Oblékáte se slavnostně ke štědrovečerní večeři?
Znám ty, kteří se hodí do gala i ty, kteří si na to nepotrpí. Argumentace prvních je, že je to pro ně výjimečný svátek a tak ho ctí. Ti druzí říkají, že se "v civilu" cítí líp a nic se nemá přehánět. Nebo jsem ještě na někoho zapomněla? Třeba kravata a tepláky? 😉
Zdravím,asi budu jediná,ale u nás se nikdy zvlášť oblečení nekonalo.Vánoce jako takové jsou pro mě hlavně setkání s rodinou,čas kdy jsme všichni spolu a je mi úplně jedno co mám na sobě.Jindy se totiž moc nesejdeme,bohužel.
@zuzousturkova Nejvyšší čas si pořídit něco pěkného z těhotenské módy. Možná se Vám to zalíbí natolik, že se hned vydáte na těhu focení. 😉
@lucienn5 Doma takových situací moc není, ale venku se dají vytvářet. Těch hezkých šatů by bylo ve skříni taky škoda, kdyby je člověk oblekl jen dvakrát do roka. Tímto neuvažuji o šatníku celebrit, které si věci víc než jednou neoblečou...
@katerina_m Děkuji za názor a že jste se nebála vyjádřit opak i přes tu prozatímní většinu opačných názorů. Uvidíme, jestli tím dodáte odvahu dalším. Samozřejmě je důležitější, že se jako rodina sejdete. Bylo by hloupé, kdyby někdo řekl, že nepřijde, protože nemá co na sebe. Každý je jiný/každá jsme jiná a jen černá nebo jen bílá obvykle neexistuje.
Ahojda tak mi se také oblékáme slavnostněji než normálně...manžel košili a rifle a já buď šaty nebo šáčko s halenkou...přijde mi to svátečnější...ale určitě chápu i názor,že se někdo slavnostněji oblékat nechce je to každého věc...
My se svátečně oblékáme, dělali jsme to už, když jsme byli malí, tak v tom pokračujeme, je to sváteční 😉
U nas mala ma saticky, manzel rifle a modulo a ja saty nebo kalhoty s halenkou. Bylo to tak I kdyz jsem byla mala a prijde mi to pekne. Je to krasny svatek. Ale nemam nic proti tomu kdyz je nekdo v teplakach. Hlavne at je kazdy spokojeny 🙂
Překvapuje mě, kolik lidí považuje džíny za oblečení "slavnostnější než normálně" 🙂 My se oblékáme hezky už jen proto, že neslavíme sami, ale scházíme se u tchánovců celá rodina - a kromě toho, že Vánoce jsou pro mě slavnostní událost, si prostě neumím představit, že před celou rodinou sedím v teplákách...ale do slavnostního jsme se oblékali i doma s rodiči v době, kdy jsme slavili sami 🙂
Já se v původní rodině (s bratrem a rodiči) i v té současné (s přítelem a jeho dcerou) oblékám slavnostně a zbytek rovněž. Nemusí to být zrovna nádherná večerní róba, ale je to něco výjimečného. Mám z toho dobrý pocit a myslím, že ten slavnostní den si to zaslouží 🙂
Já jsem strašně ráda že u našich i u manželových rodičů je stejný vánoční "dress code" - muži mají oblek (včetně saka a kravaty) a ženy něco slavnostního (sukni nebo kalhoty a halenku). Tohle určitě k večeři, u stromečku a rozbalování dárků už se postupně polevuje, sako jde klidně dolů. U našich, kde taky musíme přespat protože bydlí daleko, se postupně po rozbalení dárků většinou převlékneme do pohodlnějšího na válení u pohádky (ale ne zrovna do vytahaných špinavých tepláků, když tepláky tak nějaké lepší a čisté 🙂). U manželových rodičů nemáme zázemí a jsme tam na návštěvě jen na večer, takže tam jsme tak jak jsme celý večer a pak většina rodiny vyrazí ještě na půlnoční, takže ty sváteční šaty jsou na místě a pak se rozejdeme spát každý domů. Až budeme mít děti a začneme slavit Vánoce sami, budu trvat na stejných zvycích i u nás doma a myslím že manžel to taky tak automaticky má. Rifle bych nesnesla, chodíme v nich celý rok a není to slavnostní oblečení nýbrž všední. Do divadla bych taky v riflích nešla a Vánoce jsou přece ještě něco víc.
