icon

Rýma u dětí: Je vhodné poslat do školky?

17. dub 2024

Ahoj,malý má zasebou dva měsíce bez školky(jedny antibiotika a potom hned dalsi-zapal plic). Teď už dva týdny opět chodil do školky po měsíci doma. Tentokrát má rymu. Ale jen čirou vodu. V noci chrápe, má ucpaný nos. Ale jinak mu vůbec nic neni. Dva dny jsem ho nechala doma.vim, že on infekční není, spíš mi jde o jeho zdraví. A otázka zni:dát nebo nedat zítra už do školky? Nechci odpovědi typu, že záleží na tom, jestli jsem doma, nebo jaké jsou ostatní okolnosti. Prosím o stručnou odpověď, jestli s těmito fakty dát nebo nedat. Děkuji moc. 🙂

chumlee71
•
17. dub 2024

Já bych ho dala.

pampeliska1313
•
17. dub 2024

Dala bych. Pokud není hnisava, zluta, zelená, fakt jen čirá, tak jo.

hezz17
•
17. dub 2024

Dala bych

lencaa11
•
17. dub 2024

Já bych ho nechala doma rýmou to začíná

marketa1218
•
17. dub 2024

Na tohle téma jsou tady vždycky dva tábory. Já jsem ten tábor, že s takovouhle rýmou ano. Pak je riziko, že se mu z toho může zase něco rozjet, ale to by takové dítě mohlo být doma téměř pořád.

pipi_puncocha
•
17. dub 2024

Počkala bych do pondělka, jak se to vyvine.

xnikax1
•
17. dub 2024

Já takhle poslala do školky dceru dvakrát a pokazdy mi učitelka po obědě jasně řekla, že na ni něco leze a ať ji nechám doma. Samozřejmě věděla že mám doma mladšího. A přitom mi doma skákala po hlavě a tak 2x smrkla😕

cilkat
•
17. dub 2024

S čirou, vodovou rýmou bych dala.

slavojhouslice
•
17. dub 2024

Čira voda a ucpany nos mi nejde dohromady. Ja bych nechala doma.

te_reza
•
17. dub 2024

A ty ostatní okolnosti zmiňuješ proč? Protože jestli si doma, tak už bych do konce týdne nechala doma, jestli ti hoří zaměstnání, tak dala a modlila se.

fifinka2020
•
17. dub 2024

Co alergie? To by mohlo být na dlouho 🙈. Já bych SVEHO syna ale nedala, a to proto, že ta jeho imunita je nic moc a ve školce neustále někdo kasle nebo smrka ...a pokud by měl rýmu můj syn, určitě by prichytil něco k tomu.

pavlinakm
•
17. dub 2024

Ještě bych se optala zda umi smrkat sám, jestli ho v tomto musí ucitelka obskakovat? Protoze pokud si nudli neumi sam vysmrkat a obsloužit se několikrát za ten den, tak nemám ráda děti co si utiraji nudli do ruky/rukavu a pak touto rukou osahaji kdejake hracky. A taky ucitelka tam neni od utirani nosu. Pokud uz je ale větší, je v tomto plne samostatné a smrkne treba jednou za hodinu, klidne do skolky muze.

hanka_12345
•
17. dub 2024

no jestli je jak ten nas tak zitra ma z toho kasel 😀 ale asi bych ho dala pokud nema zelenou kšandu

martt
•
17. dub 2024

Tak já bych nedala ,ale z toho důvodu, že by mi ze školky hned volali abych si pro něj přišla. Takže spíše záleží, jakou na tohle máte školku.

me_druhe_ja
•
17. dub 2024

Samozřejmě ano!

emillyhk
•
17. dub 2024

Dala bych do školky.
Syn má od pondělí taky trochu rýmu, u něj je to teda spíš plný nos, aby se vysmrkal, musíme střínout mořskou vodu. Nesoplí, učitelka za ním nemusí běhat s kapesníkem. Teď teda už tak půl hodiny ze spaní pokašlává, takže ráno uvidíme, no 🤷‍♀️
Ve mě se to takhle pralo v pondělí, jestli ho do té školky dát, ale nebyl kdo by hlídal a jinak se jevil v pořádku (žádná teplota, nebyl ukňouraný, atd.). Takže šel. A zatímco jsme byly v šatně, jedno dítě ve třídě kašlalo a další kýchalo. 🙈 Nenadělám nic. Od září byl doma s každou rýmou, 2x navíc nějaký moribundus. Teď už vím, že ostatní rodiče taky s lehčí rýmou nebo lehčím kašlem posílají, takže ze mě trochu spadl ten pocit "aby někoho nenakazil" a řídím se jenom jeho stavem.

