icon

Na čem pravidelně měsíčně ušetřit?

tyf
5. kvě 2015

Ahoj, asi trochu vtipná otázka, ale třeba mě inspirujete. Potřebuju měsíčně najít v našem napjatém rozpočtu částku asi 3000 navíc, nemáte nějaký typ, na čem pravidelně měsíčně ušetřit peníz?

78marcela
14. čer 2015

@xpila ale nasetrila. Nasi mi pujcili cca 30 tisic. Coz je zanedbatelne. Pani, ktera sem ten prispevek napsala, je 37 let, dite ma 4 roky, takze klidne mohla 8 let setrit nez zalozila rodinu i po vysoke skole. O Praze se nehadam, to jsem snad napsala jasne, ze v Praze to neni mozne.

linusha
14. čer 2015

Nám se osvědčilo hlídat slevy hlavně na drogerii, ale i na potraviny. Doma vařím a peču místo toho abychom chodili do restaurace na obědy. Obědy si rozvrhuji cca na týden dopředu a dle toho nakupuji. Potraviny nakupuji hodně na mužovi stravenky. Nekupujeme perlivé vody, nekouříme. Do restaurace jdem jenom při výjimečné události. Nechodíme do hospody. Změnili jsme tel. operátory abychom ušetřili - nezdá se to ale opravdu jsme tím ušetřili. Pokud potřebujeme něco do domácnosti tak to kupujeme s rozmyslem. Muž má roční kupon na mhd místo toho aby kupoval kupony na jednotlivé měsíce. Na světle jsme ušetřili tak že jsme pořídili všude led žárovky sice je počáteční investice vyšší ale je to znát že žerou méně a tím i ušetříme. Topíme max. na 20 stupňů. Neutrácíme za nesmysly. Ušetřit se dá na kde čem, jde o to jen si sestavit výdaje a říct si co se dá oželet. 😉

78marcela
14. čer 2015

@cacenka_d ja zase nikdy nevidela najem za 17000. Moje segra ma pronajaty byt 2+1, plati sedm za vsechno i s inkasem. Ja svuj byt pronajimala podobne 4500 plus inkaso. Ale je to fakt o lokalite, Praha to nebude, to jsem snad psala jasne.
Ja taky nesetrila od 15. Zacala jsem setrit jak jsem zacala pracovat, mela jsem stavebka.

xpila
14. čer 2015

@78marcela Jasně, ale trochu jsi to napsala stylem, že ti rozumní si na to našetří a ostatní jsou vlastně neschopní. Nebo aspoň pro mě to tak vyznělo.
Já si spořila od 15, od 15 jsem taky chodila na brigády (nejen přes léto, ale i přes rok), byt jsem si koupila po VŠ, co nejdřív to šlo, takže když mi bylo 25. A byla jsem ráda, že zaplatím alespoň rekonstrukci a vybavení. V Praze to prostě bohužel jinak nejde.

nov777
14. čer 2015

@xpila Souhlasim. Umim si predstavit, ze nekdo, kdo cilevedome maka a skudli deset let, usetri tak mega a pul (kdyz klapne milion veci). Ale tezko nekdo usetri ctyri mega. Lidi, ktere znam a bydli bez hypo, jsou vsichni u rodicu, v dome, ktery dostali nebo to zatahli rodice. Ostatni maji vsichni hypo.

xpila
14. čer 2015

@nov777 Přesně tak. Já bohužel to štěstí neměla 😀 Ale od podzimu budu platit už jen hypo (teď mám ještě k tomu i úvěr ze stavebka) a ta bude menší, než by byl nájem. Takže jsem spokojená. Sice začátky byly krušné (tak první 2-3 roky), ale teď už to je v pohodě.