My jsme se vždy oblékali hezky. Okoupat, a slušné oblečení, ale to znamenalo třeba rifle a kluci košili, já taky hezkou košili, nebo jako menší šatky atd. Rozhodně ne tepláky a tričko 😀
Tak ja taky vyrazim proti proudu 😃 teplaky a monterky menime za dziny 😃 Vanoce nijak moc neprozivame, letos poprve kvuli prckovi udelam nejakou vyzdobu, jinak.se.u.nas Vanoce poznaly jen diky stromecku 😃 nejsme nijak slavici typy, verici nejsme, Vanoce mame hodne putovni, trochu stresove, vic si uzivame letni akce u kytary s prateli..
Ano, hezky se oblékneme, i když to někdy znamenalo, že jsem si vzala nové vánoční pyžamo (v době, kdy jsme byli jen my dva s manželem) 🙂 V dětství to znamenalo nahodit šatičky, brácha kalhoty, košili, vestičku a rodiče se také vyfikli. Tak to chceme také praktikovat s naší dcerkou. Ony ty fotky vypadají jinak, když jsou všichni v gala, než když jsou všichni uvolnění v ošuntělých teplákách... Vždyť uvolněněn se mohu cítit i v gala 🙂 Rozhodně nikomu nenutím kravatu, ale polo tričko a pěkné kalhoty u muže taky udělají dost parády. A já miluji lodičky, tak k nim přece nebudu mít tepláky .-D
Ahoj , u nás ani nevím jak přišlo k tomu že chlapy mají černy kalhoty bíle košile a motýlek. /od nejmenších po nejstarsi/ Dámy dle
libosti něco slavnostního.
Když už vytáhnu lepší porcelán bylo by poněkud zvláštní sedět u něj v teplákách 🙂 u nás se vždy jelo poměrně slavnostně a u tchánovců spíše ne tam je to jeden velký chaos a mě jímá hrůza 🙂
Jasně že jo. Teď moc nikam nechodíme, tak se můžu aspoň takhle na tuto příležitost oháknout 😉 😎 K tomu samozřejmě sváteční ubrus, adventní věnec a svíčky. No a hlavně moje milovaná rodina 😵
U nás se vždycky drželo slavnostní oblečení, už když jsme se ségrou byly děti. A já v tom pokračovala i v dospělosti, i když můj první muž ze začátku trochu koukal, u nich nebylo zvykem se hezky obléknout. U současného muže s tím problém nemám. Takže já šaty (předloni a letos budu slavit "s pupkem", takže se stejně do ničeho jiného pořádného neobléknu 😀 ), holky šatičky a muž košili a kalhoty (ne rifle, většinou si bere kalhoty od obleku). Pro nás jsou Vánoce svátky klidu, sama se na ně vždycky těším, protože vypneme, nepracujeme a trávíme čas spolu. Do obchodů o adventu už nelezu a předvánoční shon taky neřeším, v klidu si napeču a navařím a máme pohodičku.
My když byli s bráchou malí, byli jsme vždy jak na nějakou reklamu z let 90.,... 😀 Já všude samý volánek, brácha s tátou stejný košile, stejný kravaty... Tenkrát byla samozřejmě móda jiná, ale když se zpětně koukám na ty fotky, nevím jestli se smát nebo brečet 😀 Musim říct, že to ve mě asi zanechalo nějakou stopu... takže to dnes nějak nepřeháníme, já džíny a halenku (šaty a sukně nenosím vůbec, "slušné" kalhoty nevlastním, necítím se v tom, takže kvůli Vánocům je určitě kupovat nebudu), muž džíny a hezký tričko, dcera tak nějak "lépe" oblečená, ale rohodně ne vyšňořená. A na fotkách vypadáme dobře i tak 😉
U nás v rodině bylo zvykem oblíknout se lehce slavnostně, prostě ne do domácího, ženský většinou sukně a halenka, příp. šaty, taťka lepší kalhoty (ne vyloženě od obleku, ale ne rifle) a košili, ale on nosí košile doma běžně kromě léta). Zato s manželovou rodinou stále bojuju! Dosud jsme slavili, co spolu bydlíme, Vánoce u tchánovců a tchána z tepláků prostě nevysleču, pro něj je maximum "elegance", že si vezme nějaký triko s límečkem místo vytahaného reklamního trika. Tchyně ta si obleče halenku a rifle na večeři a ke stromku na první fota a pak valí taky se převléknout do tepláků. A manžel totéž, v riflích vydrží první půl hodinu a zase tepláky! Aspoň že tu košili si nechá po celou dobu. Absolutně se s tím neztotožňuji, ale co mám dělat...letos poprvé budeme na Štědrý den u nás, takže aspoň ten tchán nebude mít možnost zůstat v teplákách, ale předpokládám, že s manželem budou opět boje...on byl v teplákách, i když malá slavila první narozeniny, že prý v riflích se necítí a že nebude přece doma sedět v něčem, co mu není pohodlné (jinak o oblekových kalhotách ani nemluvím, ty měl akorát na promoci, naší svatbě a svatbě kamarádů či příbuzných -kde jsem ho já k tomu donutila, že rifle fakt nee)
Zdravím, my se oblékáme slavnostně a neslavnostně... manžel i já máme celý den kvůli přípravám tepláky, já zástěru v kuchyni, on to nejhorší triko a tepláky kvůli smůle ze stromečku 😀, a pak když je vše hotovo, tak se oblékneme tak nějak slavnostně... já nějakou sukni, pěkné triko, a manžel rifle a košili... a malou oblékáme také slavnostněji... jsou pak pěkné fotečky (a když koukáme na fotky z celého dne, kdy jsme rozcuchaní a v teplákách a večer upraveni, je to celkem vtipné)...
