icon

Odmítnutí vytržení mandlí u dítěte. Jak získat druhý názor?

zuxu
10. srp 2023

Ahoj, dnes jsem byla u ORL lékařky a na základě informace, že stále kašle v noci a má zadní rýmu a několikrát za rok má atb, nás chťela poslat do nemocnice na vytrhnutí mandle.
Nejsem toho zastánce a odmítla jsem. Nazlobila se, řekla ať si to rozmyslím. Nevím na základě čeho se rozhodnout.

Nevím, zda je to nutné. Máte zkušenosti s odmítnutím? Popřípadě jak to funguje, když chcete druhý názor někde jinde od lékaře?
Poradíte?

Díky

Strana
z2
zmrzlinka
10. srp 2023

@zuxu normálně se objednej k jinému ORL lékaři a nech ho vyšetřit znovu.Podle mne je to lepší odstranit než ,aby měl několikrát do roka ATB.

1pomnenka
10. srp 2023

Pokud je mandle zbytnělá, dítě často nemocné, antibiotika nebo v noci chrápe, dýchá pusou, není na co čekat, ta mandle nezakrní. Dítě netrápit a mandli nechat odstranit, pak je okamžitá úleva a už žádná antibiotika.

fyii
10. srp 2023

moje zkusenost jako dite jsem mela x angin za rok ( treba 6), v mandlich uplne keatry a shnile. Co mi je odstranili uz jsem anginu nikdy nemela..jako dnes to delJi pod narkozou a je to uolne jine nez drive, prijemne to nebylo, ale mama po problemu

mari90
10. srp 2023

@zuxu já byla strašně dlouho proti, nakonec jsme odstranit nechali a nelituji, od té doby neměla ATB, nebyla více nemocná, téměř hned začala slyšet, přestala chrápat. Prostě celkově obrovský posun k lepšímu. Jo a je to už více než rok

normalnimatka
10. srp 2023

napiš mi do zpráv, jak dlouho to řešíte, a co jste všecko zkoušeli. ráda napíšu naše tipy;)
samozřejmě, že mandle tam nejsou vyrobený jen proto, aby tím trápily tisíce dětí...dala jsi na svou intuici - gratuluju, moc takovejch není. samozřejmě, že když se mandle vyfikne, mámy jsou úplně nadšený, že "problém pominul", ale vzhledem k tomu, že existujou i způsoby, jak to řešit i jinak, tak je to teda dost k pláči, že se to fiká jak na běžícím páse....

normalnimatka
10. srp 2023

jo a je tam vůbec ten nález "zvětšený mandle"? takhle to vyznívá, že tak rozhodla jen na základě potíží, což je určitě nesmysl.

pribylovapetra
10. srp 2023

Já jsem odmítla synovi nechat vytrhnout mandle, doktorka mě pak v podstatě vyhodila. Syn měl nějaké zdravotní problémy,ale u něj to chtěli vytrhnout jen tak pro jistotu, protože by to mohl být zdroj infekce. Po konzultaci na jiném ORL doktor řekl že jeho nález je normální a s ohledem na jeho alergie by naopak vůbec nepokousel narkozu. Kdyby měl syn problémy typu apnoe, problémy se sluchem,tak bych se rozhodla třeba jinak. Jinak co se týká antibiotik, syn jich měl jako maličký hromadu, pořád se něco přelecovalo a výsledkem byl pěkně rozjetý atopak. Takže jednou jsem řekla dost a atb nedala. Kupodivu měla nemoc stejný průběh jako s nimi,nechala jsem ho vylezet a od té doby je neměl.

hasara33
10. srp 2023

@zuxu hele z pozice člověka, který v dětství ten zákrok podstoupil bych byla pro... ačkoliv nejsem zastáncem vytahování orgánů jako na běžícím pásu, tak vím jaké to pro mě bylo, když jsem stále trpěla na rýmy, nemohla dýchat a stále se to muselo nějak řešit (ATB jsem teda neměla), mandle jsem měla zbytněné a na doporučení dětské lékařky a následně další lékařky na ORL jsem na zákrok šla a mám od té doby klid, samozřejmě rýmu mívám i tak, ale místo toho abych jí měla dvakrát do měsíce jí mám třeba jednou za rok a ani to ne 🤷 jsem po zákroku 18 let a nenapadají mě žádná negativa, která by s tím byla spojená....kromě občasné rýmy v zimních měsících a dvou covidů v r. 2021 a 2022 jsem žádnou jinou respirační nemoc neměla za těch 18 let od zákroku 🤷 samozřejmě ten orgán tam nějakou funkci má a neměl by se odstraňovat "jen tak pro jistotu", ale musí být jeho odstranění nějak opodstatněné....jako třeba u žlučníku - preventivně ho také nikdo nevyndá jen proto, že má dotyčný žlučníkáře v rodině, ale když už ten orgán začne dělat problémy a neplní svou funkci, přistoupí se k operaci 🤷 takže nech syna ještě vyšetřit u jiného ORL lékaře, a když doporučí operaci, tak bych do toho šla 🙂

