icon

Jaké pohádky a příběhy čtete svým dětem před spaním nejraději?

radka_pribinacek
Moderátor
30. říj 2017

Co čtete svým dětem před spaním? Já jsem teď Malvínce začala číst Autíčko Tydýt a zdá se, že se jí líbí. Občas si s ní čte i tatínek, je to jejich prima společná chvilka. 🙂 Někde jsem se ale dočetla, že výběr příběhu závisí na tom, jestli chcete své dítko především uklidnit a uspat, nebo jestli chcete jeho vkus do jisté míry formovat. Co si o tom myslíte?

Jaké pohádky a příběhy čtete svým dětem před spaním nejraději?
Strana
z2
luciska82
31. říj 2017

Čtení u je nás vášeň. Manžel i já jsme velcí čtenáři (manžel převážně odbornou historickou, já jako učitelka češtiny beletrii). Takže knížky jsou úplně všude🙂 Klukům (dnes 2 a 4 roky) jsem četla od narození - uklidňoval je můj hlas. Teď už si vybírají sami. Čteme před spaním (po obědě i večer) a během dne snad tisíckrát. Kluci mají rádi knížky o zvířátkách KAMARÁDI Z LESA od Deagostini (dostávají od babičky místo čokolády a bonbonů). Starší si oblíbil biblické příběhy... a opravdu pozorně poslouchá! Četli jsme si podobenství o tom, jak dva muži stavěli domy (jeden na písku a druhý na skále). Ten na písku se rozpadl = máš stavět na pevných základech. On pozorně poslouchal a pak mi povídá: "Maminko, to je jako o těch třech prasátkách:" Moje srdce češtinářky zaplesalo🙂)) Teď se blíží advent a už se moc těšíme na čtení knížky Vánoce pro kočku (máme dřevěný betlém - každý den budou podle knížky dávat postavičku do betléma).

mrkew
31. říj 2017

Miluje červenou karkulku a čtu na větrné hůrce

sitemaka
31. říj 2017

Cteme klasicke pohadky,nejmladsi miluje pernikovou chaloupku,starsi kluci objevili knizky ,kde jsou hrdiny oni sami a ty muzeme cist I nekolikrat po sobe😊

drzticka81
31. říj 2017

Cteme vzdy pred spanim-mam rada knizky s kratsimi pribehy nebo kapitolami-mam tri deti (jedno mimino),a ty dve starsi si vzdy vyberou,co chteji cist-takze dve knizky-dcera vybere vetsinou nejakou ceskou pohadku,omedovnickovi,princeznachkrteckovi,syn ma rad knizky encyklopedickeho razu-pozor sviti cervena, nebo pohadky o cislech,pismenach ci znackach 🙂)) knizky dostavaji k vanocum i k narozeninam.....do knihovny se chystam uz pet let,haha-tak snad uz to vyjde 🙂)))

smallinka
31. říj 2017

@minonnka Děkuji moc 🙂 vypadá to pěkně, blíží se Ježíšek tak dobrý tip na dáreček 🙂 Naše dcerka teda taky brzo uměla barvičky....podle pastelek...ráda i maluje, ve školce na to docela koukají jak přesně vybarvuje obrázky, namaluje i sluníčko a banán dokonce s lepkou 😀 (nálepkou)... prý na její věk netypické..... Druhá dcerka zase u ničeho moc nevydrží ale moc ráda tancuje a věší se na mámu 😀

radka_pribinacek
autorModerátor
31. říj 2017

Tolik skvělých tipů na knížky, díky moc! ❤

minonnka
31. říj 2017

@smallinka Dcerka právě uměla díky pastelkám ten základ, ale díky knížce začala vnímat i jiné odstíny. Během týdne se chystám najít nějakou inspiraci na nové knížky od Svojtky. Syn má koncem listopadu narozeniny, potom Vánoce a měsíc na to má zase dcerka narozeniny, tak vítám každou inspiraci na dárky 🙂 Rodina je chce po mě také vymyslet, tak mám z toho už hlavu jak balón 🙂
To je dcerka moc šikovná 🙂 👍 Je zajímavé, jak jsou děti v něčem rozdílné 🙂 U nás je to také poznat 🙂

petaov
31. říj 2017

Hodně knížky střídáme a zase se vracíme ke starým. Momentálně frčí Křemílek a Vochomůrka, Žofka. Když syna naženu do postele dříve, čteme pak delší příběhy třeba Dobrodružství pavouka Čendy. Na usínání to moc není. Máme u toho rozsvíceno, aby viděl obrázky. Syn taky hrozně rád diskutuje, pořád se na něco vyptává a neustále mé čtení přerušuje 🙂 S mladším synem jsem už taky zkoušela číst, ale když čtu, začne hrozně pištět a přeřvávat mě, takže ze čtení nic není. Proto čtu staršímu synovi, až usne ten mladší.

