Pečete cukroví s dětmi?
Do Vánoc zbývají už "jen" dva týdny a mnoha rodinách teď krásně voní vánoční cukroví. Jak je to u vás? Pečete s dětmi? Pomáhají vám nebo spíš dělají nepořádek? 🙂 My máme s kamarádkami takovou předvánoční tradici. Vždy se sejdeme pohromadě i s našimi dětmi a společně pečeme a zdobíme perníčky. Obvykle to dopadne tak, že máte spoustu nejrůznějších perníkových zvířátek, včetně slonů a netopýrů, zapatlané děti, které mají zdobení ve vlasech, ale všem je nám spolu moc dobře 🙂 Máte i u vás nějakou podobnou tradici?

@naomi6 Voňavé perníčky bych si taky dala, takže se vaší malé vůbec nedivím 🙂
@lu777 Pečení ve školce musí být super! Myslím, že je skvělé, když si děti vychutnají předvánoční čas nejen doma, ale i ve školce s hodnými učitelkami a kamarády 🙂
@blahova_andrea Taky přístup! Hlavně se děti učí, že maminka má taky nějaké své potřeby a nemusí se přizpůsobovat za každou cenu 😉
@somalicats Vážně máte moc šikovnou dceru! Snad ta malá od ní něco odkouká 😉
@cuma Pečení cukroví v 9. měsíci těhotenství si neumím vůbec představit! Nedokázala jsem si tehdy ani zavázat tkaničky u bot, natož abych zvládla válet těsto nebo dávat plechy do trouby. Takže máte můj velký obdiv 🙂 Jinak je super, že malá chápe souvislost mezi množstvím nepořádku a náročností úklidu 🙂
@lidka_hipp Já pekla loni cukroví v 9. měsíci (mladší se narodila 29.12.). K tomu zařídit vše včetně stromku a 23.12. zabít kapra, protože to u nás doma nikdo jiný neudělá. Ale docela se to dalo, když to srovnám se svým prvním těhotenstvím - to jsem končila v létě a ta vedra pro mne byla horší, to si vůbec neumím představit, že bych měla chystat Vánoce v létě 😀
@somalicats: malá je též 29.12. 🙂
já dva měsíce musela ležet s nohama hore, takže pak jsme si každý dovolený už pohyb užívala 🙂
@cuma No, já to druhé těhotenství měla celkem hektické, na začátku teda neschopenka, neb jsem zvracela jak alík. Ale od konce 5. měsíce už to šlo a já potřebovala zvládnout první státnici, zařídit nový pokojík a připravit Vánoce. Takže jsem byla jedině ráda, že mi bylo dobře, protože jinak nevím, jak bych to všechno dala.
@somalicats: já zvracela do šestého, ale chodila jsem do práce, ale od začátku sedmého jsem musela zůstat doma ležet, hrozila nemocnice a to jsem nechtěla, v devátém mi bylo už zase vše povoleno a ve finále jsem přenášela 🙂 asi si malá chtěla užít tu vánoční atmosféru doma a ne v porodnici
@lidka_hipp od malinka jsem pekla se svojí maminkou, milovala jsem to. Vyblizování misky od těsta, míchání, ušpiněné ruce, mouka všude. Byla to jen a jen naše společná chvíle, kdy mi nenásilně maminka vštěpovala do hlavy důležitost rodinné tradice a zázemí rodiny. Chvilky s mojí maminkou pro mě byly celým vesmírem. Teď to tak dělám s dcerou já. Když chci cokoliv upéct, čekám až dojdeme ze školky a peču s ní. Nikdy jí od sebe neodeženu. A nikdy bych jí o toto neochudila. Její nadšení a rozzářené oči mi milionkrát vynahradí nepořádek, který u toho vždy uděláme. A i díky tomu se vždy vracím do svého dětství. Miluju vaření se svoji dcerou a těším se, až se k nám připojí i syn.
@somalicats Jste další důkaz toho, že ženy vydrží víc než člověk 😀
@kamino Taková pomocnice se hodí, to se musí uznat 🙂 Je vidět, jak se oba neuvěřitelně soustředí, aby se cukroví povedlo 😀
@cuma Koukám, že i nenarozené děti umí měnit naše plány 🙂
@simonceli Díky za dojemné vzpomínky 🙂 Je super, že vlastní dcerce můžete předat to, co jste sama zažila jako malá holka.
