icon

Snažíme se zdravě a vyváženě jíst - jídelníčky

crawler
1. kvě 2016

Ahoj holky,

od března se snažím shodit kila nabraná v těhotenstvích a následným obdobím, kdy jsem neřešila vůbec sebe, ale jen děti, práci a domácnost. Sebe jsem odbývala a výsledek byl 15kg nadváhy. Od března už mám nějaké to kilo dole, ale ráda bych, kdybychom se tady v diskuzi mohly navzájem inspirovat stravou - moc mne nebaví vymýšlet jídla, abych to měla pestré.
Hubnout se snažím vyváženým stravováním + pohybem. Tak pokud chcete, přidejte se a budu ráda i za "hodnocení" - resp, co se vám třeba v jídelníčku nezdá? Co jak upravit? Předělat?atd.🙂

dokument
4. kvě 2016

jo, tak do odpoledni svaciny si nadrobim jeste 3 bebe susenky rodinne 😀

zrovna se zeptam, cim si navysim sacharidy nevite prosim? Mam s tim dlouhodobe problem, tuky ani tak problem nejsou, ale ty sacharidy jo, tech mam porad malo a musi pak vymyslet....

blondynka400
4. kvě 2016

@adenka84 proč se hned rozčiluješ? Já se pouze zeptala, nic víc. Protože za mne je pečivo a rýže značně podobné, je to sacharidová "příloha", glykemický index totožný, ne-li u rýže horší. Tam je velký rozdíl, jaký je to druh, jak je uvařená a pod. Stejně tak jako není pečivo a pečivo.
Co se týče taveňáku nemyslím si, že je to jediný, který se s podobnými parametry na trhu najde.
Stejně tak neříkám, že ti to nefunguje. Ono mnohdy stačí malá úprava původní stravy, aby šla váha dolů, hodně i záleží, na jaké nadváze člověk začíná.
Ale za mne když člověk něco tvrdí, měl by vědět proč a ne, že mu to někdo řekl .-) A jelikož mi tvá tvrzení přišla lehce zvláštní, zeptala jsem se. Nechápu tedy, proč po mne vyjíždíš....
@cajomilka to že je něco lépe stravitelného neznamená, že je to vhodnější potravina. Obyčejná bílá vařená rýže je v podstatě stejná, jako bílý rohlík. Tím myslím po nutriční stránce a vzhledem k glykemickému indexu. Takže když si k večeři dáš trošku "hnědé" rýže, doplníš bílkovinou a zeleninou, je to ideální večeře. Klasickou vyloupanou rýži max k obědu a i tak jenom hodně výjimečně, stejně třeba tak, jako knedlík. I ten se dá udělat ve "zdravější" formě a není potřeba se ho zříkat, když ho má někdo rád 🙂

adenka84
4. kvě 2016

@blondynka400 nerozčiluji se a už vůbec nevyjíždím.. 😀

mcellinka
4. kvě 2016

Ono nemá ani cenu řešit celkově potraviny. Myslím že nikdy nikdo z odborníků se neshodne co doopravdy jíst a co naopak ne.
Nejlepší je vše brát s mírou. Necpat se celý den pečivem, nejíst 5 kg ovoce atd.....
Hlavně všechny jezte vyváženě, nezapomínejte na přílohy a další důležité věci a čtěte co je uvedené na obalu potravin.

Například já normálně salám nebo párky si dám. Ale vždy jen s vysokým podílem masa min 90% ( aby tam nebyli kůže rozmixované atd ) 😉

Dnes už mám odcvičeno. Na rozehřátí kardio 18 minut, pak z knížky ( intenzivní intervalový tréning pro ženy) od kamarádky co začínáme cvičit 7 minut, břicho 7 minut a protahování 4 minuty 😕 😀 tak ted už jen oběd a jsem spokojená 😀

crawler
autor
4. kvě 2016

@sarkar Děkuji moc za poznatky!U mě je problém, že strašně ale strašně miluju čerstvé bílé pečivo - to je vlastně můj největší nepřítel v hubnutí a v tomto ohledu je pro mě "zdravá" strava náročná - já kdybych jedla na co mám chuť, tak je moje jídlo ze 70% tvořeno pečivem 😝 Mám ho ráda a trávím ho dobře. Mám moc ráda i mléčné výrobky,ale ne tak často. Naopak - zeleninu se musím přemáhat a včera konkrétně jsem byla až bolestivě nafouklá a když jsem skákala, tak jsem pořád cítila papriku atd. 😝 Maso,ale výhradně libové, mám ráda 3-4* týdně, víc ne a klidně i míň.