@netanel No to fakt nevím, jestli ho kdy přeučím. on prostě doma přece nebude chodit v něčem, co je mu nepohodlné, jako má nějakou obyč jednobarevnou anebo kostkovanou košili, žádnou bílou k obleku, takže jako zas tak příšerně to k černým teplákům nevypadá, lepší, než kdyby si oblíkl své oblíbené domácí černé triko s hořící lebkou 😀
Ale tak jsem ráda, že jsem pobavila...já se taky "bavím".
U rodičů doma jsme už od malička byli slavnostně oblečení. S mamkou a sestrou jsme byly v šatech nebo sukni a halence, taťka vytáhl oblek a bílou košili, akorát tuším kravatu si nebere. S přítelem zatím Vánoce neslavíme, jsme každý u své rodiny a společnou štědrovečerní večeři plánujeme, až budeme svoji a mít vlastní bydlení (ve studentském podnájmu s dalšími lidmi to přece jen není moc sváteční atmosféra). Už teď se toho ale bojím, protože u nich doma se takto oblečlení neřeší - takže triko a tepláky, a pokud je to jak obyčejný oběd, kam si přítel klidně dojde jen v triku a trenýrkách a tím, že je mu horko na nohy a tepláky nebo ponožky so dávat nebude, takže potěš koště 😀. Až buseme slavit spolu, tak buď bude slušně oblečený, nebo zůstane hlady 😀
My se oblékání vždy na Vánoce slavnostně. Letos nás bude prvně o naší holčičku víc, takže už i pro ni máme slavnostní vánoční saticky.
Ano, určitě - všichni včetně jdětí se oblečeme slavnostně - malá má šatičky, malý motýlka a vestičku, nebo kratatu
@izzybickerstaff Jistě je více než přirozené dělat v dospělosti věci tak, jak nám to bylo vštípeno, a tak je Vám v šatech na Štědrý den jako v druhé kůži. Pokud má člověk návštěvu nebo jde na návštěvu, je o to samozřejmější, že se převleče a chce vypadat dobře. Proti džínům ale osobně nic nemám, protože se mi na příteli líbí víc než látkové kalhoty a navíc se líp žehlí. 😀
@alkuska Děkuji i za Váš vyčerpávající názor. Můžete si gratulovat, že Váš manžel to měl v dětství stejně jako Vy, takže to nemusí být předmětem diskuze. Vzhledem k tomu, jakou důležitost tomuto svátku dáváte, podle toho se oblékáte, nicméně jsou i ti, kteří Vánoce nemusí a to všechno okolo je obtěžuje. Pak se ale taky na závěr roku nemohou nikterak těšit. 😉
Já se byla od mala zvyklá, že ke sváteční tabuli se zasedá ve svátečním oblečení. Chlapi byli v obleku - a u večeře si sundali sako, a dámská část osazenstva měla sváteční šaty a lodičky. A držíme to do teď.
Malá bude mít premiéru, ale slavnostní šaty mít rozhodně bude.

@hansed Ó je, takového stresu v tak náročném období. A člověk chtěl být jen slušný a ještě chtěl někomu vyhovět. Někteří lidé jsou prostě komplikovanější, nebo potřebují více pozornosti. Když si do věcí nenecháte mluvit, nemůže Vás to ohrozit. 🙂