icon

Může dítě s horečkou jít na čerstvý vzduch?

16. dub 2025

Syn má od včera vysoké horečky 39.. dnes jsem naměřila 38 po odečtu v konečníku.
Venku je po dlouhé době hezky, myslíte, že můžeme na chvilku ven? Už tedy ťape a moc neposedí…
Dávám panadol nebo nurofen, na střídačku… pít moc nechce, má jen body s krátkým rukávem a plenku..
Do včera to byla zadní rýma, dnes se spustila žluto-zelená a teče mu… odsávání je pro nás horor, hysterie..
ale říkám si, jestli by mu vzduch nepomohl.. a já jsem taky už na prášky doma..
Navíc jsem úplně sama, rodinu tady nemám a partner je pryč..

Strana
z3
mourovatakocka
16. dub 2025

Mám děti, co když nejdou ven, tak vymýšlí lumpárny a samozřejmě nespí, i když jsou unavení. Chodím tedy ven i během nemoci, na horečku bych ale byla hodně opatrná 🤷 Jinak kdykoliv hlásím během nemoci babičkám, že jdeme ven, tak hned jak je to špatně, ale z naší zkušenosti to na škodu nebylo nikdy 😜

hennrietta
16. dub 2025

Autorko, každé dítě reaguje trochu jinak. Moje zkušenost je, že pokud to nevychytám a jdeme ven, i už se zdá, že se dceři udělalo lépe, tak jí to jen přitíží a zase zhorší příznaky o dalších pár dní...
A je fakt rozdíl vzít ven dítě, co zvládne být v kočárku a nebo dítě, které by se hned vztekalo, kdyby nemohlo chodit a běhat okolo. Navíc teplota přes 38 už je horečka a tělo s něčím hodně bojuje.
Přeji, ať je brzy zdravý.

barmil
16. dub 2025

Ty by ses chtěla procházet na sluníčku s horečkou???

enoli
16. dub 2025

Nemocné dítě patří do postele, nikoliv do kočárku a na procházku.

barmil
16. dub 2025

@berenika39 jo, s 39st horečkou by se šla procházet na slunce, protože je konečně hezky 🫣

alice180
16. dub 2025

@j.a.n.i nesmysl

j.a.n.i
17. dub 2025

@alice180 Aha, takže tvrdis, ze patogeny zustavaji nejen stat prede dvermi, ale i pred oknem, tak to jo...

j.a.n.i
17. dub 2025

@berenika39 valet se do houpaci site pod slunecnik? Jo, sla. Samozřejmě ze ne v 10 nad nulou.

odula
17. dub 2025

Urcite bych sla. Do prirody tedy. Mimo kolektiv samozrejme. Davala bych pozor, aby nelumpacil, pokud vydrzi v kocarku . Nebo potapat a zase sednout. A ne na slunicku. Vzduch mu udela dobre, pobyt venku obecne pomaha imunite. A pokud uz je mu lip, neni duvod ho drzet vevnitr. Resila jsem toto I s deckarkou, predavam dal.

alice180
17. dub 2025

@j.a.n.i napsala jsem, že venku (na poli, v lese nevím kde chceš) je více patogenů než uvnitř i když otevřeš okno. Nenapsala jsem, že tam není žádný nebo, že se zastavi před oknem nebo dveřmi.
A mluvíme o dítěti s teplotou 38 stupňů. Kromě patogenů si myslím, že není dobrý ho brát do takovýho počasí jako bylo včera či bude dneska.

ninive211
17. dub 2025

@elesse V čem je žlutozelená rýma "lepší", to by mě teda zajímalo??? (btw. přechod na vykání na fóru, kde je obecným zvykem mezi uživatelkama si tykat, působí na mě dost povýšeně za mě a "učitelsky"...ještě s tím dovětkem o Pamyconu tuplem). Žlutozelená rýma dost pravděpodobně znamená probíhající bakteriální infekci, se kterou tělo bojuje (čím "zelenější" barva, tím víc je odumřelých bílých krvinek, které se produkují, když je vyšší infekce). Na zelený "chrchel". který pak sedá na průdušky např. sama dostávám antibiotika na bakteriální infekci (obvykle je totiž vždy i vyšší CRP) a ano, když má ZELENOU rýmu, tak si klidně kápnu Pamycon (a kupodivu do dvou dnů mám obvykle pokoj). P.S. nikde jsem nepsala, že průhledná rýma je vždy "v pohodě", vzhledem k okolí je i infekčnější než "barevná", pokud to dítě naprská na ostatní, ale pro to dítě samotné to znamená teprve počáteční fázi rýmy (která obvykle trvá tak den), počínající problém. Zatímco zelená rýma už je prostě probíhající zánět.

j.a.n.i
17. dub 2025

@alice180 A vic by jich tam melo být proč? A jakym mechanizmem jich bude doma, kde je někdo nemocný bude míň?

miryp
17. dub 2025

@odula má-li dítě 38 po pravidelném střídání léků na horečku, pak rozhodně nelze tvrdit, že je mu lépe. To ty léky drží horečku na 38, ne tělo samotné...

elesse
17. dub 2025

@ninive211 zkus si k tomu neco odbornejsiho z posledni doby precist. Bakterialni ryma prakticky neexistuje, stejne Crp do urcitych hodnot nemusi bakterialni zanet znamenat. To, ze dostanes Pamycon a “zabere” znamena, ze sis do nosu celkem zbytecna dala antibiotika na konci lecby a ze tvuj praktik nezna nove postupy…

zmrzlinka
17. dub 2025

Ženský Vám když není dobře a máte horečku a klesne Vám tak se jděte procházet protože svítí sluníčko?Sluníčko bude svítit ještě celý léto ,ale nemocné dítě prostě patří do postele.