crawler
autor
4. kvě 2016

@dokument mě se to líbí 😵 a mě by zase měli radit,jak snížit množství tuků a navýšit bílkoviny... optimálně mívám jen vlákninu ...teda do tabulek jsem zapisovala asi 4*...dnes zase zkusím naházet a uvidím,co mi vyleze🙂 ty všechno vážíš nebo už jedeš od oka?

dokument
4. kvě 2016

@crawler zatim vse vazim, i kdyz uz docela vim, kolik je hruba 100 g ryze nebo brambor (no moc to neni 😀 ). Mne docela stve, ze mam skoro denne maso. Mam ho rada, to jo, ale financne... prece jen je to drazsi a denne maso... chtela bych ho nahradit. Zkusim nejake ty sojove vyrobky jak mi tady nekde na MK holky radily.

blondynka400
4. kvě 2016

@adenka84 tvůj příspěvek tak evidetně vypadal 😉
@crawler z bílého pečiva se dělá věší zlo, než je... Kdyý ho budeš jíst ráno a dopoledne a vhodně ho doplníě, klidně ho jíst můžeš. A zelenina, vůbec není nutné jíst syrovou zeleninu, naopak. Člověk není býložravec s několika žaludky... Syrovou je lepší nahradit lehce tepelně urpavenou a určitě se ti bude lépe trávit 😉

crawler
autor
4. kvě 2016

@blondynka400 no vidíš,to mi zní hned krásně optimisticky 😵 a ta zelenina- třeba v páře?nebo jinou úpravu? vím, že se ptám jako trotl, ale v tomto mám dost otazníků..

sarkar
4. kvě 2016

@crawler jo, bílý pečivo...rohlíky, housky a chleba, prostě ta česká klasika, mě teda moc neláká a chleba peču pšenično-žitnej kváskovej (skoro nikdy se ale nesní ☹), ale miluju věci jako focaccia, pita, indický chleba naan, tortilly (pšeničný i kukuřičný)...jako necpu se tím často a kromě tortill si to všechno peču doma sama a částečně nahrazuju bílou mouku nějakou celozrnnou, žitnou nebo špaldovou, ale i tak 🙂
A zeleninu syrovou taky nemusím...v létě jo, ale v zimě ne, ale zjistila jsem, že minimálně podle makrobiotiků je to vlastně v pořádku, v zimě se má jíst zelenina hlavně tepelně zpracovaná a věci jako rajčata a okurky se nemají jíst vůbec (ochlazují), a s vařenou problém nemám.
Jo, ty naše návyky...proto se snažím nějak rozumně stravovat děti už od dětství, aby pak nemusely řešit ty blbý návyky jako já...jako třeba čokoládu, která mi vlastně občas ani nechutná, ale prostě MUSÍM sníst třeba 10 čtverečků...

martina468
4. kvě 2016

Holky mate zkusenost s uzenym tofu?co s nim?

blondynka400
4. kvě 2016

@crawler můžeš si sestavit "ideální" jídleníček, ale jak dlouho to vydržíš?... Max pár týdnů... Lepší je najet na dlouhodobý nový životní styl a to co má člověk fakt rád, si neodpírat. Jenom to zařadit ve vhodnou dobu a ne na kila. A pak to vydržíš dlouhodobě.... A lepší menší úbytky a být v pohodě, než velké a trápit se 🙂 To pečivo doplň hodně bílkovinama a maličko i tuk (máslo), aby se celkově snížil glykemický index. A odpoledne bych už nedávala jednoduché sacharidy, třeba ovoce (dle toho, co jsi psala). To je "větší zlo", než kousek bílé housky k snídani.
Zelenina v páře, vařená. Výborná je pečená v troubě. Dáš koření, malinko zakápneš olejem k tomu třeba tvarohovo-jogurtový česnekový dip a mnohdy je to lepší, než třeba hranolky 🙂
Super je třeba paprika nakrájená na silné proužky, k tomu cibule na půlkolečka, lehce zakápneš olivovým olejem a pravou sojovkou a dáš péct, očas promíchat. Chutově je to fakt bomba a k masu naprosto ideální příloha a těžko ti potom nebude 🙂

