icon

Může za obezitu dětí rodina?

24. čer 2025

Někdy vídám (a pozastavuju se nad tím), že rodina v nákupáku valí plný koš pochutin, sladkého pití, prostě šíleností, a a všichni ti lidé jsou oplácaní, nechci je nějak shazovat, to ne, ale prostě má to souvislost?

Strana
z2
dashyyy
24. čer 2025
@martinka_33

@ai30 podle me nemoc je to v kazdem pripade, bud psychicka (vymlouvani) nebo fyzicka (hormony apod.). U deti je to ale hrozne složitý. Sama nevim co s ditetem ktery zatvrzele odmita jist normalni jidlo a jedlo by ke sladky a nezdravy? Nedat najist? Nedat to nezdravy? To se rovna skoro tomu nedat najist, protože to do ni nedostanu. Nechat vyhladovet a pak teda vezme za vdek i to co ji nechutna? 🤔
Ja se nedivim ze jeji tata byl jako dite tlustej, kdyz sa přiznáva ze mel s jidlem ty samy problemy a kdyz se k tomu prida fakt, ze byl vymodlenej jedinacek (takze mu maminka nechtela odpirat), pak to byl logicky důsledek.

@martinka_33 na druhou stranu odkud to dítě to nezdravé zná? U koho to vidí? My třeba doma jíme opravdu kvanta zeleniny, rozhodně víc než ovoce a naše obě děti to převzaly od nás a milují saláty.. jestli se pak doma jede svíčková, mekáč a podlívá se to colou, tak nemůže člověk čekat, že si dá dítě rádo salát, když to vezmu do extrému (na druhou stranu mám doma jedlíky a s jídlem nikdy nebyl problém, tak to možná vidím jednoduše)

martinka_33
24. čer 2025
@dashyyy

@martinka_33 na druhou stranu odkud to dítě to nezdravé zná? U koho to vidí? My třeba doma jíme opravdu kvanta zeleniny, rozhodně víc než ovoce a naše obě děti to převzaly od nás a milují saláty.. jestli se pak doma jede svíčková, mekáč a podlívá se to colou, tak nemůže člověk čekat, že si dá dítě rádo salát, když to vezmu do extrému (na druhou stranu mám doma jedlíky a s jídlem nikdy nebyl problém, tak to možná vidím jednoduše)

@dashyyy napul to vidis jednoduše a napul mas pravdu. Nejstarsi do dvou let nevidela cukr (i kdyz myjsme ho jedli) a dodnes nema sladky rada, ke svacine do skoly si bere bily jogurt a ovoce. Neji koblihy, susenky, nechutna ji to, snad jen zmrzlinu a kakao si ze sladkeho dá. Prostredni by byval snedl i sam sabe, ji vsechno i sladke. Ti dva s jidlem nikdy problem nemeli. A nejmladsi plivala prikrmy od sameho začátku 😭 Troufnu si rict ze kdybych ji v 11ti mesicich nezacala nabizet aspon medem oslazene kase na prikrm tak je dodnes plne kojena (budou ji 4 roky) 🤔 Takze jo, vymekla jsem a zacala ji prikrmovat slazenymi prikrmy, ona nesnedla ani ovoce neslazene jako mimino. Jedne co jedla byl meloun (sladkej ze), no pak cokoliv kdyz jsem do toho pridala med nebo javorovy sirup. Pozdeji i cukr.

mimco
24. čer 2025

Ano, může za to rodina.

cherie24
24. čer 2025
@ai30

@cherie24 A podle ceho poznas lidi, kteri jsou nemocni a ty, kteri se na to jen vymlouvaji?

