Má smysl cvičit po čtyřicítce pro zdraví a kondici?
Ahoj, možná hloupý dotaz, ale fakt mě to zajímá. Přijde mi, že se o tom moc nemluví, ale je pravda, že po 40 člověk dost rychle ztrácí svaly a sílu, i když se „cítí v pohodě“? Řešíme to teď doma – rodiče si pořád myslí, že jsou v kondici, ale reálně mají problémy se zády, koleny, stabilitou atd. A když jsem začala trochu zjišťovat info, tak mě docela překvapilo, že to jde relativně jednoduchým cvičením párkrát týdně dost ovlivnit. Má to podle vás smysl řešit? Nebo je to zbytečný a stačí normálně fungovat?
A další věc – kdybych zkusila vytvořit fakt jednoduchý plán pro lidi 40+ (něco realistického na doma), měly byste o to zájem pro vás nebo vaše rodiče? Díky za názory!
@petraf84
Začala jsem před rokem se silovými tréninky. To mi bylo 40. Teď po roce se cítím fakt neskutecně, mnohem líp než před 20 lety. Jde to samozřejmě ruku v ruce se stravou neboť ,,špatnou stravu nepřecvičíš,,. Pocházím docela z aktivní rodiny. Rodiče nás k pohybu vedli. I oni jsou v kondici takže je to i o tom přístupu od mládí. Ale samozřejmě nikdy není pozdě začít se hýbat.
Já, založením kavárenský povaleč, jsem začala cvičit v 46. 2 roky makám, záda jsou lepší, kondice taky, chytlo mě to.
Nově registrovaná a hned s nabídkou? Ne, díky. Stačí chodit, chodit a chodit. Na to přijdeš, chce to čas.
@1pomnenka Nestačí jen chodit, chce to i silový trénink.
Jasneze ma smysl cvicit - cely zivot. Ale ne, o online nabidky a plany zajem nemame, myslim ze toho je az az 🙂
@petraf84 rozhodně mi nepříjde, že by se o tom málo mluvilo. Spíš naopak. Dnes ženská, která nejede v kalorických tabulkách, nemá mninimálně 2 silový tréninky týdně, to hned dostane od ostatních pěkně sežrat - aspoň tady na koníkovi 😀
To se asi pohybuješ ve zvláštní sociální bublině, pokud máš pocit, že těch informací není dostatek, na mě to řve z každého kouta, a to jak v reálném, tak i v tom virtuálním světě.
A stejně tak nemám pocit, že by tu existovala díra na trhu, kterou bys z čista jasna mohla vyplnit. Jenom já kolik jsem zaznamenala trenérů, koučů, instruktorů, kurzů, atd. Pokud bych někoho takového hledala, tak si budu vybírat někoho, za kým už jsou vidět v tomto směru výsledky...
Vždy je správný čas, aby člověk cvičil. Pomáhá to nejen psychicky, ale také to udržuje tělo déle mladé.
Ty to píšeš jako kdyby 40+ byli důchodci 😃
Odpověď na tvoji otázku: někomu to smysl dává, někomu ne. Chápu oba tábory, někdo je radši na zahrádce, čte knížky, cestuje...moje babička byla samostatná dlouho po 80 a největší cvičení pro ni bylo dojít do kostela.
Někdo to naopak řeší, hlídá si jídlo i silový trénink, k tomu kvalitní spánek, vyrovnané hormony, skincare, doplňky stravy...a k tomu máš informací všude miliardu.
Mně je 41 a třeba instagram mi tvoří tento obsah na míru, nedá se tomu utéct.
@1pomnenka Nestačí jen chodit, chce to i silový trénink.
@levandule_k Pokud někdo bydlí v bytě, tak ano, pokud v RD se zahradou, tak má silového tréninku plné kýble a v zimě je rád, že je chvilku klidu.
@levandule_k Pokud někdo bydlí v bytě, tak ano, pokud v RD se zahradou, tak má silového tréninku plné kýble a v zimě je rád, že je chvilku klidu.
@1pomnenka to nevím, máme barák se zahradou a stejně jsem v tělocvičně pečená vařená
Je toho plný internet... Jestli máš pocit, že jsi objevila Ameriku ,tak jdeš pozdě. A ne, neměla bych cíleně zájem. Stačí vyhledat volně přístupná videa. Stačí projet reely na fb a za 5 minut mi jich vyskočí hromada.
