icon

Neprospívání miminka (atopický ekzém, ABKM). Poradíte, prosím?

begood
8. dub 2021

Zdravím všechny maminky!
Jsem už zoufalá, tak třeba je tu nějaká dobrá duše, co poradí.
Mám 4 měsíční holčičku. Z porodnice jsme odcházeli s příkrmem Nutrilon HA.
Ve 3 týdnech se jí ze dne na den vyházela kůžička po celém tělíčku i obličeji. Pediatr napsal mastičky (jedna na vysušení + infadolan) a doporučil koupání v řepíku. Po 3 týdnech, žádná změna.
Další pediatr (tam, kam chodíme se střídají 3), mě doslova seřval, že jsem zanedbala vyrážku a že je to nejspíše ABKM - nasadil Nutrilon alergy care syneo. Po měsíci vyrážka bez změny. Tak tedy nasadil Neocate a já musela přestat kojit.
Je to již měsíc, co malá pije Neocate a poslední 2 týdny je vyrážka horší (mapovité červené fleky) hlavně večer, při koupání je to katastrofa a malá se začala škrábat. Mléka pije čím dál méně (cca 700ml/24 hod), nedokážu do ni dostat víc.
Pediatr nás odmítá poslat na podrobnější vyšetření - řekl, že víc, už se nedá dělat (jen pít to mléko a pak opatrně s příkrmy).
Na vlastní "pěst" jsem si zaplatila vyšetření u kožní, která diagnostikovala atopický ekzém. Jako léčbu napsala mast na promazávání + ichtiolovou mast na červená místa + koupel v hypermanganu + dietu (žádné kakao, ryby, celer atd...).
Dnes na převážení zjistili, že malá zhubla 300g a hrozí nám hospitalizace v nemocnici.
Máte prosím někdo zkušenost/nápad/radu? Budu vděčná za cokoli 🙏
DĚKUJI

Strana
z4
begood
autor
8. dub 2021

@janedv naprosto s Vami souhlasim... ja jsem drzela dietu pri kojeni (bez vajec, mleka + pro atopiky) 2 mesice a zadna zmena bohuzel nenastala... radili mi, ze mam prestat kojit, ze muze mit i problem s necim, co nevime a zbytecne ji tim trapim... no obrecela jsem to, ptz jsem kojeni mela opravdu vydrene... ale mam spoustu zamrazeneho meho mleka v mrazaku...
Ten nejvetsi problem momentalne je, ze nechce jist (od zacatku neni zadny jedlik) a nepomohlo ani prisladit glukopurem ani moje mleko, proste vic, nez 700ml/den do ni opravdu nedostanu... jakmile nabizim casteji, prisaje se, 2x polkne a pak se zkrouti opravdu do silne krece a zacne strasne plakat a znova se prisaje... to se zopakuje cca 5x a pak uz uplne odmita se napit... a popravde kolikrat uz placu ja s ni...
My ten Nutrilon alergy care meli jeste pred tim Neocate a bylo to uplne to same... ja se uz bojim vyzkouset jine mleko

keksik002
8. dub 2021

@begood no chuderka mala.. Ale za me 100% atopicky ekzem. Můžete dat fenistil kapky a muzete dat klidne jine mleko. Tohle to alergie nebude.

begood
autor
8. dub 2021

@klokanka31 Slovensko... to mluvi samo za sebe... je to tady katasrofa... a mozna, tim, ze jsem cesi, tak si nekteri chladi zahu nebo nevim... pri zmene pediatra, jsem si myslela, ze to bude lepsi, ale skoncilo to dnes uplne stejne:
jak to, ze neni zaockovana?!...to nesmite, tady je to povinne... maminko, vy se musite smirit s tim, ze je atopicka, s tim se neda nic delat... muze pit jen Neocate mleko a vy ho do ni musite dostat, musite se vic snazit (chtela bych pani doktorku videt, jak by ji nakrmila, kdyz ja se podle ni malo snazim)... no tak to vas posleme do nemocnice na kapacky, tohle pro ni chcete? (proboha, ktera mama by chtela mit dite v nemocnici??)
Omlouvam se, ale uz jsem vytocena a melu z posledniho... kazdy doktor mi tu dava pocitit, jak priserna jsem matka... pritom bych pro ni udelala vse, jen aby byla zdrava

