icon

Na čem pravidelně měsíčně ušetřit?

tyf
5. kvě 2015

Ahoj, asi trochu vtipná otázka, ale třeba mě inspirujete. Potřebuju měsíčně najít v našem napjatém rozpočtu částku asi 3000 navíc, nemáte nějaký typ, na čem pravidelně měsíčně ušetřit peníz?

wendy_
15. čer 2015

Tak ja nejak nechapu, proc tu nekdo je proti hypotekam. Ano sice cast penez jde bance na uroky a poplatky, ale ve finale platim cca stejne, jako kdybych platila najem. Jen si platim svoje bydleni a za 25-30 bude byt muj. Kdezto byt v podnajmu, tak za 30 let nemam nic. Kazdy nema tu moznost bydlet u rodicu, nez si nasetri. Jo a cekat s detma 8-10 let taky kazdy nechce, nez nasetri. Aby to pak nedopadlo tak, ze budu v 35 mit vlastni byt bez hypoteky, ale zjistim, ze na deti uz je pozde.
V nasi rodine jsou urcite rezervy ve vydajich za jidlo a za obleceni. Ted se budeme stehovat a budeme splacet dalsi hypoteku. Vse jsme si spocitali a zvladneme to. Presto uz tolik neusetrime, jako do ted. Takze mam v planu zkusit snizit vydaje za jidlo a i za obleceni.

katerinap1978
15. čer 2015

@xbohu Ty jsi můj člověk. To se mi líbí 🙂. Také spoříme jak diví, škudlíme a škudlíme (penzijka; stavebka; volné prostředky investujeme do pozemků nehledě na to, zda jsou dnes v intravilánu, stačí nám, když navazují). Na větší část domu jsme naspořili před narozením dětí (středně velký nový dům kousek za Prahou).Jsou věci, které si neodpustíme, ale myslíme hlavně na budoucnost (dětí, našich rodičů). Jen s tím stavebním spořením s Tebou nesouhlasím. Máme jej založené pro všechny naše děti a úroky + státní příspěvky jsou celkem slušné 🙂.
Pro zakladetku: osvědčilo se mi vést v excelu domácí účetnictví, tak nejlépe vidím MÁ DÁTI - DAL. Máme spořící podúčet, na který se prostě nesahá a odvádí se tam desátky hned po výplatě - když volné korunky nejsou, nemůžou se utrácet. Dál používám látkové plenky, nekupuji polotovary a velmi výhodnou investicí u mě je domácí pekárna .-).

lenka5731
15. čer 2015

@wendy_ já jsem vzhledem ke svým zkušenostem nepřítel hypoték 🙂 Asi tak před 7-8 lety bych asi psala totéž, co ty 🙂 Někdy se v životě okolnosti sejdou způsobem, který opravdu neočekáváš, takže "najednou" jsme měli v rodině dvě hypotéky a byly 50% manželova příjmu, a tomu se inkaso ve "vlastním bytě" vyšplhalo na krásných 8600 Kč. Do toho jsme se strefili do poklesu cen nemovitostí, takže raději nedopočítávám, kolik nás stálo vlastnictví dvou bytů. Kdybych ty peníze rovnou vzala, a hodila je do kanálu, tak by byl efekt stejný a bylo by s tím podstatně míň starostí a nervů. 🙂 Je to závazek na příliš dlouhou dobu a při nejlepší vůli nedomyslíš, co vše se může stát za 5-10-15-20 let. Hypotéku už nechci. Kdyby mi někdo kdysi řekl, do jaké situace se je možné se dostat, poklepu si akorát na čelo.

lenka5731
15. čer 2015

@katerinap1978 partneři - manželé, kteří jsou spolu dlouho a dlouhodobé plány realizují společně mají podle mě klíčovou výhodu. My jsme se s manželem seznámili až v době, kdy jsme měli dlouhobé plány rozjeté každý sám a když se to potom "spojilo", dá se to nazvat jediným slovem - průser 😀 Jinak s pozemky souhlasím.