ninive211
17. dub 2025

@elesse A ty jsi lékař-praktik/pediatr, smím-li se zeptat? Nebo jsi jen aktivní sledovatel MUDr. Cyrila Matějčka "Děckaře" na Instáči? Jsem laik, odborné články ponechám na odbornících, nejsem tu od toho, abych studovala za doktory nejnovější studie (já je taky nenutím studovat novely daňových zákonů), obecně dostupné informace přístupné pro laickou veřejnost na internetu rozhodně netvrdí nic o tom, že "bakteriální rýma prakticky neexistuje".
Jsem jen laik a matka řídící se selským rozumem. Hustá zabarvená rýma znamená odumřelé buňky bílých krvinek (čím tmavší, tím více bílých krvinek). Bílé krvinky znamenají boj v těle s "něčím". A jestli je to "pořád ještě" virová infekce anebo "už" bakteriální, je pro mě přiznám se vedlejší. Důležitý je diskomfort dítěte (=je nemocné). A nutnost nasazení ATB ponechám na lékaři (a rozhodně hned necpu Pamycon na lehce nažloutlou rýmu). Btw. posměšnou poznámkou o "týmu pamycon" sis začala ty, já jsem vůbec nic o pamyconu ani bakteriální/virové infekci v úvodním příspěvku nepsala.

ruzovyjednorozec77
17. dub 2025

Když je takto vysoka nejdu. Když je lehce zvysena, tak klidně ale stylem ze si děti do stínu na zahradě vezmou lego, nebo malování a sedí na dupce na vzduchu 🙂lítat je nenecham

alice180
17. dub 2025

@j.a.n.i hele to asi nemá smysl. Jestli si myslíš, že je to stejný tak si to mysli. Tím bych asi tuhle debatu ukončila.

suzanna123
17. dub 2025

@odula imunita se posiluje, když je dítě zdravé. Když je nemocné, tak naopak tělo pracuje na uzdravení a ne na budování imunity. Nemocné dítě má být v klidu.

A vím u svých dětí, že ve chvíli, kdy dostaly nurofen, tak jim najednou nic nebylo a nejradši by skákaly a lítaly, ale to neznamená, že jsou zdravé a můžou normálně fungovat. Prostě je člověk musí zklidnit a udržet je v klidu a radši jim těch léků dávat míň. Když vím, že nebýt léků, tak má horečku, tak se k němu chovám jako k nemocnému dítěti, i když tak nepůsobí.

budouci_maminka
17. dub 2025

Nevsimla jsem si veku, ale kdyz ma plinu tak to bude asi batole. Do kocaru nebo manduky bych ho klidne na uspani vzala mimo lidi, treba do lesa. Ale s teplotou, ne horeckou..
Nas syn je predskolak s teplotou lita po zahrade bezne, ja to beru dle toho na co se sam citi. Ono je jedno zda nam bude hodinu skakat po gauci a posteli nebo pujde na zahradu. A sveraci kazajku mu nedam. Dcerka si i takhle kdyz ji nebylo dobre sbalila a sla si lehnout do houpaci site pod pergolu. Pro mne je v tomhle dulezitejsi hledisko psychickeho stavu..ale pri horecce ne, tam bych se bala zpocení a prochladnutí

j.a.n.i
17. dub 2025

@alice180 Když zy myslíš, ze je to doma z hlediska patogenů s nekym nemocnym lepší, tak si to taky mysli...

kolibricek36
17. dub 2025

Svet se staví na hlavu. Dítě s horečkou patří pod duchnu.

kupi
17. dub 2025

@kolibricek36 no vidíš a mně už před deseti lety mudr říkala, že pokud má dítě teplotu do 38st, tak ať ho klidně v kočárku při hezkém počasí na vzduch vezmu.

budouci_maminka
17. dub 2025

@kupi me to doktor rikal taky, ze pokud se na to dite citi a chce ven, at jdu, ze psychika pomuze k zotaveni vic nez nasilim drzet v posteli..
Zvlast pri takove spalove angine nebo zapalu plic kdy teda by clovek mel byt doma 14+ dni, to bychom se uz doma sežrali s nevybitou energii..

kolibricek36
17. dub 2025

@kupi já jsem poněkud starší. A na takové blbosti se Dr..neptám. prostě má horečku sedíme doma. A věř mi že nikomu z toho ještě nehrablo
@budouci_maminka
Pokud nemá horečky pak ano. Ale 3 dny bez horečky.

te_reza
17. dub 2025

Tak to evidentně není na to, ládovat ho na střídačku léky 🤷 je naspeedovaný z nich. Nech to tělo s tou horečkou pracovat samo a nebude ti lítat.

kolibricek36
17. dub 2025

@te_reza přesně

autor
17. dub 2025

Tak já nevím… dnes jsme třeba museli akutně na ORL.. mám to přes půl hodiny cesty + ještě 10 minut cesty na ruce z auta do ordinace… venku tedy byl. Nějak se to udělat musí, když například musím pro léky do lékarny apod

enoli
17. dub 2025

Ano, když musíš. Ne, že s nim budeš každý den courat na procházky.

te_reza
17. dub 2025

@anonym proč srovnáváš nutnou cestu k lékaři s běžným pobytem venku?

Strana
z3