Je bezpečné plánovat nakažení dítěte neštovicemi?
Ahoj,jsem asi kráva matka....Nechala jsem triko od neštovic aby je syn dostal.
A teď čtu diskuze že se to nemá,že jsem kráva matka že to dítěti udělam... u prvního syna jsem to take chtěla udělat ale dostal je v den kdy jsme měli mít triko bylo mu 3,5 roku,druhemu synovi bude 7 proto jsem chtela aby je dostal nez nastoupi do skoly...
je tu nekdo kdo tomu sel take naproti?
Prvni stranka veci, ze to je totalni blbost uz tu padlo. Ale co tu nepadlo, je, ze to muze byt povazovano za přestupek a dokonce i trestní cin. Ano je na to paragraf o šíření nakazlive nemoci.
upřímně ... já jsem děti chtěla nechat úmyslně nakazit ... byli jsme si takto 4x na návštěvě (pití ze stejného hrnečku, stejná lžička, triko na sobě) a nic ... ani jeden ... pak to syn přitáhl ze školky, cíleně jsem děti doma neseparovala. Malý měl asi 10 pupínků a v pohodě. Dcera to nechytla. Nakonec měla neštovice skoro v 13-ti letech a byl to masakr ... velké bolesti hlavy a celého těla, vysoké horečky x dní až doktor hrozil nemocnicí.
@amazienka Kolegyně má chlapečka, nakazil se ve dvou letech, od starší sestry, která to přinesla ze školky. Chlapeček skončil v nemocnici s těžkou meningoencefalitidou, dnes mu je 5 a postižení mu zůstane dost pravděpodobně až do konce života. Nelze říct, že u mladších dětí jsou pláňata cajk. Nemusí být. A dopředu nikdy nevíš, jestli si zrovna Tvoje dítě toho Černého Petra nevytáhne.
@lvl16
@somalicats jenže toho černého Petra by si nejspíš vytáhlo, ať už by bylo nakaženo úmyslně nebo neúmyslně a málokdo se té nákaze aktivně vyhýbá a nechává očkovat. Další věc je, že kdo nakazí dítě úmyslně, tak si hádám vybere období, kdy je dítě zdravé, zatímco když to chytí někde venku, tak taky zrovna může mít rozjetou nějakou virózu a oslabenou imunitu 🤷♀️ Jak píšu, já bych to neudělala, na druhou stranu to zas tak tragicky nevidím.
Prvně si asi každý musí odpovědět na otázku, jestli očkovat anebo nechat prodělat. Správná odpověď bude u každého dítěte jiná, ale upřímně - u průměrného českého dítěte, který má obvykle dobré zdraví a naopak velmi nízkou pravděpodobnost, že bude v dospělosti řešit přeočkování/protilátky bych se skoro přikláněla k tomu prodělání.
No a pokud je opravdu odpověď "nechat prodělat", pak považuji odmítání cíleného nakažení za čisté pokrytectví 🤔 Vyčítat si lze cokoliv. Mám kamarádku, co si vyčítá, že dítě cíleně nakazit nenechala (prodělalo neštovice v pozdějším věku a přišlo kvůli tomu o jednu "životní" událost), pokud to neproběhne v pohodě, vždycky tu bude možnost, že kdyby se to udělalo jinak, pak to dopadne lépe.
Já jsem neměla příležitost to řešit - všechny děti si jimi prošly dřív, než bych o to stála. Ale možnost nechat dítě cíleně nakazit v době, kdy se to hodí a věnovat inkubační dobu posílení jeho imunity a separaci od kolektivu považuju za rozhodně zodpovědnější a uvědomnělejší přístup než čekat, až to přijde a doufat, že to neublíží ani mému ani cizímu dítěti bez možnosti to jakkoliv ovlivnit. Při "divokém" nakažení totiž hrozí, že před prvními pupínky, když neštovice ještě nejdou rozeznat, ale jsou nejnakažlivější, nevědomky nakazíte někoho, pro koho to bude fakt průs*r. Anebo že vaše dítě bude zrovna ve stavu, který zvyšuje pravděpodobnost závažného průběhu (vyčerpaní, stres, jiné zdravotní komplikace...).
