Velmi časté afty u dítěte. Co s tím a dá se tomu předejít?

calvac
27. dub 2021

Můj syn (téměř jedenáctiletý) trpí už pár měsíců na afty. Velmi často se mu objevují a když zmizí, je chvíli klid a rychle se objevují znovu. Stravu má pestrou, občas dodám vitamin C nebo B. Vitamíny v tabletách nedávám pravidelně, denně má pouze Vigantol. Máte někdo zkušenost? Proč se afty objevují tak často? Lze tomu předejít? Co s tím, když už se vyskytnou?

jsme
27. dub 2021

@calvac trpím na ně taky. Prý je to podobný vir jako opar (ten jsem nikdy neměla)a jen čeká na spuštění ale nevím. Pokaždé když si dám rajče (i umyté), neumyté ovoce nebo zeleninu, špatně umyté sklenice, příbory, určité čisticí prostředky (tablety do myčky apod.) vše vyvolá afty. Jediné co na ně zabírá jsou Dubovky a nebo Orofar sprej, sice to strašně pálí ale do 2 dnů je po aftu. Prý je to nedostatek kyseliny list., B12 atd. Bohužel já afty měla i když jsem brala vitamíny kde toto všechno bylo 🤷‍♀️ takže se jen vyhýbám neumytému nádobí nebo si vše znovu otřu nebo opláchnu 😅

sebinka123
27. dub 2021

Me na afty funguje Bkomplex. V lékárně, za pár korun. Trpím na ně a když cítím, že se mi dělá, tak okamžitě navýším dávku a buď se vůbec neudělá nebo jen malinkej a zatáhne se velmi brzy. Jinak bez Bkomplexu jsem měla afty i 14 dní, 3 týdny.

zuzkasim
27. dub 2021

Syn měl období, kdy na to též hodně trpěl, ptala jsem se i doktorky a nic mi neporadila. Pestrá strava, vitamíny... Naštěstí to přešlo, ale trvalo to možná i rok? Syn měl dost potíže s imunitou, věčně nějaké virózy, horečky, afty... Kupodivu co začala distančka nebyl nemocný ani jednou.

calvac
autor
27. dub 2021

@jsme děkuji. Opary teda taky syn nemívá. Jinak prosím, co jsou ty Dubovky? Nějaké kapky?

calvac
autor
27. dub 2021

@sebinka123 já právě taky navyšuji vitamin B, ale i tak minimum na vymizení aftů i s béčkem je asi šest dní. Jinak děkuji za info.

calvac
autor
27. dub 2021

@zuzkasim ano, syn bývá taky často nemocný. Virózy, rýmy, zvýšené teploty, ale on je takto nemocen již osmým rokem. Imunita mu dle krve vyšla vždy ok. Během distancky taky nemocný není, ale ty afty teda jedou bez ohledu na cokoliv. Děkuji za info.

calvac
autor
27. dub 2021

@jsme aha, teď koukám na net a jsou to dubové kapky. Děkuji za tip, vůbec jsem je neznala.

odula
27. dub 2021

Já na afty trpím hodně, víc se objevují když jsem nějak oslabená. O vitamínech už tu padlo.becko určitě ničemu neuškodí, dobrý jsou pivovarský kvasnice v tabletách. Co mě ještě napadá - kupodivu mi afty spouští čokoláda 🙈 možná má syn taky spouštěče ve stravě, zkuste vysledovat. Hodně mi pomáhá i nedrazdiva zubní pasta - nejlíp zendium. Ta má nějaký enzymy a pomáhá i hojit. A hlavně nepálí při čištění zubů - s dráždivou pastou je to peklo a i se dýl hojí PS - šest dní je ještě dobrých, já je mám někdy i dva týdny a třeba centimetr i víc, hnus.

crejzy
28. dub 2021

V mem případě afty souviseli s problémy se střevy. ( dá se to najít i na netu). U mě to byli rok trvající zažívací potíže a zároveň pořad aft v puse. Jakmile se přišlo, co mi to způsobuje, střeva se vyléčili tak odesli i afty. Občas se mi udělá, třeba jednou za par měsíců když se kousnu a nemohu si hned vyčistit zuby. Jinak mám klid. B vitaminy mi nezabírali. Střeva ho nezlobí?

zuzkasim
28. dub 2021

@calvac Ano, i u nás velmi častá nemocnost několik let. Imunologicky v pořádku, doktorka prohlásila, že z toho asi musí vyrůst, bohužel to tak trvalo po velkou část docházky na ZŠ, dřív jako mladší dítě nebo ve školce nebýval nemocen téměř vůbec, takže mě to dost překvapilo. Po nasazení vitamínů (jakýchkoliv, C, B) jsme změnu taky nezaznamenali. Na spouštěč jsme nepřišli. Teď je víc jak rok skutečně se vším klid. Jinak já dávám přednost spíš přírodnějším produktům, afty jsme potírali propolisem.

