Ahoj, obracím se na vás s dotazem - jak často dělá zubař(ka) vašim dětem rentgen zubů? (Takový ten "malý", který dělá v ordinaci za svojí přítomnosti) Mám 3 leté dítě, kterému pan zubař rentgenoval zoubky v prosinci 2024 během prevence a nyní opět na další preventivní prohlídce. Obě snímkování preventivně, tedy nebyl žádný explicitní důvod, zuby má zdravé. Ráda bych si udělala srovnání, jak častá je frekvence jinde. Pokud si tento dotaz přečte někdo z branže, není to příliš časté rentgenování? Předem děkuji.
Starsi (9 let) ted byl taky snimkovan na male snimky a byl i na velkem rentgenu. Mladsi bude mit 6 let, tomu delala zatim male snimky myslim jednou. Osobne to neresim - ty male snimky jsou minimalni zatez pro telo. Diky temhle malym snimkum se u starsiho syna prislo na mezizubni kazy - v dobe, kdy pri beznem vysetreni nebyly videt, a byly male - byly to vsechno mlecne stolicky a jsem rada, ze je ma syn spravene zavcasu.
Vnucka 8 let nemela vyrostle mlecne horni dvojky,nikdy rtg nemela,zubarka myslim spravne jednala,proc rtg? Ted uz ma vyrostly druhy jednicky a vedle nich stale mlecne spicaky.A zatim rtg pry zbytecny Az vypadnou spicaky a nepolezou stsly horni dvojky,ta se rtg udela,zda jsou zalozeny.A kdyz ne,tak se stejne neda nic delat,najde se reseni.Samozrejme pri zdravotnim problemu by rtg byl .Ale zatim neni duvod.
Zubarka je kamaradka
Ještě jsem se dívala na konkrétní čísla - malý rtg zubů odpovídá cca 0,005 mSv na jeden snímek (plus minus, záleží na typu přístroje). Jedna hodina letu letadlem odpovídá záření 0,03 až 0,1 mSv.
Jinými slovy - pokud letím na dovolenou do jižní Evropy, Egypta, Tunisu - i kdyby to byly dvě hodiny, tedy celkem čtyři se zpáteční cestou - odpovídá to hodnotě 0,12 (pokud vezmeme nejnižší možnou hodnotu) - což odpovídá 24 malým zubním snímkům - lépe řečeno je to jako kdyby dítěti zubař udělal 12 snímků v průběhu dvou hodin. Proto mi nepřijde jakkkoli závažné udělat dva snímky jednou za půl roku.
ano, jednou rocne dela rentgen. Delala i velky jednou.
U nás malý rtg (jen stoličky) jednou za 12/15 měsíců. Jinak se na mezizubní kazy nepřijde. (už od mléčných)
Vřele na IG doporučuji profil Dentist_for_small, vše je tam skvěle vysvětleno.
Jedná se o odborná doporučení stran četnosti snímkování, která nejsou závazná. Proto se lékaři ve snímkování liší, i dle jejich osobního přístupu ke snímkování. Já osobně jsem konzervativnější a nesnímkuji naprosto striktně dle časového intervalu, ale dle potřeb pacienta, ten, kdo má větší kazivost, více prací, je snímkován častěji než člověk s vynikajícím stavem chrupu a vynikající hygienou. Dávky záření jsou opravdu malé a zátěž to nijak velká není, na druhé straně, dávky záření jsou stochastické, účinky se sčítají, takže já se stále držím svého konzervativního přístupu. Mladší generace zubních lékařů pravděpodobně bude snímkovat v častějším režimu. Žádný závazný časový harmonogram neexistuje, proto v pořádku jsou přístupy na obou stranách spektra. Jinak kvůli založení stálých zubů já snímkuji, to chci mít přehled já a dát informaci rodičům. Stejně tak chci mít přehled o stavu kosti, kterou mi malé snímky nedají. Na OPG snímku vyhodnocuji mnohem více aspektů než jen zuby. Hodnotím strukturu kosti, z toho pak plyne hodnocení parodontu. Hodnotím prostory apikálně kolem kořenů zubů, kazy, stavy výplní, stavy korunek, stav čelistních dutin. U dětí fakt, zda jsou přítomny všechny stálé zuby. Asi jsem neřekla vše, ale aspoň v přehledu 🙂
Přiznávám, že jsem o tom neslyšela, že by se při preventivní prohlídce u malých dětí dělalo rtg vyšetření mlezáků. Většinou to skutečně není nutné, pokud není nějaký konkrétní problém nebo podezření.
@kopmina dělají se kvůli mimo jiné kvůli mezizubním kazům. Moc doporučuji tento profil https://www.instagram.com/dentist_for_small?igs...
Paní doktorka dělá skvělou osvětu ohledně péče o zoubky u dětí. A když občas sdílí, co se učí na fakultách 😢
Syn 5 let jen jednou a to protože jsem to chtěla já. Narodil se se spodníma jedničkami, ty ale vypadly a měli narůst znov, ale nenarostly, tak jsem chtěla vědět, zda má základ stálých zubu
Všem moc děkuji za odpovědi. Máme mladého pana zubaře, tak četnost odpovídá, jak psala @leiladelly. Na další preventivní kontrolu jdeme v lednu, tak uvidím, zda bude chtít opět snímkovat..
Děti z preventivních důvodů na rtg nechodí. Na rtg zubů byly jednou, a to když jim bylo 10 a 8, kdy se pořizovaly snímky celých čelistí, a to z toho důvodu, aby si zubařka ověřila, zda mají založené všechny stálé zuby. Já sama stálé horní dvojky neměla vůbec a dcera je má "zakrnělé", takže chtěla zubařka vidět, co v těch čelistích mají.
Nase stara hodna pani zubarka nerengenovala deti vubec, taky rikala jak maji krasne zdrave zoubky, tak jsem byla v klidu 🥴 ... novy pan zubar rengen dela, nevim jestli 1 nebo 2x za rok velky a male podle potreby. Ten pak delal psi kusy, aby synovi zachranil aspon tu mlecnou petku, nad kterou vubec nema zalozenou stalou petku. A dalsi petka, ktera by tam jeste mela byt sla cela ven, protoze byla zkazena az ke koreni 🙈
Takze lehce off-topic agitka: pouzivejte mezizubni kartacky u skolkovych deti, at vas zubar rika cokoli, nebo dopadnete jako ja 😅 a budete si vycitat, ze maji deti mezi stolickami mezizubni kazy jak 🐮
@malytlustyhroch ono s dětma je dobré chodit i na dentální hygienu, i u mléčných zubů to má smysl.
A s tím rtg, takhle jsem dopadla já sama při přechodu mezi zubaři.
Naše zubařka by synovi taky ráda udělala malé rentgeny kvůli mezizubním kazům, ale má dost silný davicí reflex, nedělá mu dobře ani zubní zrcátko. Jak to prosím zvládly vaše děti? Synovi bude teď 5 let.
@petulkadodo doporučuji dát synovi před návštěvou kynedril. Pomáhá s davicim reflexem
@alassel Díky za tip
Z branže nejsem, ale svým dětem to jen tak nenechávám dělat. Teď musí, kvůli postavení zubů na ortodoncii, u běžného zubaře dětem ne.