Horečka (dávkování léků). Poradíte, prosím?

svetlanalana
24. led 2023

Zdravím, chtěla bych se zeptat na váš názor a zkušenosti ohledně strážení teploty. Syn (6 let) od včerejšího poledne má horečky, co hodinu měřím, zapisuju, střídám Paralen sirup a Nurofen sirup dle dávkování na baleni. Syn mel behem 24 h několikrát 39,2, nicméně dobře reagoval na leky, horečka šla dolu. Pak měl zas 38, dala jsem lék, teplota šplhala výš, i během hodiny a půl se nesnižovala, ba naopak, měl 39,9, studene nožičky a ruce, nedelala jsem zabal, protože jsem se dočetla, že když jsou studené končetiny, tak se nedoporučuje. Zavolala jsem sanitku a řekli, vysvětlila situaci a oni přijeli a odvezli nas na pohotovost, v sanitce měl teplotu 40,1 (2,5 hodiny po podaní leku). Pani doktorka se mě ptala na situaci, vše jsem vysvětlila jak bylo a ona řekla, že to dávkování na obale je spatne tím jsem se nemela řídit, že dítě potřebuje mnohém vyšší dávku, že tohle už víckrát řešili. (jak to mám vědět? Dělala jsem vše dle navodu, kde je mimo jiné napsáno, že se musí dodržovat dávkování a nezvysovat). Víckrát mi tohle řekla, pak říkala, že jsem měla dělat zabaly, na co jsem řekla, že měl studené končetiny, tak jsem si myslela, že se to nemá dělat. Dala mu celý Ibalgin (růžovou tabletu), řekla, že má anginu, napsala recept a šli jsme domu. Před tím, než jsme odcházeli, řekla, že tyto věci si rodiče mají hlídat a záchranka není od toho, aby jezdila na takové vyjezdy. Myslela jsem si, že když ma dite 40 a nereaguje na medikaci, je to důvod k zavolání zdravotníků.... Cítím se na nic, nechápu takový přístup, nechápu, co jsem udělala špatně+ mám strach, že dali malému tabletu Ibalginu, teď říká, že ho boli břicho....

svetlanalana
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
werik153
24. led 2023

A on byl nějaký apatický? Kolik dáváš ml nurofenu a paralenu? Nám vždycky doktor říkal, ať dávám podle KG a ne podle věku, protože třeba syn má v 6 letech 20kg...a další dítě může mít už 30kg ..a pak už ty léky nezabírají jak mají.
Já teda už nedávám sirup ale taky tabletu celou , což je těch 200mg. A na těch 20kg dávám 1.

svetlanalana
autor
24. led 2023

@werik153 byl unavený, spal, teplota se zvyšovala a nereagoval na leky... co kdyby se vysplhala k 41... ridila jsem se dle kg

palja
24. led 2023

@svetlanalana ty léky si právě musíte přepočítat vždy na váhu dítěte. Ne podle věku, jak se někde uvádí. Pak se stává, že léky nezabírají.
Situaci ze sanitkou bych už neřešila. Mohli přijet, malému píchnout do žíly antipyretika a zase odjet, tak se to dělá taky. Nebo vám mohli po telefonu doporučít jak srazet teplotu.
To, že přijeli a odvezli vás na pohotovost bylo jejich vyhodnocení dané situace.
Bohužel, na pohotovosti jsou někdy nepříjemní, s tím musí člověk počítat.
Co se týká zabalů, opravdu by se neměly dělat, když má dítě studené končetiny, mohou se tak vyvolat křeče.
Moje holky mají běžně při nemocech horečky okolo 40st po 3 hodinách. Když nám nešla horečka srazit, tak jsem je nechala jen v kalhotkách v pokoji.
Z ibalginu může bolet břicho, zvlášť když se vezme na lačný žaludek.

