Kardiologické vyšetření kojence kvůli spuštění monitoru dechu - jak probíhá?

no_title
28. říj 2017

Zdravím,
chtěla jsem se zeptat, jestli jste někdo podstupovali s konencem kardiologické vyšetření? Bohužel se nám už několikrát spustil monitor dechu, malý byl i na kontrole na neurologii, tam vše o.K. s tím, že když se to bude opakovat, tak půjde na kardiologické vyšetření. Teď se to stalo znovu - už počtvrté, tak nás to už asi nemine ☹. Co můžu čekat, jak to probíhá a je to s hospitalizací nebo bez?

popelucha
28. říj 2017

@no_title my jsme absolvovali jedno ve FN v HK a druhé v Trutnově po půl roce - malý měl šelest a stenozu plicnice a v obojím případě se probírala rodinná anamnéza a stěžejním vyšetřením byl ultrazvuk, u vás třeba i EKG. Hlavně se musíš snažit, aby bylo mimi co nejvíce v klidu ;)

samaber
28. říj 2017

Asi se zeptám hloupě, byli jste někdy u toho spuštění? Je to nový monitor?

no_title
autor
28. říj 2017

@samaber přišla jsem k němu a nedýchal, musela jsem s ním lehce zatřást, pak se zhluboka nadechl a spal, ale nevzbudil se, ani když jsem ho zvedla. Monitor je z 2. ruky, ale máme 2 a spustil se 3x jeden a jednou druhý.

samaber
28. říj 2017

@no_title nám se totiž použity monitor (dva) taky spouštěli, ale byla jsem u toho dítě buď spalo dýchalo nebo bylo vzhůru. Až z půjčovny seřízení neměl žádné falešné alarmy. Držím palce, musí to být teď velký stres

nikyselen
28. říj 2017

Ja jsem s dcerou lezela na Kardio v HK,ale ta mela vrozenou srdecni vadu...ktera se "vylecila".
jinak dcera lezela na deckem/jip a ja sem lezela na "matkach" kde jsem za ni furt dochazela na kojeni.

nikyselen
28. říj 2017

@nikyselen
Jinak na kardio pri vysetreni davaji kojencum glukozu,aby byli sklidneny pri UTZ si celou dobu s nim,pak tocej ekg na srdicko, kde si taky..

ulmanka0
29. říj 2017

Kardiologické vyšetřeni lze provést i ambulantně, hospitalizace není nutná. Kardiolog miminko vyšetří poslechem fonendoskopem, sáhne na bříško, pohmatem vyšetří pulz na tepnách na nožičkách. Pak se většinou (podle možností kardiologa) změří tlak, natočí EKG. Nic nebolí, jen miminko by pokud možno mělo zůstat v klidu, čili maminka je celou dobu s ním. Lépe když není na vyšetření hladové. Dobré je vzít s sebou oblíbenou hračku, aby jej maminka mohla zabavit. Nakonec se udělá ultrazvuk srdíčka (sondou se "jezdí" po hrudníčku dítěte, opět to nebolí), na hrudník se dává speciální gel. Je dobré s sebou mít cokoli, čím dítě lze uklidnit (dudlík, lahvičku s pitím, hračku...). Někdy sestřička podá miminku stříkačkou sladkou tekutinu (glukózu, sacharózu).

craki
29. říj 2017

Na kardiolog vysetreni jsme byli s tydennim synem a ted s mesicni dcerou. Udelali jen ekg a ultrazvuk srdicka.
Nic hrozneho, jen by meli byt v klidu..
Pak jsme si jen s dr povidali co tam je a co tam neni a co s tim

verunka_korunka
29. říj 2017

Nevim co vas ceka za vysetreni, ale predcasnatka chodi na kardiologii temer vsechny kvuli neuzavrene duceji. Standartne delaji ultrazvuk, to trva ruzne treba 5-20 minut jezdi po hrudníku. A pokud to jde, toci i ekg, to musi lezet dite v klidu. U novorozencu to bylo v klidu, ale od roku je to peklo ji tam udrzet v klidu, vetsinou je doktorka rada jen za utz.

8slunicko6
29. říj 2017

Držím palce!!! Je dobře, že mimi vyšetří ale z mé zkušenosti bych se přikláněla k špatně umístěnému monitoru dechu...
Nám alarm spouštěl kolem 2. měsíce skoro každou noc-úplně jsem se bála usnout co bude, s malou jsem taky třásla (ale na to bachha aby se mimi něco nestalo-musí se lehce) a probudila se až po chvíli, protože mimča tvrdě spí a dýchají tak lehce, že jde těžko říct, že by vůbec mimi nedýchalo....
Ale k tomu umístění-byl na matraci přímo pod dcerkou a nikdy nehoukal, protože by se skulila vedle-houkal i s ní... Pak jsem zjistila, že je to tím, že matrace není perfektně rovná a proto to nesnímá jak má... Dali jsme pod monitor dechu sololit a od té doby to nikdy nehoukalo... A to máme matraci novou, nikde není proleželá...
Teď už je malá těžší, takže monitor máme přendaný pod matrací, ale tu desku jsme taky dali na špršle pod to... U nás to fakt vyřešilo problém-už nás chtěla lékařka poslat do nemocnice na pozorování...A zkontrolujte si zda máte dobře zapojené kabely-někdy to malá povytáhne a pak to taky může houkat.

makky1310
29. říj 2017

Taky jsme byli na kardiu kvuli pipani monitoru (asi 2x). Dr syna prohlidl ultrazvukem a udelali mu ekg. Pak dostal na 24hodin domu ekg holter. Vsechny vysledky byly v poradku. Dr rikal ze se to obcas muze stat, proste dite zapomene na chvily dychat. Po vysetreni jeste monitor asi 2x pipal. V dobe vysetreni byly synovi 3 mesice.

no_title
autor
30. říj 2017

@8slunicko6 my tam máme sololit už od začátku. Houkalo to už v obou postýlkách na obou monitorech. Když se mi to stalo poprvě, opravdu viditelně a slyšitelně nedýchal, byl jak hadrová panenka.

wampzee
30. říj 2017

Taky jsme byli na kardiologickém vyšetření, ale v nemocnici, hospitalizovaní, kvůli neprospěchu a vleklé rýmě (později byl diagnostikován stridor). Dělalo se EKG, poslech fonendoskopem a pak už výše popisovaný utz sondou po hrudníčku. Malá hezky spolupracovala...měli tam hodně hraček, takže ji bylo čím zaujmout.
Držím palce, ať je vše v pořádku.
Nám se monitor spustil celkem 3x....kvůli tomu stridoru měla hodně mělké dýchání, tak to monitor občas nepobral. Každopádně už ten jekot ji vždycky probral. Jednou z toho spala mimo dosah monitoru.

8slunicko6
30. říj 2017

@no_title My tam máme ty desky 3-jedna se nám taky prohýbala... a máte ho pod matrací nebo nad? Snad vám to dobře dopadne-lepší vyšetřit třeba zbytečně než kdyby se pak něco stalo.Taky to může být i hodně mělké dýchání, že to monitor nepobere, nebo nejsou nádechya v té frekvenci než je nastavené-je to asi 10 nádechů za minutu a když jich je míň to taky houká...