normalnimatka
10. srp 2023

@hasara33 tak nosní mandle by měly dorůst, takže nemocnost po 18 letech je trochu irelevantní údaj🙂
jinak pořád platí...já neříkám, nechte to bejt a nic s tím nedělejte, dítě to nějak přežije... samozřejmě, že problém to je. ale když se dá ta mandle řešit i jinak, než řezáním, tak proč probůh, žejo? Dneska ty možnosti a informace jsou🙂

hasara33
10. srp 2023

@normalnimatka jenomže mě nedorostly 😉 což jsem se @zuxu zapomněla zmínit, pardon...... udělali mi operaci později, protože mandle rostou do 7 let, pak stagnují a v pubertě se "zmenší" a pokud před pubertou dojde k vytažení, pak už nedorostou, pakliže si to pamatuji správně 🤔 každopádně na tomhle všem se musíte domluvit s lékařem, já měla mandle hodně zbytněné a ve špatném stavu, proto se k tomu přistoupilo a úleva byla velká 😉 jak říkám, nechte si udělat posouzení od dalšího ORL lékaře a uvidíte.... každopádně mi to teda přijde zdravotně mnohem přínosnější, pakliže to bude opodstatněný, než do dítěte xkrát za rok cpát antibiotika

te_reza
10. srp 2023

Byla hned ve třech letech, čekalo se jen na narozeniny. Pořád v kuse zadní rýmy, chrchle, chrápání, záněty středního ucha, ke konci už čím dál častější apnoe. Rok teda byla ještě poměrně často nemocná, ale rýma už ji šla krásně ven. Pak už v pohodě.

leymea
10. srp 2023

Myslis nosni mandli? A proc jsi to odmitla? Vysetrila mu tu mandli? Ma ji velkou?

me_druhe_ja
10. srp 2023

Předpokládám, že se jedná o nosní mandli. Krční se dává pryč méně často a při jiných problémech.
Já jsem pro. Syn měl dýchal výhradně otevřenou pusou, časté rýmu a hlavně každej měsíc zánět středního z takže ATB. Vyndali mu mandli (prý byla fakt veliká) a ještě za tři měsíce šel na odvzdušňovací trubičky do uší a od té doby má klid. Oboje proběhlo před 3.rokem.
Takže za mě určitě ano.

ilone
10. srp 2023

@zuxu nech ho vyšetřit přímo kamerkou. Nás Vítek hrozně chrape, byli jsme na ORL, kde mu dělali vyšetření přes nos nějakou speciální kamerkou a u nás byl nález v pořádku. Takže si vesele chrape dal.

alpakovo
11. srp 2023

@zuxu u nás byl taky návrh na vytržení mandlí,ale syn byl mladší a málo vážil. Ale on z toho nakonec vyrostl. Jen mi máme super ORL lékařku, nevnucuje to, klidně počká,ale kdyby řekla že musí,tak fakt jdeme

zuzkaasteli
11. srp 2023

Nechat se vysetrit jinde a kamerkou.podle toho se rozhodnout.

renatka16
11. srp 2023

Syn má dost zvětšenou mandli, ale jediný problém co má , je chrápání. Nemocný nebývá, kdyby byl, tak by na vytržení šel .

g_m
11. srp 2023

@zuxu A proč jsi proti?

zuxu
autor
11. srp 2023

Holky, můžete specifikovat - “často” antibiotika?
dokrorka rozhodla na základě symptomů - častá zadní rýma (každý měsíc), ale má ATB tak 3x za rok, většinou zima. A předchází tomu měsíc rýmy a kašle. Teď poprvé v létě. Má 5 let, zánět ucha mel 2x jen, a chrape jen s rymou a trosku.
Šli jsme tam, protože dlouhodobě kašle v noci. Doktorka byla milá, ale přišlo mi, že to rozhodnutí přišlo na základě symptomů po 2minutach.
Kamerka - netusim….strkala má lampu do nosu a řekl mírně zvětšeno.
Nakonec mu dala aerius, nosní kapky a za 14dni máme přijít na kontrolu.
Taky mi řekla, že je hluchý na jedno ucho kvůli prasklemu bubinku a ze to tam pak trosku zatvrdlo. To rikala, ze rozkapeme a vyčistí to 🙂
Ale fakt nevím, mě teda nepřijde, že by byl vůbec hluchej. Mluví normálně…..

