S rýmou do školky? Dáváte dítě?

magdanaty
8. zář 2019

Ahoj ženy, jdu si pro radu. Od min. týdne dcera nastoupila do školky. Já mám od zítra nastoupit do nové práce. Dnes odpoledne dcera zacla kychat a spustila se ji rýma.. zatím průhledná. A já samozřejmě přemýšlím, jak zítra. Kdybych neměla jít první den do práce, tak neřeším a nechám ji doma. Ale takhle..nevím. Dáváte děti s pocinajici ráno u do školky? Z nosu ji teče dost a kycha, teplotu nemá. No asi uvidím jak v noci a ráno..

guinea
8. zář 2019

@magdanaty Proboha tě prosím, fakt dítě do školky s rýmou nedávej. Chápu že je to svízelná situace, ale tím, že dáš unudlené dítě do školky stejnou situaci připravíš možná i desítkám dalších rodičů, až to od tvojí dcerky chytnou jejich děti.

gracinka7
8. zář 2019

Nedávala bych.

ilonne
8. zář 2019

Pokud musím do práce, tak ano s vodnatou rýmou dítě do školky jde. Pokud jsem doma, necham si ho doma.

barumat
8. zář 2019

Já se ve školce na to samé zeptala, přímo učitelek. Ty mi naopak výslovně řekly, ať ji přivedu a doma nenechávám. Že pokud nemá teplotu a je to vodová rýma, je škoda přerušit zvykání. Tak zkus ráno cinknout a zeptat se.

barumat
8. zář 2019

A samozřejmě taky přihlédni k tomu, jak bude vypadat ráno, pokud by prskala víc a rýma se zhoršila, tak bych taky nechala doma.

zelenoockaa
8. zář 2019

Jako dámy kdyby mělo být dítě doma pokaždé, když má vodnatou rýmu, tak může být školek polovina... Pokud není rýma zelená a malá nemá teplotu/extra nekašle tak ji klidně dejte. Jinak se to dá řešit ještě tak, že by šel na OČR otec.

alcar
8. zář 2019

Je to prekerni situace... Ja taky kolikrat vaham, jestli je to jeste ok nebo uz ne. O to horsi mas rozhodovani v tom, ze musis do prace. Kdybych se mela v tvem pripade rozhodovat, tak se rozhoduju asi jedine podle stavu a pocitu ditete. Ja osobne, kdyz mi zacne ryma, tak je mi mizerne, boli me hlava, kychani je unavne a proste se clovek citi tak nejak pod psa. Ale ze zkusenosti vim, ze decka to snasi lepe. Pokud by se ryma nezmenila a mala byla ok, tak bych ji tam dala a domluvila se s ucitelkama, kdyby se jim to nezdalo (situace se muze zmenit i behem dopoledne), tak ti holt zavolaji.

mollyweasley
8. zář 2019

Dej, nejpozději ve středu ji máš ale doma s rýmou zelenou a s teplotou. Teď se to pomicha s těmi bacily ve školce a s chladným počasím a bude to lahůdka.

betelgeuzz
8. zář 2019

Jak píše někdo výš, pokud bych nechávala doma děti s vodnatou rýmou, tak nemusím ani chodit do práce. Ono jinak to vidí člověk, který je doma a může si dítě nechat kdykoliv doma a jinak ten, kdo chodí do práce a nechce o ni přijít. Sama jsem zažila kamarádku, jak vykládala, že ona by nachlazené dítě do školky nikdy nedala a jak nastoupila do práce, vedla tam dítě se silnou rýmou a kašlem s tím, že snad tam do večera vydrží.
Takže na tvém místě bych dítě dala, máš určitě rozum, takže poznáš, kdy je dítě v pohodě a je to jen rýma a kdy už mu není dobře a bude se tam trápit. Nasadila bych vitamín C, echinaceové kapky, nebo něco podobného s čím máš dobrou zkušenost a uvidíš, jestli se to zhorší, nebo ne. A rozhodně to u nás nedopadalo tak, že do pár dní dítě doma lehlo, klidně s tou rýmou vydržely celý týden a přes víkend se pak vyléčily.

barumat
8. zář 2019

@mollyweasley Ale prd. Řešila jsem úplně to samé ve středu. Dcera chodila dál, líp jsem oblékala, nasadila jsem cibulový sirup a vincentku, dál brala betaglukany. Dneska je skoro bez nudle. Žádné zhoršení.

ilonne
8. zář 2019

Ono stejně se musíš rozhodnout sama. Tady se to bude dělit na dva tábory 1 - nedávej a za 2 - dej.

elies13
8. zář 2019

Dcera začala také včera s rýmou ale dnes mi lehla v horeckach tak do školky nepůjde ale kdyby měla jen rýmu tak by normálně šla 😉

ilonne
8. zář 2019

Každopádně děti mám tři a opravdu není třeba rýmu nijak dramatizovat. Známá pomůcka s doktorem trvá týden, bez doktora 7 dní. A jak už psala
@betelgeuzz jinak na to kouká matka na RD a jinak ta, co musí do práce. A nedávat dítě s rýmou do školky, nemusíš rovnou chodit do práce.

