icon

Jak uklidnit extrémně hysterické dítě při bolesti?

11. říj 2024

Ahoj všem, je tu někdo kdo má extrémně hysterické dítě když ho něco bolí?? Nepíšu to ve špatném 😶 jen mám takovou dceru (4r) a vůbec už nevím jak jí uklidnit. Je hodně emoční, vždycky byla taková hlučná, uječená... Beru jí jaká je ♥️. Ale když jí něco bolí, je to neskutečný peklo 😶. Cítím se zoufale. Mám pocit že nevím jak jí pomoci. Vím že je to dítě a že má na to nárok ale já fakt nevím. Chápu že jí to bolí, že to prožívá. Jenže ona u všeho řve jak kdyby si uřízla ruku. Tak hystericky, tak nahlas. Chovám, utěšuju, hladím... Dám léky. Snažím se zmírnit bolest všem čím můžu. Jenže ona ječí a ječí. Ječí tak nahlas, že sotva slyší co říká m. 🙄🙄🙄 ... V tu chvíli si přijdu jak když pro ní nic nedělám, jak když jí nedokážu pomoct ...

suzanna123
•
11. říj 2024

Ano, můj syn. Jakmile ho něco bolí nebo hrozí, že bude bolet, je naprosto hysterický. I když se předem na ty situace (např. zubař, očkování) připravujeme, prostě mu v tu chvíli přepne, ten strach převládat a není schopný ho ovládnout. Ale věkem se trochu lepší (ve 4 jsem ho při očkování držela já i sestra a on jí při tom rozerval šaty 🤦‍♀️)

avital
•
11. říj 2024

Taky mám, ale lepší se to. Na pětiletý prohlídce očkování zvládla. Intenzita se taky pomalu snižuje. Ale má to i svý výhody. Když někde jsme, tak snadno poznám jestli řve moje dítě 😃 Mně přijde, že neni moc emocionální a prostě nedokázala určit potřebnou intenzitu, při každým řevu, nejen při bolesti, nasadila plnou palbu.

prejeta_zaba
•
11. říj 2024

Mám dva hysterické kluky. První je normálně docela tichý, ale každou bolístku musí náležitě prožít. Druhý je prostě siréna. Stačí se křivě podívat a ječí, jakoby mu někdo uřízl nohu. Každou oděrku poctivě ořvávají. Samozřejmě jsou pořád v sobě, pořád se mlátí, takže u nás je to na protihluková sluchátka. Jakmile vylezou ven, sousedi zavírají okna, 🙈Co na to nevím. Asi nic jiného než přežít, nepodporovat takové to bolestýnkovství, ať tím zbytečně nepoutají pozornost a čekat, až budou mít trochu sebeovládání.

chumlee71
•
11. říj 2024

Znám, můj šestiletý rve jak když ho na nože berou u každý blbosti. Musíš prostě pofoukat,pohladit a být u ní a počkat 😁

exbordelar
•
12. říj 2024

Ja nejdriv zkontroluju, jestli je to vazne. Kdyz ne, tak pofoukam, pohadim, potulim a pak jdu tas neco delat. Kdyz jeci nekde nahore v baraku, tak uz podle toho jekotu poznam, ze o nic nejde, a proste si toho nevsimam 😅 oni prestanou. Ten nejmladsi vzdycky jeste prijde s krivym oblicejickem, ze potrebuje pofoukat, tak pofoukam, a to ma zazracny ucinek, za sekundu je zdrav a bezi se smichem si zase hrat.
Proste ja si myslim, ze je dulezite se nenechat do te hysterie strhnout. Ze kdyz to decko vidi, ze jsi v klidu, zaroven ale nijak nerozporujes jeho problem, tak se ta chvili uklidni a casem se i ta intenzita zmirni a zkrati. Ja vylitnu a prozivam to, jen kdyz se fakt nak hnusne prasti, spadnou - ale to jde poznat z toho, jak rvou.

michaela666
•
12. říj 2024

Podle potřeby vyčistíme ( to si nechá udělat i dobrovolně), pofoukám, pomazlím a většinou stačí zalepit dětskou náplastí s obrázkem, která vyléčí všechny zranění. 😀
Spotřeba náplastí je sice velká (protože pořád někde padá, bouchá se a za její nožky samá modřina se fakt stydím 🙈), ale zkrátí to pláč na minimum.

daasqua
•
12. říj 2024

Mám taky citlivku, ale hodně se to zlepšilo věkem (6) a taky inhibicí primárních reflexů, v tomto případě Moorův reflex (lekací), tam bývají děti často přecitlivělé a reaguji přehnaně (protože si myslí, že jsou v nebezpečí).