katerinap1978
15. čer 2015

@lenka5731 Pravdu díš .-). Jsme spolu s mužem od školních let a to se to pak plánuje budoucnost 🙂. Naše děti chceme vést také k odpovědnosti za svůj život, ke spoření už od své první výplaty, ale co bude, když se poblázní do nezodpovědného jedince? To stejně neovlivníme. Jak se říká, plánování je fajn, ALE.. CHCEŠ-LI POBAVIT BOHA, ŘEKNI MU SVÉ PLÁNY DO BUDOUCNA...

japona
15. čer 2015

Mne by zajímalo, v které lokalitě je placení hypotéky (nejlépe 100%) výhodnější než nájem? V Praze, ať hledám jak hledám, jsem nic takového nenašla..?

xbohu
15. čer 2015

@lenka5731 Díky za Tvůj příspěvek a držím palce. Velmi lehce se podepíše v bance smlouva s tím: dvacet let plať!... ale je to šílené břemeno, může se stát leccos... to domýšlí málokdo.. ovšem málokdo ve dvaceti začne pořádně šetřit a hodně intenzivně pracovat! také hodně asi záleží, jak je ke spoření veden rodiči, jak se hospodaří v rodině, kde vyrůstá a jaké má návyky. troufám si říci, že v naší domácnosti, i kdybychom měli o 70% nižší příjmy, žijeme hodně podobně, možná by nebyla zimní dovolená u moře.. ale nepocítili bychom asi výraznější rozdíl... dnes ráno jsem si ještě vzpomněla... chodit do lesa na borůvky a brusinky... proti tomu nemůže nikdy nic mít.. není třeba zahrádky ani zalévání, my třeba brusinky a borůvky jíme dost často a jsem ráda, že je doma máme, jsou zdravé a chutnají nám třeba v čaji, také vyrábíme domácí jablečný čaj z horších jablek. chce to jen sbírat sklenice s dobrými víčky, pak na podzim nebýt líný a zavařovat a zavařovat. a člověk ví, co jí 🙂

xpila
15. čer 2015

@japona Třeba za můj byt bych v nájmu platila víc, než budu teď platit hypo.

lenka5731
15. čer 2015

@xpila ale ten byt už (soudě podle předchozích příspěvků) "máš" už dlouho a hypotéku BUDEŠ platit, takže to asi není standardní situace ... bude ta hypotéka skoro v současné tržní ceně bytu? 🙂

xbohu
15. čer 2015

@katerinap1978 děkuji 🙂 první pozitivní reakce, podobnou diskusi jsem vedla na konkurenčním portálu a tam jsem za mé názory dostala jen samou kritiku. někdy mi přijde, že kolikrát ani mladší generace nechce slyšet, že má šetřit a navyknout si umět šetřit.. že ne vždy bude člověk při penězích.. ve dvaceti málokdo myslí na bydlení a natož na důchod, ke stavebnímu spoření... byla jsem zhýčkaná původními podmínkami a vyšší státní dotací. nyní mi vychází lépe důchodové, takže místo stavebka důchodové.. samozřejmě na někoho v rodině, kdo už je v důchodu - a než stavebka na děti, to jim raději koupit byt a ten pronajímat. prostě nemám ráda bankovní produkty, spíš si má člověk dělat své finance hlavně sám, zajímat se a býti správcem také sám. nikdo se vám lépe nepostará o vaše peníze tak, jak vy sám... ideálně - koupit byt před rekonstrukcí, sám co nejvíce opravit, levně připravit k pronajmutí a po dalších deseti, dvaceti letech jej už kvalitněji renovovat pro své děti - na tom se nemůže prodělat. každopádně ceny pozemků jdou stále nahoru, už je to možná lepší investice než do bytů.. zatím mi to nikdo nevyvrátil... pokud bych šetřila a měla volné finance, investovala bych do nákupu pozemků..

lenka5731
15. čer 2015

hypotéka ve výši současné tržní ceny bytu

katerinap1978
15. čer 2015

@xbohu Pozemky jsou zlaté prasátko. Chleba nežerou a zemědělci za pronájem v dnešní době platí dost dobře 🙂. Jsme sami zemědělci, tak vím, o čem mluvím. Byt si za 10-20 let koupíš bez problémů taky, půdu ne, to mi věř 🙂 .

