icon

Kdo hlídá děti, když jste v práci a jsou nemocné?

moni_12
14. bře 2024

Holky, otázka do pranice....jak prosím děláte to, když děti onemocní a vy musíte do práce, kdo je hlídá?
Dám příklad: syn od ledna co 2 týdny rýma a kašel...a tento týden operace nosní mandle, takže od minulého týdne doma, aby nechytil žádnej bacil ve školce...a jeste bude doma i přišti týden...já jsem na rodicaku s mladší, tak jsme doma spolu, ale chci jít do práce na dva dny v týdnu, tak velice přemýšlím, jak to vlastně budeme dělat. já už jsem z těch nemoci dost psychicky dole, pořád něco, teď ta operace...jako jo, jsem stastna, že to syn zvládl výborně, pomůže mu to, ale od toho ledna jsme často zavření doma...a já už teču. Manzel dosel z práce v půl 6 a já se mu tady rozbrečela, ze už nemůžu. Ale on si dovo vzít nemůže, má toho v práci moc...tak prostě přemýšlím, jak to chodí jinde, jak to udělat, abych se z toho já nezblaznila.

Strana
z3
konidana
15. bře 2024

Kdyz bylo potreba, brala jsem si ocr. Klidne tyden z kazdeho mesice. Nejak to slo. Ale jestli chces jit na 2 dny v tydnu, tak neni nic snazsiho, nez najit si brigadu, kde si muzes libovolne planovat smeny. Kdyz budou deti v pohode a ve skolce, budes 2 az 3 dny v praci, kdyz budou nemocne, tak naplanovane smenu zrusis a jine nebudes planovat dokud se neuzdravi.

martina0888
15. bře 2024

@moni_12 Ano, měla jsem HO i když mu byly 3. Bylo to náročnější, pracovala jsem třeba i po večerech, ale pořád lepší než v práci chybět a mít OČR. Práce z domova je výhodnější pro všechny strany.

jana_jina
15. bře 2024

@moni_12 nikdo. Musim byt doma.

zekrt
15. bře 2024

Syn měl operace, to jsem si brala očr, jinak si beru home office na střídačku s manželem. Ve školce byli marod asi tak dvakrát do roka, neštovice měli, když byl jeden školní a jeden školkový a taky jsme to dali bez očr jen s home officem. Ani jeden nemůžeme pracovat doma celý týden, tak se střídáme a tím nám z toho tak nehrabe. 🤷🏼‍♀️😃

jadadee
15. bře 2024

Mám možnost pracovat na homeoffice. Od dvou let malé jsem měla zkrácený úvazek a 100% a HO, pracovala jsem když odpo spala nebo když přišel manžel z práce.
Teď mám plný úvazek, HO dle domluvy, pokud dítko nemá horečku, tak si ho jeden, dva dny vezme manžel do práce. Zbytek týdne pracuji s nimi z domu, je to náročné, ano, pořád něco chtějí, tak hned ráno po snídani nachystám rovnou svačinu a vysvětlím, že potřebuju pracovat, čím jsou starší, tím je to lepší. Obědy spíš objednávám, na vaření v týdnu nemám moc kapacitu.

pampelina18
15. bře 2024

@moni_12 když jsem nebyla na rodicaku, platili jsme si chůvu.

adelisss
15. bře 2024

Práci jsem si hodně vybírala podle toho, abychom mohli kombinovat směny s chlapem. Například: já můžu být v práci o víkendu, on přes týden. On může dělat ranní, já odpolední nebo noční, apod. Takže můžeme oba potom pracovat, i když je nemocné dítě. Navíc oba pracujeme v místě bydliště, takže nemáme takové časové ztráty skrz dojíždění + po domluvě lze třeba příchod do práce posunout o půl hodiny. Hodně záleží i na vstřícnosti zaměstnavatele.

me_druhe_ja
15. bře 2024

No a to je v ČR takova úžasná vymoženost jako OCR, které si můžete vzít kdykoliv a kdekoliv. Že je to zákonem stanovené. I když je jasné a logické, že zaměstnavatel o takové zaměstnance úplně nestojí a často si najde způsob, jak mu dát výpověď.
Ve Francii to není. Mají to jen státní podniky. Ostatní ne. Je to vždy na té dané firmě. A ochotě zaměstnavatele. Absolutně netuším, jak to budu řešit, od podzimu chci pracovat. Doufám, že děti budou méně nemocné, ale stejně. Nemám žádné babičky a ani partner nemůže být doma (má náročnou práci a vydělává dost). Jedině kdyby šel HO, ale to si nedovedu představit, jak bych pracovala. Děti jsou malé a zvyklé, že se jim venuju. To by byla celej den zapnutá TV abych něco udělala. :(
Naštěstí rýma a kašel se tu neřeší, s tím se do školky chodí, ale pak tu jsou další věci ze....