@ai30 mám babičku, která je přesně ten typ, co tloustne ze vzduchu kvůli štítné žláze a kvůli tomu celý život bojuje s poruchou příjmu potravy. Takže uvědomuji si, že to není sranda a že to není jednostranný problém, na který se dá odpovědět - je tlustá, protože moc žere. Ale taky mám v okolí několik lidí, kterým sport ani zdravá strava nic neříká a taky podle toho vypadají. Včetně jejich dětí. Jedna moje kolegyně byla 3x taková jak já a taky se vymlouvala na nemoc štítné žlázy. Přitom za jeden den v práci toho spořádála tolik, že to bych nesnědla já ani za týden. Sladkým ráno začala , mekáčem pokračovala a brambůrky a čokoládou na doma to zakončila. Velká obezita je nemoc, ať už za tím stojí jakákoliv příčina. Když si alkoholik nechce připustit, že má problém, je to úplně to samé, jako vymlouvat se na nemoc štítné žlázy, kterou nemám...

ai30
24. čer 2025
@cherie24

@ai30 mám babičku, která je přesně ten typ, co tloustne ze vzduchu kvůli štítné žláze a kvůli tomu celý život bojuje s poruchou příjmu potravy. Takže uvědomuji si, že to není sranda a že to není jednostranný problém, na který se dá odpovědět - je tlustá, protože moc žere. Ale taky mám v okolí několik lidí, kterým sport ani zdravá strava nic neříká a taky podle toho vypadají. Včetně jejich dětí. Jedna moje kolegyně byla 3x taková jak já a taky se vymlouvala na nemoc štítné žlázy. Přitom za jeden den v práci toho spořádála tolik, že to bych nesnědla já ani za týden. Sladkým ráno začala , mekáčem pokračovala a brambůrky a čokoládou na doma to zakončila. Velká obezita je nemoc, ať už za tím stojí jakákoliv příčina. Když si alkoholik nechce připustit, že má problém, je to úplně to samé, jako vymlouvat se na nemoc štítné žlázy, kterou nemám...

@cherie24 A podle ceho teda poznas lidi, kteri jsou nemocni a ty, kteri se na to jen vymlouvaji?

me_druhe_ja
24. čer 2025

Ty jo, já žeru jak tank. Jednou jsem si teda zcela odhadem, ale spíš to bylo podhodnocený, dala jeden den do kalorickych tabulek a vyšlo mi 3500kcal. 😀
Občas procitam diskuze o hubnutí nebo na mě skáčou na IG příspěvky hubnoucich a absolutně nechápu, že někomu stačí ty pidiporce, co dělaji dohromady tak 1800kcal. 😀
Ale já to o sobě vím, jinam 2-3x víc než kolegyně, kamarádky. A mám dojem, že jim i víc než přítel, co má 120kg. 😀
Ale teda fakt, že já jim sice obrovský porce, ale nejím moc sracky, Fastfoody, smažený, sladký...jako dám si taky samozřejmě, ale je to občas. Sladký pití téměř nikdy.
Mám štěstí, že mám dobrej metabolismus, běhám a navíc i v práci chodím a hybu se. Takže to asi stačí, že si teď v pohodě držím 61 na 171cm.

Ale bude mi brzo 40 a strašně se bojím, že přestane metabolismus fungovat. 😭 Nedovedu si představit být tlustá ani omezit jidlo. 😭😭😭. No uvidíme....

U dětí se snažím držet tak 80/20: 80% zdravé jídlo, 20% méně zdravé. 😀 nechci jim nic odpírat, aby to pak nedopadlo, že až se k tomu dostanou, tak se prezerou k pozvraceni. A hlavne pohyb no, to je nejdůležitější u dětí.

cherie24
24. čer 2025
@ai30

@cherie24 A podle ceho teda poznas lidi, kteri jsou nemocni a ty, kteri se na to jen vymlouvaji?

