Celulitida u malých holčiček. Co na to?

ultradotty
7. zář 2022

Ahoj, všimla jsem si, že dcerka (bude mít 4r) začíná mít celulitidu na bocích a stehnech. Já jako dítě jsem taky celulitidu měla, pamatuji z fotek, měla jsem boky, stehna a zadek strašně hrbolatý na první pohled, bohužel ji mám doteď, i když jsem trochu zhubla (175/58 místo 175/70 na ZŠ), holt nenosím šortky pod zadek. Byla jsem postavou vždycky víc "ženská", prostě přesýpací hodiny (pas mám 63 cm), a dcera bude asi podobá, jak to tak vidím. Taky má více buclatější nohy, ale postavu má pěknou, celkem štíhlou (asi 108 cm a necelých 18 kg s oblečením), nicméně to nebude taková ta vyhublá holčička s tenkýma tyčkama místo nohou. Hýbe se tak normálně, když je slušně, tak dá za den zhruba 3-5 km, něco na koloběžce, na hřišti řádí, hrubá motorika vždy výborná, vyleze kamkoli a dovede cokoli, přes prázdniny jsme dávali výlety i 15km za den (opět koloběžka část cesty). Strava občas horší, ale jí každý den i zeleninu a některé ovoce (za den má tak 6 jablek, prostě je miluje), teď ve školce baští všechno. Jednou za den má občas koblihu nebo sladký termix, ne že by pořád jedla jen bonbony a sušenky 😀 Na pití ji často upozorňuji, má vždy jen vodu (ve školce bohužel sladký čaj :-/). Bude chodit 2x týdně do sokola (což já taky chodila a bylo mi to na nohy prd platný).
Napadá vás něco, co by jí mohlo pomoci, aby neměla tak strašnou celulitidu jako já? Co bych mohla dělat už nyní v takhle nízkém věku, aby se tolik nerozvinula? Díky

la_amanita
7. zář 2022

Celulitida jako problém k řešení je marketingový trik. Hlavně se snaž nevypěstovat komplexy ze vzhledu už u tak malé holčičky!

levandule_k
7. zář 2022

Mně překvapilo, že tak malé dítě může mít celulitidu. Je fajn, že to řešíš. Sice to není život ohrožující, ale je to spíš estetický problém. Jako kromě konvenčních věcí strava, pohyb, masáže, krémy proti celulitidě bych tak malé holce nedávala, možná něco přírodního typu koupel v rozmarýnovém oleji (má povzbuzující a prokrvující účinek) cca 15 kapek oleje smícháš s mlékem a naliješ do vany, bych to řešila na úrovni psychosomatiky. Malé děti jsou odrazem rodičů, přetahují si vzorce myšlení, somatizují pocity rodičů. Takže bych na tvém místě řešila samu sebe po psychické stránce. Jeden článek je tady, https://www.celostnimedicina.cz/jitka-bicikova-... Když se mrknu do knížky Nemoc jako symbol od R. Dahlkeho, tak ten píše, tématem zpracování je přijetí principiálně ženského měkkého způsobu života, projevovat obětavost a oddanost jako archetypicky ženské životní téma, také duchovně uvést věci do pohybu, svěřit se ženskému životnímu proudu, smířit se s vlastním tématem. Prostě bych se zamyslela nad tím, jestli si užívám ženství anebo ho potlačují, jak se k ženství stavíme v naší rodině.
Jo a nedělala bych z toho teď problém ve stylu Ježiši, dcera snědla chipsy, pila slazený čaj a vynechala pondělní trénink, tak bych fanaticky nezkoumala, jestli tam přibyl nějaký ďolík nebo ne, učila bych ji mít ráda svoje stehna a tělo. Místo, aby jsi si na pláži dávala šátek přes stehna a řešila, že máš tu celulitidu, si začala užívat pláž, jak kdybys měla nohy jak modelka.

ultradotty
autor
7. zář 2022

@la_amanita Komplexy samozřejmě zadělávat nebudu a ani já je nemám (měla jsem do 16r, ale to skoro každý). Štve mě to, ale život si tím nekazím. A pláži běhám v plavkách a naopak ráda ukazuji štíhlý pas po dvou dětech 😀 A kraťasy mám takové, aby to prostě nepobuřovalo, ne se zadkem venku. Ale při pohledu na dceru mě napadlo, zda mohli mí rodiče něco udělat "lépe", abych ji neměla už dětství jak výraznou. Že ji má většina žen třeba kvůli hormonům, to budiž, to mě netrápí. Spíš mě napadlo, zda něco vylepšit už nyní v dětství. Co třeba vím, tak prarodiče mi prostě neměli dávat sladké, čímž jsem na začátku základky dost ztloustla (i když jsem se hýbala) a málo mi kontrolovali pitný režim - já byla většinu dne na suchu, prostě jsem neměla žízeň, nenapadlo mě se napít. Takže toto budu hlídat. Dcera si občas něco sladkého samozřejmě dá, hlavně v létě zmrzliny, ale neničím jí "dětský život", někdy hřeší dost. Ale mám ráda zdravou stravu, jsme to, co jíme.