vendelinka08
31. říj 2017

Ted ctu Neznalka...druhy dil...a kluky 9 let a 6 let to hodne bavi...coz se uz dlouho nestalo ze by je neco tak zaujalo...myslim oba dva. Takze urci Jezisek donese treti dil Neznalek na mesici. Libi se mi jak uz je knizka stara ale pritom jakoby byla ze soucasnosti

yelowangel
31. říj 2017

My spíš čteme přes den to co si sám přinese takže dětskou knížku po mě Co to je? a leporelo Houby a večer když je vaně knížky z Alberta, až dočteme mám v plánu Špalíček a Zlatou a Stříbrnou knihu pohádek, ale u toho strašně křičí a spíš než aby poslouchal se rozčiluje 🙂 v postýlce už pak chce mít svůj klid, zakryje se přes hlavu a mámo dej pokoj já chci spát

brokovich
31. říj 2017

Na noc nečteme nic, máme jiné rituály před spaním. Ale přes den, pokud jsme doma, tak čteme snad neustále. 😀 Synek 25 m. Přinese si vždy nějakou knihu a nebo nějakou vyberu já a jak říká "jdeme číííst". Spoustu knih zná skoro zpaměti, když nedořeknu větu, často ji dořekne za mě. Pokud jde o výběr. Nechávám mu volnost ve výběru knih, co jsou doma, ale domů je přinášíme my. 🙂 Minulý týden vedla má kniha o planetách a hvězdách. Dnes jsme četli knihu Kubula a Kuba Kubikula. 🙂

radka_pribinacek
autorModerátor
31. říj 2017

@vendelinka08 Neználek je bezva! Toho si budeme muset doplnit do knihovničky, i když je na něj Malvínka ještě malá 😁

radka_pribinacek
autorModerátor
31. říj 2017

@brokovich Kubula a Kuba Kubikula byla i má oblíbená ❤️

radka_pribinacek
autorModerátor
31. říj 2017

Musím říct, že se mi moc líbí, kolik rodičů si doma s dětmi čte! ❤️ 😊

aklin
31. říj 2017

Dcera (2 roky) sama vybira knihu. Nejradeji ma Masa a medved, masinka tomas a jeho pratele.

mjanca
31. říj 2017

mam holky ve veku skoro 10 a 7 let. Od malinka hodne cteme, a od 3 let chodime do knihovny 🙂. Ted uz si holky vybiraji samy, to si take samy ctou, manzel pak pred spanim cte trosku vyber ode mne, mame radi napr. autorku Krolupperovou a take Pospisilovou, doporucuji 🙂.

minonnka
1. lis 2017

@smallinka Tak jsem se vcera prokousala nekolika knizkama a mam konecne objednano a jedna z nich je Odkud prichazeji deti, take okenkova 🙂 U dcerky je to hodne oblibene tema, tak je pro ni jak delana 🙂 Tak sem hazu odkaz pro inspiraci 😉
https://www.svojtka.cz/shop/kniha/4058-odkud-pr...

andiienka
5. lis 2017

My před spaním nečteme, čteme přes den 🙂 spát už pak chodí bez pohádky... ale jinak frčí Bořek stavitel a lokomotiva Tomáš :D

crazys
5. lis 2017

Nase nejstarší má ráda pohádky ,kde se vyskytne čert a vlk 😊 ale včera si zvolila pohádku Malý princ

blahova_andrea
5. lis 2017

já tedy nad výběrem z hlediska formování nepřemýšlím 😅 začínala jsem jednoduchými krátkými pohádkami, básničkami. ideálně na vláčkové téma, dokud byl jen syn a byl malý. pak jsme přešli na večerníčkové pohádky. delší složitější pohádky mám stále v záloze. ale brzy se asi vrhneme i na ty. každopádně dávám dětem vybrat. většinou je to tak, že jednu kratší vybere syn a jednu dcera. až se vrhneme na ty dlouhé, tak se budou muset střídat 😀

radka_pribinacek
autorModerátor
5. lis 2017

@crazys Malý princ je moje srdcovka ❤️😊

pamal
5. lis 2017

mladší syn má rád čtení povídek s prasátkem Peppou, komiksový Večerníček, komiksové Žížaláky. Starší syn má rád Chytré pohádky pro malé rozumbrady a Chytrolíny z hloupětína. Jsou to veselé pohádky a povídky s obrázky Adolfa Borna.

sakalpredator
6. lis 2017

Děti milují čtení před spaním. Vždy mi ó to rikaji. Nejraději mají Dášeňku a příběhy kocoura Modroočka.

774168277
7. lis 2017

Dcera milují čtení před spaním,sama vybira knihu.Hodně knížky střídáme a zase se vracíme ke starým. Když půjde do postele dřív - čte sama. Má ráda pohádky Bratří Grimmů, a knížky z Alberta. Pořád se na něco vyptává a kouká na obrazky.🙂

Strana
z2