Dovolená bez dcerky-stále kojím. Máte zkušenosti, rady?
Ahoj devcata, obracim se na vas s prosbou o rady. Letime s manzelem v rijnu na dovolenou. Pucodne mela mala jet s nami, ale nakonec pojedem sami. Problem je ze stale kojim. Dceri je 9 mesicu, takze uz by to nemel byt takovy problem. Pres den normalne papka a mlecko ma jen pred spanim v noci a po probuzeni. A to je prave ten problem. Budi se mi v noci cca po 2 hodinach. MUDra rikala, ze to neni ani hladem, ale spis je to zvyk. Je to malej zavyslacek, chce proste jen prso a o mleko ji ani tak nejde. Mleko mam odsate a budou se starat rodice. Ale nechci je v tom nechat a nechci ani dceri pusobit najednou sok, ze bude bez prsa. Chtela bych ji postupne odnaucit. Mate nektera zkusenost jak na to? Jak deti reagovali na flasku s mlekem? Ja kdyz ji v noci dam cajik, tak sice zaspi, ale za pul hodky je hore zas a musim ji to prso dat. Bojim se aby z toho nebyly proplakane noci. Ja se budu valet u more a mala by tu plakala...nemam na to srdce, sem cita. Prosim pomozte.
A byla dcera někdy u babičky nebo to bude poprvé, nechala bych jen s babičkou jeden, dva dny i s nocí a řešila dál podle toho, jak to bude fungovat. Jestli bude pít z lahve.
@angipe Buď v klidu, já odjela loni na týden, když bylo mladší dceři 7 měsíců - jela jsem se starší dcerou do Tunisu, ale my chtěly i procestovat zemi, takže proto jsem s sebou mladší tahat nechtěla. Takže bych se musela jít zahrabat taky 😀.
Letos bych tam nejela, respektive když už, tak bych nevylezla z hotelu, bohužel ten atentát byl přímo na té pláži, kam jsme se loni chodily koupat.
Ja to tady moc nekomentuji, ale vzdy me fascinující zeny, ktere jinou označí za špatnou matku, když se nedejbože hne od dítěte na vice než dvě hodiny. ..... Angipe@ drzim palečky, at se dovolena podaří. My byli poprvé s malou v Recku, když ji bylo 11 měsíců. Byla to nasoska. Jina volba nebyla. Znami sw vratili ted z Tuniska a říkali, že všude policie, citili se bezpečne. Ja bych malou vzala s sebou. Let neni tak dlouhý a stát se může cokoliv kdekoliv. At se vam vse podaří 🙂
Zacla jsem odstavovat, dcera 8,5 m, jeden duvod je ten, ze uz to nedavam, maleho jsem predtim kojila 14m, druhy je ten, ze chcem aspon na jednu noc vypadnout bez deti.. Ano, ted nespim, chodim ji v noci husat, dvakrat dostala prso a opravdu nevidim nic spatneho na tom, ze nebude mit moje mleko..
@angipe ten nápad s babičkou zni moc dobre. Sla bych do toho, pokud by babicka souhlasila. Hlavne dobre poridte a svatebni cestu si uzijte 👍
@angipe tak já tomu teď nerozumím, ty máš strach vzít dceru s sebou do Tunisu, aby se jí něco nestalo, ale necháš ji tady a když se tam stane něco vám, tak malá bude sirotek, tak já nevím, jestli je to lepší nebo horší varianta, v obou případech hrozné. Ale obecně bych zkusila nejdřív zvykací noc u babičky už teď, předpokládám, že tam běžně nespí
@angipe Ahoj, jak už jsem psala, tak z mé zkušenosti, prostě jak dítě to mlíko od mámy necítí, tak je v pohodě. U nás se to vždycky obešlo bez pláče...Akorát teď budeme nechávat nejmladšího poprvé u babičky, vyrazíme si s taťkou někam za kultůrou 😀 tak mám taky trochu obavy( zatím s babičkou moc času nestrávil), ale ono to stejně bude v pohodě. Tak ať to u Vás dopadne ku spokojenosti všech 😉
@angipe Ahoj, nečetla jsem příspěvky výše, takže se nejspíš budu opakovat, ale napíšu ti svůj názor 🙂.
Tak především, nikdo nemůže dopředu vědět, jak bude které děcko, které je pořád zvyklé na časté kojení, reagovat na celý týden, kdy jej nebude mít k dispozici.
Malá už bude v té době větší, bude mít přes rok, takže je možné, že to vezme v pohodě. Je ale rovněž možné, že z toho budou právě ty proplakané noci, každé dítě je úplně jiné, v tomto 🙂.
Je také možné, že se ti odstaví. Děti okolo toho 1 roku, se často odstaví samy od sebe - znám několik případů. A týdenní přestávka, je k tomu takový postrčující krok.
Je ale také možné, že se neodstaví a budete v pohodě kojit dál 🙂. Tohle prostě dopředu neví nikdo a nikdo ti není schopen napsat, bude to tak nebo tak.
