icon

Má smysl cvičit po čtyřicítce pro zdraví a kondici?

petraf84
22. bře 2026

Ahoj, možná hloupý dotaz, ale fakt mě to zajímá. Přijde mi, že se o tom moc nemluví, ale je pravda, že po 40 člověk dost rychle ztrácí svaly a sílu, i když se „cítí v pohodě“? Řešíme to teď doma – rodiče si pořád myslí, že jsou v kondici, ale reálně mají problémy se zády, koleny, stabilitou atd. A když jsem začala trochu zjišťovat info, tak mě docela překvapilo, že to jde relativně jednoduchým cvičením párkrát týdně dost ovlivnit. Má to podle vás smysl řešit? Nebo je to zbytečný a stačí normálně fungovat?

A další věc – kdybych zkusila vytvořit fakt jednoduchý plán pro lidi 40+ (něco realistického na doma), měly byste o to zájem pro vás nebo vaše rodiče? Díky za názory!

1pomnenka
22. bře 2026

Nově registrovaná a hned s nabídkou? Ne, díky. Stačí chodit, chodit a chodit. Na to přijdeš, chce to čas.

luhana
22. bře 2026

@petraf84
Začala jsem před rokem se silovými tréninky. To mi bylo 40. Teď po roce se cítím fakt neskutecně, mnohem líp než před 20 lety. Jde to samozřejmě ruku v ruce se stravou neboť ,,špatnou stravu nepřecvičíš,,. Pocházím docela z aktivní rodiny. Rodiče nás k pohybu vedli. I oni jsou v kondici takže je to i o tom přístupu od mládí. Ale samozřejmě nikdy není pozdě začít se hýbat.

lv
22. bře 2026

Já, založením kavárenský povaleč, jsem začala cvičit v 46. 2 roky makám, záda jsou lepší, kondice taky, chytlo mě to.

levandule_k
22. bře 2026
@1pomnenka

Nově registrovaná a hned s nabídkou? Ne, díky. Stačí chodit, chodit a chodit. Na to přijdeš, chce to čas.

@1pomnenka Nestačí jen chodit, chce to i silový trénink.

kacka1994
22. bře 2026

Jasneze ma smysl cvicit - cely zivot. Ale ne, o online nabidky a plany zajem nemame, myslim ze toho je az az 🙂

betelgeuzz
22. bře 2026

@petraf84 rozhodně mi nepříjde, že by se o tom málo mluvilo. Spíš naopak. Dnes ženská, která nejede v kalorických tabulkách, nemá mninimálně 2 silový tréninky týdně, to hned dostane od ostatních pěkně sežrat - aspoň tady na koníkovi 😀

anonym_703fda
22. bře 2026

To se asi pohybuješ ve zvláštní sociální bublině, pokud máš pocit, že těch informací není dostatek, na mě to řve z každého kouta, a to jak v reálném, tak i v tom virtuálním světě.
A stejně tak nemám pocit, že by tu existovala díra na trhu, kterou bys z čista jasna mohla vyplnit. Jenom já kolik jsem zaznamenala trenérů, koučů, instruktorů, kurzů, atd. Pokud bych někoho takového hledala, tak si budu vybírat někoho, za kým už jsou vidět v tomto směru výsledky...

enoli
22. bře 2026

@petraf84 vždyť se o tom mluví a to dost

lucidvork
22. bře 2026

Vždy je správný čas, aby člověk cvičil. Pomáhá to nejen psychicky, ale také to udržuje tělo déle mladé.

antoinet
22. bře 2026

Ty to píšeš jako kdyby 40+ byli důchodci 😃
Odpověď na tvoji otázku: někomu to smysl dává, někomu ne. Chápu oba tábory, někdo je radši na zahrádce, čte knížky, cestuje...moje babička byla samostatná dlouho po 80 a největší cvičení pro ni bylo dojít do kostela.
Někdo to naopak řeší, hlídá si jídlo i silový trénink, k tomu kvalitní spánek, vyrovnané hormony, skincare, doplňky stravy...a k tomu máš informací všude miliardu.
Mně je 41 a třeba instagram mi tvoří tento obsah na míru, nedá se tomu utéct.

1pomnenka
22. bře 2026
@levandule_k

@1pomnenka Nestačí jen chodit, chce to i silový trénink.

@levandule_k Pokud někdo bydlí v bytě, tak ano, pokud v RD se zahradou, tak má silového tréninku plné kýble a v zimě je rád, že je chvilku klidu.

dashyyy
23. bře 2026
@1pomnenka

@levandule_k Pokud někdo bydlí v bytě, tak ano, pokud v RD se zahradou, tak má silového tréninku plné kýble a v zimě je rád, že je chvilku klidu.

