icon

Je bezpečné plánovat nakažení dítěte neštovicemi?

27. kvě 2025

Ahoj,jsem asi kráva matka....Nechala jsem triko od neštovic aby je syn dostal.
A teď čtu diskuze že se to nemá,že jsem kráva matka že to dítěti udělam... u prvního syna jsem to take chtěla udělat ale dostal je v den kdy jsme měli mít triko bylo mu 3,5 roku,druhemu synovi bude 7 proto jsem chtela aby je dostal nez nastoupi do skoly...
je tu nekdo kdo tomu sel take naproti?

Strana
z2
1pomnenka
27. kvě 2025

Pediatr to odsuzuje z toho důvodu, že ta dávka, kterou dítě takto chytí může být několikanásobně větší, než když je chytne např. ve školce v kolektivu. Prý jsou to jiné neštovice, než když jsem byla malá. Kamarádka si dojela ke kamarádce dítě nakazit. Otevřely jogurt a jednu lžičku zdravý, druhou nemocný. Dopadlo to dobře, průběh byl v pohodě. S odstupem času říká, že už by to neudělala, byl to risk. Ve školce proběhly neštovice několikrát, nikdy je nechytil. Pak je chytil zřejmě v autobusu, kde sedělo dítě, které mělo druhý den neštovice. Vzdálenost byla 10m a nikdo jiný je nechytil. Znám lidi, kteří zkoušeli několikrát cíleně nakazit děti a nikdy se jim to nepodařilo. Tím chci říct, že je vůbec chytit nemusí.

dyechampion
27. kvě 2025

No hlavne blby je ze se blizi leto a vy teda zjistite jestli je dostane asi za 15-30 dni takze defacto o prazdninach no a s nestovicema se byva skoro mesic doma a hlavne i po nestovicich se nesmi moc na slunce (jizvy by se misto zahojeni spalily a zustaly na tele..) takze nejen, ze se to fakt delat nema, tak i nelogicky je chcete v nevhodnou dobu :D zjistete si protilatky, mozna je vas 7lety mohl uz mit v nejlehci forme.

ninive211
27. kvě 2025

Když už nechat "cíleně" nakazit, tak bych to dělala v zimě/na jaře a ne před létem. POKUD to chytne, tak budou projevy tak za 14 dní nejdřív, klidně až za 3 týdny, +další dva týdny neštovice.

neomenia
27. kvě 2025

Cílené nakažení není opravdu dobrý nápad. Nikdy nevíš, jaký bude průběh, většinou bývá mírný, klidný, ale jsou občas těžší případy s nutností hospitalizace a to by si pak člověk vyčítal, že tomu šel naproti.

j.a.n.i
27. kvě 2025

Povazuju to za pitomost, bud to chyti nekde nahodou, no a když ne, tak je moznost ho pak nechat ockovat.

cilkat
27. kvě 2025

Hele, už jsi to udělala? Tak teď nemá smysl řešit, jestli to bylo "špatně". Prostě už se stalo. Velmi pravdě z "toho nic zásadního nebude", i když já bych tu odvahu neměla.

eviicka
27. kvě 2025

U sourozenců jsem neseparovala (v nestrežené chvíli došlo i na lízátko - a to to jinak nedělají), jinak jsem odvahu neměla.
Ale už se stalo, nic si nevyčítej, chytit je může kdekoliv, takhle alespoň budete připraveni.
A že je léto... ideální to není, ale každý nemá potřebu chodit na slunce. Moje děti měly neštovice květen-červen a nijak nás to neomezilo.

20190418
27. kvě 2025

Syn dostal neštovice az v deviti letech, už jsem taky trochu s tou myšlenkou ho nechat cíleně nakazit koketovala, ale nakonec mi to vždy přišlo jako brutus. A jsem ráda, protože syn měl bez přehánění přes 100 pupinků jen na obličeji, na celém těle pak stovky dalších. Tohle mu zpusobit úmyslně, tak si to fakt vyčítám. A taky jak mu bylo už devět, tak byl statečný, nechal si to vysvětlit, poslušný, trpělivý "pacient". Mít takhle osypane batole, tak to tak nevím jak bychom v psychicke podobě zvládli. Za mě ne. Počkat do nástupu puberty a když tak naočkovat. Syna minuly vsechny vyskyty ve školce a pak je chytl ani doteď nevíme jak a kde.

zuzkasim
27. kvě 2025
@dyechampion

No hlavne blby je ze se blizi leto a vy teda zjistite jestli je dostane asi za 15-30 dni takze defacto o prazdninach no a s nestovicema se byva skoro mesic doma a hlavne i po nestovicich se nesmi moc na slunce (jizvy by se misto zahojeni spalily a zustaly na tele..) takze nejen, ze se to fakt delat nema, tak i nelogicky je chcete v nevhodnou dobu :D zjistete si protilatky, mozna je vas 7lety mohl uz mit v nejlehci forme.