@1pomnenka to nevím, máme barák se zahradou a stejně jsem v tělocvičně pečená vařená
@dashyyy Silový trénink rozhodně nemusí znamenat tělocvična. Pro lidi, kteří nejsou zrovna trénovaní, naprosto stačí cvičit cviky s vlastní váhou doma nebo si koupit gumičky, půlkilový, kilový činky, je toho plno, na co nejsou potřeba stroje a platit si drahý členství v posilovně. Třeba veledůležité je cvičení na core a tam je mnohem efektivnější jemnější cvičení s vlastním tělem (ideálně po předchozí konzultaci s fyzioterapeutem, který ti ukáže pár cviků) a cvičit třeba 10 munut denně pravidelně. Pro udržování svalové hmoty není třeba dřít třikrát týdně dvě hodiny v posilovně. Ale ano, s věkem je důležitější cvičit spíš formou posilování (jakkoliv) než honit kardio a běhat třeba po ránu na lačno. Vzhledem k tomu, že většina lidí běhá naprosto blbě, se špatnou technikou, tak si kolikrát tím během spíš škodí než naopak (vč. svých kloubů).
Kdo jste a proč bychom si měli nechat takový plán vytvořit právě u vás? Neměl by být spíš dělaný individuálně pro každého? 🙂
@dashyyy Silový trénink rozhodně nemusí znamenat tělocvična. Pro lidi, kteří nejsou zrovna trénovaní, naprosto stačí cvičit cviky s vlastní váhou doma nebo si koupit gumičky, půlkilový, kilový činky, je toho plno, na co nejsou potřeba stroje a platit si drahý členství v posilovně. Třeba veledůležité je cvičení na core a tam je mnohem efektivnější jemnější cvičení s vlastním tělem (ideálně po předchozí konzultaci s fyzioterapeutem, který ti ukáže pár cviků) a cvičit třeba 10 munut denně pravidelně. Pro udržování svalové hmoty není třeba dřít třikrát týdně dvě hodiny v posilovně. Ale ano, s věkem je důležitější cvičit spíš formou posilování (jakkoliv) než honit kardio a běhat třeba po ránu na lačno. Vzhledem k tomu, že většina lidí běhá naprosto blbě, se špatnou technikou, tak si kolikrát tím během spíš škodí než naopak (vč. svých kloubů).
@ninive211 tak jasně, myslím, že obě víme, že jakýkoliv pohyb je lepší než žádný pohyb 😉 já jsem se silovému roky bránila, teď už dva roky fakt zvedám a ten rozdíl je neskutečný, mám lepší kondici než v 25, ale taky je fakt, že jsem se k tomu musela dopracovat přesně jak píšeš, přes core s fyzio, pánevní dno, jemné dechové cviky a až časem mě tělo pustilo makat.. pak taky je jasné, že ne každého to baví, dost to bolí, stojí to čas i peníze, ale já jsem ke sportu vedená od malička, takže to mám jako přirozenou součást bytí, a nejen tělocvičnu, ale kolo, plavání, lyže, takový ty klasický venkovní aktivity miluju snad všechny
@petraf84 Za mě je cvičení po 40 nutnost, ne volba. Vidím to na své sestře – nikdy necvičila, občas sedne na kolo a teď ji šíleně zlobí záda. Kolo je fajn na fyzičku, ale svaly vám nevybuduje. Přítel je fitness trenér a já sama nedám dopustit na silový trénink. Svaly jsou totiž přirozený korzet, který drží pohromadě šlachy a klouby. Bez nich tu kostru prostě nic nepodepře a tělo začne dřív nebo později vypovídat službu
@ninive211 tak jasně, myslím, že obě víme, že jakýkoliv pohyb je lepší než žádný pohyb 😉 já jsem se silovému roky bránila, teď už dva roky fakt zvedám a ten rozdíl je neskutečný, mám lepší kondici než v 25, ale taky je fakt, že jsem se k tomu musela dopracovat přesně jak píšeš, přes core s fyzio, pánevní dno, jemné dechové cviky a až časem mě tělo pustilo makat.. pak taky je jasné, že ne každého to baví, dost to bolí, stojí to čas i peníze, ale já jsem ke sportu vedená od malička, takže to mám jako přirozenou součást bytí, a nejen tělocvičnu, ale kolo, plavání, lyže, takový ty klasický venkovní aktivity miluju snad všechny
