Jak taktně pozvat kamarádky na svatbu bez rodiny?
Ahoj, ráda bych se zeptala na nápady, jak kulantne pozvat dvě kamarádky na svatbu, ale chtěli bychom, aby přišly samy(znají se, jsou to kamarádky). Obě mají manžele a dohromady 5 děti, což je pro nás +7lidi navíc a to už není kapacitně ani finančně zanedbatelné. Jak to podat taktně, máte zkušenosti? Díky 🙂
Mne tady fascinuje kolik holek to bere hsko osobni urazku...ano, spravne by se melo zvat s doprovodem, ale kdyz si vzajemny doprovod budou delst dve kamosky, tak je to nic proti nicemu... Jinak i mydostavame pozvani cela rodina,ale vetsinou u tech pratel dame deti hlidat a jdeme jen s manzelem a jaky to je voraz od deti, doporucuju vsem...
@klokanka31 deti se přestávají brát jako normální lidi? Myslím, že dnešní doba je k dětem velmi vstřícná (bohužel pak toho zneužívají nezodpovědní a obtěžuje to ostatní-stejně jako v případě pejskařů, cyklistů...).
Když jsem byla dítě já, malé děti se moc nikam nebrali (ani na ty svatby). A třeba rekreační střediska nabízela ubytování běžně od tří let. Naši vyprávěli, že bylo super, že jsem narozená na začátku července a mohli jsme hned vyrazit na dovolenou bez omezeného výběru.
@klokanka31 Docela by mě zajímalo, v jakých letech ses narodila...nemyslím to špatně, jen ty názory jsou takové...hodně zastaralé, promiň. Já třeba manžela i děti bezmezně miluju, na našem vztahu s manželem bych nic nezměnila, pomáhá mi a už jsme spolu šťastní 12 let. Ale věř mi, že si prostě každou chvilku bez dětí a manžela užívám, mám se ráda a ráda trávím čas se sebou nebo prostě sama s kamarádkou, načerpám energii a šup za rodinou. Jednou jsme rodina, ano, ale já jsem jako jednotlivec nepřestala existovat 🙂 A ohledně dětí a restaurací - je to prostě v pořádku..máme restaurace, kde děti můžou a pak restaurace, kde je lepší je nevzít, naprosto to chápu, protože některé děti se chovají fakt hrozně. Ať si každý dělá a provozuje co chce - svatby bez dětí, oslavy jen s dětmi, párty jen se psy, fakt každého věc 🤷🏻♀️
@honatko092 počkej jako že ten co prostě na svatby chodí rád s partnerem tak to musí být narozený v jiných letech jako ty?🤦♀️🤣
@klokanka31 Dám příklad. Byla jsem s kolegyní na svatbě další kolegyně. Byla malá, docela daleko od našeho bydliště. Kolegyně a její manžel tam měli z rodiny konkrétně tyto lidi - 4 rodiče, 2 děti, 1 partnera dítěte, 1 vnouče, 1 svědka. Tedy 9 lidí. Protože nás s kolegyní oba manželé mají rádi a chtěli, ať s nimi jejich den strávíme spolu, pozvali nás. Kdybychom s kolegyní trvaly na tom, že nutně pojedeme i se svými rodinami, najednou by nás tam bylo více, než pozvaných rodinných hostů, a přitom manželé stali jenom o nás, ne o naše chlapy a děti. Už chápeš ten paradox?
Přednost má rodina, tam je jasné, že se zve celá, ale u kamarádek je to prostě jiné.
A že bych nešla na svatbu kolegyni/kamarádce jenom proto, že chce mít malou svatbu a dala mi najevo, že mě bere skoro jako součást rodiny? To snad ne.
@bara88 Ne, to vůbec ne. Reaguju na další názory uživatelky v této diskuzi a i v jiných diskuzích, protože jsem od ní četla už dost názorů 🙂
A ja na moji svatbu nepozvala ani nejblizsi rodiny, i kdyz je milujeme nejvic, natoz cizi lidi 😆 Shorim v etickem spolecenskem pekle 😅
Pozvanka bez chlapa a deti, sem s ni 👍
Jedine co, rict to osobne nekde u kafe, jak tu uz jine radily. Me moje "nejka" rovnou rekla, hele na nasi svatbu prijdte pak az na raut a neurazila jsem se, ze jsem si nemohla dat s jeji prababickou a tetou z druheho kolene slavnostni svickovou se sesti. A na oplatku byla jedina, kdo byl na te nasi svatbe (s manzelem).
