icon

Pečete cukroví s dětmi?

lidka_hipp
10. pro 2014

Do Vánoc zbývají už "jen" dva týdny a mnoha rodinách teď krásně voní vánoční cukroví. Jak je to u vás? Pečete s dětmi? Pomáhají vám nebo spíš dělají nepořádek? 🙂 My máme s kamarádkami takovou předvánoční tradici. Vždy se sejdeme pohromadě i s našimi dětmi a společně pečeme a zdobíme perníčky. Obvykle to dopadne tak, že máte spoustu nejrůznějších perníkových zvířátek, včetně slonů a netopýrů, zapatlané děti, které mají zdobení ve vlasech, ale všem je nám spolu moc dobře 🙂 Máte i u vás nějakou podobnou tradici?

Pečete cukroví s dětmi?
Strana
z2
cuma
11. pro 2014

@lidka_hipp: od malinka mi malá pomáhala, nejhorší ze všech období bylo pečení v devátém měsíci těhotenství 😀 - je vánoční..v roce jen tak přihlížela a tak to s ní šlo dál, dnes mám velkou pečící pomocnici, těsta dělá už sama nejen ta vánoční (samozřejmě ji říkám kolik čeho a jedeme v počtu hrnků, takže to s přehledem zvládá)...ale taky je to parťák na úklid za což jsem moc ráda,vždy mi to pomůže i uklidit a tak se sama snaží nedělat moc nepořádek,aby nemusela potom moc uklízet 😀

lidka_hipp
autor
11. pro 2014

@naomi6 Voňavé perníčky bych si taky dala, takže se vaší malé vůbec nedivím 🙂

@lu777 Pečení ve školce musí být super! Myslím, že je skvělé, když si děti vychutnají předvánoční čas nejen doma, ale i ve školce s hodnými učitelkami a kamarády 🙂

@blahova_andrea Taky přístup! Hlavně se děti učí, že maminka má taky nějaké své potřeby a nemusí se přizpůsobovat za každou cenu 😉

@somalicats Vážně máte moc šikovnou dceru! Snad ta malá od ní něco odkouká 😉

@cuma Pečení cukroví v 9. měsíci těhotenství si neumím vůbec představit! Nedokázala jsem si tehdy ani zavázat tkaničky u bot, natož abych zvládla válet těsto nebo dávat plechy do trouby. Takže máte můj velký obdiv 🙂 Jinak je super, že malá chápe souvislost mezi množstvím nepořádku a náročností úklidu 🙂

somalicats
11. pro 2014

@lidka_hipp Já pekla loni cukroví v 9. měsíci (mladší se narodila 29.12.). K tomu zařídit vše včetně stromku a 23.12. zabít kapra, protože to u nás doma nikdo jiný neudělá. Ale docela se to dalo, když to srovnám se svým prvním těhotenstvím - to jsem končila v létě a ta vedra pro mne byla horší, to si vůbec neumím představit, že bych měla chystat Vánoce v létě 😀

kamino
11. pro 2014

Takhle se peče u nás 🙂 Měli jsme na návštěvě Bobešovu lásku - výborná pomocnice, schvaluju mu jí 🙂

cuma
11. pro 2014

@somalicats: malá je též 29.12. 🙂
já dva měsíce musela ležet s nohama hore, takže pak jsme si každý dovolený už pohyb užívala 🙂

somalicats
11. pro 2014

@cuma No, já to druhé těhotenství měla celkem hektické, na začátku teda neschopenka, neb jsem zvracela jak alík. Ale od konce 5. měsíce už to šlo a já potřebovala zvládnout první státnici, zařídit nový pokojík a připravit Vánoce. Takže jsem byla jedině ráda, že mi bylo dobře, protože jinak nevím, jak bych to všechno dala.