terka_85
4. kvě 2016

Ahojky, také se přidám.
Dnešní jídelníček:
Snídaně spojená se svačinou: Muffiny - ovesné vločky, vejce, žitná mouka + polité bílý jogurtem + mandlové máslo
Oběd: rýže, kuřecí pečené v troubě, rajčata + okurka
Svačina: Cottage + žitné knackebroty
Večeře: zapečený kuskus s vajíčkem, polníček a rajčátka

crawler
autor
4. kvě 2016

@blondynka400 ááá šmankote, sojovku miluju,to musím vyzkoušet ! 😵- já nejsem v kuchyni žádný přeborník,tak se stydím,ale přiznám se, že jsem ještě nikdy nezkoušela péct zeleninu v troubě 😲
Mám troubu se 6.smyslem (stejnou dávali před lety ve jste to,co jíte) a tam je funkce crisp a takový spešl talíř k tomu,na kterém se může "smažit" - tak na tom to zkusím !
A mohu poprosit,jak přesně na ten dip - mám moc ráda česnekové příchutě...tak jen kolik čeho a tak? Jinak naprosto souhlasím - já nechci držet dietu, ale prostě jíst rozumně a přemýšlet hlavou než něco strčím do hu*y...

@martina468 výborná je např.pomazánka - osmahnu si tofu,cibulku, vajíčka a droždí a rozňahňám to na pomazánku 😵 což mi připomíná, že ji taky opět udělám - je výborná - dochutíš dle svého- pepř, sůl?

crawler
autor
4. kvě 2016

@terka_85 líbí 😵pestré to máš! - možná bych k té večeři dala nějaké bílky navíc...

crawler
autor
4. kvě 2016

a já dneska

SN: tvaroh 120g (1,5%),chia,rozinky, 1 lžíce agáve, 1/2 banánu
SV: celozrnný chlebík,2pl šunky 91%, okurka
....pak jsem uzobávala jablko- ale celkově tak půl středně velkého
O: kuřecí plátek,kuskus+zelenina
sv: dojedla jsem zbyteček od snídaně...a víc jsem neměla chuť , navíc jsem šla cvičit jillian
Ve: kuřecí prso (ach jo, zase, ale aby se nezkazilo), 2x knackebrot, okurka hadovka

blondynka400
4. kvě 2016

@crawler asi jsi neměla potřebu, není důvod se stydět 🙂 Já to mám ráda a naučila jsem to jíst i manžela a mladší dceru. Ta starší mi lehce odmítá, ale taky už nějakou jí 🙂
Nemáš tu troubu whirpool? Přesně co píšeš v ní mám a je to lepší než na běžné pečení. Hlavně nepoužívat moc vysokou teplotu a radši péct déle a na nižší.
Já dělám různě, dle toho, co mám zrovna doma. Jedna varianta je třeba kelímek jogurtu (tak 3% tuku) + jedna lžíce majonézy, nastrouhám větší stroužek česneku (mám domácí a je fakt ostrý, kupovaného asi víc) a lehce osolím. Nechat tak hodinku proležet. Nebo tak půl napůl s tvarohem a lehce naředit mlékem, nebo klidně i trošku zakysanky a jogurt. Ta první varianta (s majonézou) je asi nej. A když tam nejsou jiné tuky, nevidím v tom problém. Naopak, majonéza (kvalitní) je zdravá 🙂

cajomilka
4. kvě 2016

@crawler Taky se přidávám k chvále pečené zeleniny. je to pro mě nejchutnější tepelná úprava zeleniny, péct se dá téměř cokoliv,třeba i mrkev či petržel. Úplně nejlepší je pečená dýně, to je prostě delikatesa 😉
Jíme to nejčastěji s kuskusem, k tomu onen česnekový dip, nebo hummus rozmíchaný v jogurtu s citronem. Někdy se zeleninou upeču na kostičky nakrájené marinované tofu, jindy balkán, ale ten dávám až ke konci pečení.