zuxu
autor
11. srp 2023

@g_m nejsem zastánce operaci. Ani atb, jen když musíme. Sama mam na ne alergii od dětství a většinou jsme to vyřešili bez jich. Jen občas proste musím kvůli dětem, ze si to v rodině přenášíme (překvapivě manžel je neměl za celou dobu, co jsou děti na světě)

normalnimatka
11. srp 2023

@zuxu dejchá pusou permanentně? nebo má plnej nos jen při rýmě? pokud chrápe jen při rýmě, a dejchá jinak normálně tipla bych si, že to není jakože chronická velká mandle..jasně, že když jdeš pár tejdnů po opakovanejch rýmách k dr, že tam tu zvětšenou mandli najde. to je skoro pravidlo, než výjimka. "mírně zvětšeno" - to bych rozhodlě nebrala jako nějakou fakt super radu to vyndat, sakra... a ještě když jste tam přišli s kašlem, a ona řeší NOSNÍ mandli, probůh.
chtělo by to najít tu příčinu kašle, bejvaj to třeba různý paraziti - takže by se měla činit a spíš třeba testovat nález na parazity, a ne trhat mandle, ježiši.

g_m
11. srp 2023

@zuxu Proč nejsi zastánce operací?

zelenaesmolda
11. srp 2023

Lepsi kratka operace nez neustale huntovat telo atb

normalnimatka
11. srp 2023

to jsou otázky a poznámky... :D

marge_s
11. srp 2023

@normalnimatka paraziti, kasel nesouvisi s nosem 🤦🏻‍♀️ par tejdnu po ryme neni chronicita 🤦🏻‍♀️ co tam mas dal?

zmrzlinka
11. srp 2023

No odstranění nosní mandle není žádna velká operace ....spíš menší zákrok.....

eithelwing
11. srp 2023

@zuxu Jakou hodnotu mandlí má? Obě děti měly v nose kamerku, dcera má IIa, tedy mírně zvětšeno. Doktorka na orl už se kroutila, na alergu mě doktor klidnil, že by s žádnou operací nespěchal.
U dcery se opakuje virová zelená rýma, bude tam i nějaká alergie. Teď nám nejvíc pomáhá proplachování konvickou.

Kamarádka do toho šla, ale její syn extrémně huhnal a odstranění mandle doporučila i logopedka. To by třeba pro mě bylo též zásadní.

leymea
12. srp 2023

@zuxu tak to bych asi nesla. Kasel bych resila s pediatrou. Syn mel zalehle usi, pry pak ztuhnou bubinci a to do budoucna neni dobry. Tak jsme sli vyndat mandli. Chrapal taky jen pri ryme, jinak zadne problemy nemel. Vlastne zanety stredniho ucha, ale na operaci byl v prosinci a od te doby mel jeste zanety stredniho ucha 2x, takze v tomhle smeru to nepomohlo.

veronikav31
13. srp 2023

@zuxu já byla s dcerkou i synem na ORL, oba mají zvětšenou mandli a při rýmě chrápou,odmítla jsem odstranění mandle u obou.nikdo nic neřešil, nemocní nejsou,jen občas mají rýmu,je to 1-2x za 2 roky s Antb., angínu měla dcera poprvé v 7 letech a syn v 5 letech,do té doby nic.ja mandli mám též větší,nenechávám si ji odstranit,nevidím důvod k odstranění.oba jsou očkování na chřipku (moje rozhodnutí),na covid ani jeden.syn covid měl tím,že trochu zakaslal a v tu dobu měl chlap covid,tak jsem jej otestovala a byl slabě pozitivní,během pár dní již nic.

martasek
13. srp 2023

Také jsem odmítla, dnes už je synovi 16, ale v pěti také Dr doporučoval. Nikdy jsem nelitovala, časem se nemocnost srovnala. Pro někoho banální zákrok, pro mě narkóza, proč trápit tak malé děti. Navíc jako učitelka v MŠ můžu teda říct, že nevidím zásadní rozdíly v nemocnosti dětí, které na mandle byly. A že jich je opravdu dost, opravdu mám pocit, že je tam doktoři posílají jak na běžícím páse.

Strana
z2