cuma
11. pro 2014

@somalicats: já zvracela do šestého, ale chodila jsem do práce, ale od začátku sedmého jsem musela zůstat doma ležet, hrozila nemocnice a to jsem nechtěla, v devátém mi bylo už zase vše povoleno a ve finále jsem přenášela 🙂 asi si malá chtěla užít tu vánoční atmosféru doma a ne v porodnici

simonceli
11. pro 2014

@lidka_hipp od malinka jsem pekla se svojí maminkou, milovala jsem to. Vyblizování misky od těsta, míchání, ušpiněné ruce, mouka všude. Byla to jen a jen naše společná chvíle, kdy mi nenásilně maminka vštěpovala do hlavy důležitost rodinné tradice a zázemí rodiny. Chvilky s mojí maminkou pro mě byly celým vesmírem. Teď to tak dělám s dcerou já. Když chci cokoliv upéct, čekám až dojdeme ze školky a peču s ní. Nikdy jí od sebe neodeženu. A nikdy bych jí o toto neochudila. Její nadšení a rozzářené oči mi milionkrát vynahradí nepořádek, který u toho vždy uděláme. A i díky tomu se vždy vracím do svého dětství. Miluju vaření se svoji dcerou a těším se, až se k nám připojí i syn.

lidka_hipp
autor
11. pro 2014

@somalicats Jste další důkaz toho, že ženy vydrží víc než člověk 😀

@kamino Taková pomocnice se hodí, to se musí uznat 🙂 Je vidět, jak se oba neuvěřitelně soustředí, aby se cukroví povedlo 😀

@cuma Koukám, že i nenarozené děti umí měnit naše plány 🙂

@simonceli Díky za dojemné vzpomínky 🙂 Je super, že vlastní dcerce můžete předat to, co jste sama zažila jako malá holka.

lu777
11. pro 2014

@lidka_hipp jj, oni pečou každý týden skoro - chodí do waldorfské školky a tam se peče často, což se mi moc líbí 🙂

twoangels
11. pro 2014

Ano peču, a vždycky si při úklidu říkám, že letos, už to bylo opravdu naposledy 😀

yvonneullmann
11. pro 2014

Tak jsme se do toho peceni taky pustili

duck09
11. pro 2014

Ano, včera jsem pekla s dcerou perníčky. Ale spíše práci přidělávala, než pomáhala 🙂 Chtěla ujídat těsto, jezdila vykrajovátky po těstě a když už něco vykrojila, tak další vykrojila přeš to první a pak další a další 🙂 Nakonec jsem to dodělávala sama, ale byly to nervy 🙂 Vrcholem všeho bylo, když si k tácu s upečenými kousky přisunula židli a shodila mě ten tác do mokrého dřezu. Naštěstí tam bylo jen pár kousků 🙂 Pečení je radost, obzvláště s dětmi 🙂 Snad to bude příští rok už lepší ;)

lidka_hipp
autor
12. pro 2014

@lu777 Žádnou waldorfskou školku v okolí nemáme, ale zaujalo mě, že píšete o častém pečení. To je vážně skvělé! Anička chodila do školky, která má vlastní zahradu, kde si děti pěstují "svůj" hrášek, mrkvičku, jahody a moc je to baví 🙂

@twoangels A stejně každý rok pečete znova, co? 😀

@yvonneullmann Šikovný pomocník 🙂 Ochutnal, co upekl? 🙂

@duck09 Pečení je opravdu radost 😀 😀 😀

twoangels
12. pro 2014

@lidka_hipp ANo, každý rok mi to stejně nedá a pečeme zase 🙂 Letos budeme péct několikrát, protože se nám už vypařily perníčky 😀

sheinka
12. pro 2014

Nedokážu si představit péci bez dětí. Jsou to tak kouzelné chvilky a rozhodně se jich nechci vzdát ani v letech budoucích 🙂 Dcerka už je veliká pomocnice, synek zatím spíš škodná, ale příští rok už to bude lepší 😉

yvonneullmann
12. pro 2014

@lidka_hipp jeste ne ochutna az trosku zmeknou. Namazu mu je predsnidavkou merunkovou a bude bastit

mvkoty
12. pro 2014

Každý rok mi dětičky pomáhají už od malička. Letos pomáhali všichni tři 🙂 byl trochu nepořádek, ale ta radost z krásného dobrého cukroví stojí za tu trochu nepořádku. Díky jejich pomoci zvládáme i 15druhů 🙂

yvonneullmann
12. pro 2014

Tak jsme dnes pekli ořechy.. Maly pečlivě hlídal jak to.dělám aby to.bylo dobře

lidka_hipp
autor
13. pro 2014

@sheinka Máte krásné malé pekaře 🙂

@mvkoty 15 druhů cukroví?!? To si neumím představit 😲 Jestli to všechno dokážete, jste vážně dobře sehraný tým! Moc se mi líbí perníkový Mickey Mouse 🙂