svetlanalana
autor
24. led 2023

@palja děkuju, jinak jsem se řídila kg

galatea_a
24. led 2023

Já osobně dávám léky až nad 38,5, spíš až 39 a výše. Tělo tu vyšší teplotu potřebuje, aby se vypořádalo s nemocí. Jinak místo zábalů se mi osvědčila vlažná sprcha (tedy přiměřeně teplá a on si pak ve vaně hraje a voda pomalu chladne). Když jsou končetiny studené, tak horečka pořád stoupá, s tím počítej.

zmrzlinka
24. led 2023

@svetlanalana jestli má angínu,tak ho břicho může bolet.Ja dávám svoji 6-lete Ibalgin 200 mg.Sirupy jsou pro mimina.

svetlanalana
autor
24. led 2023

@zmrzlinka na obale píšou, že do 12 let... ale asi po této zkušenosti budu davat tablety

vladienka
24. led 2023

Nurofen plati cca vaha/2, dcera ma 19 kil, davam jej cca 9,5 ml v jednej davke.

Ad sanitka, nevolala by som, ale sli by sme autom na pohotovost tiez, pani dr je evidentne mila jak pr.el

martt
24. led 2023

@svetlanalana Ja synovi 6 let na teplotu dávám už normálně paralen prášky( na doporučení z pohotovosti) nebo nurofen sirup od 6 let , ale mam v zaloze koupený i slabsi nurofen v práškach pro deti od 6 let. Ty sirupy nám už tolik nefungují.

lauriak
24. led 2023

Nurofen sa má dávat kg/2 ml. Nam to hovorila dr od malicka, ze tam je zle davkovanie na krabicke. A inak paralen je aj detsky od 6r. A klasicku 400 mozes dat jednu tabletu pre 6r dieta. Ja by som osobne teda zachranku nevolala, pokial teda mas moznost sadnut do auta a odviest ho na pohotovost. Ja som chodila s dcerou nikolko krat na pohotovost ked mala cez 40 ale nikdy to nedopadlo normalne. Vzdy na mna pozerali, ze co tam vlastne chcem. Takze uz nechodievam, poriesime vsetko doma, popripade detskeho doktora mam na whats app a komunikujeme tam.
Skor ma zaraza, ze si toto prvy krat zazila az s 6 rocnym dietatom. Doteraz nebol nikdy chory?

zmrzlinka
24. led 2023

@svetlanalana na obalu to sice píšou,ale dětem to prostě nezabírá....

petrasipkova1
24. led 2023

@zmrzlinka to mi asi něco uniklo, dětem dávám normálně podle návodu. Pokud měli velké horecky, tak dle doporučení pohotovosti jsem dávala po 3 hodinách na stridacku paralen sirup a Nurofen. Jinak i teď v 7 letech nechce spolknout prášek, ale to ma asi po tatínkovi, toho jsem to učila v jeho 30 letech 🙈😂

petrasipkova1
24. led 2023

@lauriak mužů jen upřesnění jak tvoji informaci pochopit ? Píšeš ze co kg ditete to 2 ml nurofenu ? Myslíš na den ?

lauriak
24. led 2023

@petrasipkova1 malo by to byt 20-30mg ibuprfenu na kg hmotnosti za den, rozdelené do 3-4 dáviek. Takže keď má dieťa 16kg - 16x30= 480mg ibuprofenu na den. Rozdelis si to do 4 daviek - 480/4 =120mg ibuprofenu na jednu davku. Nurofen obsahuje 20mg ibuprofenu na 1ml, to znamena 120/20 = 6ml na davku.
Ale aby to bolo jednoduchsie tak hovoria doktorky vydelit hmotnost dvoma a tolko ml dat v jednej davke. Rozdelene do 3 daviek denne.

svetlanalana
autor
24. led 2023

@lauriak jela bych taxikem, kdybych věděla, že tohle není důležité, ale i na kurzu první pomoci nam rikali, že 40, když nejde srazit, je špatné. Maly.je nemocný pořád, byl několikrát v nemocnici, 40 teplotu měl poprve

urtica
24. led 2023

Chápu Vás, zažili jsme to o Vánocích a RZS bych volala taky nebýt toho, že jsme doma měli z pohotovosti kortikoidní čípek, který zabral za 10 min.