Páteční soutěž - Jak bojujete s chřipkami, angínami nebo virózami?
Milé dámy, sychravé počasí je tu a s ním spojené nemoci. Jak doma léčíte chřipku a jiné nemoci? Máte nějaké rady a zaručené fígle?
Vložte nám své tipy do této diskuze do dnešní půlnoci a já vyberu tři z vás, které od nás dostanou bezdotykový teploměr značky Hartmann v hodnotě 1199 Kč.
Tak tedy kapesníkům zdar!
Těším se na vaše tipy, mám zrovna nemocnou svou Danielku🙂
Klára

nemoce se nám naštěstí zatím vyhýbají...ale na chřipku je nejleší lék teplá postel a čajík s medem. Med máme domácí a je to lahoda....hodně zdravíčka všem 🙂
Nejsme zastánci léků, na nachlazení si vyrábíme jitrocelový sirup, pijeme lipový a rakytníkový čaj, jíme cibuli a česnek, hodně ovoce a zeleniny 🙂 Když je nejhůř, sáhnu po echinaceových kapkách a homeopatikách. Například teď jsme s pomocí homeopatik bez problémů a bez škrábání zvládli neštovice u syna a u manžela 🙂
Já se snažím lehké nachlazení, chřipku, rýmičku apod. léčit teplou postýlkou, kde nesmí chybět péřová duchna, čajíkem s medem a citrónem, jitrocelový sirup na kašel, Vincentka do nosíku, spousta ovoce, pohádku nebo hezký film k tomu, a ono se i to kurýrování dá zpříjemnit 😉 🙂
Danielce přejeme brzké uzdravení, ať si můžete pořádně užívat vánoce ❤
Pro sebe mám lehce smrtelný doma vyrobený driák.
Je to v jablečném octu vylouhovaná kurkuma, chilli papričky, křen, zázvor, cibule a česnek.
Samo pak přeceděné aby zůstala jen tekutina a je to teda fakt "vostrý", takže aby se to dalo, a jelikož med je taky léčivý pomocník, tak si štamprdlu smíchám se lžičkou medu a kopnu to do sebe.. a je po nemoci.. kdo by taky před tím nezdrhl, že? 😀
s čajem od Dilmah a medíkem od včelaře ty máme moc rádi k tomu nesmí chybět ovoce jako jablíčka,pomeranče,pomelo a hrušky a další náš pomocník jsou homeopatika Oscillococcinum. s oscillem se z toho vykřešem hodně rychle většinou do tří dnů.Te´d jsme zrovna s ním procházely já a malá začínající chřipku a rychle nám bylo hej 🙂
U nás vedou zaručeně bylinkové čaje, které si sami nasbíráme a usušíme ... černý bez, šípek, lípa ... nebo máta, měsíček lékařský a meduňka ... i syn se vždy těší na sbírání a trhání, takže je velký pomocník 🙂 Do čaje pak samozřejme med a citron a zapomněla jsem na zázvor, který nesmí chybět 🙂 No a k tomu klídek a pohodička v postýlce a k tomu nějaká pěkná pohádka 🙂
Tak s nachlazením a virózami bojujeme prvně přírodní cestou - hodně ovoce, ovocné talíře kdy nakrájím hodně barevné ovoce a nějak pěkně poskládám - málo kdo pak odolá 🙂, med, citrón, zázvor.. taky se snažím více větrat,aby jsme měli čistý vzduch. V oblibě máme ještě vincentku a bylinkové čaje. A pokud nic nepomůže sáhnem po paralenu nebo jiných prášcích.
Já bojuji na několika frontách...
U manžela - pravidleně léčíme čajem se slivovicí a medem... Nedostatek medu u nás je patrný... letos jsme měli 15 sklenic a už není ani jedna :D
U dcery - Hodně zeleniny a ovoce (dcera miluje, takže není problém), zvýšené Céčko a Déčko, oscillo
U syna - hodně kojím a sama beru vitamíny
Když už nemoc propukne máme vyzkoušeno několik fíglů
1/ tymiánový sirup - domácí - ten ale dcera nepozře, tak ho používám já u sebe
2/ cibulový sirup - ten ANičce pomáhá na kašel - musím kamuflovat do pití
3/ rozkrojenou cibuli doma na lince a v obýváku - chytá bacily
4/ Pod postel či postýlku dávám misku s vodou a hodně soli - zvlhčuje to vzduch
5/ zvýšenou hlavu na spaní
6/mokrý ručník na topení
7/čaje s medem
8/ hodně větrat
9/ pokud není teplota a dítě není přejeté - oblíct a ven na vzduch
10/ vývary
11/ do aromalampy - citronový olej, eukaliptus nebo tea tree.