@yvonneullmann Vážně se máte čím chlubit 🙂

mvkoty
13. pro 2014

@lidka_hipp letos jich tolik asi nestihneme, protože přibyla oslava narozenin nejmladšího syna, takže se ještě dělal dort. Ale myslím, že i tak jich bude dostatek. Dneska proběhla oslava a zítra se pokračuje s cukrovím, čeká nás strojkové a myslivecké knoflíky a pak už snad jen nepečené rumové kuličky, ovesné kuličky, vosí hnízda letos vynechám a nakonec vánočky .-D

lidka_hipp
autor
14. pro 2014

@mvkoty Jestli tomu říkáte, že upečete "jen" málo, tak to vážně klobouk dolů! Určitě budete mít skvělé Vánoce s moc dobrým cukrovím 🙂

mvkoty
14. pro 2014

@lidka_hipp dělám většinu jen z jedné dávky, takže toho opravdu není tolik. Jsou toho tak 3krabice menší. Dávám ještě krabičku tchýni, takže toho opravdu není moc. jediné co tak vanilkové rohlíčky dělám z 6násobné dávky 😀

lidka_hipp
autor
14. pro 2014

@mvkoty Vanilkové rohlíčky jsou nejlepší cukroví vůbec 🙂

mvkoty
14. pro 2014

@lidka_hipp přesně tak u nás by se mohlo po kilech....

petulaleskova
15. pro 2014

Pečeme cukroví, když díte spí😀

loninkan
17. pro 2014

Tak protoze ja jsem na malou sama, tak je hodne upnuta na me, taaakze kdyz si vsimam dele jak 10min cukrovi a ne ji, neda pokoj, takze cukrovi jsme pekla prevazne jak mala spala:D

elafonisi
17. pro 2014

Chtěla jsem minulý víkend, ale to mě chytlo nachlazení. Tak se chystám risknout první společné pečení tento víkend, až bude doma manžel. Protože si umím živě představit plech v troubě akorát minutu před vytažením a jedno dítě bude chtít kakat, druhé zachraňovat z nějaké životu nebezpečné situace... 🙂 Jsem zvědavá, jak je patlání těsta a vykrajování bude bavit. Určitě bude všechno všude, ale to se uklidí a důležitější je, aby děti byly spokojené.

berusinecka
17. pro 2014

@lidka_hipp Tak naše děti (3,5 roky a 15 měsíců) mi hooodně pomáhají. A to jak péct tak i ujídat. 😀 Letos už mám 11 druhů vánočních dobrot a u všech mi asistovali, hlavně ten starší. Je vytrvalý. Vykrajuje, dává na plech, pomáhá mi louskat oříšky, sám je mele, a to i ten mladší. Mák mi namele,...U všeho chtějí být a asistovat. Každý druhý, třetí den pečeme nějakou buchtu. Syn šlehá, míchá, válí domácí rohlíky. Dokonce mi teď pomáhali pomlít nudle na strojku. 🙂 Ještě nám zbývá ukuchtit pár dobrot (raffaela, hnízda, višňové kuličky,...). To syna bude bavit, dělat kuličky. A ještě nazdobit perníčky. To ho baví obzvlášť-hlavně když si může olízat ruky od polevy. Jen aby jim to pomáhání vydrželo. 🙂

elafonisi
18. pro 2014

Tak jsem tu včera chytla pečící náladu a řekla si, že dnes zkusíme s dětmi nachystat těsta. Zážitek, jak s jedním prckem odvažujeme mouku do mísy, zatímco druhý prcek se snaží vynulovat váhu nebo ještě lépe přehazuje gramy na libry, doporučuju jako trénink na zocelení nervů a trpělivosti. Váhu už přestalo bavit, jestli chceme ty gramy nebo libry a radši jí došla baterka v půlce odvážených surovin. Naštěstí mi kamarádku půjčila svoji a protože už mí zasloužilí pomocníci spí, dovážím zbytek 🙂
A zítra zkusíme statečně to vykrajování 🙂

Strana
z2