texetka
15. čer 2015

@japona bydlím u Brna a nájem na "náš" byt by byl vyšší než hypotéka. Ono každý si musí udělat finanční analýzu sám u sebe . Na co chce šetřit, jaké má plány, co potřebuje za pár let, co hned, co není potřeba, jaké má sny.... A reálně vše zvážit.
My bychom mohli mít mnohem vyšší hypotéku a mít barák, ale už nemít rezervu. Takže máme menší hypo, máme byt a rezervu

xpila
15. čer 2015

@lenka5731 Dlouho nemám, cca 5 let. Ze začátku jsem platila víc, teď už budu platit míň (měla jsem to tak úmyslně nastavené, bylo to i nejvýhodnější), protože píšu, že budu. Tuhle částku jsem mohla mít od začátku, kdybych chtěla. A u mého bytu se tržní cena téměř nezměnila, takže ano.

texetka
15. čer 2015

@katerinap1978 😀 mám pole, zemědělci platí nula nula nic , pokryje to daň z nemovistoti a jednu dobrou večeři a manželem. A to jsme pole od nového roku převedli do nájmu k jinému zemědělci.. Pokoušela jsem se pole vyjmout z půdního fondu - bez šance. A pak se dozvíme, že ( rodinný majetek po generace ) stát si naplánoval výstavbu dálnice , takže ted jen čekáme co bude ... Sem tam přijde nějaká nabídka k odkupu, ale ty odmítám. Uvidím co bude..

linusha
15. čer 2015

@japona my teda bydlíme v Brně a ne v Praze, ale hypotéka a poplatky za byt nám vycházejí lépe než podnájem. Vím to protože sousedi pronajímají menší byt (cca o 20m) než máme my a podnájemníci platí kolem 15 000 Kč což je o cca 2500 víc než platíme my za byt s hypo. Takže to rozhodně jde 🙂

japona
15. čer 2015

@linusha A to vychází i se 100% hypotékou, rekonstrukcí, většími opravami, pojistkami bytu, daní z nemovitosti, revizemi, fondem oprav atd.? Nelze porovnávat "nájem" na straně jedné (kde bývá zahrnuto vše vyse uvedené) a pouze splátku "hypotéky" (a nejlépe po zaplacení statisicu na počátku) s tím, ze vyse uvedene platby už "jdou do vlastního", tak nad tim primhourim oko🙂 Pokud vám vlastni bydlení vyjde opravdu levněji, tak gratuluji a závidím🙂

zuzana_ka
15. čer 2015

osobně věřím tomu co píše @linusha
nehledě na to, že člověk cpe prachy do vlastního a né do cizí kapsy....

linusha
15. čer 2015

@japona ano máme 100% hypo a již výše jsem psala že s poplatky (voda, elektřina, topení, fond oprav, poplatek za garážové stání) pojistku a daň platíme ročně (takže tu jsem do toho nezahrnovala). Ale domnívám se že roční splátka pojistek (byt, domácnost a odpovědnost) a daň nespolkne ani celou částku kterou ročně ušetříme s bytem se 100% hypo oproti podnájmu. Rekonstrukce, opravy neřešíme máme novostavbu. Navíc peníze dáváme do ,,svého,, . A opravdu jsme neměli statisíce na začátku a ani bohaté rodiče, kteří by to za nás zacálovali. Takže za mě spíš hypo než podnájem. My měli štěstí že nám to vyšlo. 🙂

wendy_
15. čer 2015

@lenka5731 Tak my jsme s manzelem probrali vsechny moznosti, co se v budoucnu muze stat a jak bychom to resili s bydlenim a hypotekou. Ja ted budu jeste dva roky na rodicovske, tak to si moc vyskakovat nebudeme moci, ale potom bude lip. Poklesu cen nemovistosti se tady nebojim. Jsme tu na kraji Prahy a jasne, ze se ceny nerostou tak jako pred 10-15 lety, aby na tom clovek vydelal, ale neprodela se. Kamaradka tu loni prodavala byt a prodala za vic nez koupila. Sice ne o moc, ale proste na tom neprodelali.

