Na čem pravidelně měsíčně ušetřit?

tyf
5. kvě 2015

Ahoj, asi trochu vtipná otázka, ale třeba mě inspirujete. Potřebuju měsíčně najít v našem napjatém rozpočtu částku asi 3000 navíc, nemáte nějaký typ, na čem pravidelně měsíčně ušetřit peníz?

copa
5. kvě 2015

@tyf takhle se dost těžko radí, třeba je rozpočet napjatý kvůli nějakému "zbytečnému" utrácení...
piš si jeden měsíc přesně výdaje a třeba pak zjistíš, na které položce se dá ušetřit

lenka5731
5. kvě 2015

dlouhodobě měsíčně 3 tis? A kolik procent příjmů to je?

Napadá mě třeba
- refinancovat hypo
- jiný tarif elektřiny, paušál telefonu, změnit pojistky
- šetřit elekřinu tam kde to má větší smysl (třeba ztlumit bojler), rozumně topit
- jídlo: nekupovat polotovary, zařadit více luštěnin a polévek
- žádná zábava, omezit ježdění autem, zrušit předplatné MHD

No těžko říct, tipů je milion a otázka je, co se týká vás. 🙂 Záleží i na prioritách.

orchidis
5. kvě 2015

@tyf Zvyš příjmy 🙂.

lenka5731
5. kvě 2015

@tyf píšeš si výdaje? tak to sem vlož 🙂

alka2015
5. kvě 2015

Pište si výdaje 🙂 Více Vařím, nekupuji plíny, používáme látkové. Jednou týdně se utrhnu a pracuji. Takhle ty 3 tisíce ušetřím já. 🙂

berynka
5. kvě 2015

@tyf jeden měsíc piš všechny výdaje a pak to analyzuj 😉 , vždycky se najde něco, na čem se ušetřit dá. Kupodivu černé na bílém je to jasné hned.

petru80
5. kvě 2015

Kupuj jen to nejnutnější, nenakupuuj víc věcí v akci jen to nezbytné, ovoce a zeleninu jen sezóni podle akci z letaku na maso nebo zeleninu najdi recepty na internetu a var ze základních ingrediencí, nekupuji sladkosti, alkohol, cigarety, brambůrky.

pepankub
2. čer 2015

Souhlasím s tím co bylo uvedeno výše, je úplně logický vědět za co platím a pak probrat položku za položkou
Jinak by mohla být třeba i rada " Omezte létání do zahraničí" Chápu že většině je tato rada k ničemu ale někde to pomoct může 🙂

evaamy
7. čer 2015

Já teda neusetrim asi takovou částku, ale šetřím tak, ze používám látkové pleny, nepoužívám vlhcici ubrousky, kojím, kupuju třeba i dražší věci, ale z bazaru a dobře prodejné, nekupuju každý výmysl( monitor dechu, chuvicky...) nekouřím, striham sobě a manželovi vlasy doma( a máme to lepší jak od kadeřnice, opravdu!), nekupuju zbytečnosti typu časopisy, začala jsem věci prodávat místo toho, abych to vyhodila nebo někomu dala, nepoužívám zbytečné kosmetické a úklidové prostředky. Člověk toho moc nepotřebuje a mě ten minimalismus vyhovuje. Nejsem konzumní typ.

ivetajezek
7. čer 2015

@evaamy a kde věci prodáváte mě se třeba sešlo hodně velmi zachovalého oblečení, ale myslím, že už je všeho tolik, že je s tím více práce než výdělku...díky za tip.

elllenka
8. čer 2015

@ivetajezek : prodávat na Aukru, můžeš zkusit mimibazar ( to se mi neosvědčilo) u nás se 2x do roka pořádají bazárky- maminky donesou oblečení a věci pro děti a jiné maminky si příjdou nakoupit.
Ještě je u nás i obchod s komisním zbožím.