mcellinka
5. kvě 2016

Ahoj holky co dnes děláte že tu je tak ticho? A co máte dnes dobrého? Já před chvílí dojedla rizoto 🙂

martina468
5. kvě 2016

Ahoj holky,muj jidelnicek dnes;SN:zitna bulka,sunka,eidam.SV:bily jogurt,nektarinka,hr.vino.Obed:kapustove karbanatky,brambor a SV:2 knackenbroty namazane zervem,redkvicky a k veceri nevim..

pav_la
5. kvě 2016

Ja dnes měla k obědu své oblíbené jídlo. Kuřecí stehenní maso, červená paprika, žampióny podusene se sójovou omáčkou a podlite kokosovym mlékem s kari. K tomu tmavá jasminova rýže. K SN byla cirokova kaše s javorovym sirupem a liskovymi oříšky a k SV jablko, odtucneny tvaroh, kapka medu a valašské ořechy. Odpoledne bude 50 g zitne plavky, kozí sýr a rajčata a k VE salát z červené čočky s hlivou.

crawler
autor
5. kvě 2016

@martina468 co třeba k večeři nějakou polévku?nebo červenou čočku, zeleninu a vejce?

crawler
autor
5. kvě 2016

@pav_la to zní taky úžasně a jen se zeptám - co je to ta plavka?nebo to je placka?

@blondynka400
@cajomilka děkuju moc! vyzkouším 😵

já dnes:

SN: ovesná kaše (vločky, slunečnic.semínka, karob, lžíce agáve,rozinky,kokos, vařená v mléce)
sv: 155g papriky asi 3 loky podmáslí,ale nějak mi nesedlo, víc jsem se nenutila
o: z jídelny - bílá rýže,hovězí plátka, omáčka s kyselýma okurkama - dala jsem si polovinu (120g rýže,maso celé a omáčky 2lžíce)
sv: pár kousků brambor (80g?), česnekový dip,1vejce,1pl šunky
ve: bude polívka (zeleninový vývar, těstovinová rýže)
když budu mít hlad, tak si dám arašídy

pav_la
5. kvě 2016

@crawler to je placka ☺. Automatické psaní na mobilu, taky jsem si toho pak všimla ☺

blondynka400
5. kvě 2016

@crawler zase budu rýpat. Ale proč arašídy? 😕 😀

crawler
autor
5. kvě 2016

@blondynka400 já oříšky miluju 😵 teda jedině nesolený a když jich sním hrstku (ca15g), tak mě přestanou chutě na cokoliv jiného🙂 Jinak jsou špatné? Teda vím, že jsou určo lepší ořechy, ale arašídy jsou pro mě top 😲

blondynka400
5. kvě 2016

@crawler naopak, ořechy je dobré konzumovat v malém množsví každý den. A nesolené a nepražené, jak píšeš. Jen zrovna arašídy patří k těm nejméně vhodným. Lepší jsou mandle, kešu, pistácie nebo vlašské ořechy.

crawler
autor
5. kvě 2016

@blondynka400 á, tak to jsem ráda...já teda miluju ty arašídy,ale vlašáky mám doma taky,tak zkusím střídat -já si dám téměř denně menší hrstku 😵kešu mi nějak nepřirostly k srdci a pistácie- jsou teda dražší, ale hlavně - já narazila vždy na solené,což nesnáším...máš tip,kde koupit nesolené a za solidní cenu?

blondynka400
5. kvě 2016

@crawler nesolené a nepražené pistácie mají občas v Makru a nebo ve zdravé výživě. Ale ta cena je horší no.... Kešu musíš koupit dobré, jsou v nich šílené rozdíly. Zkus je koupit v lidlu, chuťově je nejlepší, co se dá koupit a cena přijatelná 🙂

crawler
autor
5. kvě 2016

@blondynka400 Makro -to mám hodně hodně z ruky, ale v Lidlu se juknu...synovec pracuje v kuwajtu a dovezl mi 1 kg mix ořechů a já žasla - to se nedalo srovnat s těma hrůzama,co tady - všechny čerstvé,křupavé,plné chuti- byla to směs a některé ořechy jsem ani neznala🙂

Strana