icon

Dáváte dětem cizojazyčné hračky?

pinkorblue_marcela
10. lis 2014

Na tu otázku jste mě přivedli svými vánočními seznamy. Občas tam vidím něco od Chicco nebo Fisher Price, co mluví anglicky, německy nebo oběma jazyky. Vlastně na katalogu ani takové výrobky nechceme, proto vypadá jejich popis tak, jak vypadá a nemají české označení. Moc se nám neosvědčilo upozornění, že hračka mluví např. jen německy, protože lidi často nečtou a pak jsou překvapení, co přišlo...

Strana
z2
pinkorblue_marcela
autor
11. lis 2014

@bunny123 Jsem pro, klasická dětská pohádka minimálně před spaním je jako sůl nad zlato.

pinkorblue_marcela
autor
11. lis 2014

@paracka Ale když Vám řekne "I love you", tak Vás určitě nenazlobí. A když Vám to začne říkat syn, určitě Vás to potěší. V té češtině to zní ale srdečněji, protože jsem "v češtině" vyrůstala.

pinkorblue_marcela
autor
11. lis 2014

@lorreine To jste se hezky potkali. Předpoklady pro multijazyčnost jsou u dětí dány. Uvidíte, jak budou převážně mluvit v budoucnu a kde jim půjde lépe gramatika. I když jestli je nebudete učit gramatiku doma, budou umět "jen mluvenou" řeč. Nikdy se nemůžu rozhodnout, jestli je snazší se učit podobné jazyky nebo raději odlišné, protože se to neplete... 😕

kru_pa
11. lis 2014

My nekupujeme žádné mluvící hračky, protože mluvíme dost mezi sebou, ale syn si rád pouští na YouTube anglické písničky - hlavně Wheels on the bus a má rád i ruskou pohádku Máša a medvěd.

sedmiteckas
11. lis 2014

Ne, žádné cizojazycne knížky kupovat nebudeme. Jejím mateřským jazykem je český jazyk. Až zvládne jeho základy, potom se může učit dál. Pokud bude opravdu chtít, naučí se kolik jazyků bude chtít.

alisea
11. lis 2014

Dobry den. Uz nejakou dobu jsem hledala na internetu nejake houpatko ve tvaru zviratka. A vse se mi zdalo tak predrazene a kycovite. Asi pred tydnem jsem nasla na pinkorblue nadherneho houpaciho konika za skvelou cenu (nezavisle na dnech s Pinkorblue tady na MK). Dnes nam konik prisel a s pritelem jsme oba moc nadseni. Nas maly se radosti zblazni. Konik vypada nadherne a je heboucky. Dela zvuky kone a klusani. Ja proste musim jen doporucit! http://www.pinkorblue.cz/Znackovi-vyrobci/Bieco...

aninkas1
11. lis 2014

Já naopak cíleně hračky mluvící anglicky vyhledávám 🙂 Syn od dětství angličtinu ve svém okolí slyší, je mu 3,5 a má docela slušnou slovní zásobu, ač žijeme v ČR a oba jsme češi 🙂 Čerpá především z Youtube, kde si pouští Mickeyho klubík v AJ a podobně 🙂 Takže za mě - cizojazyčné hračky ano, je to další způsob jak dítě naučit něčemu novému 🙂

pinkorblue_marcela
autor
12. lis 2014

@sedmiteckas Samozřejmě, že je na cizí jazyky čas. Myslela jsem ale, že mluvící hračky kupují někteří proto, že se dětem líbí něco mačkat, co vydává zvuky nebo mluví. Knížky jsou už jiná kapitola. 😉 Děkuji Vám za názor.

pinkorblue_marcela
autor
12. lis 2014

@alisea Díky moc za Vaši zprávu, ač není úplně k tématu. 😉 Koník je sympaťák. Mám radost, že se Vám líbí. Doufám, že ho i Váš syn náležitě ocení. 😵

pinkorblue_marcela
autor
12. lis 2014

@aninkas1 Děkuji Vám za hlas "z druhého tábora". Toto učení mimoděk by Komenský pochválil. Je to mnohem snazší než stará, zastaralá učebnicová metoda. Když ho to baví... 🙂

aninkas1
12. lis 2014

@pinkorblue_marcela bavi velice 😉 Ve 3,5 letech umi (v aj) pocitat do 20ti, vsechny barvy, tvary, 90% beznych zvirat, obleceni, rodinu...spousty pisnicek a basnicek. To, ze se nerozvine spravne matersky jazyk je hloupost....cesky mluvi vyborne, rekla bych na svuj vek az moc 😀 Klidne by mohl mluvit mene 😀 😉 Ale kdyz se potkame s anglicky mluvicimi prateli, zvladne s nimi zakladni lehkou konverzaci (jak se jmenuje, jak se ma, kolik mu je let...) a rozumi jim...a to s nim anglictinu "cvicime" jen tak obcas, kdyz se jemu samotnemu chce, zbytek ma odkoukano z aplikaci na iPadu a Youtube. Myslim si, ze i rodice, kteri sve deti chteji od utleho detstvi ucit anglicky (nebo jinym jazykem) by meli mit moznost si tu takove hracky koupit a nemuset hledat treba na amazonu nebo v Cine na aliexpressu 😉