@ai30 tak když vidím velmi obézního člověka sedět u hranolků a coly, tak se dá předpokládat, že nemá nemoc štítné žlázy. Stejně tak, když obézní člověk zapáchá, tak to značí celkové zanevření na své tělo a zdraví. Nemám nic proti lidem při těle, nemám nic proti obézním lidem, pokud je na nich vidět, že se o sebe starají, udržují hygienu, která je složitější a pokud se hezky oblíkají. Ale pokud přede mnou stojí ve frontě člověk v teplákách s váhou 120 kilo + a smrdí tak, že i na 2 metry mám pocit na omdlení, tak chyba zcela jistě není v genetice a v tom, že by i přes zdravý životní styl vážil jako slon. 😉 Stejně tak nechápu ženy, které mají velkou nadváhu a stejně se nacpou do průhledných černých legín a trička s holým břichem. Tento ženám zcela evidentně chybí soudnost jak v oblékání, tak i v jiných věcech. I žena při těle může vypadat hezky, ale rozhodně ne v zaříznutých legínách, kde každý vidí vše.

prejeta_zaba
24. čer 2025
@martinka_33

@dashyyy napul to vidis jednoduše a napul mas pravdu. Nejstarsi do dvou let nevidela cukr (i kdyz myjsme ho jedli) a dodnes nema sladky rada, ke svacine do skoly si bere bily jogurt a ovoce. Neji koblihy, susenky, nechutna ji to, snad jen zmrzlinu a kakao si ze sladkeho dá. Prostredni by byval snedl i sam sabe, ji vsechno i sladke. Ti dva s jidlem nikdy problem nemeli. A nejmladsi plivala prikrmy od sameho začátku 😭 Troufnu si rict ze kdybych ji v 11ti mesicich nezacala nabizet aspon medem oslazene kase na prikrm tak je dodnes plne kojena (budou ji 4 roky) 🤔 Takze jo, vymekla jsem a zacala ji prikrmovat slazenymi prikrmy, ona nesnedla ani ovoce neslazene jako mimino. Jedne co jedla byl meloun (sladkej ze), no pak cokoliv kdyz jsem do toho pridala med nebo javorovy sirup. Pozdeji i cukr.

@dashyyy vidíš to moc jednoduše. Přece dítě nezavřeš prvních 10 let do sklepa a nebudeš ho krmit jen salátem. Nezdravé jídlo každé dítě zná, je to na každém rohu, v každém kolektivu, na každé akci. To nemusí být nutně z domu. Je to lákavé. Já mám to samé, co @martinka_33, prostě dítka příkrm nezajímal, jediné, co byly ochotné sníst byl bílý jogurt a kojení, jakmile jsem přestala, něco málo jí, ale spokojená bys s tím rozhodně nebyla. A vařím doma, jíme normálně, všechno, nebudu tvrdit, že samou zeleninu ale určitě to neznamená denně pizzu a knedlíky. 🤷‍♀️ A prostě 90 % z toho běžného jídla je problém. Konzistence, barva, chuť, furt něco. Takže děti držím na nějakém zdravějším základu a zakazuju, kudy chodím, ale stejně se k tomu dostanou. Samozřejmě jsou na to sladké a nezdravé jak uhranutí. Když se jim do ruky dostane řízek, doslova žerou. Jakmile udělám to samé maso dušené se zeleninou, to najednou není hlad. A rejpou se v tom a jí to po nitkách a za hodinu shání, co by bylo na svačinu. (Což je ještě větší problém). Blbárna. Řešení na to neexistuje. 🤷‍♀️ Ale jsme naštěstí štíhlí, jsem na to dost pedant. Takovou tu dobrovolnou obezitu bych nepřipustila.

ai30
24. čer 2025
@cherie24

@ai30 tak když vidím velmi obézního člověka sedět u hranolků a coly, tak se dá předpokládat, že nemá nemoc štítné žlázy. Stejně tak, když obézní člověk zapáchá, tak to značí celkové zanevření na své tělo a zdraví. Nemám nic proti lidem při těle, nemám nic proti obézním lidem, pokud je na nich vidět, že se o sebe starají, udržují hygienu, která je složitější a pokud se hezky oblíkají. Ale pokud přede mnou stojí ve frontě člověk v teplákách s váhou 120 kilo + a smrdí tak, že i na 2 metry mám pocit na omdlení, tak chyba zcela jistě není v genetice a v tom, že by i přes zdravý životní styl vážil jako slon. 😉 Stejně tak nechápu ženy, které mají velkou nadváhu a stejně se nacpou do průhledných černých legín a trička s holým břichem. Tento ženám zcela evidentně chybí soudnost jak v oblékání, tak i v jiných věcech. I žena při těle může vypadat hezky, ale rozhodně ne v zaříznutých legínách, kde každý vidí vše.