nov777
15. čer 2015

@xbohu Poslys, ja se nedivim, ze moc souhlasnych nazoru nezaznamenas. Tvuj financni plan je uzavrit si stavebka a ducjodove na vsechny lidi okolo a bydlet v mama hotelu. To neni zrovna dospele chovani. Proto ty nesouhlasne nazory. A co tomu rika zbytek rodiny, sourozenci apod.? U nas tohle zkusil svagr a bylo mu to rychle vysvetleno 😉

zuzana_ka
15. čer 2015

JÁ TO NECHÁPU XBOHU PÍŠE, ŽE HYPO NEE, ALE VÝHODNÉ JE KOUPIT BYT...? KDE NA TEN BYT VZÍT A JEŠTĚ MÍT NA REKONSTRUKCI? AT POČÍTÁM JAK POČÍTÁM, TAK MI TO HODNĚ BLBĚ VYCHÁZÍ. KDYŽ BUDU ŠETŘIT JAK VEVERKA OŘÍŠKY, TAK NA BYT 2+KK NAŠETŘÍM TAK ZA 15LET NEJDŘÍV. TOHLE MŮŽE NAPSAT JEN ČLOVĚK CO O TOM VÍ KULOVÍ....

btw. hodně se odbočilo od tématu😀

texetka
15. čer 2015

@japona ano, u nás ano. Navíc po splacená hypo je byt můj. mohu ho prodat, mohu si v něm dál žít, mohu do pronajmout a za ušetřené peníze jít třeba na penzion.. prostě cokoliv.
Podnájmů mám plný zuby, bydlela jsem v nich a velmi ráda se stěhovala do "našeho" .

nov777
15. čer 2015

@zuzana_ka Mam z toho stejny dojem. My treba byt kvalitne predelali, protoze jsme v nem jeste par let bydleli. Rozhodli jsme se ten byt prodat misto pronajimani. Po par letech s najemnikama bychom to uz v zivote za takove penize neprodali. Pri prodeji se nam investice do rekonstrukce ani cela nevratila. Pokud byt koupim za 1,7 mil, za pul mega opravim, tak za nej za par let 2,2 mil tezko dostanu. To je utopie.

zuzana_ka
15. čer 2015

@nov777 pokud byt či dům koupíš výhodně, tak to jde prodat i vč. reko za pěkné peníze. Jinak se musí počítat s tím, že nemovitosti jsou investice na roky a musí se čekat na nárůst cen.
Pokud by člověk chtěl těžit peníze hned, tak je lepší pronájem a cenu stanovit tak, aby se mu vyplatily i případné opravy za opotřebení či zničení🙂

lenka5731
15. čer 2015

@zuzana_ka tak předpokládám, že někteří lidi mají vyšší platy a šetří proste rychleji.. 🙂 já jsem kdysi dávno sama z výplaty šetřila 10-15 tis za mesic, a to jsem sama platila bydlení. Takže mít k sobě tenkrát někoho a mít společný cíl, věřím, ze se našetřit za pár let dá v pohodě.

nov777
15. čer 2015

@zuzana_ka Tak pokud vybavis byt zakladne, tak si to umim predsravit. Ale jak zauctujes treba vyrezani panelu za 50 tis. nebo vanu za 17tis. To tedy netusim. Co je to vyhodne? Za 1,7 mil ted prodala byt kamoska, je to 3+1, bez vytahu, bez rekonstrukce, zatizene splacenim uveru na revitalizaci. A je jeste vyborna cena na mistni pomery. Dlouhodoba investice je co? Ze na to patnact let nesahnes? Za patnact let to bude ve sravu holobytu. Navic my to tehdy propocitali, aby se nam vypkatilo pronajimat to a bylo to vyrazne nad to, co jsou tu bezne pronajmy. Pokud ten byt dostanu, tak super. Pokud ho koupim, tak o nicem.