maruska116
8. čer 2015

Nejlépe ušetřit se dá tak, že si měsíc nebo dva budete psát své celkové výdaje. Zjistíte za co kolik utrácíte a položky, které nejsou nezbytné prostě oželíte nebo snížíte. Vždy když jsem potřebovala najít nějaké peníze bokem tak se mi toto osvědčilo. Je to trochu otrava, aby si člověk zaznamenal opravdu vše musí si k tomu sednout každý večer, ale dá se to.. já takto pravidelně hledám penízky na zimní lyžovačku, opravu auta, aj.

evaamy
9. čer 2015

@ivetajezek něco zde na bazarku a něco na bazos.cz

prudusinka
9. čer 2015

nekupovat sladké - upéct doma koláč se sezónním ovocem, nekupuji prášek na praní (ekzémy) ale peru v mýdlovém slizu, oblečení kupuji v minimálně, pro malou hodně v sekáči (má několikery šatky za pár korun), využívám akce v obchodě (s rozumem, rozhodně nedělám přehnané zásoby)

ladyhacek
14. čer 2015

příspěvky jsem nečetla tak nevím zda se neopakuji - my jsme to řešili také.
Snížili jsem platbu za mobil, naše životka jsme dali na minimum a teď si budeme dávat rodinou - prý se ušetří jsem zvědavá.
Nezdá se to, ale propočítat jídlo - i na tom se ušetří - kupovat kus masa a udělat omáčku na tři dny.
já začala péct domácí chleba je dobrý není to složité a pořizovací cena asi 10,- pro dva lidí ho mám 2x ke snídani (a někdy zbyde).
Ke snídani můžeš upéct i buchtu - 2x hrnky mouky, hrnek cukru, hrnek mléka, půl hrnku oleje, 2 vejce > max 30,- a máš snídani na 3 dny - můžeš přidat čokoládu, ořechy, ovoce - co bude)
potraviny a drogérii kupovat v akcích. Napsat seznam potravin na týden a při nákupu se ho držet.
Sýr nebo salám koupit rovnou šišku.
Chce to rozepsat co jste vše kupovali a za co to utrácíte a pak se zamyslet jestli to opravdu potřebujete (ač se to nezdá nejvíce se ušetří a musí ušetřit za jídlo a za drogérii)

eva2bb
14. čer 2015

Promyslet si jídelníček na týden a podle toho nakoupit a u mě psychologicky funguje nemít víc než dvě stovky v peněžence, protože ne všude se dá platit kartou a nechce se mi běhat pořád vybírat, takže si rozmyslím, než utratím za maličkosti z peněženky (to mám ověřeno, že měsíčně dělá fakt hodně).