12/ tymiánová mast a eacasol
Pokud to nezabere - jedeme směr doktor
Dceru casto trapí ryma, a to pomaha jen strikat morskou vodu, hodne smrkat a naklonena postel. Kdyz nas skoli kasel, tak ac jsem neverila, nejvic pomaha domaci tymianovy sirup. A hodne vetrat. Pokud se stav nelepsi, prichazeji na radu leky
detem nepomaha nic, starsi chodi prvni rok do skolky a tak je to des. Ale sirup s cibule je stejne ucinej jako vsechny predrazeny sirupy a ze jsme jich od zari uz koupily, ale ted kupuju cibuly a vyjde to na stejno a usetrim. U me pomaha to, ze jsem mama, tak si na me zadna choroba netroufne. 😀 vazne od te doby co mam deti tak jsme nemocna skoro nebyla.
Na drobna nachlazeni a rymy mame tymianovou mast od Justu a Eucasol- antibakterialni eukalyptovy sprej do vzduchu, krasne provoni pokoj, striknu holkam i na pyzamka, bylinkove caje a cerstvy vzduch v noci pomaha na kasel, takze mame v pokoji pootevrenou mikroventilacku, aby mohl cirkulovat vzduch. A samozrejme hodne ovoce, vitaminu a pozitivni mysleni 🙂
Právě ležím -s obkladem na krku, hodně piji, dělám si šťávičky a cucám Oscillococcinum.
Všelijak. 😉
Proti chřipce se nechávám očkovat, na angíny netrpím - třikrát klepu, virozy jsem vychytala od mladého všechny, několikrát za sebou, až jsem se naštvala a koupila si wobenzym, ten jsem využívala - a opět třikrát klepu - od té doby pokoj, sem tam zlehka rýma, tak snad... 🙂
Na kasel mame bud babiccin sirup z kvetu cerneho bezu nebo varim sirup z cibule. Vudycky se osvedcila, lip jak leky. Nebo pak v manzelove rodine zase pouzuvaji na kasel sirup z divizen. Ja osobne kdyz se citim.nachlazena nebo pod psa, tak se snazim zalehnout pod perinu a varit si cajicky (s medem, citronem...), pak nasleduji hot drinky. a pokud to nepomuze, pak supajdim k doktorovi. Precejen vsechno sami nevylecime 🙂 i kdyz povidejte mame od dvou deti aby si lehla a delala si cajicky... to uz se hold leci za pochodu 🙂
Pokud je už nemoc na světě, tak jedině vyležet. Ale jako prevenci v období nachlazení používám luhačovickou sprchu s mokem z Luhačovic (pokud už nemoc přijde, tak výplach nosu není moc příjemný, ale odleví se). Při angíně jsem na krk používala priessnitzů v obklad, při dutinách "napařuji" 10 minut ruce a poté zahučím do postele. A když jsem bydlela v bytě, kde bylo sucho, tak jsem dávala ručníky na topení kvůli vlhčímu vzduchu.
Doufám, že touto diskuzí odradíme všechny nemoci!
Jako prevence je vhodné pít každý den ráno na lačný žaludek 2 sklenici vlažné vody s rozmačkaným citronem - stačí 1/2 citronu denně. Když už se nemoc rozvine, tak z vlastní zkušenosti nedoporučuji to přecházet, ale zalézt do tepla, hodně, opravdu hodně pít - ale při angíně ne horké, spíš vlažné čaje, neperlivou vodu, prostě to zředit ty bacily. Na rýmu mi obvykle nezaberou žádné kapičky, prostě jak přijde, tak odejde, ale dobré je napařovat, pokud je ta rýma "zaražená" - bylinky do horké vody, přikrýt hrnec ručníkem a napařovat. Na kašel se mi osvědčil Mucosolvan a na bolení v krku je dobrý Bioparox, lze užívat prý i v těhotenství. A určitě na noc dávat Priesnitzův obklad.