aedoss
•
12. říj 2024

Jako u nas, dcerka 9 let. Naposledy pri siti kolena malem revem vysklila okna. U zubare to neni o moc lepsi. 🤷 Kdyz byla malinka, ze vzteku omdlivala a mnoho noci projecela uplne bez sebe ze spani.
@daasqua diky za tip. Chystam se na primarni reflexy se synem, nenapadlo me, ze i na tohle by to mohlo pomoct.

daasqua
•
12. říj 2024

@aedoss Dcera by před rokem taky zubaře nedala (ani si nechtěla sednout), snadno ji vylekal k pláči nadměrný hluk či chaos, u malých bolistek taky často řev. I kvůli opožděnému vývoji řeči jsem si sama našla paní na inhibici přetrvávajících primárních reflexů, tam jsme asi na 4 reflexy necelé 4 měsíce cvičily (měla jen trochu ty reflexy, nic výrazného) a dost věcí se zlepšilo (měly jsme i odblokování páteře, které by mě vůbec nenapadlo, vždy byla motoricky nadprůměrná, plus Benaudiru). Teď už je více vyrovnaná, neleká se, neřve tolik u bolistek. U zubaře teď všichni zírali, že to dává líp než dospělý (měla mezizubní kaz a vrtání bohužel), usmívala se tam. Možná za ten půlrok taky duševně vyspěla sama od sebe, nevím, ale posun je tam velký.

luhana
•
12. říj 2024

Mám doma chlapečka, je mu 3,5 roku a ten křikem prožívá úplně vsechno. Od malička je problém vše... čištění zubů, mytí vlasů, oblékání, vyslékání a o návštěvě lékaře ani nemluvím. Je bystrý, chytrý, ukecaný, neskutečně hlučný a uječený... takže chápu 😁

95newmommy2020
•
13. říj 2024

U dítěte to neznám, ale osobně si myslím, že jsem to samý. Mám určitě vyšší práh bolesti, a třeba při porodu jsem měla všechny léky na bolesti, epidurál, plyn a stejně jsem řvala. A když mě něco bolí, hned sk beru prášky.
S tím nepomůže nic než pochopení.

urtica
•
13. říj 2024

Ano dcera, je hypersenzitivní, projevuje se to u ní ve více oblastech (nesnáší mytí hlavy, je citlivá na materiály oblečení, nesnese moc těsné věci...no a k tomu má zřejmě nižší práh bolesti). Asi bych tomu neříkala hysterie. Syn to má naopak - asi jako přednostova dcera v Blaníku (ještě se tomu směje...).

pampelina18
•
14. říj 2024

Rodiče dělají tu chybu, že nevědomky toto podporují. Utěšuji apod. Pokud to není nic závažného nevšímát si toho. Dítě si vynucuje pozornost a zjistilo, že na to nejvíc reagujete a tak to bude dělat.

jennyska
•
14. říj 2024

Akorat ctu knihu Teorie typu a jeden z mnoha pribehu z praxe pani psycholozky je i ten, kdy se deti takto projevuji v pripadech zraneni a bolesti. Nektere deti to takto maji a vite co? Uklidni je ne to, ze jim budeme rikat: Ale az takhle te to nemuze bolet?, Uz prestan, uz stacilo, uz jsi plakala dost. Tak se vyplac a bude to dobry… apod. Avsak to, ze je nechame si to cele prozit 👍 To je totiz jejich zpusob vyporadavani se s tou situaci a bolesti jako takovou. A zajimave jeste je, ze vzdy to velmi zle a negativne hodnoti ti lide, kterym vseobecne vadi hluk a hlasnejsi projevy deti - proste se nechovajui tak, jak oni sami ocekavaji, prekazi jim to, ze dite dlouho place (kdyz podle nich ani nema proc) atd. Je to ale jen obdobi. Dite se i s tim nauci pracovat. Mozna bude i ve vyssim veku a dospelosti citlivejsi na tyto situace, jak uz tady nektere maminky pisou, ale bude je zvladat bez tech doprovodnych kriku a obrovskych placicich scen.

Dite potrebuje jen cas. ❤️ Stejne tak, jak nekdy i my… a to jsme uz velkaci.

aedoss
•
14. říj 2024

@jennyska To je krasné a já s tím souhlasím. U nás pomáhá obejmout a dát najevo, že jsem u té bolesti s ní. Ona si to odeřve a už se k tomu nevrací.