78marcela
14. čer 2015

@xpila no ja myslim, ze jsem to napsala jasne. Pokud jsou dva rozumni a setri, tak se da nasetrit hodne penez. Ten rozum bohuzel ale spouste dnesnich mladych lidi po skole chybi. Jak vylezou ze skoly, tak si musi koupit auto, a ne nejakou sunku, pak taky musi poznat svet, takze cestuji a dovolene, pak samozrejme musi nosit vsechno znackove, aby byli in. Jsou zvykli zit od vyplaty k vyplate a zadni kolecka nepotrebuji, protoze maji rodice. Pak kdyz si i chteji brat hypo, tak nemaji ani tech 15-20% ktere banka pozaduje, aby meli svoje.

xpila
14. čer 2015

@78marcela Jasně, jenže ty tam máš prostě několik předpokladů, které ne vždy jdou splnit. Ale samozřejmě, ne každý si v -nácti uvědomuje, že by si měl začít šetřit na bydlení. Ale to je strašně dané výchovou a to my dvě tady nevyřešíme 😉

nov777
14. čer 2015

@78marcela Ono hodne zalezi o jake castce je rec. Jsoz oblasti, kde byt koupis za pul milionu. To se nasetrit da. A taky jsoz mista, kde jsou i na byt dva miliony malo. To uz je zase uplne jinde.

xbohu
14. čer 2015

tak se omlouvám pokud jsem něco napsala blbě, nemám prostě ráda banky a bankovní poplatky, dopředu Vám přesně neřeknou, kolik nakonec zaplatíte navíc, za poplatcích a životním pojištění apod. tedy půjčíte si milion a zaplatíme milion a půl ve finále ... já jsem si na bydlení šetřila tím, že jsem pracovala při VŠ na plný úvazek a měla jsem školu i práci najednou, celé rodině jsem založila tenkrát výhodná stavební spoření a začala stavět po škole a našetřila jsem si takto dost, bydlela jsem na kolejích, měla studijní výhody do 26 let, neplatila drahý nájem, po kolejích jsem při práci hodně využívala spolubydlení a na víkendy jezdila k rodičům, na dům jsem si vlastně takto našetřila a něco si půjčila od rodiny, pozemek jsem si koupila přímo od obce, nebrala si stavební firmu, ale najímala jednotlivé zedníky - pokud mohli o víkendech po své práci. do práce jsem jezdila busem (130 km) často 2x v týdnu, synka jsem nechala mužovi (dával do školky on, staral se on) a rok takto pendlovala a já byla jen víkendová mamka, plánovali jsme druhé, takže šlo o to rok vydržet a já si užila čtyři volné večery v týdnu a tím se i výborně připravila na druhou mateřskou a všední kolotoč doma - coby v roli kuchařky, uklízečky a vychovatelky. to mi bodlo. dát tři roky a tři roky bez této prima pauzy.. to bych asi dnes vypadala (s nervy) jinak 🙂
ale preferuji, investovat do nemovitostí, ty pak pronajímat, mít pronájem jako přivýdělek a až děti odrostou -byt navíc se v rodině bude hodit - to už tu někdo zmínil.. takže víceméně žijem takto podobně, byt v centru je pronajatý, my žijem mimo centra a užívám si s malými dětmi vesnici - s dorůstajícími dětmi se to ale asi bude měnit
ted si také hodně šetříme na důchod, stát se o nás třicátníky asi těžko postará, člověk by měl myslet, z čeho bude žít v šedesáti, sedmdesáti, já mám třeba babičku a dědu a oběma je už před devadesát.. tedy s mužem myslíme na naše stáří a dost si spoříme na důchodové spoření - stát přispívá dost, vlastně to je jediné naše spoření - ostatní - stavební a životní se myslím už nevyplatí. pak je vhodnější spořit a investovat do pozemků a bytů... to vám nikdo nevezme, spořící účty nejsou až tak výhodné, zatím jsem tedy nic neobjevila, úroky jsou mizerně nízké. je to ale maso, nemít bydlení a mít děti, já jsem chtěla nejdříve cestovat, zajistit se a pak přišly až děti, ale každý to má jinak. mám doma ze všech stran perfektní zázemí. za to jsem vděčná. spíš jsem chtěla svůj příspěvek vést v tom duchu, že i když nežijeme z výplaty do výplaty, chováme se snad ekologicky (až na ty letadla a letenky), šetříme benzínem, nehýříme, recyklujeme .. tedy i oblečení .. a baví nás žít s málem... a myslet dál na dalších pár desítek let dopředu, myslet na naše děti a na naše rodiče.. to je tuším nějaké indické přísloví, vydělanou třetinu peněz na aktuální žití, třetinu dej stranou pro tvé děti a třetinu vrat z každého příjmu rodičům, protože tě vychovali a investovali do tebe, tak si to zaslouží a vracej jim, co ti vlastně dříve dali... to se mi líbilo
třeba mne napadá, je to často opruz, ale využívám různé benefity a slevy, kredity, třeba mám Tesco kartu, nebo u OZP mám slevy pro sebe a děti, takže každý rok to je až tisícovka navíc, v tesců, dvě stovky za půl roku, chodím do knihovny, máme MHD zdarma s kočárkem, tak beru navíc kočárek a jezdím s kočárkem, kam si pak dám vše potřebné a nemusím tahat batoh na zádech, na jaře nakupuji na příští sezonu zimní kousky, na podzim pak letní - ceny méně než poloviční, nakupuji oblečení dopředu, mám ale místo, kde to skladovat, což každý třeba nemá