@cherie24 Ta moje znama sedi taky u hranolku a koly a sedi tak asi od 10 let, protoze kvuli znasilnovani rodinnym prislusnikem nenavidela sve telo a snazila se ho znetvorit, aby s tim ten chlap prestal. Bojuje s tim, je v peci psychiatru, ale zatim toho neni schopna. Nikdy nevis, s cim ta tlusta holka pred tebou bojuje. Mysli na to, az budes svoji dceri vykladat, jak se nekteri lidi vyziraji, protoze se jsou lini.

mourovatakocka
24. čer 2025
@ai30

@cherie24 Ta moje znama sedi taky u hranolku a koly a sedi tak asi od 10 let, protoze kvuli znasilnovani rodinnym prislusnikem nenavidela sve telo a snazila se ho znetvorit, aby s tim ten chlap prestal. Bojuje s tim, je v peci psychiatru, ale zatim toho neni schopna. Nikdy nevis, s cim ta tlusta holka pred tebou bojuje. Mysli na to, az budes svoji dceri vykladat, jak se nekteri lidi vyziraji, protoze se jsou lini.

@ai30 Nechci tě brzdit v tvém drakobijectví, ale myslím, že nic takového neřekla, mícháš různé příspěvky.

ai30
24. čer 2025
@mourovatakocka

@ai30 Nechci tě brzdit v tvém drakobijectví, ale myslím, že nic takového neřekla, mícháš různé příspěvky.

@mourovatakocka Klidne me brzdi, ale ona psala, ze se po jejim vysvetleni slecna na ni podivala, jako by ji chtela prohodit stenou, tak tak nejak tusim, ze to nebylo 'kazdej jsme nejakej'...

cherie24
24. čer 2025
@ai30

@ai30 a kdy jsem prosimtě řekla, že své dceři vykládám, že se tito lidé vyžírají? Já jsem jen řekla, že se mě dcera zeptala na to, proč je slečna tak tlustá. Já jsem jí odpověděla, že se takové věci neříkají a ona se zeptala podruhé, proč je teda tak velká. A slečna se tvářila, že by mě i dceru nejraději prohodila zdí. Žádné urážení obezity neproběhlo. Toť vše. 😉 Zřejmě si na toto téma háklivá a vidíš urážky i tak, kde nejsou. 🙂

ai30
24. čer 2025
@cherie24

@ai30 a kdy jsem prosimtě řekla, že své dceři vykládám, že se tito lidé vyžírají? Já jsem jen řekla, že se mě dcera zeptala na to, proč je slečna tak tlustá. Já jsem jí odpověděla, že se takové věci neříkají a ona se zeptala podruhé, proč je teda tak velká. A slečna se tvářila, že by mě i dceru nejraději prohodila zdí. Žádné urážení obezity neproběhlo. Toť vše. 😉 Zřejmě si na toto téma háklivá a vidíš urážky i tak, kde nejsou. 🙂

@cherie24 No jo, lidi se obvykle urazi, kdyz nekdo rekne 'to se nerika' 🤦‍♀️ Hele, ja ti u toho nesvitila ani svitit nebudu. Ano, jsem na to hakliva, trochu mam pocit, ze z toho, co jsem tu popsala, je malilinko patrne proc.

macik84
24. čer 2025

Když vidím obézní děti, vždy si řeknu, že to je prostě vizitka rodičů a nikoho jiného. Prvňák opravdu neřekne. Ne, nedám si čtvrtého ledňáka, zkazí mi to postavu....