vineta
7. zář 2022

Uf, no… Při komplexním zdravém stravování a přiměřeném pohybu bych teda tohle absolutně neřešila. To snad ještě ani není “celulitida” v tom pravém, devadesátkovém slova smyslu, nějaký dětský dolíčky bych tak maximálně považovala za roztomilý a ne za estetickej problém.

ultradotty
autor
7. zář 2022

@levandule_k Díky za tip, ten rozmarýn může být zajímavý. Na psychosomatiku určitě věřím (třeba na to, že dítě onemocní, aby si přivolalo pozornost rodiče; nebo obecně věřím na pozitivní přístup k životu). Já už z postavy trauma nemám, měla jsem v dětství asi jako většina. Spíš mám radši zdravý životní styl a beru to přes něj, ne přes estetiku. Aby byl třeba v pohodě lymfatický systém a nebyly otoky a tak podobně.

helcaklemca
7. zář 2022

@ultradotty nic...až trochu vyroste,tak to bude ok, protože se to samo určite ztratí.neter to zamlada cca ve 2 letech měla a teď dobrý.

ilonne
7. zář 2022

@ultradotty nic, Anežka ji měla jako mrne taky. Teď je ji 11 a nemá ani dolicek 😉

ultradotty
autor
7. zář 2022

@vineta Jo, nevypadá to tak zle 😀 Postavu má pěknou, vypracované nožky.
@helcaklemca @ilonne To bych si přála 😀 V roce měla takové ty miminkovské ďolíčky a varhánky, to má i syn, to je normálka. Pak dlouho nic a teď jsem si svým "kritickým" okem všimla tohoto. Jen mě to dnes napadlo, zda na to není něco "triviálního", co by to třeba vylepšilo, aby s ním neměla "problémy".

drakenn
7. zář 2022

Nezlob se na mě, ale ty tvrdíš, že dcerce nezadelavas na komplex, ale malá bude mít 4 roky a už zákládáš diskuzi! Bohužel, cos popsala o sobě, ty komplex máš a velký. A už teď jej přenášíš na dceru. A prosím, neber můj příspěvek jako útok.
Jestli věříš na psychosomatiku, tak si pořádně prostuduj pasáže o opravdové celulitidě v dospělosti, proč vzniká a zapracuj hlavně na sobě. Protože pokud si to teď sama vyřešíš, tak tvá dcera ji nebude mít.
Škoda, žes nepřidala fotku, bylo by to víc vypovídající. Protože hádám, že řešíš dětské dolíčky, které má každé druhé dítě..

tereza0111
7. zář 2022

A ja si zase mylsim, ze je velmi dobre se na to zeptat. Vsak to asi neresi s dcerou ani pred ni, ne? Ale mnohem horsi se mi zda zavirani oci nad realitou u obeznich deti ...
Coz tady v zadnem pripade neni. Neumim poradit, ale vznik celulitidy je jinde nez jen v tloustce. Sama jsem v 18 mela 55kg na 180cm - a celulitidu poradnout.. Hlavni je hlidat rozumne co ji a hlidat at se hybe a je zdrava a stastna 🙂