jsme
28. dub 2021

@calvac dubovky jsou kapky z různých bylinek a tak. Doma s nimi léčíme všechno 😅🙈🤣 afty, bolest v krku, zánět dásní, škrábance, píchnutí hmyzu a tak 😅👍

calvac
autor
28. dub 2021

@odula děkuji. V souvislosti s jídlem by mě to vůbec nenapadlo. A centimetrové afty teda musejí být šílené!!!!

calvac
autor
28. dub 2021

@crejzy děkuji. Se střevy nejspíše problém nemá. Aspoň myslím. A ty jsi měla zánět střev? Nebo co to bylo?

martt
28. dub 2021

@calvac Jako dítě jsem trpěla také na afty. Tenkrát si pamatuji , ze mi mamka dělala ze sušených borůvek čaj. Afty se mi pak neobjevovali. Ted se mi občas sem tam objeví hlavně po návštěvě zubaře. Dam si borůvky a jsou do druhého dne pryč.

crejzy
28. dub 2021

@calvac střeva trpěla, musela jsem podstoupit gastro vyšetření a nakonec z toho byla jen intolerance na mléčné výrobky, jenže já tím trpěla rok v kuse a tím ze jsem nevěděla co mi je, tak jsem jogurty jedla ( v reklamách na aktivii a actimel apod uvádějí jak to trávení prospiva) takže jsem to co mi vadilo naopak jedla, abych si pomohla a střeva pak trpěla o to víc. Afty s tím šli ruku v ruce. Okamžitě jsem vyřadila všechno mléčné, začala užívat rozpustnou vlakninu a po par měsících ( nebylo to hned) se všechno srovnalo. Odesli bolesti, nadýmání, průjmy i afty. Na netu se to spojuje s Cronovou nemoci, ale Cron to naštěstí nebyl, přesto u mě tyhle dvě věci ( zažívání a afty) spolu souviseli.

calvac
autor
28. dub 2021

@martt děkuji za tip.

jancazao
28. dub 2021

@calvac moje dcera trpěla na opary a gynekologické problémy. Řešili jsme to na alergoimuno...nic nepomohlo. Až jsme se odstěhovali od manžela, najednou nic, opravdu vůbec nic...Do té doby opar i 2 krát za měsíc.
U nás to bylo tím stresem, nikdy jsme se nehádali, přesto věděla, že to u nás není v pořádku....

sebinka123
29. dub 2021

@calvac když třeba nemam hned vitamín a rozjede se mi, tak na podporu stažení aftu mi pomáhá ještě vyplachovst ustni vodou a nebo odvarem ze šalvěje, ta ma mimo jiné desinfekční a svirave účinky. Je to boj. Než jsem u sebe přišla na to, co mi zabírá, tak jsem měla afty klidně i 3 týdny a ne jednou jsem si musela vzít ibalgin od bolesti.

odula
29. dub 2021

@sebinka123 to je hrozny, ze? kdyz je tech velkych vic a clovek nemuze ani pit (o jidle nemluve) a nekdy ani mluvit. Ble. Ale na salvej jsem zapomnela, pouzivala jsem takovou tinkturu... jak se jenom jmenovala. proste salvejova tinktura. ta pomaha hodne 👍 a kafe. silny kafe prekvapive, coz tedy pro dite neni moc dobry. Ale ty alkaloidy v kafi pomahaji vyborne.

calvac
autor
29. dub 2021

@sebinka123
@odula díky za vaše tipy.

sebinka123
29. dub 2021

@odula je, tak super za rady. A to kafe jako fakt? Jak ho užíváte na afty? To jsem nikdy neslyšela.
Tu tinkturru myslíte dencianovou violet? Ta mi nikdy nepomohla. Dělám si svoje odvary ze šalvěje, když je zle. Ale to kafe je zajímavý.

odula
30. dub 2021

@sebinka123 gencianka nikdy :D žádnej efekt. Tinktura šalvějová, šalvěj obecně, i výplachy z odvaru prý, ale ty jsem nezkousela. Kafe jsem normálně pila :D prekapavany . jestli ti nechutná tak by asi stačil výplach. ;) ale mě tedy ulevilo na chvilku opravdu hodně. Taky jsem to nikdy neslyšela, byla jsem překvapená, nevím jestli se to dá aplikovat obecně . Ale když jsem se chtěla najíst, tak jsem vypila kafe a šla si zobnout.... ale bacha ;)