Moje známá má obě děti tlusté, protože jim po rozvodu prostě koupí, na co si ukážou....jednou mi říká, že dcera je silná, protože bere kortikoidy na alergii a zatýká a druhý den přijde moje dcera s tím, že kamarádka měla na svačinu tři donuty a Brumíka, že má jen sladké svačiny a když ne, tak donese do školy tortilu nebo špagety. Obě holky chodí do Kuchtíku a když vaří, tak jediná malá slečnu nadává, že k jídlu chybí Tatarka atd. Dcera má v sedmi letech 24kg a doktorka nám řekla, že je akorát. Ta kamarádka má 38kg při stejné výšce. Dnes šli do kina pěšky od školy a ta otyla to samozřejmě nezvládala. Celou cestu prý fňukala a všechny otrávila. Nejhorší je, že toto už je na odborníka. To už úpravou stravy asi doma nezvládnou.

ninive211
24. čer 2025
@martinka_33

@berynka u all inclusive zerou i ti co normalne nezerou 😅 jinak moje nejmladsi ma typ postavy (mala a siroka kostra) a jeste ji chtna zasadne jen sladky, ze jednou bude mit sklon k obezite jako jeji tatinek, ten byl jako dite tlustej, v puberte vyrostl tak vypadal normalne ale ted je zase tlustej, vlastne je tlustej vetsinu zivota. Malou lituju, bude mit narocny se svou postavou aby tlusta nebyla.

@martinka_33 Jsme zrovna na all inclusive a jo, jím asi o něco víc, než normálně, hlavně teda deterty, ty tady ve Španělsku maji luxusní a přizom be total přeslazené jako v Turecku třeba. Takže jo, prostě neodolám a dám si. I koktejly. Kompenzuju to aspoň tím, že ke každému jídlu dàm kopec zeleniny.Ovšem pořád di na talíř dám jen to, co jsem schopná sníst,když vidím ty přetékající talíře, co jsou někteří schopní si nabrat,tak mi lezou oči z důlků (pak třetinu toho nechají a ono se to vyhazuje...výborné, chutné jídlo! Je mi špatně z toho plýtvání)

prejeta_zaba
24. čer 2025

Nejhorší na tom jsou ty "obhajoby" - má to v genech, můžou za to léky, vždyť je to dítě a vyběhá to, potřebuje cukr na energii atd. 😡 Prostě id*oti, co vědomě ničí dítěti život už odmalička. Zdědit se dá maximálně tvar postavy, zbytek už jsou návyky rodiny, které bohužel formují už od prvních měsíců. Člověka přibírajícího kvůli lékům poznáte, je oteklý, zadržuje vodu. Určitě to není důvod vyžrat si 50 kg navíc. Ano, existují traumata, existují léky, které podporují chuť k jídlu, ale takových lidí je absolutní minimum. Zbytek jsou prachsprosté výmluvy a lenost. 🤷‍♀️

ninive211
24. čer 2025

Jinak samozřejmě obezita zejména u malých dětí je vizitka rodiny, na geny lze svést tak 40%, někdo fakt může sežrat skoro vše a nepřibere, ale větší míra je v množství a hlavně složení stravy.

cherie24
24. čer 2025
@ai30

@cherie24 No jo, lidi se obvykle urazi, kdyz nekdo rekne 'to se nerika' 🤦‍♀️ Hele, ja ti u toho nesvitila ani svitit nebudu. Ano, jsem na to hakliva, trochu mam pocit, ze z toho, co jsem tu popsala, je malilinko patrne proc.

@ai30 tak když je urážlivé říct, že se to neříká, tak co je tedy vhodné říct v té době 4 letému dítěti, když se ptá na to, proč je někdo tlustý? Asi jí nezačnu vysvětlovat psychické a fyzické problémy lidí, které vedou k obezitě... A říct, že je to normální, že někdo je velký a někdo hubený, to je lhaní jak dítěti, tak i té osobě, protože normální to není. Kdyby to bylo normální a v pořádku, tak by obezita tak nehuntovala zdraví na všech frontách těla. Takže jak tedy eticky a pravdivě vysvětlit předškolnímu dítěti obezitu?

somalicats
25. čer 2025
@cherie24

@ai30 tak když je urážlivé říct, že se to neříká, tak co je tedy vhodné říct v té době 4 letému dítěti, když se ptá na to, proč je někdo tlustý? Asi jí nezačnu vysvětlovat psychické a fyzické problémy lidí, které vedou k obezitě... A říct, že je to normální, že někdo je velký a někdo hubený, to je lhaní jak dítěti, tak i té osobě, protože normální to není. Kdyby to bylo normální a v pořádku, tak by obezita tak nehuntovala zdraví na všech frontách těla. Takže jak tedy eticky a pravdivě vysvětlit předškolnímu dítěti obezitu?