Za mě osobně: pokud babička počítá s variantou týdenního nevyspání a malá je na ní relativně zvyklá, jela bych. Já nepatřím mezi maminky, které jsou se svými dětma spojené pupeční šňůrou ještě rok po porodu 🙂, A také vím, že naše děti, v roce nesly odloučení daleko lépe, než později. Tedy dcera, synovi ještě nebyly 2 roky, ale dcera začala plakat a držet se mě, cca od těch 2,5 let, když ji někdo měl hlídat.
Je pravda, že týden je poměrně dlouhá doba, takže to chce rozhodnout se individuálně podle dítěte a hlídající osoby. Jestli už spolu byli alespoň 2- 3 dny v kuse. Jestli babička zvládne roční dítě i pokud by hlídání bylo náročnější. Jestli si myslíš, že to TVOJE DCERA zvládne 😉 . Nikdo z nás tebe ani ji nezná.
Takže já to nepovažuji za nic tak příšerného, pokud si rodiče chtějí udělat týdenní dovolenou spolu. Ale každé děcko je prostě jiné, takže se rozhodněte podle své situace 🙂.
@angipe je to kazdeho vec....ja se prave pozastavuji nad tim ze ma nekdo vymodlene dite a pak mu neni ani rok a uz dovolene bez neho....podle me ale se vzdy da zajezd zmenit....navic to neni tak,ze by tam bylo do vcera bezpecno a ode dneska uz ne,ta situce tam je dlouho....a dalsi vec co to je za vymluvubkdyby se ji neco stalo??? To jako kdyby se neco stalo nedej Boze Vam a ona zustala bez rodicu jen proto,ze si jeli uzivat ani ne v jejim roce zivota.....ze ji nechali doma....
Je to tvoje vec,ale lidi jako ty nechapu. To je cele.
Ps kdyz uz vzala bych babicku s sebou....at vy si muzete vyrazit....malou mas u sebe v pripade potreby....
Mam 11,5mes dite kojene, maly je zavislak, vecer ho neuspi ani manzel, potrebuje jednou, dvakrat dudnout prso a je razem tuhy, bud se co 1,5h-2hod, obcas opravdu pije, obcas jen dudne a je. Taky se chystame v horizontu tydne k mori a neumim si predstavit, ze bych ho tu nechala anebo starsiho ato opravdu uz dovolenou potrebuji jako sul.. vzala bych babi s sebou a bylo by.. last momentu je porad plno, kor v rijnu...
mala je zvykla byt alespon 1noc bez tebe? pokud to bude poprve az pri dovci, jako dite bych ti pak vyliskala:(((
@kami1984 jako za co? Ja tyhle nazory trochu nechapu, to jako to dite bude mit dozivotni trauma nebo co? Kdyby byla ve spitalu, tak taky skonci poznamenane? No tak necha dite tyden doma.. Ja bych s tak malym deckem nikam neletela, mala bude mit pristi rok rok a pul a nepoleti ani maly, prijde mi to nefer, aby on jo a ona ne. Mne se nabidnout babicka, ze bude hlidat, tak balim kufry a cau. A to svoje deti miluju nadevse..
@veronickalongipes neresi se tu, ze je pani v nemocnici.. pokud by nastala tato eventualita, kolikrat jde dite s sebou a pokud nejde, holt by se to muselo nejak udelat. Ale pokud je na vyber, proc ne..
No mamka mela autonehodu, mela jsem 2roky a trauma jsem z odlouceni mela a to se babicky mohly pretrhnout.. takze zase to beru takhle..
No ja bych taky v zadnem pripade s jednim nejela, bud oba anebo nikdo...
Dovolena je rok, tudiz ji kupovali, kdyz uz malou cekala, Tunis je obecne delsi dobu bublajici destinace..
Me by tohle vsechno za Tunis fakt nestalo..stejne bych porad myslela, co mala, jak to mamka zvlada...
Jak budou deti starsi, rada si odjedu klidne na mesic, protoze vim, ze uz jim to logicky vysvetlim..
@kami1984 ja si prae myslim, ze rocni dite z toho ma mensi trauma, nez treba to dvoulete.. Nikomu bych neprala, co delaval nas maly, kdyz jsme opravovali barak a on musel zustat na hlidani.. Pri malem pro me bylo nepochopitelne nekam jet bez nej, ale co je mala, fakt uz se tesim, az si vydechnem, takze to vidim jinak.. A opravdu si nemyslim, ze budou moje deti nejaci chudaci proto, ze budou tyden na prazdninach..