78marcela
14. čer 2015

@nov777 ale v tom se shodneme..hned moje prvni veta v teto diskuzi byla, ze zalezi na lokalite. Nelibilo se mi, ze @xpila vyjadrila pobaveni nad tim, ze je humorne si nebrat hypo, coz navrhla @xbohu . Na to jsem napsala prave, ze zalezite na miste a ze se na to nekde nasetrit da, pokud jsou lidi rozumni a setri treba 8 let nez zalozi rodinu. Za tim si proste stojim.

nov777
14. čer 2015

@78marcela Me to teda prislo humorne taky. To musis cilene vybirat lokalitu a jeste se prizpusobit velikosti bytu atd., aby se clovek obesel bez hypo. A na co mi je byt 1+1 s dvema detma? Pri presunu nekam jinam tim, co utrzim z prodeje stejne dum 5+1 neporidim. Takze zase ta hypo. Pokud se teda nepotkaji dva a kazdy ma byt 2+1. To by teoreticky slo. Ja tohle vidim z pozice nekoho, kdo uz od 25 funguje s jednim muzem, takze jsme nemeli prilezitost mit kazdy vlastni byt. A i kdyz byt jsme koupili za sve, tak na dum hypo mame. To se proste usetrit neda.

eva2bb
14. čer 2015

.

78marcela
Autor odpověď smazal
xbohu
14. čer 2015

žít na dluh je velmi lehké, to jde snadno, každý vás hned uvrtá do buhví jak výhodné půjčky, žít bez dluhu a jen tak na co právě mám je někdy umění, ale takto žili přeci naši rodiče... výplaty byly malé, vše drahé a žili skromně, tak jako skoro každý v této republice, na nás se valí nepřeberné množství relam a co vše musíme mít, že je těžké odolat. ale právě umění odolat a nemít vše, co má soused, kamarád, kolega v práci a stále nekupovat nové a často nepotřebné... já - dokud nebyl zdarma účet, tak jsem odmítala mít v bance účet, měla jsem u spořky vkladní knížku a z ní nevybírala, běžné nákupy jsem si hradila z brigád, doučovala jsem po práci, takže celá výplata z práce šla na spoření a na jídlo bylo z přivýdělků a doučování, když jsem neměla hotovost a platební kartu, prostě se neutrácelo. je fakt, že jsem neplatila žádné složenky, žádné převody, bydlela na koleji a mobil byl služební. hodně lidí si tukalo na hlavu, ale fakt to takto pár let šlo. proč platit bance, že jim já svěřuji mé výplaty... to fakt ne. můj muž měl dlouho KOmerční banku, mé polské mBank nevěřil, až když jsem mu jednou sečetla výpis a zjistil, že ne různých poplatcích platí skoro 500 kč měsíčně bance, rychle utekl a nechtěl je vidět, měl také hypotéku, ale za 5 let jí zaplatil a tehdy se i velmi rád s Komerčkou rozloučil. nyní má mBank už leta a je spokojený a také už je toho názoru, že za účet nebude platit... ted to leta říká sám své mamce.. .ta ale od Komerčky odejít nechce
dokud si opravdu sám nepřepočítal svůj měsíční výpis z banky, nechtěl o internetové bance ani slyšet... tedy opravdu se dá ušetřit i na takové blbosti jako jsou nesmyslné bankovní poplatky a různé jejich výmysly- třeba dva oddělené účty, když máte hypo - proč?
líbí se mi - bydlet u rodičů a šetřit, pořídit si spolubydlení, být ve větším bytě a dělit se o kuchyn, koupelnu, má to vše sice mouchy, ale po pár letech se něco víc našetří a hypo může být menší, po pár letech žádná