U nás doma pro nás velký to je svařit mléko, med a rum a vařicí co nejdříve vypít a pak rovnou do postele pod deku si jít lehnout a popíjet čaj s citronem a medem. Jako prevenci jíme vitamíny a to hlavně ovoce a zeleninu. U dětí stoptusin a nahříváme průdušky, jelikož jsou ještě malé tak nemáme ještě nic vyzkoušeno. a kyž byli holky nemocný a měli takovou rýmu že nemohli ani dýchat tak si nás nechali i v nemocnici a to bylo strašný na ně koukat jak tam leží v horečkách 🙂 . Teploměr by se nám hodil peotože máme pouze rtutový a je to čím dál tím složitější je měřit 🙂 🙂
Hlavně at jste brzo zdravé a užijete si krásné vánoce.
Naštěstí, já na virózy moc netrpím.... Ale když se neco začíná dít, tak si okamžitě dělám čaj s hromadou zázvoru, citronem a medem.... A odpocivam... Na kašel si dělám tymianovy sirup, inhaluji bylinky při ryme... Takže nejprve zkouším přírodní medicínu až pak nějaké medikamenty... Teploměr by me udělal radost, protože by se mi usnadnilo měření teploty u dítka, které pod paži teploměr neudrží a v zadečku nespoluprácuje 🙂
proti nemocem bojujeme sušeným šípkem který piju já. Manžel si dává syrový česnek a kluci dostávají rybí tuk+ céčko a studenou sprchu :D
Snažím se bojovat prevencí, vitamin C, goji, rakytník. Když už něco přijde tak přírodním sirupem, dostatkem tekutin, zázvor čaj med, vývar, vitamíny a pocení. Někde jsem četla, že je fajn "potit" ve dvou, ale upřímně kdo by na to měl chuť 🙂
Zrovna teď ne moc úspěšně, viróza vyhrává 3:1. Nejprve hlasivky jsem udolala hovězím vývarem, ale na kašel, bolesti svalů a kloubů, a rýmu nepomáhá zatím nic. Nejlepší je asi hodně odpočívat, ležet a nepřechodit virózy.
Různě :D ale bohužel vždy minimálně jeden člen rodiny to odnese :( preventivně dostává tříleták vitamínky, jí hodně ovoce a zeleniny, zkoušíl i oscilococium (ale nemám prověřeno zatím), když už je mu hůř, tak čaj (med, sirup ze smrčku, tymiánový sirup...), vývary.
U manžela a mě pomáhá zázvorový čaj s medem z čerstvého zázvoru, céčkem. Já teda nesnesu kloktání slivovice, ale chlap se na to snad těší.
A samozřejmě ležet a nepodcenit to 🙂
u nás funguje v počátcích chřipky nebo nachlazení horké mléko s medem i při bolesti v krku, jakmile zjistíme, že na nás chce něco líst, dáme si a ráno je dobře, ale musí být fakt horké a tak ho také vypít
u nás chřipka a podobná nachlazení řešíme především mořskou vodou do nosíku, ale za velkého křiku, nosní kapky až když spí, jinak není šance. dříve jsme odsávali hleny, ale nechali jsme toho za ten křik nám to nestálo - tělo je mocné a poradí si. jinak velkým problém je zjištění teploty, jelikož starší odmítá klasické měření pod paží a mladší už je na hraně, abychom mu strkaly teploměr do zadečku, tak po pravdě by se nám tento dárek moc hodil. kupujeme jinak šípkové čajíky a dáváme med - ne kupovaný v obchodě, ale od včelařů a na kašel pokud možno přírodnější preparáty typu jitrocel, echinacea, ale třeba i cibulák 🙂 my s manželem jsme hodně zázvoroví, pokud na nás něco leze.
