icon

Jak řešit spadlé kotníky u dvacetiměsíčního dítěte?

misha31
20. zář 2025

Malemu je 20 mesicu, zacal chodit teprve pred mesicem a pul, ale vsimam si, ze ma spadle kotnicky. Resit uz ted?
Nynejsi nazor - barefoot obuv, aby se posilovaly svaly nebo naopak pevna obuv? Podložku na cviceni nozicek a dalsi komponenty mame, ale jde mi spise o tu obuv a zda uz nyni na ortopedii, jake jsou vase zkusenosti?

lachipie
20. zář 2025

Ať chodí co nejvíc bosky, spadlé kotníčky má v tomto věku každé dítě. V pevné obuvi se noha moc neposílí, naopak potřebuje cítit po čem šlape, tu nerovnost toho povrchu, tím jak budou pracovat prsty a ta noha při došlapu na nerovném povrchu, se posiluje nožka.

misha31
autor
20. zář 2025
@lachipie

Ať chodí co nejvíc bosky, spadlé kotníčky má v tomto věku každé dítě. V pevné obuvi se noha moc neposílí, naopak potřebuje cítit po čem šlape, tu nerovnost toho povrchu, tím jak budou pracovat prsty a ta noha při došlapu na nerovném povrchu, se posiluje nožka.

@lachipie kdyz je pocasi ok, tak i venku chodime prave bosky. Ale zda se mi, ze panuji 2 uplne rozdilne nazory a nerada bych mu ublizila. Kazdopadne nase detska (stara skola) by urcite doporucila pevnou obuv vsude, tak si prave rikam - resit to s ni, neresit zatim

lachipie
20. zář 2025
@misha31

@lachipie kdyz je pocasi ok, tak i venku chodime prave bosky. Ale zda se mi, ze panuji 2 uplne rozdilne nazory a nerada bych mu ublizila. Kazdopadne nase detska (stara skola) by urcite doporucila pevnou obuv vsude, tak si prave rikam - resit to s ni, neresit zatim

@misha31 V pevné obuvi ta noha nemůže nijak pracovat, nepřizpůsobí se terénu, neposílí a i to dítě zpravidla chodí bosky líp jak v pevné botě. U dítěte, které do teď se vyvíjí zdravě, není obava z nějakého zdravotního problému, nedávala bych pevnou obuv. Můj syn má dětskou mozkovou obrnu a i u něj doporučovali sice pevný kotník, protože má ochablé svaly a jemu ten kotník i kolena padají teda hodně brutálně a má na kotníky ortézy, je hodně hypotonický, ale má mít měkkou a ne moc tlustou podrážku, aby cítil po čem šlape a noha mohla pracovat.

hennrietta
20. zář 2025

Kdyby šlo o moje dítě, tak se objednám na podologii.

dyechampion
21. zář 2025

@misha31 u nas to resime a je to fakt uplne o h***u s tema rozdilnejma narozama. Byli sme na podologii a asi trech fyzio. Ted tejpujeme, podlozky mame taky ale zatim nic moc vysledek. Ortopedii nam zatim pediatr nedoporucuje. Ale uplne vsichni se shodli na tom ze je potreba na noseni botu s pevnym opatkem. Barefoot boty valgoznim kotnikum skodi a sama to i vidim. Takze hledat boty co jsou siroke u prstiku ale v pate pevne..ale to je taky nekdy nadlidsky vykon. Takze my jsme taky hodne bosky, cvicici podlozky, syn dela aktivne i sporty, a boty s pevnym opatkem

cilkat
21. zář 2025

Pokud chodí mesic a dáte mu "tvrdé " boty, nejspíš si v tom nedokáže ani stoupnout. Ale fyzioterapie bych zvazila, i kdyby jen proto, aby byl pod kontrolou. Samostatná chůze až v 19 m jr na hraně normy a pravděpodobně tam tudíž bude další důvod, než jen kotníky (u nás to byla celková hypotonie). A pak je super prostě být pod dozorem.

misha31
autor
22. zář 2025
@cilkat

Pokud chodí mesic a dáte mu "tvrdé " boty, nejspíš si v tom nedokáže ani stoupnout. Ale fyzioterapie bych zvazila, i kdyby jen proto, aby byl pod kontrolou. Samostatná chůze až v 19 m jr na hraně normy a pravděpodobně tam tudíž bude další důvod, než jen kotníky (u nás to byla celková hypotonie). A pak je super prostě být pod dozorem.

@cilkat chodi od 15mesicu, ale bylo to stale s prevahou lezeni. Nyni pres mesic chodi proste nonstop, venku, vsude, pres prekazky.

pinkninja
22. zář 2025

@misha31 Objednala bych k odborníkovi - dětská podologie. Ideálně s dobrými recenzemi, případně doporučením. Asi bych úplně nešla cestou prvního ortopeda, co mám nejblíž…

pinkninja
Autor odpověď smazal
linusha
22. zář 2025

@misha31 máme podobný problém u stejně starého dítěte a fyzio a ortoped doporučili boty s vedenou patou ale měkkou vepředu. Nejlíp sedly Superfity na tkaničky.

linusha
22. zář 2025

@misha31 jinak má chodit bosky v nerovném terénu, nožičky masírovat a protahovat

rebe
22. zář 2025

Doporučuji dobrého fyzioterapeuta, který celkově zhodnotí stav nohou a těla. U nás třeba nešlo o valgozní kotníky, ale oslabené bříško, kvůli kterému dítě vtáčelo kolena a kyčle, kotníky byly až důsledek. V každém případě, ve většině případů pomáhá posílení potřebných svalů a nácvik správných pohybových vzorců, pasivní zpevnění nohy pevnou botou stav spíš zhorší, protože ochablé svaly dále oslabují. Samozřejmě, že uvidíš rychlé zlepšení, když nohu zpevníš opatkem. Ale pevný opatek najdeš i na kompromisních modelech barefoot obuvi, v nichž může noha pořád fungovat přirozeně.

antoinet
23. zář 2025

Já jsem s tímto byla s dcerou u dětského fyzioterapeuta a máme tato opatření:
- co nejvíce přirozeného pohybu na měkkém, prolízačkách, nerovnostech
- co nejméně chůze po tvrdém, netrénovat dlouhou chůzi, naopak dlouho mít kočárek, odvézt dítě do přírody či na hřiště a tam nechat vyběhat
- pevná pata, měkká špička obuvi, tkaničky, ne suchý zip

lennus
24. zář 2025

@misha31 Nám pomohlo opravdu nechat děti běhat bosky co nejvíce. Barefooty nosily, ale chodily oba do lesní školky, takže povrch variabilní. Nejsou vhodné na asfalt, beton apod.