Svačiny do školy pro dítě alergické na mléko

bt85
19. črc 2021

Ahoj holky,
mám syna který půjde v září do první třídy. Je alergický na hrách, čočku a mléko, většina svačinek se točí kolem tvarohových pomazánek, jogurtů a másla, máte někdo tipy na svačinky co by byly zdravé, chutné, nápadité a přitom neobsahovaly nic z toho co nesmí? Díky moc za tipy 🙂

merope
19. črc 2021

Různé zeleninové pomazánky - mrkvová, řepová, brokolicová - ty se dělají nebo dají dělat bez tvarohu (s majonézou, hořčicí).

pexi
19. črc 2021

Může ořechy? Dělám občas arašídovou pomazánku, myslím, že by šla i z jiných ořechů - jen do hladka namixovat, případně přidat kakao/cukr, kdybyste chtěli na sladko

meronym
19. črc 2021

@bt85 Dcerka je zatim jen kojenec s ABKM, ale kvuli kojeni drzim bezmlecnou dietu ja. Na svacinu jim napr. pecivo s “maslem” Alsanem a sunkou + ruznou zeleninu. Dale jogurty z kokosoveho mleka (ty jedine mi z nabidky bezmlecnych jogurtu chutnaji), ovoce, nekdy i sladke - napr. olejovou babovku. Dale ruzne oriskove tycinky, flapjack apod. Moc mi chutnaji i livance z bananu a ovesnych vlocek s medem a orechy. Doufam, ze jsem trochu pomohla.

cilkat
19. črc 2021

Pokud je jedlík,jsou fajn různé omelety (do kterých se dá zasmazit všechno možné přes šunku, zeleninu po chleba)... Případně různé zeleninové placičky, které jdou dělat i na sucho v troubě (strouhaná zelenina všeho možného druhu, syrová i vařená + vajíčka + případně zahustit strouhankou/vlockama/moukou).

meronym
19. črc 2021

@cilkat Vidite! Vajicka, moje zachrana, kdyz uz nevim. A zapomenu je napsat.

zelenaesmolda
19. črc 2021

@bt85
a co jedl do tedka ve skolce nebo doma?

mamikry
19. črc 2021

@bt85 Tortilla se salátem a masem, tousty, těstovinový salát, slané/sladké muffiny, slané/sladké vafle, fritáta, kapsičky z listového těsta, apod.

izz76
19. črc 2021

@bt85 A co jí ke svačině teď? Myslím že prvnak žádnou velkou svačinu nepotřebuje, muze si dát nějaké ovoce, zeleninu, ovocnou presnidavku, rýžové plátky, nebo třeba brumíka.

meronym
19. črc 2021

@izz76 V Brumikovi jsou mlecne bilkoviny. I kdyby nebyly, moc vhodna svacina to neni.

bt85
autor
20. črc 2021

@zelenaesmolda ve školce pokud měl k obědu luštěniny nosila jsem mu doma vařené, jinak jsme to právě moc neřešili a jedl co bylo, tu alergii na mlíko nemá silnou jenže nepřibírá a teď začal i hubnout, tak musíme prostě už začít něco víc řešit. ☹

bt85
autor
20. črc 2021

Jinak díky za tipy 🙂

krtikkrtovaty
21. črc 2021

@meronym Dá se upéct doma i bez mléka. 😉

bt85
autor
21. črc 2021

@krtikkrtovaty a máte recept na domácího brumíka bez mlíka?

krtikkrtovaty
21. črc 2021

@bt85 já dělal klasickou olejovou bábovku (trošku více mouky, aby tolik netekla) a dovnitř dávala kousek hořké nebo prostě nějaké čokolády bez mléka

meronym
21. črc 2021

@bt85 Ohledne bezmlecne cokolady doporucuji horkou cokoladu z Lidlu, za dobrou cenu kvalitni tabulky. Mne nejvice chutna pomerancova a pistaciova.

bt85
autor
21. črc 2021

@meronym ty tam taky kupuju 🙂

hafika
21. črc 2021

@bt85 Pro sebe si někdy do práce dělám ještě kaše do rostlinného mléka slazené jen přídavkem rozinek. Je to jako mléčná rýže, co se někdy prodává v obchodech. Dělám si rýžovou, pohankovou, ovesnou nebo jahlovou. Někdy to vylepšuji trochou kompotu nebo čerstvého ovoce. Taky mi chutnají různé slané koláče, když mám čas tak si dělám vlastní těsto, když nestíhám, kupuji listové těsto v obchodě (jak se šetří na másle, tak má v sobě jen rostlinné tuky, což mi vyhovuje). Náplně tak různě střídám, obvykle si trochu povaříme třeba pórek, cuketu, brokolici, špenát nebo různé směsi této zeleniny a pak zapeču s těstem. Do náplně jde vmíchat i vajíčka nebo luštěniny, pokud nějaké může.
Jinak moje děti vyžadují poměrně velké svačiny a jen po ovoci, jak tady někdo psal, by měly hlad.