@cherie24 že je to nemoc. Protože to je nemoc. Nemoc pochopí každé dítě. Že může být i psychická, už pitvat nemusíš.

knuffel
25. čer 2025
@cherie24

@cherie24 Asi říct, že buď hodně papá, nebo je nemocná a víc se v tom nepatlat.
Taky mám pár kilo navíc, ale teď kolem sebe vidím vyloženě vyžrané mladé maminky, fakt morbidně obézní, občas mají problém se jen ohnout, tak to mě dost motivuje, abych k té obezitě nesklouzla... 🤷

dashyyy
25. čer 2025
@martinka_33

@martinka_33 určitě souhlasím, já osobně sladké nemusím skoro vůbec, zákusky a dorty mi nic neříkají, doma to v podstatě nejím a dcera je od narození sladkomil, už v těhotenství s ní jsem měla chutě na buchty, to se mi v životě nestalo a ona si sladké dá velice ráda, ale dá si to, co doma je a to už je zase moje starost, co jí nechám dostupné

pampelina18
25. čer 2025

Prostě se vyžerou. Dědičné ti není, možná max minimálně. Ale 90% obézních lodích se vyžerou

ai30
25. čer 2025
@cherie24

@cherie24 Ehm, napriklad:

"Někteří lidé jsou tlustí, jiní hubení, protože každý má jiné tělo. Někdo třeba jí hodně a nepřibírá, jiný přibírá snadno. Záleží to na tom, jak tělo funguje, jak se člověk hýbe, co jí, ale taky třeba na tom, co zdědil po rodičích a jaké má zdraví. Je to jako s barvou očí nebo výškou. Každý jsme jiný a to je v pořádku."

cherie24
25. čer 2025
@ai30

@cherie24 Ehm, napriklad:

"Někteří lidé jsou tlustí, jiní hubení, protože každý má jiné tělo. Někdo třeba jí hodně a nepřibírá, jiný přibírá snadno. Záleží to na tom, jak tělo funguje, jak se člověk hýbe, co jí, ale taky třeba na tom, co zdědil po rodičích a jaké má zdraví. Je to jako s barvou očí nebo výškou. Každý jsme jiný a to je v pořádku."

@ai30 ale to je právě to, co dětem říkat odmítám, protože tím lžu jak dětem, tak i té obézní osobě, před kterou to říkám. Je to úplně to samé, jako tvrdit dětem, že je naprosto v pořádku, když je někdo extrémně hubený nebo je sešlý, protože je to alkoholik nebo narkoman. I za těmito problémy stojí spousta příčin, ale ať už to spustil zdravotní stav, stres, psychické trauma, šikana nebo jen zábava/lenost, tak není v pořádku ani obezita, ani anorexie, bulimie nebo návykové látky. Tak proč bych to měla dětem tvrdit? Srovnávat to s výškou nebo barvou očí je nesmysl. I v případě, kdy za obezitou stojí zdravotní stav, který se nedá ovlivnit, tak barva očí nemá negativní vliv na cévní soustavu, orgány i kosterní soustavu. Na druhou stranu, říct dětem, že slečna před námi je velká, protože je nemocná, je podle mě ještě více urážlivé, než říct o tom se nemluví/to se neříká.