Takže za mě to má víc nevýhod než výhod. A alibistické "alespoň jsem za to nemohla já" to v žádném případě nemůže vyvážit.
Zatím to neřeším, moc si přeju aby se děti nakazili samy, ale když to nepřijde a budu mít příležitost dám je nakazit. Očkování beru až jako druhou možnost.
Můj muž chytil neštovice v dospělosti, má doživotní následky. Rozhodně chci aby je prodělali v dětství.
@lvl16
@somalicats jenže toho černého Petra by si nejspíš vytáhlo, ať už by bylo nakaženo úmyslně nebo neúmyslně a málokdo se té nákaze aktivně vyhýbá a nechává očkovat. Další věc je, že kdo nakazí dítě úmyslně, tak si hádám vybere období, kdy je dítě zdravé, zatímco když to chytí někde venku, tak taky zrovna může mít rozjetou nějakou virózu a oslabenou imunitu 🤷♀️ Jak píšu, já bych to neudělala, na druhou stranu to zas tak tragicky nevidím.
@suzanna123 Nevybere. Děti měly nestovice uprostřed rozjeté chřipkové epidemie a stejně jsem musela odmítat žádosti o návštěvu.
Prvně si asi každý musí odpovědět na otázku, jestli očkovat anebo nechat prodělat. Správná odpověď bude u každého dítěte jiná, ale upřímně - u průměrného českého dítěte, který má obvykle dobré zdraví a naopak velmi nízkou pravděpodobnost, že bude v dospělosti řešit přeočkování/protilátky bych se skoro přikláněla k tomu prodělání.
No a pokud je opravdu odpověď "nechat prodělat", pak považuji odmítání cíleného nakažení za čisté pokrytectví 🤔 Vyčítat si lze cokoliv. Mám kamarádku, co si vyčítá, že dítě cíleně nakazit nenechala (prodělalo neštovice v pozdějším věku a přišlo kvůli tomu o jednu "životní" událost), pokud to neproběhne v pohodě, vždycky tu bude možnost, že kdyby se to udělalo jinak, pak to dopadne lépe.
Já jsem neměla příležitost to řešit - všechny děti si jimi prošly dřív, než bych o to stála. Ale možnost nechat dítě cíleně nakazit v době, kdy se to hodí a věnovat inkubační dobu posílení jeho imunity a separaci od kolektivu považuju za rozhodně zodpovědnější a uvědomnělejší přístup než čekat, až to přijde a doufat, že to neublíží ani mému ani cizímu dítěti bez možnosti to jakkoliv ovlivnit. Při "divokém" nakažení totiž hrozí, že před prvními pupínky, když neštovice ještě nejdou rozeznat, ale jsou nejnakažlivější, nevědomky nakazíte někoho, pro koho to bude fakt průs*r. Anebo že vaše dítě bude zrovna ve stavu, který zvyšuje pravděpodobnost závažného průběhu (vyčerpaní, stres, jiné zdravotní komplikace...).
Takže za mě to má víc nevýhod než výhod. A alibistické "alespoň jsem za to nemohla já" to v žádném případě nemůže vyvážit.
@ruzova_pastelka To je možné u skolkacu, kde je někdo doma s mladším sourozencem.
Většinou jsou neštovice v pohodě a bez následků. Ale my, co jsme u svých dětí a nebo v blízkém okolí zažily šílený průběh, tak nechápeme, proč by někdo dobrovolně nakazil své dítě.
Já jsem proti neštovicím očkovaná (nedostala jsem je do 30-ti, tak jsem se naočkovala). Mladší dcera ve 3lechtech přinesla ze školky neštovice, starší dcera 4,5 roků a šílený průběh. 40-ky horečky, pupínky všude, imunita v .... Dalšího půl roku měla nonstop antibiotika. Vypadala jak chodící mrtvolka 😢.
Sestra nejmladší dceru ve 3letech raději nechala naočkovat.