adelisss
15. bře 2024

Jinak není úplně pravidlo, že dítě musí být ve školce pořád nemocné. Ale člověk nemůže vědět, jak to u jeho dítěte vlastně bude. Je pravda, že i školku jsem vybírala pečlivě. Šlo o soukromou školku, kde je malý kolektiv (méně dětí = méně bacilů). Zároveň trávili hodně času venku - posilování imunity. Měli k dispozici infrasaunu. Většinou jsme měli tak 3 nemoci za rok. Rýmu nepočítám, když u toho není horečka. Dohromady jsem během 5 let měla OČR 2x, můj muž ani jednou. Většinou jsme vše zvládli díky střídání směn, párkrát pomohla babička, která ale taky chodí do práce, tak to šlo třeba max. na 2 dny.

marketa11112
15. bře 2024

Nikdo. Tedy, jsem s dětmi já. Babička s dědou mi občas, když je to opravdu nutné, pohlídají děti pár hodin. Ale musí být zdravé.

hanka_12345
15. bře 2024

my se stridame s manzelem a nebo moje mamka zaskoci. Ale kdyz sem jeste byla na RD tak jsem taky mela brigosku 2 dny tydne,to chodil do skolky a kdyz onemocnel tak jsem to rusila a byla doma

gdpr
15. bře 2024

Buď ja alebo starý rodičia alebo vo vynimocnych prípadoch už u nás bola aj au pair.

prejeta_zaba
15. bře 2024

@me_druhe_ja A jak to řeší vašichni? Tohle je přece problém každého s dětmi. Vím, že se u vás nachlazení neřeší (což ti pokryje tak 90 % absencí) a na vážnější nemoci...paní na hlídání? Je u vás lépe k sehnání než v Čr? Nebo nějaké neplacené volno? Máte systém dovolené jako tady?

drep
15. bře 2024

Prarodiče. Za dva a půl roku školkové docházky jsem měla očr 3x, 2x z toho v situaci, kdy kdybych neměla očr, tak bych měla neschopenku, byly jsme nemocné obě. A s prarodiči to lepíme tak, že pokryju ten den, kdy mám po noční nebo si vyberu náhradní volno za služby. Výčitky nemám, jednak jsou všechny kolegyně doma mnohem víc a pak odpracuju měsíčně tak 250h, takže týdenní absenci mám furt bohatě napracovanou. Home office u nás možné není (já jsem doktor, manžel sestra).

izz76
15. bře 2024

@moni_12 Dite mám naštěstí málo nemocné. Jen první rok školky se stalo, ze byla nemocná 4x na týden za školní rok. To jsme se prostridali s manželem a babičkou. Následující roky už byla nemocná 1-2 za rok, vždy to nějak nakombinujeme, očr si neberu. Výhoda byla,ze skolkovy věk jsem měla úvazek 30tydne a to se pal dá lépe skloubit s manželem, nebo případně madelat hodiny apod. Teď už je dcera ve 3tride a případně by mohla být i doma sama.

misa_pise
15. bře 2024

U nás babička, bez ní bych musela dát výpověď, holky jsou doma skoro furt, to je pořád rýma, pokuckávání, hlavně ta mladší. Když je nemoc vážnější - horečky, střevní viróza nebo angína, tak zůstává jeden nebo druhý na OČR, střídáme se, aby to neodnesl pracovně jen jeden. Doléčení pak už zase babička.

moni_12
autor
15. bře 2024

Díky všem za sdílení. Je fajn si vyslechnout, jak to chodí jinde a trochu si utřídit myšlenky.
Je to těžký, já se můžu stavět na hlavu, a stejně je syn často na hromadě. Bohužel je alergik-astmatik a s každou rýmu je i kašel, který lecime týden až dva. Dám ho zdravého do školky, v šatně nás přivítá 5 kašlajicich děti a za pár dní jedeme nanovo. Od něj to chytá mladsi, takže je to šílené kolečko.
Máme kamarádku, jejíž holčička je se synem ve třídě, za sezonu má jednu rýmu a jednu virózu a nedělají pro to nic. Takže pak chápu, že ona si vklidu chodí na poloviční úvazek do práce a je mega spoko a já řeším, že jsme zase všichni doma a jsme zavření jak ve vězení.

veronikav31
15. bře 2024

@moni_12 já teď v únoru nastoupila do práce, zaměstnavatelka ví,že máme dvě děti (6 a 8 let), kdyby prý něco tak si mám bezproblémů vzít očr, že když mě přijímala tak s tím počítala, že můžou být nemocné, sama má školkového vnuka.babičkám děti nemocné na hlídání nedáváme, doktory si s dětmi oběhávám sama

moni_12
autor
15. bře 2024

@veronikav31 jasně, to je super. Já mám torsku nevýhodu, že se nebudu vracet k zaměstnavateli, kde jsem pracovala před mateřskou...tak musím doufat, že natrefim na někoho rozumného. Je mi jasný, že jak budou děti starší, bude to lepsi, jen teď ten "blbý" věk vydrzet

zekrt
15. bře 2024

Já nemám zastupitelnost. Moje OČR zaměstnavatel zvládne, ale veškerá práce se mi nakupí a pak je to šílené, radši ten home office, ač třeba dodělávám v noci.