nov777
15. čer 2015

@xbohu Porovnavas neporovnatelne. Generace nasich rodicu mela pujcky a hypoteky taky. Jenom za jinych podminek.

78marcela
15. čer 2015

@nov777 to je pravda, tehdejsi podminky ohledne hypo byly super. V te dobe bych se nebala si ji vzit. Bezurocne novomanzelske pujcky, odpocty na deti, jistota prace = staleho vydelku..
Ale nevim, jestli ted @xbohu nemyslela spis ze si dnes berou lidi pujcky na ruzne blbosti, na dovolenou, na super televizi.. Tohle generace nasich rodicu nedělala.

nov777
15. čer 2015

@78marcela Tak bavime se o hypotece. Dum je jedina vec, na kterou ma smysl si pujcit. Jinak taky pujcky nechapu. Dokonce ani na lednicku apod.

78marcela
15. čer 2015

@nov777 ja vim, ze mluvime o hypotece, jen z toho jejiho příspěvku mi vyzniva, ze myslela i normalni veci, viz "na nás se valí nepřeberné množství relam a co vše musíme mít, že je těžké odolat. ale právě umění odolat a nemít vše, co má soused, kamarád, kolega v práci a stále nekupovat nové a často nepotřebné."
Jinak souhlas. Nemeli jsme na postel, spali jsme na matracich na zemi, nez jsme na ne nasetrili. Nejakou dobu jsme taky byli bez lednicky, zadna slava, ale dalo se to. V zivote bych nejela na dovolenou, na kterou jsem si pujcila, neuzila bych si ji. Kdyz neni na more, tak u nas v nejakym kempu a na kolach je taky pekne..
Zpet k hypo. Ja jsem za sebe hrozne stastna, ze ji nemusim mit. Pujcek se velice bojim, dost lidi uz prislo o barak, kdyz nemeli na splaceni, kdyz treba prisli o praci..ale chapu, ze v Praze a blizkem okoli to jinak nejde. Jsem rada, ze ziju tady.

nov777
15. čer 2015

@78marcela Ja s tebou vlastne souhlasim. A pravda je, ze bysme prezili i v tom byte. Na druhou stranu jsme v byte se trema detma byt nechteli. Hypoteku zvladame bez vetsich problemu, i kdyz znat to je. Ale kouknu na decka, jak pobihaji cely den po zahrade a vzdycky si reknu, ze to za to stoji. Hlavni ale je spocitat si, jestli na to opravdu mam a jsem schopna to zaplatit a usetrit na mimoradnou splatku. Znam i lidi, kteri byt dostali od rodicu a pak si napujcovali na plovouci podlahu, novou dlazbu v koupelne (vyslovene rozmar, vsechno tam bylo funkcni) a divi se, ze nezvladaji splacet.

karmi
15. čer 2015

Nevím, proč se člověk má bát hypotéky, že by kvůli tomu měl přijít o barák. Bez hypotéky si barák málokdo může pořídit, takže v případě, že pak nemůže splácet, je logické, že o něj přijde... Když budete v nájmu, také budete platit a v momentě, kdy nebudete mít peníze na nájem, tak vás z toho nájmu mohou vyhodit.
A v případě, kdy člověk dá svoje peníze do baráku / bytu a ten zbytek si půjčí, tak zase by ho měl prodat lépe a své peníze si z prodeje odnést.
Samozřejmě je vždy potřeba mít dostatečnou finanční rezervu, která se doporučuje alespoň 6 měsíců pravidelných měsíčních výdajů. Do té doby se dá spoustu věcí vyřešit - najít si novou práci, barák prodat a nečekat, že mi banka začne posílat upomínky... Takže asi tak. Omlouvám se, že jsem možná mimo téma, ale rozklikla jsem diskuzi a četla pouze poslední tři příspěvky.

