Příjmení po svatbě. Jak vyřešit rodinné dilema?
Ahoj,
Budeme mít svatbu příští rok na jaře. A otevřeli jsme s přítelem téma příjmení. On má příjmení po svém nevlastním otci, alkoholikovi, nasilnikovi, stejně příjmení má i jeho matka alkoholička, gemblerka. (známá firma v našem okolí)... No a já vím, že mojeho chlapa miluji a že on mi nic neudělal. Ale neumím si představit nosit příjmení stejne jako ti dva zlý lidé. Přemýšlela jsem, že z "úcty" k partnerovi a i kvůli dcery si vezmu 2 příjmení. Jedno jeho, jedno moje a dcery. Měla jste některá stejný důvod proč se nejmenovat jako budoucí manžel? Jaký měl na to pohled váš partner a jak jste to s klidem vykomunikovali, mně to totiž nejde. Máme už 2 dny tichou domácnost. Jako upřímně já chci ho, ale k jeho ostatní rodině patřit nechci. On si příjmení měnit nechce.
No, ja bych to řekla krátce, neberte se, když mate tichou domacnost kvuli takove pitomosti, jako je příjmení.
My jsme byli před svatbou v mnohem standardnější situaci a taky me partnerova reakce překvapila - nadhodila jsem, že bychom si mohli vzít moje příjmení v situaci, kdy jsme neměli žádné děti, oba rodiče vlastní v trvalém manželství.. takže je to 50 : 50, jsem si říkala, moje je kratší… vyletěl, urazil se a řekl, že svatba pak nemá smysl, a nazdar.
Chápu, že má ke své rodině silný vztah (ale proč by měl být silnější než můj k mé?), že je to praktičtější (hypotéka na nej, více kreditek, spoustu změn v práci a tam by změna jména trochu komplikace byla), ale ta automatika, že si musím vzít jeho příjmení jinak svatbu ruší, bez argumentů, že argumentovat nebude, protože je to samozřejmost, to mi vadí dodnes. Při nejbližší příležitosti mu to připomenu!
Nějaká tradice je mi ukradena, naši si vzali příjmení po mámě už v 70.letech..a o 40let později budeme stavět na tradici?!? Feminismus se v hrobě obrací.
No, ja bych to řekla krátce, neberte se, když mate tichou domacnost kvuli takove pitomosti, jako je příjmení.
@zuzekk jo tak třeba ségra si příjemní od chlapa nevzala jen z přesvědčení, že není chlapův majetek.. Protože v ní to ová působí přivlastňovací dojem jako "pejsková kost". A že stejně jako ona bude jeho ženou, tak i on bude jejím mužem a vzhledem k jeho firmě a všemu ani nenavrhovala změnu příjemní na to její. Ale oni oba mají nadhled právě nad nucenou tradici.
@j.a.n.i jo, teď máme tichou domácnost kvůli pitomosti, ale fakt zásadní a důležité věci, průsery atd. jsme vždy vyřešili s klidnou hlavou.
@zuzekk jo tak třeba ségra si příjemní od chlapa nevzala jen z přesvědčení, že není chlapův majetek.. Protože v ní to ová působí přivlastňovací dojem jako "pejsková kost". A že stejně jako ona bude jeho ženou, tak i on bude jejím mužem a vzhledem k jeho firmě a všemu ani nenavrhovala změnu příjemní na to její. Ale oni oba mají nadhled právě nad nucenou tradici.
@j.a.n.i jo, teď máme tichou domácnost kvůli pitomosti, ale fakt zásadní a důležité věci, průsery atd. jsme vždy vyřešili s klidnou hlavou.
@anonym_autor Já to třeba beru jako "fajn" tradici, že když si mě muž chce vzít, tak chce abych jen já byla ta "jeho" a ráda si vezmu jeho příjmení, nicméně tohle je trošku jiná situace, protože ani tvůj chlap nemá to "svoje" příjmení, nýbrž po nějakým pánovi co není táta ani bez papíru (jakože alkáč a to asi není dobrej táta). Zkus chlapovi znovu a v klidu říct argumenty proč to tak necítíš a nechceš, nechte to chvilku uležet, teď je to prostě čerstvý, chlapi si musí přijít na to sami.
@j.a.n.i Ona to zas taková "pitomost" není, tím příjmením se budeš představovat celý život. V situaci, jako je tazatelka, kdy i ten partner nemá příjmení po biootci, ale po otčímovi (se kterým jsou navíc vztahy všelijaké) absolutně neberu argument "tradice". To je praštěný. Hlavně haló, jsme 21.století! Jako já jsem si příjmení manžela vzala zcela samozřejmě, ale já sama svoje rodné příjmení měla nic moc a hlavně měla jsem k jeho rodině takový obecný vztah, neměla jsem tam žádnou kontrolku, že se nechci za žádnou cenu jmenovat jako tchyně alkoholička (a přiznám se, že jsem si už hodně dlouho předtím zkoušela, jak by znělo moje jméno s jeho příjmením 🙂 ) Ale asi kdybych byla v pozici zakladatelky, nechala bych si příjmení dcery (kvůli dceři) anebo se případně vrátila ke svému rodnému.
