... Však se ptej,co tě zajímá a poradíme. Sestavení jídelčníku na míru má smysl podle mě po přeměření na in body, ale stejně víš jen množství čeho, ale skladbu a jídelníček si musíš plánovat sama 😉

dokument
9. čer 2016

@alca39 http://www.rozhlas.cz/strednicechy/hubnetezdrav... Je tam 13 stran archivu , na kazde strane x clanku a prepisu plus audio zaznamy toho poradu. Tam se dozvis opravdu hodne (nebim zda jsem nedavala odkaz uz driv, tak jestli jo, omlouvam se ostatnim 😅 )

dokument
9. čer 2016

@alca39 jidelnicky dvame do diskuse 🙂

crawler
autor
9. čer 2016

@dokument já moc děkuji za odkaz - mám oběd.pauzu, tak jdu louskat 🙂 Cajthamlovou mám moc ráda 😵

dokument
9. čer 2016

Tak muj vcerejsek

Snídaně
kase ovesne vlocky 40 g, spaldove 20 g, mleko 3,5% 100 ml, jabko

Dopolední svačina

Vicezrnna bulka 602 g s rybi pomazankou (sardinky ve vl. stave 35 g, maslo 5 g), okurka salatova 50 g s avokadem (ochucene) 20 g, syr 30% eidam 15 g
cerny caj s lzickou medu a citronem 250 ml

Oběd
dusene hovezi maso 100 g a ryze paraboiled 100 g (varena)

odpo svacina - bily jogurt 150 g, kiwi 1 ks

Večeře
mrkev 100 g a jabko 1 ks, slunecnisova seminka 1 kavova lzicka
odtucneny tvaroh 100 g a kavova lzicka medu

a dnesek

Snidane - chleb spaldovo zitny 50 g (2 platky, ale je to vahove lehky chleba), maslo 5 g, porek 5 g, tofu natur 30 g ochucene chilli
Svacina - jabko 1 ks, syr eidam 30% 40 g
obed - zase hovezi s ryzi, maso 100 g, ryze 120 g
svacina - jahody 200 g, sladke kondenzovane mleko Piknik 10 g
vecere - vicezrnna bulka 60 g s avokadovou pomazankou (nevim, asi 15 - 20 g dojela jsem zbytek), 1 vejce na tvrdo
2. vecere - salat - ledovy 50 g, rajce 100 g, porek 10 g , okurka salatova 50 g , kavova lzicka olivoveho oleje, chleb spaldo zitny 50 g
caj s medem a citronem 250 ml

Strana