xbohu
14. čer 2015

životní pojištění není vůbec výhodné, dětem nezakládat stavební spoření, také o ničem
prosím napiš, za se se u vás doma utrácí
hypotéky nebrat, nejdříve našetřit, zbytečně neplatit bankám, telefony omezit
nejezdit autem, chodit pěšky - půjčila bych vám mého muže... chodí pěšky ráno do práce hodinu.. má minimum nákladů a většinu svého platu ušetří.. píše si výdaje, má minimální výdaje
je dobré si předem na vše našetřit, nežít na dluh a neplatit banky a podobné instituce
uskromnit se... býti nenáročným a žít skromně.. jde to a je to fajn... plno příspěvků přede mnou bylo fajn.. my většinu našich příjmů ušetříme a použijeme do budoucna pro děti.. a to jezdíme často vícekrát a delší dovolené k moři... létáme z Německa.. tedy neživoříme... ale žijem hospodárně a opravdu oproti okolí hodně skromně.. nechodíme na pivo, nekouříme, neplatíme restaurace, muže stříhám doma, ale jsou věci - třeba kožené boty, které kupujeme nové, na knihách také nešetřím.. to jsou ale věci, na kterých šetřit nemusíme... vlastně šetřit asi nemusíme, ale baví nás to.. navykli jsme si, když jsme studovali a neumím si představit žít z měsíce na měsíc.. člověk by měl mít doma rezervu na horší časy... když onemocní nebo se něco stane
máme obyč starší fabii combi a vše se do ní vleze, kupovala se rok stará a za super cenu, já třeba skoro vůbec nechodím nakupovat, jen na větší nákup do DM na slevy, můj muž chodí často a rád a sleduje si všechny slevy, máme doma rádi dražší potraviny, snaží se najít, a kupuje do zásoby kvalitnější, pak vařím.. hodně polévky, doma co nejvíce domácí zeleniny a ovoce ze zahrádky, chce to čas a babičky, které zalijí a vypěstují, oba ale hodně pracujeme ... děti jsou ale naše priorita.. ty jsou na prvním místě.. než jsme si pořídili děti, byly hypotéky a bydlení zajištěno, tedy nyní nemáme žádné závazky
můj muž miluje vydatné polévky... ted už jakékoliv polévky... a je rád, že je uvařeno skoro z ničeho.. znáte to.. co se doma najde.. až se kolikrát diví... dobrá je třeba pohanka, jáhly, rýže basmati, vaří si ke snídani ovesné vločky a jablka, jablka si sbírá na podzim v aleji na chalupě, nesladíme, zavařuje se
neutrácíme za novou elektroniku, dítě mi tuhle na chatě zahrabalo starý mobil do krtince, at si taky krtek zavolá, naštěstí stále funguje, očistil se od hlíny a volám z něj dál, mít nový, jen bych se strachovala, kdy mi upadne nebo někdo ukradne, už leta si říkám, až se porouchá, až jej ztratím, pořídím si nový... a ono nic, Samsung je držák, sice s něj jen volám, ale na telefonování stačí, určitě je blbost dětem kupovat nové drahé značkové oblečení (nikoliv obuv), stačí obyč pohodlné bavlněné oblečení z druhé ruky - je toho plno, obuv ale novou, koženou, zdravotní ne Adidas a plast. asi nejdůležitější, doma hodně vařit a vše si připravovat doma, s sebou na výlety domácí ovocné čaje, štávy, nekupovat u stánků předražené sladké pitíčka v malém balení a vše mít s sebou, my pijem obyč vodu z kohoutku, také používám látkovky, na noc, delší výlety papírové a kombinuji to i s bezplenkovou metodou, u obou dětí od narození, také po večerech hodně prodávám přes net, co už je nám malé nebo doma nepotřebujem, ale nesleduji TV, mám to místo seriálků 🙂

xbohu
14. čer 2015

ráda se konkrétně vyjádřím k detailnějším výdajům vaší rodiny... to je přeci velmi jednoduché... radit druhým 😉

xpila
14. čer 2015

@xbohu Fakt mě pobavilo nebrat si hypotéku, ale našetřit si na to 😀

sedmiteckas
14. čer 2015

@xpila no tak paní to asi myslela trochu jinak, jen to blbe napsala, s tou hypotékou....? Možná myslela napřed si aspon něco našetřit, ne?

xpila
14. čer 2015

@sedmiteckas Doslova píše "hypotéky nebrat", takže pochybuju, že to myslela jinak.

cacenka_d
14. čer 2015

@xpila No to me taky, ze bysme misto hypoteky za 7 platili dal 17 najmy, nevim bydlime na statku a predstava, ze s 2 malyma detma na nej nasetrim je hoodne vtipna. Osobne jsem za mydlovym slizem ten fakt usetri dost a psat si vydaje.

xpila
14. čer 2015

@cacenka_d Tak ono našetřit v Praze na nějaký slušný byt s průměrným příjmem a ještě k tomu platit nájem je fakt sci-fi.

cacenka_d
14. čer 2015

@xpila Bydlime kousek od prahy takze je mi to jasne 😀

cacenka_d
14. čer 2015

@xpila Ba naopak nasi znamy tim setri vlastne nam to taky dalo mit jak najmy a kdyz splatili prvni hypo, koupili druhy ten plati druhou vypoteku pronajmem a sy bude mit jednou vlastni byt az vyroste tak bude splaceno, coz mi prijde supr.