@dyechampion S neštovicema je dítě doma 14 dní, žádný měsíc, pak se má před sluncem chránit, což jde normálně vyřešit tričkem a opalovákem... Byli jsme s dětma těsně po neštovicích u moře, kupodivu se jizvy rychle a krásně zhojily, pravděpodobně vlivem mořské vody, ale i pobyt u moře se těsně po neštovicích dá úspěšně zvládnout. Podávat informace jo, ale nestrašit.

Jo, nechala jsem cíleně nakazit nejmladší. Bylo jí tehdy 9, ve školce je žádný rok nechytila. Dala jsem si limit do 10 let, pak bych ji musela nechat naočkovat, což nic moc neřeší, dostat je může stejně, není to celoživotní a riziko pro plod v případě těhotenství by jako ženská stále nějaké měla. Prodělání je zkrátka lepší (dle mých informací). Tím, že byla už velká, jsem to s ní probrala, věděla, do čeho jdeme, souhlasila s tím. Průběh měla normální, 2-3 dny byly s tím velkým svěděním fakt nepříjemné, těšila se na konec. Žádné komplikace nenastaly, kupodivu se ani imunita neoslabila, musela po 14 dnech do školy (já do práce), vydržela pak zdravá až do konce školního roku (několik týdnů). Vím, že jsou na cílené nakažení různé názory, mě to v našem případě připadalo dobrá volba.

sonaxoxo
27. kvě 2025

Kdyby si to řekla mé dětské doktorce, tak by tě normálně vyhodila! Neskutečně na to nadává, na matky, které tohle dělají..ale teď už je to zbytečné řešit..

petulkadodo
27. kvě 2025

A nebylo by lepší to vyřešit očkováním než cíleným nakažením?

petulkadodo
27. kvě 2025
@20190418

Syn dostal neštovice az v deviti letech, už jsem taky trochu s tou myšlenkou ho nechat cíleně nakazit koketovala, ale nakonec mi to vždy přišlo jako brutus. A jsem ráda, protože syn měl bez přehánění přes 100 pupinků jen na obličeji, na celém těle pak stovky dalších. Tohle mu zpusobit úmyslně, tak si to fakt vyčítám. A taky jak mu bylo už devět, tak byl statečný, nechal si to vysvětlit, poslušný, trpělivý "pacient". Mít takhle osypane batole, tak to tak nevím jak bychom v psychicke podobě zvládli. Za mě ne. Počkat do nástupu puberty a když tak naočkovat. Syna minuly vsechny vyskyty ve školce a pak je chytl ani doteď nevíme jak a kde.

@20190418 Čím je dítě starší, tím horší bývá průběh. Já je taky v 9 chytla od mladších sourozenců a bylo to peklo. Měla jsem mnohem víc pupínků než sourozenci, hodně i v obličeji, což jsem jako holka dost řešila a styděla jsem se pak chodit do školy než všechny stroupky a stopy po nich zmizely.

kamino
27. kvě 2025

Jaký je rozdíl, když chytí neštovice v herně, v dětské skupině, ve školce, nebo na návštěvě? Ano, jsem ta, co neštovice plánovala, mám syna, vím, jak to dopadlo u známého, který je dostal v pozdějším věku, očkovat ho také nechci zbytečně a nechtěla jsem riskovat že je chytne právě v létě, kdy jsme měli naplánováno hodně aktivit a nesměl by ven. Bylo mi jasné, že tím, že jsme hodně společenští a hodně jsme chodili mezi děti, tak by to dříve, nebo později přišlo. Tak když v březnu v jeho 5 letech měly kamarádky děti neštovice, k nákaze došlo, průběh byl v pohodě, v dubnu bylo vše naprosto o.k. a už jsem věděla, že se nemusím stresovat a zajišťovat případně očkování, ve kterém zas takový přínos, mimo peněz do farmaprůmyslu nevidím. Opravdu to neberu jako hazard a ze zkušenosti vím, že mi do herny přišla maminka, že dítě má nějakou vyrážku a byly to pěkně rozjeté neštovice. Jen takto jsem to měla pod kontrolou.