@honatko092 aha a podle těch názoru chceš rozpoznat jaký je ročník jo?
Úplně normálně bych ji řekla, že zveš jen ji, protože bod a, bod b, bod c. Buď přijde nebo nepřijde. Svatba je primárně o svatebčanech a jejich volbě. Nás je třeba strašně moc a kdybych měla zvát jenom familii, tak se nedoplatim a kamarádi si ani neškrtnou.
Pokud by mě na svatbu zvala kamarádka, tak bych se naopak já zeptal jí, pro koho pozvánka platí, zvlášť pokud mého manžela nějak extra nezná nebo se nějak pravidelně nestýkáme, stejně tak i děti. A vůbec by mě neurazilo, kdyby byla pozvánka pouze pro mě pokud bych měla jistotu, že tam budu mít někoho známého, s kým se budu moct bavit. U rodinných svateb (že se žení nebo vdává někdo z příbuzenstva) je to asi jiné, tam bych asi počítala s tím, že jsme zváni jako rodina. U kamarádů to jako samozřejmost neberu...
@kaml24 Zrovna minulý týden jsme se na to téma bavili s manželem, ženil se mu kamarád a pozvaný byl jen on bez rodiny - byla to malá svatba jen rodiče a sourozenci s dětmi, manžel šel za svědka a byl docela naštvaný že nás zbytek nepozvali - já naopak ráda, protože mi to přišlo nahlavu abychom tam byli vzhledem k jejich konceptu... Nicméně moje nej kamarádka se bude vdávat a chce to udělat tak, že pozve jen mě bez rodiny a ještě něj kámoše taky bez rodiny a my už se teď nemůžeme dočkat. Manžel bude teda zklamaný protože má rád svatby, ale já se strašně těším až se hezky obleču, učešu a nebudu muset od rána do večera hlídat/ napomínat/ přebalovat děcka...
A já bych byla asi i ‘zklamana’, kdyby pozvala i partnera a děti 😅🙈 … s kým chodí parit? Komu volá v deset večer? Kdo ji držel vlasy po náročném večírku? 🤣 já nebo moje děti a partner?
Zvlášť, pokud jsme parta tří-čtyř ženských … a ani jedna z nás není svědkyně 🤷♀️
Je to den novomanzelu a je jen na nich, koho pozvou… jiná situace je rodina… kdyby mi segra rekla, ze zve jen mě, tak by mi to vadilo… ale kamoska? Jupiajeeej - pokračování rozlucky se svobodou 😉🙂
@bara88 Názory mi přijdou zastaralé, proto jsem napsala, že by mě zajímalo, kolik je uživatelce let....vždycky jsem si myslela, že této uživatelce je tak kolem 40, ale teď mi přijde, že je jí tak 60. Jsem jenom zvědavá ženská, tak v tom prosím nehledej něco víc nebo důvod k hádání 😎 A vůbec, děti spí, hodím si nohy nahoru, je neděle večer, tak si ji užívejme ✌️
Zalezi jaky mate spolu vztah a zda ty partnery a deti pravidelne vidate a znate se.
Premyslim, jak bych se k tomu postavila, kdybych dostala pozvanku jen ja, bez manzela a decek. Decka s radosti obetuju (kdyby nam je nekdo pohlidal) 😂 ale svyho muze bych tam chtela mit taky…
Ale to je strasne individualni. Proste jim to na ferovku rekni jak to je a pripadne pocitej s tim, ze to pozvani mohou odmitnout.
Jinak ze zkusenosti z vlastni (i jinych) svatby - hoste jsou vetsinou stedri, vsechny investovane penize se nam vratily a dokonce jsme i neco “vydelali” 😄 takze pokud jde o finance, bych se pozvani s partnerem nebala 😉
Naše svatba byla velké, protože já i manžel máme velké rodiny. Manžel má kamarádů málo tak je pozval i s partnery (2+2), já mám kamarádů strašně moc a chtěla jsem je tam všechny😂. Nakonec jsem vybrala 15 nejbližších a slušně jim vysvětlila, že je zvu bez partnerů a děti. Nikomu to nevadilo. Já teď byla kamarádce za svědka a původně jsem počítala s tím, ze pujdu s manželem. Den předem mi zavolala, že špatně spočitala hosty, stoly….a jestli mi nevadi když pujdu sama. Nevadilo. Uzila jsem si to náramně.