kakba
15. bře 2024

@moni_12 kdyz byly holky skolkove, hlidala jsem ja dopo, odpo hlidaly babicky a ja sla do prace do vecera ci noci. Ted jsou holky ve skole, jsou doma samotne. Sem tam je muz zkontroluje, kdyz jede okolo. Zvladaji to od 1.tridy bravurne.

veronikav31
15. bře 2024

@moni_12 to já taky nemám zaměstnavatele jako jsem měla před mateřskou, ale úplně nového zaměstnavatele, naštěstí chápe situaci maminek i samoživitelek

jannym
15. bře 2024

Na Ocr chodim ja, pokud to jde pracuju z domu, kdyz manzel nema turnus hlida on, starsi pokud nema vysoke horecky tak se hlida sama

okapia
16. bře 2024

Já teda za skoro osm let na rodičáku očr letos prvně na tři dny, ale měla jsem celou dobu částečný úvazek (učím) a pro ředitele bylo snazší uvolnit asistentku, aby mi pohlídala dítě, než za mě suplovat - to pokud šlo o nějaký sem tam den. Delší nemoci jezdí 80letá babička, ale je skvělá a čilá pomalu víc jak já a vždycky se na ně těší. Nebo jsme se taky trochu s mužem prostřídali, podle toho, kdo měl který den kolik hodin, já třeba šla od osmi do jedenácti a pak on. Takže se máme v tomto ohledu fakt dobře.

daisymaminka
16. bře 2024

S lehkým nachlazením zůstává dcera doma s mamkou. Manžel končí v práci aspoň 2x brzy a další 2 dny zase já brzy.

Teploty, chřipka, uši... zůstávám já na OČR.

Manžel nezůstává doma nikdy, protože je OSVČ. Kdyby byl zaměstnanec, střídali bychom se.

No a nakonec sem tam kašel a sem tam smrknutí - s tím jde do školky.

me_druhe_ja
17. bře 2024

@prejeta_zaba tak dneska jsem se bavila s ceskama, co tady jsou už dlouho a pracujou, protože z přítele jsem nedostala relevantní odpověď, a prostě to nějak plácají. Jedna má prý od zaměstnavatele ve smlouvě 3 (slovy TŘI) dny ročně. Na nemocné dítě. Pak už vše záleží na domluvě, vstřícnosti...HO.... sousedi, kamarádi, rodina, partner....jako extrémně na hovno....ale ona to prý ještě nevyužila. Jak říkáš, tady prostě ty děti chodí do školky, jeslí se vším téměř....třeba teď tu má každej neštovice a školka rovnou řekne, ať dítě normálně dojde....takže asi tak....🤷 Já z toho mám hrůzu...jako pokud mají rýmu, kašel, ale nemají teplotu, normálně si hrají a tak, ať jdou...ale s horečkou a nebo když fakt uvidím, že jim není dobře, je tam nepošlu....a například jen v únoru měl starší 2x zánět středního ucha a to min dva dny pokaždé musí být doma, to má horečky a fakt se necítí dobře....

prejeta_zaba
17. bře 2024

@me_druhe_ja To je brutální, teda. 😯

drzticka81
17. bře 2024

U nas na OCR chodi manzel -je to benefit jeho prace, plne hrazeny. U lehcich veci dame k babicce, ti starsi uz mohou byt sami doma. Vlastne kdyz byl syn a dcera ve skolce, ja byla na RD jeste s nejmladsi, takze jsem to pokryvala ja. Ti starsi pak po nastupu byli uz ve skole. Takze to tak nejak vyslo, ALe je to lepsi a lepsi, klepu.

me_druhe_ja
17. bře 2024

@prejeta_zaba Masakr....v ČR se dítě jednou vysmrka a už je 14 dní doma a tady tohle...z extrému do extrému....ale to je i ta mateřská a všechno.....proč nejde najít nějaky kompromis 🤦 fakt jsem zvědavá, jestli se jí od podzimu podaří najít práci a oni budou furt tak nemocní..... protože mě prostě nemá kdo pomoct.....

prejeta_zaba
17. bře 2024

@me_druhe_ja Fakt je to z extrému do extrému. Já vím, že jsi na to sama, vnímám tě v diskuzích, máš to hodně složité. 😕Přítel by třeba nezvládl stěhování do ČR? Jinak samozřejmě držím palce, ať to dobře vyjde s prací na podzim. 😉

Strana
z3