Atopický ekzém, řešit to rovnou na kožním?
Dobrý večer můžete mi prosím poradit či sdělit vaše zkušenosti. 17mesicnimu synovi se na ruce a zádech rozjel atopický ekzém, e i když do teď neměl ani opruzeniny ani potnicky. Pediatr mi napsal locoid vynechala jsem mléčné výrobky a mléko UM už pít nechce nedávám mu ani citrusové ovoce které do teď jedl a neměl žádné potíže nicméně nevidím žádné zlepšení spíš zhoršení. Nevypadá že by ho to svědilo ale je fakt co se to objevilo špatně spí. Zčervenání zmírňuje akorát koupel v dubové kůře. Nevím jestli to rovnou řešit na kožním nebo na alergologii či co by ještě mohlo ekzém způsobovat.
Dobre ráno všem Vám moc děkuji za tipy rady a zkušenosti. Určitě vyzkouším a kouknu i na uvedené stránky. Malému teď dvama rýžové mléko sice z něho moc nadšený není. Zkušenosti s bezmlecnou dietou mám dcera má intoleranci laktózy a abkm a teď ji zjistili i alergii na lepek tak kdoví jestli nebude mít stejný problém i syn
O problematice nastudování mám. Jen mám svoji hlAVU a své zkušenosti. Dcera má a top od tří měsíců.
@xcere100 mrkni na můj příběh. dávala jsem ho včera večer na zeď. Dcerka byla na alergy care a na jogurteCh asi půl roku. Alergy care pila cca od tri mesici do roku a pul. Ano funguje.ale dlouhodobe to podle me nepokreje plnohodnotnou vyzivu. .mám dobré zkušenosti s tím. Ze pak jsme postupně začalo zavádět opět mléko. Nemyslím si. Ze by bylo vhodné. Aby od 1 roku do 3 bylo bez mléka a co jsem se bavila s doktory tak alergy care neni plnohodnotna mléčná dávka. Pokud je miminko kojene.tak to je jiná situace. Jinak samozřejmě jsou i veganske děti. Také jsem byla vegan.ale podmínkou je jíst opravdu velké množství syrove zeleniny a ovoce a opravdu by me zajímalo .jak tohle praktikovat u batolete s atopickou dispozici. Rada bych to zkusila.ale nechci dceru ohrozit. Článek jsem četla. Ale odpověď jsem tam nenašla.
@xcere100 zkuste se predstavit telo jako nadobu, do ktere lejete ruzne latky/potraviny s ruznou mirou histaminu. To jidlo, ktere tam date naposled, nez nadoba pretece, spusti reakci. Mesic muze jist denne pomelo a dobry a pak se osype po pulce mandarinky prave z tohohle duvodu. Ja takhle snidala jahodovej kefir a krupky s mlikem, k obedu si dala ryzi s tunakem a k vece par sklenicek vina a nechapala jsem proc mam 60%tela v prisernym stavu, kdyz nejim nic,na co bych byla prokazatelne alergicka. Ps: ve skin capu jsou kortikoidy.
@kaja2016 Rozhodne lepsi indulona nez kortykoidy, ktere absolutne nic neresi 😉 Mimochodem, kdyz jsem zkousela malemu takove ty klasicke ciste prirodni masticky, tak vysledek byl katastrofalni, stipalo.ho to,.nebo mokvalo. Jednu masticku jsem mela, ktera asi nezabirala vubec. Vyzkouseli jsme toho fakt hodne a nejlepe nam na ekzem pomohla kombinace sudokrem + indulona, i kdyz to slozeni je hrozne.. hajila jsem.si to tim, ze mu je lepe a bez kortykoidu... ale verim,.ze nektere maminky by me za to ukamenovaly.