Budu se opakovat, ale pravidla společenského chování říkají, že je čistě na organizátorech, jak si svou akci uspořádají a koho pozvou. Tato pravidla se píší do pozvánky a je na pozvaných, aby projevili úctu organizátorům a pravidla dodrželi - bez emocí přijmout rozhodnutí organizátora o tom, kdo je pozvaný, přijít včas na správné místo a dodržet dress-code. Byla jsem na hodně svatbách a společenských akcích různého typu a vždy jsem bez problémů respektovala pozvánku. To, že být na svatbě bez partnera, je pro mě náročnější, protože mám problémy se společenskou konverzací, vůbec neznamená, že se budu cítit dotčená nebo že mě to bude mrzet, nebo cokoliv. A už vůbec nebudu moje pocity sdělovat organizátorovi.
Byla jsem takto na několika svatbach a nijak mě to neurazilo.. zejména pokud jejich manžele a děti příliš neznáš, nevím, proč by měli být na vaši svatbě… takže za mě naprosto ok pozvat ty dvě kamarádky spolu.
@kaml24 Pověz to kamaradkam bez obalu. Ja byla loni na svatbe kamaradce, taky bez rodiny a znala jsem taky jen dve dalsi kamaradky. Vubec me to neurazila a uzila jsem si tu svatbu jinak nez s rodinou. Meli to v konceptu jako vy. A v cervnu jdeme zase na svatbu cela rodina… Nikdo doma netrpel, ze jsem jeden vecer stravila jinak nez s nimi. Takovyto “dup dup jsme rodina a bez nich nikam nejdu a jeste se urazima…”, no co na to rict 🙂. Snad je to o snoubencich, ne o tom co si nadiktuji hoste. Jak rikas, prostor neni nafukovaci. Asi neni uplne OK, aby si hoste diktovali koho si vzit a nevzit a verim, ze kamosky budou super a radi prijdou.
Pokud by jsi to řekla upřímně a narovinu jak to je a z očí do oci. Úplně bych to pochopila. Ale pokud kolem toho budeš vařit omáčku, nebo řekla na poslední chvíli že bez rodiny tak bych tě jako kamarádku poslala k šipku ...
@honatko092 Jsem ročník 1988. Ale nemyslím si že názory mají lidi podle věku 🤷♀️
@klokanka31 Díky za odpověď, to jsme skoro stejně staré 😎 Jasně, že máš pravdu, jen většinou podobné názory jako ty mají naše mamky nebo babičky, nic ve zlém, byla jsem zvědavá. Hezký den 😊
@honatko092 Taky přeju hezký den 😃
Já jsem teď pozvaná na svatbu dávné kámošky, svatba bez dětí, možnost vzít partnera.. ani na vteřinu mě to nezarazilo.. naopak třeba právě chce abychom si to užili 😀 nakonec jsem se rozhodla, že nechám doma i partnera a pojedu jen s holkama.. parádní dámská jizda a rozhodně není nikdo pohoršen 🙈
Tak myslím, že původní otázka nebyla co si kdo myslí o pozvání bez partnerů, ale jak to taktně říct kámoškám.
@kaml24 já nemám ve zvyku něco okecávat, takže bych jim to řekla uplně stejně, jak jsi to tady napsala. Jestli jsou to dobré kámošky, tak to pochopí a nejhorší, co se může stát je, že nepřijdou😉
@kaml24 jen dodám dvě věci... Je asi rozdíl rozhodnout se jít bez děti sám a mít to "zakazane" (To jen k těm, kdo tady vykupují, jak některé nemůžou bez děti nic - spis jde o princip) a druha vec je, jak tu nekteri pisou, jestli to ne nebo neni slusne...je jedno, jak to je, proste sama vidis, ze zalezi na cloveku - nekdo je s tim v pohode a nekoho se to dotkne. Zalezi tedy dost na kamaradkach a vasem vztahu 🙂. Jinak my resili neco podobneho (vic lidi nez rozpočet🙂 a prostě jsme museli některé vzdálenější kamarády vynechat, spoléhali jsme se na to, že to pochopí... ale rodiny jsme zvali celé...
@westie když to je jako se vším...pravidla něco říkají, ale to ještě neznamená, že je všichni znají, respektuji a neurazi se 🙂. Tak jeste v tom vnímám trošku prostor, že dost záleží na konkrétních lidech a mém vztahu k nim...

No a mě by třeba mrzelo, kdyby mě kamarádka nepozvala jen proto, že ji bylo blbé mě zvát bez rodiny. A pokud by byl manžel doma k hlídání, těšila bych se tam jak malé dítě na Ježíška 😀
(nemáme hlídací babičky...).