atinkaa
20. lis 2014

Patrim k taboru tych mamin, ktore tu uz napisali ze sa cudzojazycneho textu neboja - ja proti hezky cesky, alebo v nasom pripade krasne slovensky nemam vobec nic ale myslim, ze deti su chytrejsie a skutocne prve roky pochytia viac nez si niekedy rodicia pripustaju - a skusenost ze to co sa cesky povie horky, je slovensky horuci, anglicky hot a nemecky a madarsky a bulharsky a pod....este inak je podla mna len super...ono totiz vobec nejde o to, ze by sa 2-3-4rocnik poplietol a nevedel potom spravne cesky....ani ho to obvykle nijak velmi cudzi jazyk nenauci....co mu to ale dava je to vedomie, ze dana vec sa da pomenovat rozne v roznych krajinach, a plus uci sa zvuk, teda to co mu da neskor krasnu vyslovnost.
Poculi ste niekedy skandinavca hovorit anglicky alebo nemecky?.....nema svoj norsky ci finsky prizvuk, tak ako my vsetci....a to je jedine tym, ze fini su schopni si pustit film kludne i v madarcine, oni si tak nanajvys daju titulky.
Preto si myslim ze ine jazyky su ako vazna hudba, patria oboje k veciam, ktore je fajn stretnut v ranom veku, otvori to dietatu dalsie svety, no a u nas, skor ako hracie fisher price veci velmi rada s bambulkami obzeram knihy a tie sa nebojim kupit ani v Bulharsku,Francuzsku, aj ked to nie su jazyky, ktorymi by niekto z rodiny hovoril.
A k tomu co tu este odznelo ja som naopak presvedcena ze nie je ani chybne to, ak rodic cosi vediet nebude a bude ho to ucit dite, je to fajn ak dieta ma sancu vidiet, ze ani rodic nevie vsetko, ten zivot to kus odlahci😉teda ak je dovodom strach z neznameho tak je zbytocny, nie je nic krajsie ako cosi s dietatom, niekedy opakovane, niekedy po prvykrat objavovat🙂
A ci je lepsie-horsie sa ucit uplne iny alebo podobny jazyk? Ono je to asi jedno, ide o tu moznost zapocuvat sa do tej melodie reci, ktora je ina, pocuvat slova, ktore zneju inak a pritom su priradovane k rovnakej veci...to je to novum z pohladu dietata a v danom kontexte je asi jedno, ci to bude cestina, slovencina alebo cestina, japoncina🙂

domorodka
21. lis 2014

My jsme sice bilingvní rodina, ale takovéhle hračky nevedem... a nemám ani potřebu je kupovat 😉

pinkorblue_marcela
autor
22. lis 2014

@atinkaa Děkuji za Váš názor a že jste se vyjádřila hned k několika věcem, které tu padly. Určitě se někteří nad Vašimi slovy zamyslí. Už čtením Vašeho příspěvku trénujeme jednu "cizí" řeč. Nestává se to na naší zákaznické lince často, ale občas nějaký zákazník poprosí mou slovenskou kolegyni, jestli by s ním mohla mluvit česky a ne slovensky...

pinkorblue_marcela
autor
22. lis 2014

@domorodka I Vám děkuji za příspěvek. 😉

ange_de_la_morte
22. lis 2014

U našeho 2-letého syna jednoznačně preferuji hračky v českém jazyce ( pokud už mají vydávat zvuk). Až bude syn dobře mluvit česky, nebudu se bránit i jinému jazyku, nicméně si myslím že v hračkách je angličtina značně zkreslená, a to taky není ideál.

domorodka
22. lis 2014

@atinkaa krásně napsané 🙂 🙂 🙂

@pinkorblue_marcela já ne že bych byla proti těm jazykům, to souhlasím s @atinkaa 🙂
ale prostě nemám potřebu jakkoli mluvících hraček 😉
jedinou, kterou máme je česky mluvící notebook, kterej syna občas baví, naučil se s ním čísla i mnoho písmen už 🙂
a já za něj byla tedy docela i ráda teď v těhu, kdy jsem na hraní a učení neměla moc pomyšlení... 😉 že se zabavil na chvíli s noťasem a já mohla v klidu sténat nevolnostmi či nepohodlnostmi 😀

Ale co se týče těch hraček pro nejmenší batolátka, tak to jedině ty, které vydávají třeba zvířecí zvuky nebo melodie, ale jakkoli lidsky mluvící jsou sice roztomilé, ale prostě se mi to nějak příčí - nějak si myslím, že děti by se měli učit řeči od rodičů či od lidí, ne od "polorobotů" či jak bych to nazvala...
tak proto po takových jračkách nijak netoužím... 😉

a já vám děkuji za tuhle soutěž, jsem si tu na MK poprvé zasoutěžila, vlastně poprvé celkově co se děje kolem dětí 🙂 je to příjemné takhle před Vánocema 🙂
člověk se nad vašima otázkama zas hezky pozastaví a tajně věří Ježíškovi, že nám pomůže vyhrát soutěž 😀 😵
a když nevyhrajem, tak přejem výherci ty nejkrásnější Vánoce s dětmi 😵

A také díky za tip na ty adventní kalendáře 🙂

Strana
z2