@j.a.n.i Ona to zas taková "pitomost" není, tím příjmením se budeš představovat celý život. V situaci, jako je tazatelka, kdy i ten partner nemá příjmení po biootci, ale po otčímovi (se kterým jsou navíc vztahy všelijaké) absolutně neberu argument "tradice". To je praštěný. Hlavně haló, jsme 21.století! Jako já jsem si příjmení manžela vzala zcela samozřejmě, ale já sama svoje rodné příjmení měla nic moc a hlavně měla jsem k jeho rodině takový obecný vztah, neměla jsem tam žádnou kontrolku, že se nechci za žádnou cenu jmenovat jako tchyně alkoholička (a přiznám se, že jsem si už hodně dlouho předtím zkoušela, jak by znělo moje jméno s jeho příjmením 🙂 ) Ale asi kdybych byla v pozici zakladatelky, nechala bych si příjmení dcery (kvůli dceři) anebo se případně vrátila ke svému rodnému.
@ninive211 Ano, bude, takže si ho logicky nebude menit na takové, ktere nechce. Nicméně na tom neni co dal resit a pokud nejsou schopni se jmene ci jmenech domluvit, tak se tezko mohou brat.
Mám dvě příjmení a není na tom nic, co by mi dělalo problém. Jen někdy mi nestačil kolonka. Ani jsem pro tuhle variantu nepotřebovala jiný důvod, než, že chci obě jména.
V době, kdy jsem s dětmi a mužem jsem jejich. Jinde používám obě.
Mela jsem nekolik let 2 prijmeni kvuli dceri,nikde to žádný problém nebyl a nijak me to neomezovalo. S chlapem jsem to nijak dopredu neresila, prostě jsem to tak citila kdyz se šel domlouvat termin svatby. Problém s tim nemel samozrejme zadny. Chovani tvého muze je zvláštní,zvlast kdyz mu vadí že bys měla prijmeni obě. Změnit dítěti prijmeni neni lehké,zjišťovala jsem to. Otec musi souhlasit. O mou dceru se otec nestará a stejne souhlas nedal,tak ceka az ji za rok a pul bude 18 a prijmeni si pak chce změnit bez jeho souhlasu. Drzi ji to od 6let,tak žádný rozmar.
@anonym_autor My jsme tři s jedním příjmením (já a děti) a muž má svoje. Na svatbu ještě nedošlo. Ale pokud na ni někdy dojde, není za mě myslitelné, abychom se my tři přejmenovávali. On si určitě nevezme přijmení naše… takže asi taky budem mít tichou dománost a pak ze svatby třeba sejde. 😆😆😆 Podle mě si asi každý necháme svoje příjmení, co už ….
@terulin Takže prostě vždycky řekneš obě příjmení? Mám pocit, že většina žen uvádí, že v dokumentech atd. mají sice obě, ale používají jen jedno.
@mabs Když se představuju, tak z 90% oběma. Jedno používám jen když někam volám kvůli dětem, ale pokud se někdo rozhodne mě oslovovat jen jedním (a je jedno kterým) tak ho neopravuji, ale po těch letech jsem sžitá s oběma jako by bylo jedno!
@mabs Když se představuju, tak z 90% oběma. Jedno používám jen když někam volám kvůli dětem, ale pokud se někdo rozhodne mě oslovovat jen jedním (a je jedno kterým) tak ho neopravuji, ale po těch letech jsem sžitá s oběma jako by bylo jedno!
@terulin Takže když teda budeš Nováková Zelená a děti Novákovy, tak se např. u dětské představíš jako Nováková a jinak používáš obě?
@terulin Takže když teda budeš Nováková Zelená a děti Novákovy, tak se např. u dětské představíš jako Nováková a jinak používáš obě?
@mabs Tam ,kam jdu poprvé, nebo podepisuju papír, píšu obě (dokonce i na domácí úkol) mám to tak nějak automaticky naučené, podepsat se ručně jedním mi dá moc přemýšlení. Ale když volám učitelce, omlouvám z kroužků, objednávám k doktorovi, nebo dělám cokoli, co vlastně se mnou nemá nic společného, ale jde o děti (nebo muže), tak "neúředně" užívám jen společné. Jak mě kdo osloví je mi fuk, slyším na všechno včetně Hej ty...
@mabs Tam ,kam jdu poprvé, nebo podepisuju papír, píšu obě (dokonce i na domácí úkol) mám to tak nějak automaticky naučené, podepsat se ručně jedním mi dá moc přemýšlení. Ale když volám učitelce, omlouvám z kroužků, objednávám k doktorovi, nebo dělám cokoli, co vlastně se mnou nemá nic společného, ale jde o děti (nebo muže), tak "neúředně" užívám jen společné. Jak mě kdo osloví je mi fuk, slyším na všechno včetně Hej ty...
@terulin děkuju. Nezní to špatně.
Každý udělejte jeden ústupek, on v sobě najde pochopení pro to, že chceš patřit ke svému dítěti a ty pochopení pro to, že on chce, abys ty patřila k němu.
Stavte to na vzájemné lásce a na nějaké vazby k dalším lidem se vykašlete, manželé budete vy dva.

@anonym_autor bože, to jsou kecy...tohle tvrdí v roce 2025, kdy polovina % dětí se rodí (a i vyrůstá) mimo manželství a čím dál vice žen si nechává svoje přijmení, případně 2 příjmení?
Btw. dcera má jasno, že POKUD se někdy vdá, nechá si prý svoje současné příjmení
@ninive211 a hlavně ani on sám nemá své rodné příjemní, ale změna proběhla až když si jeho matka vzala nového partnera a taky to komentovala tím aby kluci vypadali, že jsou moji.
A jak jsem už psala jeho sourozenci si to příjmení nenechali, protože s tím člověkem nesouhlasí. Což něco vypovídá o jejich vzájemném vztahu k "otčimovi". Já ho nenutím vzít si moje příjmení, ale nechci ani mít jen to jeho.