kacca11
15. čer 2015

K těm hypotékám - hodne se to tu resi, ale ciste jen z financni stranky veci. Ano, ta je nesmirne podstatna, ale je to jen jeden pohled na vec. Dalsi je podle me to, proc chci nemovitost kupovat. Kdyz to vezmu podle me s muzem, tak u nas je hlavni asi uspora casu. Koupi bytu usetrime kazdy denne 1,5 h na dojizdeni. To je cas, ktery je ted zabity a mohu ho vyuzit daleko lepe. Usetrim energii, usetrim si cestu na jedne z nejnebezpecnejsich silnic v kraji. Dale chceme bydlet v bydleni, ktere bude podle nas, coz pronajem nikdy nebude. Chceme pro zalozeni rodiny mistnost navic, chceme spojeny obyvak s kuchyni, abychom spolu jako par a v budoucnu rodina travili vice casu spolu. Chceme se stehovat do lepsi lokality, blize rodine, praci a pratelum. Nekomu se to zda jako malichernosti, ale pro me ma daleko vetsi hodnotu ten cas a benefity, co vlastni bydleni prinasi, nez vyhodnost investice po strance ciste financni.

Cena za bydleni s hypotekou je v dane lokalite srovnatelna nebo nizsi nez pronajmy.

cacenka_d
15. čer 2015

@78marcela 2 byty 10 a 7, tady bydlime ve dvou patrech za 7 tisic hypo, samozrejme vsechno bez poplatku a ja najem za 17 teda znam uplne v pohode takovych 3+1 tady v okoli je pomerne dost

xbohu
15. čer 2015

@nov777 od rodičů jsem od 18, nejdřív jsem bydlela na kolejích, pak spolubydlení, na víkendy nejdřív méně pak více u rodičů, podílela jsem se na rekonstrukci a rozšíření jejich domu, nyní zde mám své pokoje, WC, pravda mama kuchyn s dětmi sdílím ráda stále, zvlášť když mamka vaří z vlastní bio zahrádky, ségra má jiné patro, také dvě děti - také místo a prostor u rodičů, ale bydlíme nyní jinde. jen jsem prostě byla zvyklá i při škole pracovat, chodit po brigádách, k tomu mne myslím rodiče vedli. zatím se nikdo moc v nastolené diskusi nevyjádřil, zda ve dvaceti se uskromnil co se týče bydlení - třeba zrovna mít jen pro sebe pokoj, postel - ne celý byt, nebo brigádou navíc. já si myslím, že v něčem prostě naše domácnost je skromná, i tu skromnost i doma užíváme a hřeje nás to na srdci, že jsme v něčem celkem ekologičtí a nepodléháme konzumu, jezdila jsem do práce busem 15 let, cca 130 km... také moc lidí v okolí nechápalo... stačilo mi kvalitní spojení busem, studentské jízdné a měla jsem dvě hodinky spánku navíc... jsem špatná řidička dodnes a nerada řídím... mé názory jsou v tom, že hypotéku si umí vzít celkem každý, ale něco předem udělat je horší.. prostě nerada podporuji bankovní sektor, proč někomu dávat peníze navíc. jen se podívejte kolem sebe, kolik třicátníků a čtyřicátníků myslí na svůj důchod, stát to za nás nevyřeší, proč spoléhat stále na stát, a až nám bude k šedesátce, budem na obdobném diskusním foru vést debatu o tom, proč nemáme od státu pořádné důchody.. a proč jsme nezačali myslet na svou budoucnost dříve... a proč jsme dříve nedávali stranou více financí.. až nám bude padesát, šedesát ,... těžko něco ušetřím.. bůh ví, jestli budu vůbec pracovat .. on si člověk myslí, časem bude líp... ale ono také může být časem jen hůř... (a to jsem celkem optimista) důchod si od státu neslibuji, je lepší počítat s horší variantou, člověk se v tomto má spolehnout sám na sebe.. a zastávám názor zuzanky... lidé s vyššími příjmy rychleji šetří... pokud své vysoké příjmy umí ovládat 🙂 a nepředvádí se

Strana