@1pomnenka to nevím, máme barák se zahradou a stejně jsem v tělocvičně pečená vařená

alubif
23. bře 2026

Je toho plný internet... Jestli máš pocit, že jsi objevila Ameriku ,tak jdeš pozdě. A ne, neměla bych cíleně zájem. Stačí vyhledat volně přístupná videa. Stačí projet reely na fb a za 5 minut mi jich vyskočí hromada.

ninive211
23. bře 2026
@dashyyy

@1pomnenka to nevím, máme barák se zahradou a stejně jsem v tělocvičně pečená vařená

@dashyyy Silový trénink rozhodně nemusí znamenat tělocvična. Pro lidi, kteří nejsou zrovna trénovaní, naprosto stačí cvičit cviky s vlastní váhou doma nebo si koupit gumičky, půlkilový, kilový činky, je toho plno, na co nejsou potřeba stroje a platit si drahý členství v posilovně. Třeba veledůležité je cvičení na core a tam je mnohem efektivnější jemnější cvičení s vlastním tělem (ideálně po předchozí konzultaci s fyzioterapeutem, který ti ukáže pár cviků) a cvičit třeba 10 munut denně pravidelně. Pro udržování svalové hmoty není třeba dřít třikrát týdně dvě hodiny v posilovně. Ale ano, s věkem je důležitější cvičit spíš formou posilování (jakkoliv) než honit kardio a běhat třeba po ránu na lačno. Vzhledem k tomu, že většina lidí běhá naprosto blbě, se špatnou technikou, tak si kolikrát tím během spíš škodí než naopak (vč. svých kloubů).

diaxi
23. bře 2026

Kdo jste a proč bychom si měli nechat takový plán vytvořit právě u vás? Neměl by být spíš dělaný individuálně pro každého? 🙂

odula
23. bře 2026

@petraf84 noup, nemela bych o to zajem. Mela bych zajem o neco do posilovny, doma se nikdy, absolutne nikdy k nicemu nedonutim. Free weight. Zadny mucici nastroje. Jak zacit znovu po dlouhy pauze, nebo uplne jako novacek. Jestli mas neco k tomu, tak bych o tom aj uvazovala.

dashyyy
23. bře 2026
@ninive211

@dashyyy Silový trénink rozhodně nemusí znamenat tělocvična. Pro lidi, kteří nejsou zrovna trénovaní, naprosto stačí cvičit cviky s vlastní váhou doma nebo si koupit gumičky, půlkilový, kilový činky, je toho plno, na co nejsou potřeba stroje a platit si drahý členství v posilovně. Třeba veledůležité je cvičení na core a tam je mnohem efektivnější jemnější cvičení s vlastním tělem (ideálně po předchozí konzultaci s fyzioterapeutem, který ti ukáže pár cviků) a cvičit třeba 10 munut denně pravidelně. Pro udržování svalové hmoty není třeba dřít třikrát týdně dvě hodiny v posilovně. Ale ano, s věkem je důležitější cvičit spíš formou posilování (jakkoliv) než honit kardio a běhat třeba po ránu na lačno. Vzhledem k tomu, že většina lidí běhá naprosto blbě, se špatnou technikou, tak si kolikrát tím během spíš škodí než naopak (vč. svých kloubů).

@ninive211 tak jasně, myslím, že obě víme, že jakýkoliv pohyb je lepší než žádný pohyb 😉 já jsem se silovému roky bránila, teď už dva roky fakt zvedám a ten rozdíl je neskutečný, mám lepší kondici než v 25, ale taky je fakt, že jsem se k tomu musela dopracovat přesně jak píšeš, přes core s fyzio, pánevní dno, jemné dechové cviky a až časem mě tělo pustilo makat.. pak taky je jasné, že ne každého to baví, dost to bolí, stojí to čas i peníze, ale já jsem ke sportu vedená od malička, takže to mám jako přirozenou součást bytí, a nejen tělocvičnu, ale kolo, plavání, lyže, takový ty klasický venkovní aktivity miluju snad všechny

anonym_bff966
23. bře 2026

@petraf84 Za mě je cvičení po 40 nutnost, ne volba. Vidím to na své sestře – nikdy necvičila, občas sedne na kolo a teď ji šíleně zlobí záda. Kolo je fajn na fyzičku, ale svaly vám nevybuduje. Přítel je fitness trenér a já sama nedám dopustit na silový trénink. Svaly jsou totiž přirozený korzet, který drží pohromadě šlachy a klouby. Bez nich tu kostru prostě nic nepodepře a tělo začne dřív nebo později vypovídat službu

ninive211
23. bře 2026
@dashyyy

@ninive211 tak jasně, myslím, že obě víme, že jakýkoliv pohyb je lepší než žádný pohyb 😉 já jsem se silovému roky bránila, teď už dva roky fakt zvedám a ten rozdíl je neskutečný, mám lepší kondici než v 25, ale taky je fakt, že jsem se k tomu musela dopracovat přesně jak píšeš, přes core s fyzio, pánevní dno, jemné dechové cviky a až časem mě tělo pustilo makat.. pak taky je jasné, že ne každého to baví, dost to bolí, stojí to čas i peníze, ale já jsem ke sportu vedená od malička, takže to mám jako přirozenou součást bytí, a nejen tělocvičnu, ale kolo, plavání, lyže, takový ty klasický venkovní aktivity miluju snad všechny