begood
autor
8. dub 2021

@anavi29 moc dekuji za podrobny pribeh! Urcite vyzkousim ty plenky...na to alergo bych velmi rada sla, ale nam tady odmitaji vyplnit jakoukoli zadanku (neocate proste podle nich staci a ja se mam smirit s tim, ze je atopicka... hotovo)... ja si totiz myslim, ze asi nejakou alergii ma, ale nevim na jakou potravinu...
Ty prikrmy jste daval od jakeho mesice?... ja jsem chtela pockat, az do 5 mesice...
Co se tyce zoubku, vubec netusim, jak poznam, ze uz ji rostou (ona uz od 3 mesice hrozne slinta a neustale si strka rucicku az do krku... ale to je pry normalni)

begood
autor
8. dub 2021

@katule1990 ja uz bohuzel nekojim :( ....a hlen ani krev ve stolici nema, ani neblinka, jen proste malo pije a krouti se teda v krecich pri tom piti

katebk
8. dub 2021

Naocate je strašně fuj, požádejte o Alfamino o hodně lepší chuť malička, malá s ním už neměla takový problém 🙏 paní Zikovou jsem oslovila ale měla pořadník a psala cca 3 měsíce čekačka ale stejně bych zkusila, aby alespoň dala jednorázovou řadu.

begood
autor
8. dub 2021

@terezanovotna30 ja zadnou cenovou relaci, co se tyce zdravi meho ditete nemam... dekuji za tip, koupim to a urcite vyzkousim!

veronikav31
8. dub 2021

@begood a Sunar jste nezkoušela? Sice není Ha,ale žádné HA mléko není spásné.na nejhorší ekzém se dá ekzém a pak se zkouší co dráždí a co ne,je to tak. Dcerku držím zkrátka kvůli kakau, čokoládě a částečně i kvůli lepku,hodně jí zeleninu,maso, ryby,sem tam ovoce a to ještě nedrazdive.kdyz se zpoti tak je taky ekzém.nanestesti u vás budou brzo příkrmy a to by mohlo pomoct.co používáte za prací prášek?

lida9
8. dub 2021

Radu zadnou nemam, jen ti chci napsat, ze jsi skvela mama!!! a podle toho co pises, tak spis okoli ti hazi klacky pod nohy! nemas moznost zkonzultovat v CR, treba by byl pristup i odbornost lekaru lepsi? Drzim palce, at je lepe!

katule1990
8. dub 2021

@begood Jojo, četla jsem, že nekojíš. Zapomněla jsem napsat, že to nevadí, ve skupině je hodně maminek, co mají dítě taky na UM, dokážou poradit i s výběrem UM, ale hlavně si myslím, že by mohly pomoct s tím ekzémem.

janina228
8. dub 2021

@begood ahoj,teda těžké to máte.. za zkoušku nic nedáš - jestli máš zamražené mateřské mléko,zkus ji to natřít tím.. bude to znít asi nejspíš divně,ale když byla dcera úplné miminko, řešila jsem nehojící se pupík. Dr mi tenkrát doporučila kápnout mateřské mléko a pomohlo to..

anavi29
8. dub 2021

@begood Ach jo,s temi lekari je to hrozne... Me detska taky nechtela poslat na alergo, az pak ta kozni. Mozna zkusit na nejake alergo zavolat,zda neberou bez zadanky... Syn uz byl vetsi,mel 7m kdy jsem zavedla ty prikrmy. Zkousela jsem od 6.m,ale to moc nechtel,az pak,kdyz jsem zjistila ze zhubl,tak jsem zacala nabizet 5xdenne a to pomohlo,zacal papat cim dal vice. No,ted presne nevim,kdy se muze zacit zavadet prikrmy,ale u nekojenych je to myslim od ukonceneho 4.mesice. Ale urcite bych zkusila podavat mleko lzickou,jestli ji opravdu dasne neboli. Sice tou lzickou je to zdlouhave a narocne,ale stoji to za vyzkouseni. Jinak na predpis je jeste mleko Alfamino. V Neocate je bramborovy skrob ,treba ten muze vadit. V Alfaminu je kokosovy olej,ten je taky potencionalni alergen. Je potreba vyzkouset. No,jak se pozna rust zoubku - myslim ze slinenim,rucicky do pusinky... Ale syn nic z toho nemel,jen to odmitani sat, coz jsem se docetla,ze u zoubku muze byt. Jinak prvni syn mel 1.zub ve 2,5m a druhy syn v 4,5m. Druhemu synovi zacal prave ekzem rustem zubu. Rust zubu = zanet, je prave spoustecem ekzemu. A opravdu bych zkusila i alternativni medicinu,treba tu cinskou medicinu. Nase alergolozka ji doporucuje. My chodili k panu dr.Mačkovi - ordinuje v Otrokovicich u Zlina a v Bratislave. Dostala jsem na nej tip od jedne maminky, jejiz chlapecek mel stejny ekzem jako vase holcicka (posilala mi fotky). Pak doktor jim diagnostikoval premnozenou plisen/ kvasinku v tele, dal bylinky a chlapecek byl za 3,5m bez ekzemu. Ona zadne diety a alergo neresila,rikala,ze by to nezvladla,pani plne kojila.