@lidka_hipp jj, oni pečou každý týden skoro - chodí do waldorfské školky a tam se peče často, což se mi moc líbí 🙂
Ano peču, a vždycky si při úklidu říkám, že letos, už to bylo opravdu naposledy 😀
Ano, včera jsem pekla s dcerou perníčky. Ale spíše práci přidělávala, než pomáhala 🙂 Chtěla ujídat těsto, jezdila vykrajovátky po těstě a když už něco vykrojila, tak další vykrojila přeš to první a pak další a další 🙂 Nakonec jsem to dodělávala sama, ale byly to nervy 🙂 Vrcholem všeho bylo, když si k tácu s upečenými kousky přisunula židli a shodila mě ten tác do mokrého dřezu. Naštěstí tam bylo jen pár kousků 🙂 Pečení je radost, obzvláště s dětmi 🙂 Snad to bude příští rok už lepší ;)
@lu777 Žádnou waldorfskou školku v okolí nemáme, ale zaujalo mě, že píšete o častém pečení. To je vážně skvělé! Anička chodila do školky, která má vlastní zahradu, kde si děti pěstují "svůj" hrášek, mrkvičku, jahody a moc je to baví 🙂
@twoangels A stejně každý rok pečete znova, co? 😀
@yvonneullmann Šikovný pomocník 🙂 Ochutnal, co upekl? 🙂
@duck09 Pečení je opravdu radost 😀 😀 😀
@lidka_hipp ANo, každý rok mi to stejně nedá a pečeme zase 🙂 Letos budeme péct několikrát, protože se nám už vypařily perníčky 😀
@lidka_hipp jeste ne ochutna az trosku zmeknou. Namazu mu je predsnidavkou merunkovou a bude bastit
@sheinka Máte krásné malé pekaře 🙂
@mvkoty 15 druhů cukroví?!? To si neumím představit 😲 Jestli to všechno dokážete, jste vážně dobře sehraný tým! Moc se mi líbí perníkový Mickey Mouse 🙂
@yvonneullmann Vážně se máte čím chlubit 🙂
@lidka_hipp letos jich tolik asi nestihneme, protože přibyla oslava narozenin nejmladšího syna, takže se ještě dělal dort. Ale myslím, že i tak jich bude dostatek. Dneska proběhla oslava a zítra se pokračuje s cukrovím, čeká nás strojkové a myslivecké knoflíky a pak už snad jen nepečené rumové kuličky, ovesné kuličky, vosí hnízda letos vynechám a nakonec vánočky .-D
@mvkoty Jestli tomu říkáte, že upečete "jen" málo, tak to vážně klobouk dolů! Určitě budete mít skvělé Vánoce s moc dobrým cukrovím 🙂
@lidka_hipp dělám většinu jen z jedné dávky, takže toho opravdu není tolik. Jsou toho tak 3krabice menší. Dávám ještě krabičku tchýni, takže toho opravdu není moc. jediné co tak vanilkové rohlíčky dělám z 6násobné dávky 😀
@mvkoty Vanilkové rohlíčky jsou nejlepší cukroví vůbec 🙂
@lidka_hipp přesně tak u nás by se mohlo po kilech....
Pečeme cukroví, když díte spí😀
Tak protoze ja jsem na malou sama, tak je hodne upnuta na me, taaakze kdyz si vsimam dele jak 10min cukrovi a ne ji, neda pokoj, takze cukrovi jsme pekla prevazne jak mala spala:D
Chtěla jsem minulý víkend, ale to mě chytlo nachlazení. Tak se chystám risknout první společné pečení tento víkend, až bude doma manžel. Protože si umím živě představit plech v troubě akorát minutu před vytažením a jedno dítě bude chtít kakat, druhé zachraňovat z nějaké životu nebezpečné situace... 🙂 Jsem zvědavá, jak je patlání těsta a vykrajování bude bavit. Určitě bude všechno všude, ale to se uklidí a důležitější je, aby děti byly spokojené.
@lidka_hipp Tak naše děti (3,5 roky a 15 měsíců) mi hooodně pomáhají. A to jak péct tak i ujídat. 😀 Letos už mám 11 druhů vánočních dobrot a u všech mi asistovali, hlavně ten starší. Je vytrvalý. Vykrajuje, dává na plech, pomáhá mi louskat oříšky, sám je mele, a to i ten mladší. Mák mi namele,...U všeho chtějí být a asistovat. Každý druhý, třetí den pečeme nějakou buchtu. Syn šlehá, míchá, válí domácí rohlíky. Dokonce mi teď pomáhali pomlít nudle na strojku. 🙂 Ještě nám zbývá ukuchtit pár dobrot (raffaela, hnízda, višňové kuličky,...). To syna bude bavit, dělat kuličky. A ještě nazdobit perníčky. To ho baví obzvlášť-hlavně když si může olízat ruky od polevy. Jen aby jim to pomáhání vydrželo. 🙂
Tak jsem tu včera chytla pečící náladu a řekla si, že dnes zkusíme s dětmi nachystat těsta. Zážitek, jak s jedním prckem odvažujeme mouku do mísy, zatímco druhý prcek se snaží vynulovat váhu nebo ještě lépe přehazuje gramy na libry, doporučuju jako trénink na zocelení nervů a trpělivosti. Váhu už přestalo bavit, jestli chceme ty gramy nebo libry a radši jí došla baterka v půlce odvážených surovin. Naštěstí mi kamarádku půjčila svoji a protože už mí zasloužilí pomocníci spí, dovážím zbytek 🙂
A zítra zkusíme statečně to vykrajování 🙂

@lidka_hipp: od malinka mi malá pomáhala, nejhorší ze všech období bylo pečení v devátém měsíci těhotenství 😀 - je vánoční..v roce jen tak přihlížela a tak to s ní šlo dál, dnes mám velkou pečící pomocnici, těsta dělá už sama nejen ta vánoční (samozřejmě ji říkám kolik čeho a jedeme v počtu hrnků, takže to s přehledem zvládá)...ale taky je to parťák na úklid za což jsem moc ráda,vždy mi to pomůže i uklidit a tak se sama snaží nedělat moc nepořádek,aby nemusela potom moc uklízet 😀