ultradotty
autor
8. zář 2022

@drakenn Dceři samozřejmě nikdy nebudu říkat, že má nějaké vady na kráse. Naopak jí teď možná moc někdy chválím, jak jí to sluší a podobně. Můj komplex - asi vevnitř pořád bude, v dospívání jsem to dost řešila, protože celá třída měla krásné nohy a já jako jediná 73 kg a boule. Tak jsem začala hubnout, i když rodina byla proti (má zakořeněné, že se musí hodně jíst, hlavně máslo a maso), a zhubla jsem, čímž se mi to dost spravilo. U mě to bylo dle mého zapříčeněné tím, že jsem opravdu málo pila a první jídlo byl oběd ve škole. Na snídaně mi bylo vždy nevolno tak brzo po ránu (to i nyní), svačiny jsem nějak nejedla. Takže ano, možná tam komplex stále bude, i když to nyní už tak 15 let neřeším a naopak si užívám života. Možná se takových komplexů z dětství už člověk nezbaví, jsou v jeho myšlenkových pochodech zafixované navždy. Já jsem každopádně nyní s postavou spokojená (jedině se mi nelíbí vykojená prsa, ale to neřeším, prostě se mi jen nelíbí vizuálně, vnitřně je mi to jedno, stejně jsou schovaná), ani pro ni nemusím tolik dělat, jen jíst zdravě a běžně se pohybovat.
Spíš jsem si při pohledu na dceru uvědomila, že nechci dělat stejné chyby, jako udělali naši. Budu jí hlídat pití, bude jíst "v základu" zdravě, bude mít normální pohyb, který ji bude bavit (zatím ji hodně baví).
Nějak mi přijde, že je to v tomhle věku brzo na celulitidu. V dospívání ať si ji klidně má, to ji má každá druhá, prostě hormony a tak, ale v dětství... zda jí něco nechybí... nad psychosomatikou se zamyslím... fotku uvidím, zda zvládnu udělat...

krisstina93
8. zář 2022

Za celulitidu můžou spíš hormony, zlepšit se dá třeba dostatecnym pitným režimem, mě ji trochu zlepšilo i studené sprchování (ale asi bych zrovna nesprchovala malé dítě ledovou vodou).

ultradotty
autor
8. zář 2022

@krisstina93 A jo, to je fakt, mohla bych ji občas takhle otužovat na té spodní straně těla (přiměřeně studenou vodou). V létě ráda běhala pod stříkající hadicí, tak jí studená voda nevadí. A plavání taky může být fajn, i když já v dětství plavala každý týden a nic z toho 😀

levandule_k
8. zář 2022

@drakenn Jsme hodnoceni podle vzhledu a každá žena si chce připadat hezká. Když porovnám stejné nohy s celulitidou a bez celulitidy, tak bez celulitidy jsou hezčí. Je důležité se naučit mít ráda, přijmout se takový jaký jsem, ale neznamená to rezignovat na svůj vzhled. Přiměřená péče o tělo a duši je důležitá, malá prevence je jednouší než pak řešit následky.
@ultradotty Za mě se dá pracovat se vším, pro mě je důležité vědět, že mě nemusí determinovat, co se stalo ve školce, na základce, střední, v předchozím vztahu atp.

vineta
8. zář 2022

@levandule_k K tomu, aby si žena připadala hezká, ale rozhodně nepřidá, když bude od 4 let řešit svoje defekty.

levandule_k
8. zář 2022

@vineta Já jsem třeba zvyklá si ráno a večer čistit obličej a mazat obličej krémem dělám to pravidelně od puberty. Viděla jsem to mamky, že si pravidelně maže obličej, aby nebyl suchý a neměla vrásky. Kámoška, kosmetička říkala, že je to na pleti znát, když se o ni pravidelně pečuje. Vrásky neřešíme, nezkoumáme se hodinu před zrcadlem, jestli se nám neudělal nová vráska, ale tahle péče nám dělá dobře. Tak asi záleží jak se to nastaví, když se naučí sprchovat si nohy studenou vodou po koupání, občas si udělá koupel v rozmarýnovém oleji to může brát jako běžnou věc, jako když si čistí zuby. Když do toho dá tu frustrující energii a bude si hodinu zklamaně a znechuceně prohlížet celulitidu, tak si komplexy vypěstuje.

beck90
8. zář 2022

@ultradotty jediné co můžete udělat nejlépe je naučit svou dceru aby se měla ráda taková jaká je a ne v ní pěstovat komplex který máte vy. Ať je na to pyšná a ne naštvaná 👌

ultradotty
autor
10. zář 2022

@levandule_k Ano, mělo by to být přirozené. Pro nás s manželem je třeba přirozené si dát v restauraci k jídlu salát, pro jiné je to "no teď musím hubnout, no tak jako si teď tedy dám tu trávu, no". Podle mě taky přirozené věci nejvíce fungují, to je taky taková psychosomatika. Když je nám to příjemné, tak nám to příjemně udělá.
@beck90 To jo, to bych taky chtěla, aby se měla ráda a snad to tak bude 🙂 I když naši mi taky pořád říkali, ať vzhled neřeším a že důležitý je vnitřek, ale na mě to moc nefungovalo na té základce 😀 Bohužel svět není sluníčkový a děti šikanují. Tenkrát se ještě bralo, že celulitida je něco podivného nepřirozeného, teď snad bude lepší doba.