ele_nka
27. kvě 2025

My jsme s neštovicemi skončili v nemocnici, přinesl je normálně z kolektivu. Nechat ho tenkrát nakazit úmyslně nedokážu si představit, jak moc bych si to vyčítala.

drep
27. kvě 2025

Popravdě mi hlava nebere, že někdo chce cíleně nakazit dítě očkovatelnou nemocí, ale proti gustu… v naší krajské nemocnici leží děti s neštovicemi na jiných odděleních než je mé. My se k nim dostaneme jen tehdy, když se ten průběh fakt hrozně moc posere. Vloni kolega resuscitoval puberťáka, přežil, ale skončil těžce postižený a kolegyně intubovala asi desetiletou holčičku, tak myslím nakonec dopadla po dvou týdnech na ventilátoru “celkem” dobře. Stát se mi to a být důsledkem úmyslného nakažení, asi bych se šla utopit.

amazienka
27. kvě 2025
@drep

Popravdě mi hlava nebere, že někdo chce cíleně nakazit dítě očkovatelnou nemocí, ale proti gustu… v naší krajské nemocnici leží děti s neštovicemi na jiných odděleních než je mé. My se k nim dostaneme jen tehdy, když se ten průběh fakt hrozně moc posere. Vloni kolega resuscitoval puberťáka, přežil, ale skončil těžce postižený a kolegyně intubovala asi desetiletou holčičku, tak myslím nakonec dopadla po dvou týdnech na ventilátoru “celkem” dobře. Stát se mi to a být důsledkem úmyslného nakažení, asi bych se šla utopit.

@drep No a kdyby puberťáka maminka nechala nakazit v 5 letech, tak by byl cajk. Nelze se na to dívat jen odsuzující optikou.

jaja01k
27. kvě 2025

Ne, nikdy by mě nenapadlo záměrně dítě nakazit nějakou nemocí. Nechápu, proč bych vlastnímu dítěti měla něco takového udělat.

kamino
27. kvě 2025
@amazienka

@drep No a kdyby puberťáka maminka nechala nakazit v 5 letech, tak by byl cajk. Nelze se na to dívat jen odsuzující optikou.

@jaja01k Když bych to vzala touto optikou, tak kolik dětí se zraní na lyžích? Na kole? Trampolíně? Také tyto věci byly dány rodiči dětem v dobré víře. Celkem by mě zajímaly statistiky hospitalizovaných nakažených dětí a dětí hospitalizovaných po úrazech. V mém okolí rozhodně převažují děti s úrazy.

jaja01k
27. kvě 2025
@kamino

@jaja01k Když bych to vzala touto optikou, tak kolik dětí se zraní na lyžích? Na kole? Trampolíně? Také tyto věci byly dány rodiči dětem v dobré víře. Celkem by mě zajímaly statistiky hospitalizovaných nakažených dětí a dětí hospitalizovaných po úrazech. V mém okolí rozhodně převažují děti s úrazy.

@kamino Ale lyže nebo kolo nedávám dítěti se záměrem, aby si způsobilo zranění.

kamino
27. kvě 2025
@jaja01k

@kamino Ale lyže nebo kolo nedávám dítěti se záměrem, aby si způsobilo zranění.

@jaja01k An ijá nenchávám nakazit, aby mělo nějaké komplikace, ale aby si vytvořilo přirozeně dostatek protilátek, které prokazatelně potřebuje, jelikož čím později neštovice prodělá tím je to horší. Asi jsem v nějaké divné bublině, ale komplikace měly vždy děti v pozdějším věku.. A před tím chci své dítě ochránit. Ne mu je způsobit.

suzanna123
27. kvě 2025

Nakazit bych je nenechala, stejně jako jsem neplánovala nechat je očkovat - byla jsem ráda, že je chytli. Co se výčitek týče, ty by měl člověk pořád - když by je chytlo dítě samovolně a mělo problémy, budu si vyčítat, že jsem ho nenaočkovala, kdyby měl komplikace po očkování, budu si vyčítat, že jsem očkovala... Ten horší průběh by nejspíš dítě mělo tak jako tak, tak je úplně jedno, jestli se tomu vystaví úmyslně.
Ve světšině věcí člověk podstupuje větší nebo menší riziko - i když dítě pošlu někam samotné. Tak co s tím? Obalit ho bublinkovou fólií a zamknout do trezoru?