Občas je docela složité poznat, jaký druh kašle děti mají (suchý, vhký, dráždivý) a jaký přípravek jim vlastně dát (něco na odkašlávání, nebo na zklidnění kašle, je to občas složité vybrat) , proto jsem velmi vděčná za MIŠPULNÍKOVÝ SIRUP, který používáme už od loňska a nic lepšího jsem na kašel zatím nenašla. Navíc čistě přírodní a hlavně funguje na všechny druhy kašle. Děti si chvilku myslely, že se vyrábí z Mišpulína ze Čtyřlístku, tak jsem jim ty mišpule musela ukázat🙂. Tady jsou:
My máme spíš recept jak neonemocnět a to je pravidelné otužování ve sprše. Musím říct, že to funguje skvěle a nebo máme jen štěstí, že se nám nemoci vyhýbají. A jinak když máme už nějakou tu rýmičku tak čaj s čerstvým zázvorem nebo mléko s medem a rumem. Pro dcerku citron a med do čaje, té rum nedáváme 😉
Já musím zaklepat že syn do svých šesti let nebyl vážněji nemocný, když nepočítám plané neštovice, ale i ty byly až na svědění nekomplikované. Co ho ale trápí jsou trvalé virozy. De facto od podzimu do jara je to jedna rýma s kašlem za druhou. Někdy i s vysokými horečkami. Nechali jsme mu ve čtyřech letech vytrhnout nosní mandle, ale zlepšení žádné. Navíc na vysoké teploty reaguje zvracením takže je obtížné i podávání léků proti horečce, čípek si už dát nenechá. Naštěstí už dokážu rozpoznat příznaky přicházející nemoci a hned začnem bojovat:
Horký čaj s bezinkovým sirupem, který společně na jaře vyrábíme
Kapky z echinacey...také doma dělané
Cibule s medem....to je vždycky boj, ale většinou ho přemluvím 🙂
Na kašel čaj z majoránky a tymiánu....když ho hodně osladím medem tak ho vypije
Slepičí vývar....ale až tak druhý třetí den, první den nemá vůbec chuť k jídlu
Celaskon a rybí tuk
V noci při horečkách chlazení lýtek mokrým ručníkem
Na bolest v krku kloktání slané vody
Na největší problém...dodržování klidového režimu bohužel recept nemám....při teplotách do 39 prostě nevydrží ležet déle než hodinu 🙂
Ackoliv nejsem zastance umělých vitaminu, v pripade malého delam výjimku. Nejsme z toho nadsena, ale ma snizenou imunitu, ceka ho skolka. První rok byl docela nemocny (ačkoliv byl kojeny), a pak jsem zacala podavat colostrum. Hodne se to zlepšilo. Nyní maly bere colostrum, laktobacily a vitaminy. Doplnujeme ovocem a zeleninou (i když by to spis mělo byt napsane obracene), snazim se ho na ven neprehrivat oblecenim, aby nebyl choulostivy, chodíme ven za každého počasí, ale vylozene neotuzujeme. Při nemoci nasazuji zejména bezinku - jak říká prislovi, před bezinkou klekni - je na bakterie i viry a nam v rodine opravdu pomaha. Když je to vaznejsi, nasazuji koktejl z bezinky, lipy a zazvoru.
Když je malý nachlazený, což je bohužel často, tak ho mažu tymiánovou mastí od justu, stříkám do vzduchu eucuasol, přes postýlku přehazuji vlhkou plínu, hodně větrám, stříkám mořskou sůl do nosu, a jí hodně ovoce. Ještě také postýlku vypodložím knížkami. Když se přidá kašel, tak tymiánový sirup 🙂 Když jsem nemocná já, tak si dám 3xlžíce čistého vitamínu C z Dm + 1x lžíce sody, jak mi zde poradila jedna maminka z MK a opravdu to pomáhá 🙂

Máme jeden osvědčený typ, ale ten dáváme jen dospělému osazenstvu ne dětem a tím je: Dáme do pohárku šťávu z půlku citronu, protlačené lisem dva stroužky česneku a čajovou lžičku medu. Tohle všechno doplníme v pohárku vodou a dostatečně promícháme a vypijeme. Už po deseti minutách je cítit jak se nosní dírky uvolňují. Pokud na mě sedne chřipka, tak si tento lektvar dávám ráno a večer místo prášků. Nechodím k lékaři pro antibiotika. Příroda je mocná čarodějka a s tímto lektvarem porazím každou nemoc.
Ještě jsem zkoušela na jaro lektvar proti únavě, protože mě ti mí broučci vyčerpávali. Do půllitra červeného vína dát 15 stroužků česneku. Nechat odležet 2 týdny a každý den 2x denně prmíchat. Po dvou týdnech se pije 3x denně polévková lžíce. Energie jsem pak měla na rozdávání.