marge_s
•
17. dub 2024

Ne🤷🏾‍♂️ nevim tedy, jak muzes tvrdit ze neni urcite infekcni, spis je, ale nedala bych hlavne kvuli nemu-po dvou zapalech plic s atb musi byt telo unavene, at ma klid se dat dohromady a ne aby v oslabeni na nej nekdo prskal a aby lital po venku.

sarihy
•
18. dub 2024

Setkala jsem se s tím, že mi do školky vezmou dítě s vodnatou rýmou, ale ne už s tou hlenovitou. Není to ale naopak? Není rýma nejvíce nakažlivá právě v počátečním stádiu?

Ano, je to tak. V počáteční fázi, v době, kdy je rýma vodnatá, je člověk nejvíce nakažlivý.

lvl16
•
18. dub 2024

Nedala. Tahle vodová rýma je právě nejinfekčnější, protože se za dítětem táhne jak stopa slimáka.
Vůbec tohle uvažování nechápu a štvou mě rodiče, který pošlou dítě se soplem do kolektivu.

20190418
•
18. dub 2024

Dala bych, co si pamatuji, tak u nas ve školce měla většina dětí non stop pod nosem sopl...a většinou byly v plném počtu. Copak v dospělosti si na rýmu bereme sicka nebo nemocenskou? Nějak se ty děti otrkat musí. Ale vím, že s tímto názorem mě tady sežerete, tak neni nutné se unavovat reakcemi.

marge_s
•
18. dub 2024

@20190418 tak jiste, od toho je i vyraz “usmrkanec”. 🙂

mourovatakocka
•
18. dub 2024

Z toho tvého, že nemáme řešit okolnosti, na mě trochu kouká, že jsi doma a nechceš to na sebe prásknout 😁 Ano, jsou na tohle dva tábory a já rozhodně umím pochopit pracujícího rodiče, co že zoufalství šoupne nemocné dítě do školky, ale pokud má rodič tu možnost, pak má zůstat nudlici dítě doma.

hasara33
•
18. dub 2024

Prvně je důležité si říct, že vodnatá tekoucí rýma v počátcích je právě nejvíc nakažlivá, v těchto dnech, je-li to možné, by mělo být dítě doma - cca 3-4 dny. Já bych do školky nedala.

me_druhe_ja
•
18. dub 2024

@20190418 Tohle se v ČR nenosí no. 🙂 v tomhle ohledu jsem fakt ráda, že nežiju u nás, protože tohle by mě zabilo. 🙂 ale holt u nás je to nastaveno takhle i díky té extrémně dlouhé rodičovské a neomezené možnosti OCR.

dyechampion
•
18. dub 2024

tekouci cira ryma je na to aby zustalo dite doma(ucitelky urcite nejsou za zadkem ditete pokazdy kdyz si kychne), no a vetsinou to byva predzvest neceho..(pokud vylozene dite neni alergik!)
jinak ja nechala syna doma po antb jeste 2-3 tydny a mega mega podporovala imunitu.

sarihy
•
18. dub 2024

@me_druhe_ja Tak v ČR se v tomto měřítku nenosí spousta jiných věcí...ale holt se člověk přizpůsobí systému, ve kterém žije. Stejně jako v jiné zemi žije člověk zase podle tamních pravidel.Porovnát tyhle přístupy je jako sčítat jablka a hrušky - tedy úplně mimo.

me_druhe_ja
•
18. dub 2024

@sarihy já nic neporovnávám, jen jsem konstatovala, že v tomhle ohledu jsem ráda, že neziju v ČR a nemusím nechávat týden doma dítě s rýmou. 🙂 toť vše. 🙂 jinak bych byla v ČR raději, ale tohle mi prostě víc vyhovuje tady 🙂

tereza0111
•
18. dub 2024

neda se nekoukat na okolnosti - jedna tu je klicova. Jak se ciit dite? Jestli ma vodnatou rymu, radi jak drak, je vesele a plne energie je skolka jasna volba.
Jestli je unavenejsi, vic polehava, vic spi - nech ho doma