@kaja2016 Nechtěla jsem Vás napadat, napsala jsem to hůře, než jsem to myslela. Jen mě překvapila ta informace od Vás, že nevysazovat mléčné výrobky. Přitom je to 1. krok, který se běžně dělá. Dělají největší neplechu. I jogurty. Pokud jste to vnímala jako napadání, tak se omlouvám, neměla jsem to v úmyslu. Posílám Vám srdíčko 😉
@zlorenka Jo, to je asi pravda, ale právě proto je hrozně těžké vysledovat u dítěte, které jí vše na co je vlastně alergické. S těmi kortikoidy jsem to také slyšela, také jsem navšívila Ústav lékařské chemie a biochemie LF UK a tam mi sdělili, že to dosud nebylo prokázáno, zaplatila jsem si tam rozbor toho, co jsem měla doma. Ale řekli mi, že je možné, že v některé dávce se objevil. On nepomůže totiž tak zázračně jako klasická kortikoidová mastička od kožní. Ale už se to po něm tak nevrací ve větší vlně a namazat tím dítko cca jednou za měsíc není nic hrozného. Ale jinak je nutné pořád mazat linolou nebo něčím jiným. Já obecně nemám ráda žádné chemické medikamenty ani masti - ale někdy opravdu není vyhnutí:( Osvědčilo se mi i klasické vepřové sádlo - ale to domácí 🙂 Sama uvidím, co nám prozradí na alergologii a dle toho dále budu postupovat. Ale každý si musí najít nějaký vlastní systém a rozhodně co jednomu pomůže, nelze aplikovat na 10dalších 🙂
Bohužel ten atopický ekzém je fakt běh na dlouhou trať než se přijde na to co a jak. Dcera teď začala chodit k novému alergologovi tak se s ním poradím i ohledně syna popř domluvím vyšetření. Co se týče ropy a indulony to jsem nevěděla ale mám pocit že pomalu ve všem je neco škodlivé. A dceři jsem mléčné výrobky nahradila ovesnými a rýžovými a dávám na radu mudr dologram. Ale dceři je 14 tak to je zas něco jiného
@lilulilu No tak fajn, to jsem ráda, že to bylo nedorozumění.Omluva přijata a také se omlouvám, pokud jsem reagovala ostre 🙂 Určitě, vysadit mléko a nahradit UM Alergy Care či jinym, aby se zjistilo, jestli tam ta alergie je. Odsunout třeba zavádění jogurtu, ale uplne vypustit dlouhodobe mlecne vyrobky, pokud nezpusobuji napriklad duseni nebo nejakou podobnou zivot ohrozujici reakci, to mi prijde diskutabilni. Me tedy pediatr i imunolog upozornoval na to, ze tohle neni ve veku do tri let bohuzel reseni a muze to poskodit vyvoj kosti. Treba veganske, vegetarianske deti jsou v prumeru prokazatelne mensi. A ze zkušeností vím, že moje dcera třeba jogurty toleruje, je bez reakce. A ta alergie na mléko i často během těch prvních tří let vymizí a i jsem někde četla, že se teď domnívají, že lépe do budoucna prospívají děti s alergií na kravské mleko, které byly mleku opakovaně vystavovany, smysl to dává, postupnou expozici v rozumne mire může vznikat tolerance. Samozřejmě všechno je individuální a atopicka dispozice je tak složitá a komplexni věc, na kterou nikdo nemá jednoznačnou odpověď. Teď mě zaujalo to kozí mléko, protože dříve se říkalo, že je nevhodné do roku a teď se naopak doporučuje.
Mám čerstvou zkušenost a rozhodně doporučuji jít na alergologii, zda je tam nějaká alergie. Stylem pokus omyl můžete také vyhladovět, většinou to bývají vajíčka, mléko, hovězí, jablka..... Pak je dobré nedráždit ekzematickou pokožku a vyhýbat se pracím práškům a dětské kosmetice, max namazat olejem např. mandlovým či jiným, který nevadí. Po otestování budete vědět čemu se vyhnout a vyrážka by měla ustoupit. Pokud na alergologii nic nenajdou, pak bych šla na kožní.
@kassandra1 Mizí, ale musí se mazat tak 3x denně, jinak ne ...