bt85
autor
21. črc 2021

@hafika Kaše syn nemá rád, ale ty koláče na slano bych zkusit mohla, i když luštěniny nesmí. Ovoce sice syn miluje, ale rozhodně by mu to taky nestačilo, spíš je to bonus k tomu.

hafika
21. črc 2021

@bt85 Tak on ten slaný koláč nemusí být s luštěninami, může být i jen se zeleninou, nebo tam dát navrch vajíčka, případně i mleté maso (ale to jsem zatím nezkoušela). Výborný je vlastně i slaný štrůdl se zelím, ten dělá naše známá

petaov
21. črc 2021

Uvidíš jak moc ti bude jíst. Syn se hodně nasnídá a na sváču ve škole mu pak stačí jen ovoce, zelenina, případně jogurt (bez laktózových je hodně). Chleba s pomazánkou jsem mu nikdy nedávala.

meronym
21. črc 2021

@petaov Alergie na mlecne bilkoviny je neco jineho nez intolerance laktozy. Clovek s alergii nesmi zadne mlecne vyrobky, ani bezlaktozove.

petaov
22. črc 2021

@meronym Asi jsem to špatně napsala, myslela jsem bezmléčné jogurty jako rýžové, sojové... Je jich na trhu hodně. Běžně je kupujeme, i když nemáme alergii.

keysi90
23. črc 2021

@bt85 místo mléka do pečení se dá nahradit ovesným, rýžovým, mandlovým, spaldovym. Pokud peču, dávám mléko rostlinné. Já chystám dceři svačiny do školky. Na oběd chodí domu. Má abkm, sója, kakao,kokos ...nejspíš vadí i histamin protože začalo dělat zle jahody a rajcata. Dělám ji domácí buchty, koláče, přesnídávku s piskotama, housku s rostlinným máslem a šunku, že zeleniny ji jen okurek takže u nás nesmí chybět ten v krabičce. Doporučuju kokosové jogurty. Některé jsou opravdu hodně dobré. Je potřeba vyzkoušet, které mu zachutnaji. Dcera je bohužel nesmí také. Jinak zapékám třeba tousty se šunkou, dělám vaječné omelety, vajíčko na tvrdo, pečivo s marmeládou. Brumík se dá také upéct, opět místo mléka dávám rostlinné. Nebo v Tescu mají přímo od jejich značky brumiky a dokonce i croasany. Ale složení je děsne. Dají se udělat i různé sušenky, místo másla se dá sehnat rostlinný tuk nebo použít sádlo. V Lidlu se dá dokonce koupit i kokosová zakysaná smetana, seženeš i rostlinne mascarpone.
Delam dezerty z jahel, nebo nepeceny dort- rozvaříme jablka, zahustim pudinkem a vrstvym s piskotama.

keysi90
23. črc 2021

@bt85 ještě se dá koupit listové těsto, opět třeba udělat šneky, naplnit jablkama...udělat šátečky plněné například povidlama. Dá se koupit i rostlinný sýr ...opět kokosový.. mě teda nechutná. Ale když se zapekl třeba na ty šneky už to bylo celkem dobre. Pomazánky se dají udělat a rostlinným máslem, trochu majolky. Uděláš vajickovou, rybickovou třeba.

meronym
23. črc 2021

@keysi90 Ty nemlecne syry jdou silene drahe. Ale taky mne nadchlo, kdyz jsem je objevila. Sami o sobe nic moc, ale napr. mozarella na pizzu je fajn.

bt85
autor
23. črc 2021

@keysi90 Díky moc za tipy... syna teď čekají nějaký další testy, kvůli tomu hubnutí, tak uvidím, jestli neodhalí ještě něco dalšího ☹

keysi90
23. črc 2021

@meronym jsou ale já to našla celá nadšená pro dcerku, bohužel jsme pak zjistily že kokos ne ☹ takže už je nekupujeme.

keysi90
23. črc 2021

@bt85 držím palce. Vím jak je to pro dítě těžké s takovou dietou. Ale nakonec se dá zvyknout na vše. My máme osekaný jídelníček hodně ale člověk si zvykne. Je to otrava, pořád řešit jídlo ale dá se to zvládnout. I dcera ve 4 letech už ví co může jíst a nesmí.