jaja01k
27. kvě 2025
@kamino

@jaja01k An ijá nenchávám nakazit, aby mělo nějaké komplikace, ale aby si vytvořilo přirozeně dostatek protilátek, které prokazatelně potřebuje, jelikož čím později neštovice prodělá tím je to horší. Asi jsem v nějaké divné bublině, ale komplikace měly vždy děti v pozdějším věku.. A před tím chci své dítě ochránit. Ne mu je způsobit.

@kamino Já to vidím tak, že bych tím záměrně způsobila dítěti nemoc. A to bych prostě neudělala.

kamino
27. kvě 2025
@jaja01k

@kamino Já to vidím tak, že bych tím záměrně způsobila dítěti nemoc. A to bych prostě neudělala.

@jaja01k Jasně, každý to máme nastavené jinak. V život je tolik situací, tolik křižovatek - nikdo nevíme kam vedou.

ele_nka
27. kvě 2025
@amazienka

@amazienka můj syn skončil při neštovicích v nemocnici s opravdu hnusným zápalem plic ve 4 letech, takže opravdu neplatí, že malé děti jsou všechny v cajku.

eloise02
27. kvě 2025

Za mě hrozná blbost, syna jsme nechali naočkovat a je vyřešeno.

krupinek1703
27. kvě 2025

Znám maminky, co nechaly dítě záměrně nakazit. Některé to vyšlo a dítě neštovice opravdu prodělalo, ale jsou i odolnější kusy a neštovice měly až ve školce/škole. Já bych děti nenechala úmyslně nakazit, ale je to každého věc.
V únoru přinesla nestovice nejstarší (2.třida). Loňský rok je měla postupně skoro celá třída a nechytla je. Letos je chytla ve škole od zbývajících dětí. Doma nakazila nejmladší (3 roky), ale prostřední ani pupínek.

somalicats
27. kvě 2025
@amazienka

@amazienka Kolegyně má chlapečka, nakazil se ve dvou letech, od starší sestry, která to přinesla ze školky. Chlapeček skončil v nemocnici s těžkou meningoencefalitidou, dnes mu je 5 a postižení mu zůstane dost pravděpodobně až do konce života. Nelze říct, že u mladších dětí jsou pláňata cajk. Nemusí být. A dopředu nikdy nevíš, jestli si zrovna Tvoje dítě toho Černého Petra nevytáhne.

bertoldina
28. kvě 2025

Nestovice jsou typicky případ po bitvě až na výjimky každý generál. Jasně, že většina dobře dopadne. Ale těch prus.eru taky není úplně málo. Pokud to chci řešit, tak dítě budu chránit ockovanim, ne vystavovat riziku. My byly s dr domluvené na očkování na jaro, školkou se ale nestovice po několika letech prohnaly s plnou paradou. U nás průběh velmi dobrý, u prvňáčky pak takový průměr. Za to jsem vdecna, ale fakt nemám pocit, že by to byla nějaká pohoda choroba, kterou je normální si prodelat a nic nehrozí. Vidím doteď, jak to s kolektivem zamávalo. Stačí slabší viroza a 2/3 děti lehnou, to se předtím nedělo.

ninive211
28. kvě 2025

Jsem ráda, že si děty nakonec prodělaly neštovice přirozeně oba, dcera tedy v první třídě, ale mají aspoň doživotní imunitu. Očkování je dobrá alternativa, když ty neštovice nepřijdou přirozenou cestou do určitého předpubertálního věku, ale nejsou doživotní. Každopádně jsem byla připravena, naočkovat kolem 10.roku, kdyby náhodou to nechytli.

lvl16
28. kvě 2025

Ano jsi. Držím palce, aby tvoje dítě nedopadlo s neštovicemi jako já, kdy jsem měla x dní horečky, hrozila mi hospitalizace, měla jsem boláky v očích i pochvě. Protože jestli ano, tak to bude jen a jen tvoje chyba a budeš si to dlouho vyčítat.

Strana
z2