@xcere100 nám hodně pomohlo zlikvidovat koberce a záclony. Když to bylo nejhorší, tak jsem ložní prádlo měnila 1x/týdně, polštář denně. Existuje návlek Coverflex, dá se nastříhat, používali jsme na ruce přes den, aby si je tolik neškrábal.
V jedné diskusi maminka psala, že jim vadil i jar ☹
To hovezi mě zaujalo měli jsme teď nakoupene hovězí od mistniho farmáře takže byly hlavně hovězí vývary a hovězí na přírodno a zhruba od té doby se to začalo objevovat když nad tím přemýšlím
Dobrý den, nečetla jsem předchozí příspěvky, nestíhám.. Možná už tu tyto rady zazněly. Syn má taky atop.exém. Naštěstí ne po celém těle a poslední dobou se nám daří ho dostat pod kontrolu (ťukám na dřevo). Co pomohlo nám: domácí konopná mastička (základ - hypoalergenní vazelína), Linola - olejíček do koupele (poradila Dr.), nepoužívat aviváž (teď jsem najela na hypoalergenní a zatím OK, máme hodně tvrdou vodu a bez ní je to prádlo fakt hrubé) a vyměnit prací prášek. Nic kromě Lovely syn nesnes, ale zase moc dobře v té tvrdé vodě neprala. Objednávám si teď ten Sensitive Baby od Eurony a exém opravdu ustoupil. Ale je otázkou, v čem je příčina. Pokud to není v pracím prášku, tak to samo nepomůže. A ještě - v zimě je zhoršení exému bohužel běžné, na jaře bude zase líp 🙂 Držím pěsti, ať se vám podaří odhalit příčinu a synkovi se uleví 🙂
@aviho Děkuju. Ano, koberce jsme zlikvidovali, záclony nemáme, máme rodinný domek a okna víceméně jen do dvora. A teda, opravdu zkusím ten návlek a to měnění prádla každý týden. Přiznám se, že ložní prádlo dětem měním tak cca 1x za tři až čtyři týdny. Tak to bych ještě mohla zkusit 🙂
@jijinka4 zkusili jsme trilion masti, synovi ted rostou posledni stolicky, ekzem ma strasny, v rijnu prpdelal Campilobacter...
Jsem si úplně stoprocentně jista, ze je to kvasinka.
Vyřadila jsem mléčné, sladké a pockam, az vylezou zuby, ted je to moc zkreslené.
No a pry je super vec oreganovy olej... tak ho davam. Zkuste taky koupit.

Od dcerčiných cca 8 měsíců se potýkáme s něčím podobným. Po vysazení mléka, vajec, citrusů a všeho jsme přišli na to, že jí dráždí vše možné. Paradox je (nyní je dcera téměř 4letá), že už vím, že se osype třeba po jahodách (ale zase je zvláštní, že jen po nějakém druhu) a tak to máme s každým ovocem. Někdy ji vadí i rajská omáčka, jindy zase nový druh kečupu (např. když ho dostanou ve školce), atd. ... Opravdu je velmi těžké to vystopovat. Na kožním nám řekli, že je to typický Atopický ekzém, dětská tvrdila, že je to dětský AE, že z toho může vyrůst. A opravud, po tom, co jsme takřka "investovali" do nesčetného druhu krémů, jsme nejvíc oblíbily Excipial, Linolu a když je nejhůř, tak Skin Cap. Po kortikoidech to vždy bylo ještě horší, vrátila se silnější vlna. ... Nyní se jí to pomalu vrací, včera opět strašný ekzémv obličeji, na rukou a nohou, bríšku a i zadečku. ... Ze školky jsem už nic nevystopovala ... ale objednala jsem ji na alergologii a uvidíme. Asi se nám přidala zvířecí srst a roztoči ... . Jen tak mimochodem, k AE dceři nejvíc dráždilo peří v peřinách a dětský koberec, na které si hrála! Ono je vlastně hrozně dloouhý běh, ale uvidíte, časem si najdete cestu, jakou jít ... jen se s tím naučit "bojovat" 🙂