alcar
8. zář 2019

To je legracni, jak tady ma s rymou kazdy jnou zkusenost. 😃 Moje decka treba nikdy nemely zelenou rymu, vzdycky jen tu vodnatou, max lehce tu mlecne bilou, nikdy u toho nemely horecky a vzdycky jim trva 10-14 dni. 😃

ilonne
8. zář 2019

@alcar těch 7 dní je obrazně. Já když mám sama rýmu a kašel, trvá mi to tak měsíc a dětem taky tak 14 dní.

izz76
8. zář 2019

Pokud je rýma průhledná, dítě nemá teplotu, je čilé normálně chodí do školky, ven, nevidím důvod být doma kvuli tomu, že se občas vysmrka.

iulia
8. zář 2019

@magdanaty Ja bych osobne nedala,protoze u nas ve skolce to hlidaji a videla jsem loni dvakrat,jak dítko vratily.Rodice to respektuji.Ja to resim babickami nebo home office nebo hlidacka.

hanka_333
8. zář 2019

@magdanaty Taky zalezi, jak ditko smrka atd. Mozna se po jednom dni ve skolce, kdy bude mit plnou zatez, bude rano vstavat, pujde ven, nebude poradne smrkat, zhorsi natolik, ze vypadek v praci bude sice pozdeji, ale o dost delsi.

alcar
8. zář 2019

@ilonne jj, ja pochopila, jak to myslis. 😉 Rika se to tak. Ale moje decka nejsou v tomhle absolutne podle tabulek. Vzdycky si rikam, at uz to skonci. 🙏😁

linee
8. zář 2019

@iulia to je zajimave, u nas rikaji, ze vratit nemuzou, pokud nema horecku nebo opravdu hodne silnou rymu a zelenou, musela by byt ve skolce zdravotni sestricka, aby dokazala rict, ze neni schopne na skolku....Jinak pry vratit nemuzou.

eldrag
8. zář 2019

kdyz jsem byla doma, deti jsem nechavala i se zacinajici vodnatou rymou doma a pořad jsem z okoli slyšela "ty tvoje deti jsou furt nemocny" ikdyz vedle sebe mela uchrchlanou s nosem odrenou dceru vyzvednutou prave ze skolky. Ted jsem nastoupila do nove prace a deti proste do skolky chodi pokud nemaji teplotu a zeleny nudle tak proste jdou...nasazujeme co jde vitaminy, imunosupresanty atd.... pokud zustanu doma muzu se s praci rozloučit

linee
8. zář 2019

@magdanaty chapu, ja prvni rok, co holka chodila do skolky, tak jsem pri sebemensim naznaku rymy nebo kasle do skolky nedavala a nechavala si ji obvykle (tyden) doma. Pokud bych chodila do prace, tak bez teploty a s pruhlednou rymou do skolky bych dala. Uprimne, kdyz vidim v jakem stavu tam nektere deti pracujicich rodicu chodily, tak jsem misty mela i vycitky, ze mam vycitky🙂 Ale jsem doma s mladsim, tak jsem to neresila a radeji si ho doma nechala.
Kazdopadne sve dite znas a vyvoj chorob u nej znas nejlepe ty. Ver, ze toto je jenom zacatek, imunita ditete se do 6 let vyviji a zacina podzim, cili muze mit vodnatou rymu klidne temer cely podzim, a to by ses do prace vubec nedostala.... takze jak radi holky, s lehci rymou a pruhlednou bych (pokud nemas jinou moznost) dala a uvidis, co se z toho vyvine.

mollyweasley
8. zář 2019

@barumat Tak mi už prošlo rukou několik set dětí s rýmou, ale samozřejmě, zkušenost ze středečního léčení své dcery jde aplikovat u všech a vždy.

zelenoockaa
8. zář 2019

@mollyweasley Stejně tak nemůžete vědět, že bude ve středu doma s rýmou zelenou.

mollyweasley
8. zář 2019

@zelenoockaa To nemůžu, to je fakt. Ale jestli jí "teče dost a kýchá", tipuju, že se to vyvine.

te_reza
8. zář 2019

Taky jsem párkrát dala s čirou rýmou a bylo z toho 14 dní doma

barumat
8. zář 2019

@mollyweasley Já to právě myslela tak, ze to nejde takhle generalizovat. Jakože dáš a do středy je doma s horečkama. Samozřejmě to tak může být. Ale taky nemusí, to jsem tím chtěla říct, ne že je to úplně nesmysl.

mollyweasley
8. zář 2019

@barumat 👍

priefi
8. zář 2019

@magdanaty to jako fakt? Prvni dny jsou pro dite nejhorsi a navic je nejvic nakazlive. Takove matky bych liskala na pockani, jak k tomu pak prijdou dalsi deti, co se nakazi. Zarid si hlidani u nekoho znameho, rodicu...

nikolab20
8. zář 2019

S timhle me taky matky dokazou nastvat. Jak k tomu prijdou ostatni deti. Na tohle fakt nemam nervy. Dite neustale doma, protoze ostatni vodi do skolky nemocné deti a pak to doma chytaji sourozenci. Syn sel do skolky 3 dny a uz ho mam doma a bude jeste tyden doma. Pro pracuji je to neprijemne, ale pokud je dite nemocne ma byt doma.