@dyechampion S neštovicema je dítě doma 14 dní, žádný měsíc, pak se má před sluncem chránit, což jde normálně vyřešit tričkem a opalovákem... Byli jsme s dětma těsně po neštovicích u moře, kupodivu se jizvy rychle a krásně zhojily, pravděpodobně vlivem mořské vody, ale i pobyt u moře se těsně po neštovicích dá úspěšně zvládnout. Podávat informace jo, ale nestrašit.
Jo, nechala jsem cíleně nakazit nejmladší. Bylo jí tehdy 9, ve školce je žádný rok nechytila. Dala jsem si limit do 10 let, pak bych ji musela nechat naočkovat, což nic moc neřeší, dostat je může stejně, není to celoživotní a riziko pro plod v případě těhotenství by jako ženská stále nějaké měla. Prodělání je zkrátka lepší (dle mých informací). Tím, že byla už velká, jsem to s ní probrala, věděla, do čeho jdeme, souhlasila s tím. Průběh měla normální, 2-3 dny byly s tím velkým svěděním fakt nepříjemné, těšila se na konec. Žádné komplikace nenastaly, kupodivu se ani imunita neoslabila, musela po 14 dnech do školy (já do práce), vydržela pak zdravá až do konce školního roku (několik týdnů). Vím, že jsou na cílené nakažení různé názory, mě to v našem případě připadalo dobrá volba.
@zuzkasim podavam informace a nestrasim, kazde dite ma prubeh jiny a opet jste jedna z dalsich tech skvelych rodicu co nechaji cilene nakazit dite. Mela jste jen z pekla stesti, ze vase dite melo ok prubeh.
@ruzova_pastelka to dává smysl, pokud někdo nechce vystavit děti neštovicím, měl by je nechat naočkovat.
Pokud je mají prodělat, tak už způsob nakažení nehraje roli.
Já jsem ráda, že jsem to neudělala, protože dcerka měla ošklivý průběh. Ale dělá to mraky lidí a ano, uvažovala jsem o tom. Hlavně, jestli už se stalo, nemá cenu se týrat. Určitě nejsi kráva, spousta lidí dělá věci, které jsou podle jiných pitomé, ale podle jiných zase rozumné. Ono dostat neštovice až v dospělosti taky není zrovna výhra. Tak jako tak přeju klidný průběh, pokud to "klapne".
@zuzkasim podavam informace a nestrasim, kazde dite ma prubeh jiny a opet jste jedna z dalsich tech skvelych rodicu co nechaji cilene nakazit dite. Mela jste jen z pekla stesti, ze vase dite melo ok prubeh.
@dyechampion z pekla štěstí? Kolik dětí má komplikovaný průběh? Tak jedno procento? To je opravdu obrovské riziko 🙄
Nad synem jsem kdysi vytřepávala neštovicové triko a pak jsem žila pár týdnů v nervech, jak to proběhne a co když někoho nakazí. Neproběhlo nic. Moc se mi ulevilo. Neštovice si pak donesl ze školky a zároveň je prodělaly všechny 3 děti, nejmladší v 10 měsících (to mělo nejlepší průběh, řekla bych).
@ruzova_pastelka hezky sepsáno,naprosto souhlasím... navíc bych zmínila i to,že i po očkování můžou být komplikace a že i po očkování je možné je chytit a ne úplně na pohodu (četla jsem pribehy). Tím nezpochybnuji rozhodnutí očkovat,ale že to není tak "cernobile", že když očkuju,bude vše ok... taky je tam víc proměnných.

Nám se neštovice vyhýbají, nevím ani o nějaké epidemii v okolí, ve třídě se snad nikdy hromadně nevyskytly, dcera je covidové dítě, takže do školky moc nechodila a ačkoliv chodí na kroužky, družina, tak nikdy nic. Dcera 10 let, syn 7 let, neštovice ani jeden. U dcery ještě vyčkávám, nevím jestli ještě rok, teď je ve 3.třídě, pak ji nechám naočkovat, u syna taky ještě počkám. Je to škoda, ale dobrovolně bych je nenakazila, oba mají imunitu špatnou, furt nemocní, alergie, astma, takže vyčkáváme, ale vždycky v červnu se modlim, aby je už nechytli, protože ze začátku prázdnin jezdíme k moři. 🙂