xpila
15. čer 2015

@xbohu Ostatní půjčky ne, ale hypotéka ano. Bez té např. v Praze vlastní bydlení nezaplatíš. Nehledě na to, že kolikrát je hypotéka levnější než nájem. To je podle tebe teda taky špatně?
Navíc ne každý má možnost bydlet u rodičů nebo jít do spolubydlení.

halina0101
15. čer 2015

@xpila Pravdu dis, kdybych mela bydlet u rodicu a setrit na bydleni v Pze, tak mam prvni dite v padesati a urcite bych nemela na byt nasetreno.Nehlede na to, ze clovek by mel byt samostatny a bivakovat do triceti nebo petatriceti u rodicu v detskem pokojicku je nedustojne dospeleho cloveka a obtezujici rodice, kteri maji pravo na svaty klid.
Mezi rozumne pujcky samozrejme neradim ty na spotrebni veci ci dovolene..

radkabrezikova
Odpověď byla odstraněná
texetka
15. čer 2015

My ušetřili dost na krmení psů. Přešli jsme na maso a za cenu levných nekvalitních granulí nakrmím 2 psy plus zeleninu a přílohy a ještě 300 kč ušetřím.
Jinak souhlasím - psát si poctivě všechny výdaje , pak si sednout a podívat se co potřebuji a co ne. Kde utíkají peníze.
Podívat se po levnějších paušálech za telefon, internet. Zvážit spolujízdu při cestě do práce .

texetka
15. čer 2015

@xpila Bydlet u rodičů do 27 let, tak se nám manželství rozpadlo. A to mám super tchýni a můj muž říká o mé mámě totéž. Ale bydlet v malém bytě s rodiči do tak vysokého věku ? to fakt ne. Navíc bych se i styděla - mít práci, manžela a bydlet na "mama hotelu "

nov777
15. čer 2015

@halina0101
@radkabrezikova Presne tak. System bydlim u rodicu, oni me zivi a ja setrim je vuci rodicum velmi bezohledny. Maji take pravo zit a uzivat si a ne starat se o tricetilete deti.

berenika39
15. čer 2015

@xbohu mě to nedá, neber to nějak špatně.
když je s kočárkem mhd zdarma, ak ty ho bereš na nákupy, abys měla mhd zadarmo? a vezeš v něm zpátky nákup?

Jinak u nás se asi nějvíce šetří na pravidelném vaření ze základních suurovin. Nekupujeme nic moc hotové, polotovary, balené, ale prostě maso, zeleninu, přílohy a vařím. Vždy na dva dny pro dva a ta jídla jsoujednak zdravá (relativně🙂)) ), ale i celkem v pohodě co se ceny týká.

xpila
15. čer 2015

@texetka My jsme 4 děti, takže u nás by to bylo fakt náročný v jednom bytě 😀

zuzana_ka
15. čer 2015

Při hlídání výdajů se mi osvědčilo placení kartou a minimum vybírání z bankomatu - vysvětlení....
Když se podívám do měsíčního vyúčtování plateb, tak si lehce vyškrtám ty tzv. nepotřebné výdaje a hned zjistím, kde jsem co a kdy utratila.

Dále: hned co příjde výplata, tak zaplatím co můžu - složenky, paušály, net apod. hned vím co mi zbyde na měsíc na útratu.

Jinak souhlasím s xpila, musí se rozlišovat hypo a půjčka. Aby i mladý člověk slušně bydlel (neparazitoval na rodičích )a mohl založit v relativně mladém věku, tak bez hypo to nejde! Oprava, může to jít, ale jen v tom případě, že člověk něco dostane, zdědí, nebo ukradne😀

Strana