malinkaelinka
8. dub 2021

Jako bývalý atopik moc doporučuju tradiční čínskou medicínu. Holčičky je mi moc líto, vím co to je, být takhle osypana. Pokud by ses rozhodla znovu začít kojit, doporučuju detskou primarku z havlickobrodske nemocnice , mají tam i takzvany relaktacni pokoj, kam přijímají maminky, které z nějakého důvodu kojení přerušily.

madbetka
8. dub 2021

Zkus se na facebooku (jestli máš) přidat do skupiny Svět Non Toxic, ohledně AE je tam neuvěřitelné množství informací a i ti tam určitě poradí.
Snažila bych se co nejvíc omezit chemii ve všem, co používáš a dostane se do kontaktu s malou, pro začátek určitě vyřešit praní a kosmetiku pro ni.
Pokud má vyřazenou BKM a nelepší se to, tak si nemyslím, že by to byla ABKM, tam by to zlepšení bylo viditelné.

Maličké je mi líto. My jsme teď na začátku boje s AE u naší nejmenší. Je to náročné, držte se!

begood
autor
8. dub 2021

@vitezove fuha, precetla jsem to jednim dechem... naprosto s tim clankem souhlasim... ze je to problem streva a ne onemocneni kuze...

begood
autor
8. dub 2021

@veronikav31 nezkousela, za 2 mesice jsme ji prostridali 4 mleka a uz me upozrnoval doktor, ze neni dobre, tak casto stridat... ze ji uz mame nechat ten Neocate aby se streva vycistila...
praci gel - momentalne Lovela baby a predtim tento https://prirodnyraj.sk/store/product/purenn-bio...

begood
autor
8. dub 2021

@katebk zkusim se zeptat, jestli by nam napsala to Alfamino... vyzkousim i kontaktovat pani Zikovou, dekuji!

mujdend
8. dub 2021

Dceři Neocate z podobného stavu pomohl. V roce byla už "čistá". Postupem času se bohužel odhalilo mnoho potravinových alergií,které jsem neměla při eliminační dietě vychytane. Nyní jsou dceři téměř 3 roky, striktně dodržujeme dietu a je bez ekzému. Zkusila bych Alfamino jak radi paní výše. Má trochu jiné složení.

begood
autor
8. dub 2021

@lida9 moc dekuji! ...ja netusim na koho se v CR obratit... myslim na nekoho, kdo nas hned neposle do haje...

begood
autor
8. dub 2021

@katule1990 dobre, tak potom se tam pridam a zkusim se poradit, dekuji!

begood
autor
8. dub 2021

@madbetka dekuji, uz jsem se tam pridala... urcite vyzkousim, co nejmene chemie
drzim palce i vam!

begood
autor
8. dub 2021

@janina228 tak vyzkouset to muzu, to je pravda, dekuji!

begood
autor
8. dub 2021

@anavi29 tak pokud uz takhle brzo, verim, ze i ona uz muze mit zacatek zoubku... uvidime... za jak dlouho vyroste zub?
lzickou krmit urcite vyzkousim, to me nenapadlo...
dekuji za tip na toho pana Macka... zkusim ho zkontaktovat
a to mleko druhe, snad mi ho doktorka dokaze predepsat

kuttu
8. dub 2021

@ivya V akutní fázi,kdy jsou puchýřky mastná mast ekzém zhoršuje,až když se mista vysuší se promazavaji trrba tou lipobasí

begood
autor
8. dub 2021

@malinkaelinka da se nekde najit vice informaci o tom relaktacnim programu prosim?

begood
autor
8. dub 2021

@mujdend a za jak dlouho se ji to zacalo zlepsovat po nasazeni Neocate? Kdy jste pozorovala prvni zmeny? U nas je to mesic a stale nic...

begood
autor
8. dub 2021

@kuttu nastesti zatim zadne puchyrky nema... ma to jen cervene a drsne a suche... urcite budeme mastit, dekuji za tip!

kuttu
8. dub 2021

@begood Lovela dráždí,tu určitě ne

klokanka31
8. dub 2021

@begood To je strašný 😲 škoda že nejsi z Náchodska, my máme super doktora 🙂

Strana
z4