78marcela
14. čer 2015

@xpila chapu, ze to pro nekoho muze byt humorne..ale ono dost zalezi kde bydlis. Je jasne, ze na byt v Praze nenasetris. Ale kdyz bydlis nekde v mensim mestecku nebo na vesnici na Morave, tak se to da. Ja si koupila byt taky bez hypo, neco mi pujcila rodina, ktere jsem splacela samozrejme bez uroku. Pokud jsou dva, kteri jsou rozumni a bez deti, treba 8-10 let si spori, nez zalozi rodinu, tak se da usetrit hodne penez. A ja treba schvalne koupila byt v puvodnim stavu a pak jsem rekonstruovala, az se nasetrily penize, chtela jsem si byt uzpusobit podle sveho a rekonstrukce me desne bavi..takze i takovy byt je samozrejme levnejsi..

sedmiteckas
14. čer 2015

@xpila tak asi jo no, nebudu se hádat...

xpila
14. čer 2015

@78marcela Jenže sis na to půjčila od rodiny, takže sis na to taky nenašetřila. A spořit 8-10 let dost dobře nejde, když jdeš na VŠ. A to fakt není o tom, jestli je někdo rozumný nebo ne. Ale jasně, někde na vesnici to třeba není problém. Ale v Praze nebo větším městě to rozhodně bez hypo nejde. Tedy pokud nemáš bohaté rodiče, kteří ti ten byt zafinancují.

cacenka_d
14. čer 2015

@78marcela My bydleli v malem meste 30 km od prahy a ted bydlime na vesnici a ne kazdy je spolu tech tunu let dopredu a spousta lidi si myslim od 15 treba nesetri. Nas barak mel jen obvodove zdi a delali jsme skoro vse sami, nevim neumim si predtavit nejak podnajem za 7000 korun asi jsem nikdy takovy nevidela 😀

glimmer
14. čer 2015

my jsme potřebovali měsíčně také ušetřit cca 2500 - 3000 tis.
- změnili jsme paušál na mobilu ( tím jsme dohromady ušetřili skoro 1500,-kč)
- začali jsme kupovat levnější granule pro psy (máme tři, sežerou kolem 30 - 40 kg/ měsíc)
- začala jsem kupovat "neznačkové" výrobky (např. místo tampónů OB si kupuji jiné, šampóny, tekutá mýdla, ... )
- prací prášky, aviváže, jar, tablety do myčky kupuji pouze v akci
- jídlo kupuji podle jídelníčku, který si píšu na týden předem
- omezila jsem kupování drobností dětem (např. los když jdeme na poštu, omalovánky při každé návštěvě trafiky, ... tím jsem měsíčně ušetřila kolem 500 - 800,-kč)
- máme jen jeden účet u banky (společný), bez poplatků na 10 let, výběry z bankomatu zdarma ...
- změnila jsem dodavatele elektřiny (to sice poznáme později, né hned)
- změnila jsem povinné ručení (úspora skoro 1.500,-kč/rok!, to jsem koukala)
- zřídila jsem nám pojistky a živ. pojištění (děti mají úrazovku s denním odškodněním při úraze, pobytu v nemocnici, manžel i já máme pojištěnou prac. neschopnost, úraz, pobyt v nemocnic, ... (stojí nás to měsíčně cca 1.000,-kč, ale musím říct, že nyní Vítek marodil, byl v nemocnici a pojišťovna plnila bez problémů) - takže já jsem zastánce těchto pojištění.
takže nám se podařilo měsíčně ušetřit těch 2500 + si můžeme dovolit platit ty pojistky, takže vlastně 3500, ale chce to se pořádně zamyslet co potřebuješ a co ne, a mě pomohlo, že jsem si to psala ... položku po položce skoro 3 měsíce ...