Batole nejí slazená jídla. Mám se tím znepokojovat?

sus3nka
25. srp 2019

Ahojky, chtěla jsem se zeptat jestli se s tím někdo setkal, zda to mám řešit nebo to odezní samo. Malá má 17. měsíců, do 6.měsíce plně kojená. Problém je v tom, že když jí uvařím jídlo a přidám i jen lžičku cukru, tak se jí zvedá žaludek a druhou lžičku už nechce. Když jí to udělám bez cukru, tak krásně jí. Je jedno jestli se jedná o krupicovou kaši, puding, pribiňáčka, vánočku nebo třeba koprovku. Vše musí být bez cukru. Zkoušela jsem i dát místo klasického cukru Glukopur a hroznový cukr, ale bez výsledku. Ovoce jí taky krásně. Mám se s tím znepokojovat? Dík za zkušenosti.

zelenaesmolda
25. srp 2019

@sus3nka
batole nepotrebuje pridany cukr,dite ma ocividne vice rozumu nez matka...
proc do ni proboha cpes cukr?prirozeneho cukru ma dost v ovoci

megi89
25. srp 2019

@sus3nka a proč cpes do jídla cukr?

bamak
25. srp 2019

@sus3nka gratuluju. Tvoje dítě má víc rozumu než kdejaka matka. Proč ji jídla prislazujes?

widowblack
25. srp 2019

Asi bych jí teda vzdy odebrala porci bez toho cukru , a zbytku rodiny to dochutila normalne. Kazdopadne bych se tu nenechala rozhodit ze pridáváš cukr navíc do jídla 😉 někdy komentáře budou víc než přehnaný- někdy je cukr fakt potřeba , takže si z tiho nic nedělej . Moje holka jedla od cca roku a půl normál co my - takže slazený jídla , jídla s masoxem atd atd atd a je jí skoro 12 a nikdy nebyla nemocna a je úlpně normální

martinka_33
25. srp 2019

To je lepší varianta než kdyby chtěla jenom sladký 🙂

gracinka7
Autor odpověď smazal
Zobraz
sus3nka
autor
25. srp 2019

Přesně tak, vše jí musím dávat zvlášť. Já jí necpu cukr do kilech, ale zkuste si udělat pribiňáčka bez cukru... je to nic moc. Nemůžu jí dát u nikoho žádnou buchtu, protože všichni sladí, protože je to normální přeci.

To některé slečny/paní tady nejsou normální. Já se neptám jestli jsem rozumná já nebo dcera, ale ptám se na zkušenosti. Jednou půjde taky do školky a tam na ní nikdo ohledy brát nebude, prostě bude jíst nebo bude o hladu. Tak se ptám, jestli je to jen její rozmar nebo má nějaký problém.

mourovatakocka
25. srp 2019

Znepokojovat?? Buď ráda! Cpát cukr je zbytečné, ovoce jí, krásně ti jí, tak proč přidávat cukr?

widowblack
25. srp 2019

@sus3nka přesně tak 😉 takže buď v pohodě

gracinka7
25. srp 2019

Ale proc delas pribinaka? Vzdyt i domaci je hnusny. Bez pudinku se v zivote taky obejde. U těch buchet nebo koláčů to neřeš, tak si na návštěvě proste nedá. Určitě tam bude i jiné občerstvení. Já bych si z toho nedělala hlavu 😉

sus3nka
autor
25. srp 2019

@martinka_33 tak samozřejmě jsou jídla, která se nesladí, to je jasné. Nebo třeba nepijeme doma šťávy ani slazené čaje.

mourovatakocka
25. srp 2019

@sus3nka A ten Pribináček bez cukru nechutná tobě nebo jí? Tobě. Takže v čem je problém?? Dospělí mají jiné chutě a když má někdo potřebu cpát cukr do všeho, neznamená to, že batole musí taky. A řešit školku? Jako promiň, ale chutě se snad mění, ne?

zelenaesmolda
25. srp 2019

@sus3nka
normalni neni cpat batoleti cukr,ne,to ze ti nekdo rekne,ze je to spatne.

sus3nka
autor
25. srp 2019

@widowblack přesně tak ji to dělám, dávám ji porci zvlášť. Děkuji za uklidnění.

widowblack
25. srp 2019

@sus3nka nejní zač

zelenaesmolda
25. srp 2019

@mourovatakocka
hlavne je rozdil batole a 3-4 lete dite...

gracinka7
25. srp 2019

Fakt se tim netrap. Za a se chutě meni a za b i kdyby to jíst nezačala, tak to přece nevadí. Já jsem pudink ani pribinaky nikdy nejedla (proste mi to nechutná) a nechybí mi to. Kdyby mela třeba alergii na lepek, tak chápu, že plašíš. Ale takhle?

pathan
25. srp 2019

Buď opravdu ráda a ten cukr jí nedávej tak dlouho, jak jen to bude možné. Vždyť i kdyby přidaný cukr nejedla celý život, tak to bude jen dobře - z hlediska zdraví.

iris92
25. srp 2019

Proc ji proboha davate cukr? Co takhle zdrave stravovani? Male deti vubec pridany cukr nepotrebuji.