ai30
25. čer 2025
@cherie24

@ai30 ale to je právě to, co dětem říkat odmítám, protože tím lžu jak dětem, tak i té obézní osobě, před kterou to říkám. Je to úplně to samé, jako tvrdit dětem, že je naprosto v pořádku, když je někdo extrémně hubený nebo je sešlý, protože je to alkoholik nebo narkoman. I za těmito problémy stojí spousta příčin, ale ať už to spustil zdravotní stav, stres, psychické trauma, šikana nebo jen zábava/lenost, tak není v pořádku ani obezita, ani anorexie, bulimie nebo návykové látky. Tak proč bych to měla dětem tvrdit? Srovnávat to s výškou nebo barvou očí je nesmysl. I v případě, kdy za obezitou stojí zdravotní stav, který se nedá ovlivnit, tak barva očí nemá negativní vliv na cévní soustavu, orgány i kosterní soustavu. Na druhou stranu, říct dětem, že slečna před námi je velká, protože je nemocná, je podle mě ještě více urážlivé, než říct o tom se nemluví/to se neříká.

@cherie24 Ja vubec nechapu, co na tom ti prijde jako lez, protoze nepisu, ze obezita je v poradku, ale ze je v poradku to, ze jsme kazdy jiny. Uplne nechapu, proc by se tvoje deti mely stresovat cizi kosterni soustavou, ale ok no. You do you, neni moji povinnosti te vychovavat, vem si z toho, co chces.

somalicats
25. čer 2025
@cherie24

@cherie24 trochu si protirecis. Na jednu stranu nechces detem lhat (coz je naprosto v poradku), na druhou stranu pravdy se bojis (co na tom, jestli se obezni jedinec urazi - jemu to nerikas, bavis se s ditetem, a rikas pravdu, pokud to oznacis za nemoc).

tattiana9
25. čer 2025
@janabotka

Já si myslím, že ano. Protože pokud dítě není nemocné, což ve většině případů není, tak to má právě od rodičů. Vždyť oni se o něj starají a odpovídají za to, jak se stravuje, jak se pohybuje a tak dál.

@janabotka Souhlasím, do velké míry je to opravdu o rodičích. Dítě si samo nenakupuje, nevaří ani si neorganizuje den.

cherie24
25. čer 2025
@ai30

@cherie24 Ja vubec nechapu, co na tom ti prijde jako lez, protoze nepisu, ze obezita je v poradku, ale ze je v poradku to, ze jsme kazdy jiny. Uplne nechapu, proc by se tvoje deti mely stresovat cizi kosterni soustavou, ale ok no. You do you, neni moji povinnosti te vychovavat, vem si z toho, co chces.

@ai30 říct dítěti, že je v pořádku, že jsme každý jiný, když se ptá na to, proč je paní tak velká, to se rovná informaci - je v pořádku, že je paní velká. Pokud se dítě ptá třeba na otázku - proč je paní před námi černá nebo proč má šikmé oči, tak tam se hodí výklad o různorodosti lidí a odpovědi - je v pořádku, že paní vypadá jinak.

cherie24
25. čer 2025
@somalicats

@cherie24 trochu si protirecis. Na jednu stranu nechces detem lhat (coz je naprosto v poradku), na druhou stranu pravdy se bojis (co na tom, jestli se obezni jedinec urazi - jemu to nerikas, bavis se s ditetem, a rikas pravdu, pokud to oznacis za nemoc).

@somalicats řekla bych sice pravdu, ale slečna na mě udělala tak odporný obličej, když se dcera zeptala, že by nejspíš dcera získala o dost intenzivnější zkušenost než je pravda. 😀 Ona by se asi ani nezeptala, kdybychom se nemuseli uhýbat úplně nalepení na zeď, aby kolem nás slečna prošla. Že je nemocná, o tom žádná, ale v souboji 120 kilo + vs 55 kilo, bych moc šancí neměla. 😀 A dle reakce jí ta otázka dcery vážně hodně urazila. I bez mé odpovědi.

janabotka
25. čer 2025
@tattiana9

@janabotka Souhlasím, do velké míry je to opravdu o rodičích. Dítě si samo nenakupuje, nevaří ani si neorganizuje den.

@tattiana9 Tak na kom jiném, že jo.

Strana
z2