@dashyyy Tak je jasné, že když člověk začne pravidelně cvičit, že se mu kondička zvedne. Bylo by divné, kdyby ne. No a "zvedat váhy" (pod tím já si fakt představím ty stroje v posilce, ale třeba se to jen špatně chápu) může někdo, kdo je zvyklý na ten pohyb a cvičení tak nějak dlouhodobě pravidelně a má nějaký základ, ne kdo najednou po čtyřicítce se rozhodne, že "začne se sebou konečně něco dělat". Chce to čas a postupně,

martivit92
23. bře 2026
@ninive211

@dashyyy Tak je jasné, že když člověk začne pravidelně cvičit, že se mu kondička zvedne. Bylo by divné, kdyby ne. No a "zvedat váhy" (pod tím já si fakt představím ty stroje v posilce, ale třeba se to jen špatně chápu) může někdo, kdo je zvyklý na ten pohyb a cvičení tak nějak dlouhodobě pravidelně a má nějaký základ, ne kdo najednou po čtyřicítce se rozhodne, že "začne se sebou konečně něco dělat". Chce to čas a postupně,

@ninive211 To máš pravdu, vlítnout v padesáti pod 100kg činku bez přípravy by byl nesmysl. Ale o tom silový trénink není. Je to o postupném zatěžování – začneš s vlastní vahou, pak lehké gumičky, kettlebell... jde o to naučit tělo správné pohyby. Právě po té čtyřicítce ty svaly potřebujeme víc než kdy dřív, aby nám "nepodjela" kostra. Takže souhlas, chce to čas a klidně trenéra, ale bát se toho člověk nemusí v žádném věku!

martivit92
23. bře 2026
@ninive211

@ninive211 navíc jak jsme chodila 6 let do fitka chodila tam s námi 60 léta paní a byla úžasná, nebála se činek, dřepy s osou, čuměla jsem jak puk! Vypadala fakt dobře a to začala cvičit od 50 ... A bylo tam více žen 40+ a samozřejmě mužů... "Zvedat váhy" může i ten co zvyklý není 👍🏻 ...

betelgeuzz
23. bře 2026
@ninive211

@ninive211 tak na stroji si nastavíš zátěž, upravíš počet opakování. Tak proč by nemohl člověk začít na strojích? Dnes snad v každém fitku máš trenéra. Já chodím do fitka, kde máš první hodinu zdarma, proberou s tebou tvůj stav, ukáží, jak na strojích cvičit, jak se protáhnout. Když chceš, tak i na dalších cvičeních na tebe dohlídnout, nemusíš si nijak trenéra platit.

dashyyy
23. bře 2026
@ninive211

@ninive211 ze strojů nepoužívám zrovna vlastně nic, ale jedu jednoručky, osa, kettly, hrazda, trx, expandéry.. jo máme vlastně jeden stroj, to je kladka 🙂 a moje trenérka je osobní trenérka a dokáže rozhýbat i začínající lidi po 40, s jedním takovým chodím jednou týdně posilovat a je neskutečný, co přepnutí v hlavě dovede, ale ten start je samozřejmě mnohem mnohem těžší.. každopádně třeba zrovna stroje jsou do začátku jednodušší, pomáhají hlídat techniku a pro začátečníka za mě i vhodné, samozřejmě pod dohledem.. v základu by takový trénink měl být nastavený podle aktuálních dispozic a cíle daného jedince, někdo chce jen zpevnit, někdo nabrat svaly, někdo hubne, někdo zlepšuje kondičku, někdo vlastně vůbec neví, co chce, protože to nikdy nedělal a každý z nich bude mít ten start jiný

radi51cka
23. bře 2026

Samozřejmě, že to má smysl. Nikdy není pozdě, cvičit se má v každém věku, pak se lidé diví, proč je všechno bolí, když mají problém jít na obyčejnou procházku…

lenkamal1
23. bře 2026

Za mě to smysl má velký. Po čtyřicítce jde síla a svaly fakt pomalu dolů, aniž by si to člověk hned uvědomil. U nás doma to bylo vidět přesně jak píšete, záda, kolena, horší stabilita. Stačí ale párkrát týdně jednoduché cvičení a je to znatelně lepší, hlavně kvůli bolesti a běžnému fungování
A ten jednoduchý plán by mi dával smysl, spíš něco reálného na doma než složité tréninky 😊

krisstina93
24. bře 2026

Za me ma silový trénink velky smysl, vidim to na nas. S pritelem jsem velcí sportovci (přítel profi) a kdyz nás srovnám s vrstevníky, kteří nic nedělají, tak jsou úplně jinde. Nejen vzhledově, ale i s ohebnosti, bolestma, vydrzi, energii, nemocnosti.