martinka_33
25. srp 2019

@sus3nka Já myslím, že to bude nějaké období, můj syn jeden čas nejedl maso, tak jsem mu ho nenutila... A když jí to nepřijde tak holt až bude ve školce k obědu zemlbába, dá si víc polívky 🙂

verulin1
25. srp 2019

Buď rááááda. 😉

suromana
25. srp 2019

A proč dávat pribiňáky? I na mě je tam cukru až příliš a nejím to. Nebo buchty? To není nic, co potřebuje. Stačí ovoce. Syn do dvou let jedl bílý jogurt, max. s namačkaným ovocem. Buďte ráda, že to nechce. A s tou školkou, jakože když nebude jíst bonbóny, tak neposvačí? Syn teď půjde od září a doufám, že tam do něho sladkosti hrnout nebudou.

zelenaesmolda
25. srp 2019

@suromana
asi tak,dcera ma 16m a je zrout.Jogurt jenom bily s namackanym ovocem nebo i bez.Zelenina,maso (krome veproveho),ryba (vetsinou losos),prilohy.Z ovoce merunky,jahody,banany,jablka,obcas mango nebo avokado.Obcas dostane kousek domaciho kolace protoze jinak by nedala pokoj.Zadne sladkosti,zadny pridany cukr.

odula
25. srp 2019

@sus3nka ty jo. Buď ráda a udrz ten trend! Nejlépe pro všechny a na pořád!! :D To je úplně nejlepší co může být. Jop - a zkoušela jsi to třeba upéct buchtu a osladit ji třeba nějakým sladidlem (Ne umělým) s nizssim glykemickym indexem?Třeba kokosovej cukr? Možná by to vzala. Jo a ještě jeden tip - jídlo - i buchta - se dá zaslazovat i jiným způsobem , třeba přidáním sladkyho ovoce. Už jsi zkoušela ji udělat pribinacka s bananem? Sladkyma jahodama? Malinama? Jo a jedna nevyzadana na závěr. Prosím tě zkus ji na sladkou chuť neucit, bude mít obrovskej vklad do života, fakt. Přemíra rafinovanyho cukru je strasnej problém, pro normální fungování a vývoj stačí cukry v ovoci, obilovinach, bramborech atd. Navíc vnímání sladky chuti je zvykovy - jakmile přestane člověk jíst doslazovany tak začne vnímat sladkou chuť úplně jinak a tam kde ji dřív vůbec nevnímal. Mno... pardon za takovej román. Ale zrovna to hodně resim s nasima dětma. Syn je ekzematik a sladky mu projevy ekzemu strasne zhoršuje. Takže se s ním hádám o každou lžičku marmelady (On sladký strašně miluje) summa summarum:
dítě co nechce sladký je jak výhra v loterii :D

zelenaesmolda
25. srp 2019

@odula
nejak si neumim predstavit jak nekdo v cesku pece kolac s kokosovym cukrem kdyz ho ctvrt kila stoji asi stovku :D
jinak souhlasim

betelgeuzz
25. srp 2019

Mně holky žádné pribiňáky a pudinky nejí. Mají rády bílý jogurt, který je kyselý, maximálně si do něho nalámou hořkou čokoládu. Buchty taky nejí. Mají rády maso, to sní v jakékoliv formě. Prošly si školkou, teď chodí do školy a žijou 🙂

malinkaelinka
25. srp 2019

Můj tchán se hrozně diví, že jeho mladšímu synovi (17 let) nechutná pivo. Místo aby byl rád, že kluk nechodí po hospodách, tak řeší jestli je to normalni... Přijde mi to úplně stejné, jako to, co resis ty. Buď ráda, že to holka nechce a prostě ji nic neslad. Aspoň jednou nebude muset zakládat diskuze typu: Mám 20 kilo nadváhu a jsem závislá na susenkach, co s tím. 🙂 Já třeba nejím nic mastneho - je mi po tom zle. Ve 2.tride jsme měli v jídelně k obědu čočku - poprosila jsem paní kuchařku, ať mi na to nedává smazenou cibulku - pry si nemám vymyslet a kydla mi ji tam pořádnou porci. Nechtěla jsem to jist, učitelka mě nutila. Inu snědla jsem to, do hodiny jsem se poblila a bylo to... už mi nikdo nic nenutil. Prostě když je mi z toho zle, tak co jako?

odula
25. srp 2019

@zelenaesmolda 😱 no tak ho tam asi taky nemůžeš vrazit podle receptu- půl kila na půl kila mouky :D mno ono se to dá kupovat přes net. Pak je to levnější . Prej ;)

martinka_33
25. srp 2019

@odula Ty jo mě ty buchty slazeny všim možnym krome cukru vůbec, ale ani trochu nechutnaj 🤢 Jeden cas jsem prave kvuli detem zkousela ruzny recepty... Jinak souhlasím, že dítě co nechce sladký je výhra 🙂

malytlustyhroch
25. srp 2019

@sus3nka Chapu, ze to resis, to je normalni resit, kdyz dite dela neco uplne jinak nez vrstevnici. Na to, jestli to muze znacit nejakou metabolickou abnormalitu bych se plata detsky doktorky. Co bude jist ve skolce, je ale fakt brzo resit. Syn ve stejnem obdobi nepozrel zadnou kasi (bramborovou, krupicovou, ryzovou... nic) trvalo to tak do dvou a pul roky, ted jsou mu tri a normalne si da.