@dashyyy Tak je jasné, že když člověk začne pravidelně cvičit, že se mu kondička zvedne. Bylo by divné, kdyby ne. No a "zvedat váhy" (pod tím já si fakt představím ty stroje v posilce, ale třeba se to jen špatně chápu) může někdo, kdo je zvyklý na ten pohyb a cvičení tak nějak dlouhodobě pravidelně a má nějaký základ, ne kdo najednou po čtyřicítce se rozhodne, že "začne se sebou konečně něco dělat". Chce to čas a postupně,
@dashyyy Tak je jasné, že když člověk začne pravidelně cvičit, že se mu kondička zvedne. Bylo by divné, kdyby ne. No a "zvedat váhy" (pod tím já si fakt představím ty stroje v posilce, ale třeba se to jen špatně chápu) může někdo, kdo je zvyklý na ten pohyb a cvičení tak nějak dlouhodobě pravidelně a má nějaký základ, ne kdo najednou po čtyřicítce se rozhodne, že "začne se sebou konečně něco dělat". Chce to čas a postupně,
@ninive211 To máš pravdu, vlítnout v padesáti pod 100kg činku bez přípravy by byl nesmysl. Ale o tom silový trénink není. Je to o postupném zatěžování – začneš s vlastní vahou, pak lehké gumičky, kettlebell... jde o to naučit tělo správné pohyby. Právě po té čtyřicítce ty svaly potřebujeme víc než kdy dřív, aby nám "nepodjela" kostra. Takže souhlas, chce to čas a klidně trenéra, ale bát se toho člověk nemusí v žádném věku!
@ninive211 navíc jak jsme chodila 6 let do fitka chodila tam s námi 60 léta paní a byla úžasná, nebála se činek, dřepy s osou, čuměla jsem jak puk! Vypadala fakt dobře a to začala cvičit od 50 ... A bylo tam více žen 40+ a samozřejmě mužů... "Zvedat váhy" může i ten co zvyklý není 👍🏻 ...
@ninive211 tak na stroji si nastavíš zátěž, upravíš počet opakování. Tak proč by nemohl člověk začít na strojích? Dnes snad v každém fitku máš trenéra. Já chodím do fitka, kde máš první hodinu zdarma, proberou s tebou tvůj stav, ukáží, jak na strojích cvičit, jak se protáhnout. Když chceš, tak i na dalších cvičeních na tebe dohlídnout, nemusíš si nijak trenéra platit.
@ninive211 ze strojů nepoužívám zrovna vlastně nic, ale jedu jednoručky, osa, kettly, hrazda, trx, expandéry.. jo máme vlastně jeden stroj, to je kladka 🙂 a moje trenérka je osobní trenérka a dokáže rozhýbat i začínající lidi po 40, s jedním takovým chodím jednou týdně posilovat a je neskutečný, co přepnutí v hlavě dovede, ale ten start je samozřejmě mnohem mnohem těžší.. každopádně třeba zrovna stroje jsou do začátku jednodušší, pomáhají hlídat techniku a pro začátečníka za mě i vhodné, samozřejmě pod dohledem.. v základu by takový trénink měl být nastavený podle aktuálních dispozic a cíle daného jedince, někdo chce jen zpevnit, někdo nabrat svaly, někdo hubne, někdo zlepšuje kondičku, někdo vlastně vůbec neví, co chce, protože to nikdy nedělal a každý z nich bude mít ten start jiný
Samozřejmě, že to má smysl. Nikdy není pozdě, cvičit se má v každém věku, pak se lidé diví, proč je všechno bolí, když mají problém jít na obyčejnou procházku…
Za mě to smysl má velký. Po čtyřicítce jde síla a svaly fakt pomalu dolů, aniž by si to člověk hned uvědomil. U nás doma to bylo vidět přesně jak píšete, záda, kolena, horší stabilita. Stačí ale párkrát týdně jednoduché cvičení a je to znatelně lepší, hlavně kvůli bolesti a běžnému fungování
A ten jednoduchý plán by mi dával smysl, spíš něco reálného na doma než složité tréninky 😊
Za me ma silový trénink velky smysl, vidim to na nas. S pritelem jsem velcí sportovci (přítel profi) a kdyz nás srovnám s vrstevníky, kteří nic nedělají, tak jsou úplně jinde. Nejen vzhledově, ale i s ohebnosti, bolestma, vydrzi, energii, nemocnosti.

Nově registrovaná a hned s nabídkou? Ne, díky. Stačí chodit, chodit a chodit. Na to přijdeš, chce to čas.