Nevím, jakou radu tu paní přesně chce slyšet, protože pro dítě, které je zvyklé co 2 hodiny v noci mít maminku na blízku, to prostě trauma bude jako blázen a žádná rada žádný maminky to nezmění. A na odstavení už je vážně pozdě, to se musí postupně a i pokud se jí to podaří, neznamená to, že dítě nebude strádat. Já bych tedy rozhodně od tak malého dítěte neodjela.Paní píše, že je cíťa, pak nechápu, jak může vůbec uvažovat o tom, odjet na dovolenou bez svého tak malého dítětě? Já mám ročního syna, není už kojený a když mám na jednu noc odjet bez něj, je to pro mě děs. Také se v noci dost budí. Ale tady jde především o Vaše dítě a je to vaše rozhodnutí, přijde mi, že chcete od ostatním maminek slyšet, že odjet je v pořádku, ale dle mého názoru není... nezlobte se na mě, ale to je můj názor...
@veronickalongipes vsak ja budu rada, kdyz pristi rok bude syn u me mamky, bydli 200km a mladsi klidne s nami doma.. trauma mit nebude, bude mit navic 5let a hlavne kdyby se cokoliv delo, za 2h tam budeme. takhle se tezko sbalim z hotelu a prifrcim, kdyz mala muze prorvat i hodiny..
Rada bych ted taky oba dva nekde dala a mela 1cely den jen pro sebe, ale vim, ze si to uziju za rok, za dva.. ale uziju.. a to je starsi hyperaktivista neskutecny, jak vstane v 6, tak ve 20h padam unavou ja a ne on..
Já bych takto malé dítě neopustila, hlavně když je kojené. Určitě bych zkoušela pomalu, jednu noc, max. víkend, ale týden? Chudák malé, když nebude mít maminku :-/ . Teď mě třeba ukamenujte, ale radši bych dovolenou odsunula o rok nebo jela do destinace, kam se mnou může i takto malé dítě.
Prosimte bud v klidu....kašli tady na ty komentáře. Jeďte a dovolenou si užijte...jsou prostě matky, co bez dítěte nevydrží a z toho, kdo si dovolí jen o dovolené uvažovat hned dělají šílený matky. Co se týče konkrétní otázky, tak bych dala babičce mimčo na hlídnání třeba na víkend a uvidíte, jestli tam bude nějaký šílený problém a samozřejmě ať babička dává mlíko z lahve...je pravda že od ní ji to nemusí vadit. Neteř u nás v 9m normálně spala třeba celý víkend a uplně v klidu...lepší jak doma...a teď v roce a půl byli na dovelené na týden bez ní a uplně v pohodě ;) tak se neboj a jeďte si odpočinout ať neskončíš s mateřským syndromem 😀
@luckygirl1
u babicky a dedy jsme ted vegetovaly cele 3 mesice 😎 Takze v tom by problem byt nemel. O vikendu vyzkousime to spolecne spani a MM z lahve od babicky. Ja budu spat v obyvaku a pozorovat jak to snasi. Kdyz by bylo nejhur zakrocim.
@zuzineckah
@veronickalongipes
Dekuji za podporu devcata 😉
Určitě vzít s sebou, když je kojená .. kojení neni jenom o jídle přece .. my malou bereme i na líbánky a to jí budou 2 roky ..
@angipe takze caues a nebudu cist hystericke (pardon) vylevy matek nahore. Nevim na jak dlouho jedete a jak je na hlidace zvykla? A jestli dcera byla zvykla byt bez tebe predtim (jako ve dne). Ja jsem dceru nechala na tyden doma na tyden ve stejnem veku, z prac. duvodu. Byla ale pres den pravidelne hlidana. Jo mj. zrovna mela separ uzkost. S medela flaskou. jasne budila se, ale nic tragickeho, dostala flasku a pohoda. Jo a kojim doted, hehehe, prvni co udelala kdyz jsem dojela bylo, ze se mi prisala na prso. Drz se a neboj, nejsi vubec spatna matka 🙂
@kvakuska
Je to tezke...Je to pro me jak Sofiina volba. Ja bych nejradeji cely zajezd stornovala a pockala az bude starsi a nebudu kojit. Jenze ... manzelna me tlaci. snazila sem se mu to vysvetlovat hore dole, ale on to proste nepochopi. Takze na me je rozhodnout to jak to bude:
-bud pojedu a dcera bude u babicky a nejspis to bude spatne snaset a je tu riziko odstaveni,ktere nechci riskovat
-nebo nepojedu a to budu zase za spatnou u manzela a myslim,ze by to neskousl.
Takze pro mne jeted jedine vychodisko babicka s sebou. Mala se mi neodstavi,bude semnou spat, zaroven si nerozhnevam manzela. Holt budem celou dobu v arealu hotelu a nevytahnem paty. Ja si takto dovolenou nepredstavuji, ale je to jedina moznost jak vyhovet vsem. Akorat me trapi ten let...male deti to pry spatne snasi. takze dalsi problem a ja se jdu asi picnout ☹

jinak určitě si sebou vem odsavačku, jak jsem syna kojila hodně, tak se mi teda mega nalily 🙂 tak jsem tak 2-3x denně(po celých deset dní) vždy odsála.. u dcerky jsem tolik nekojila, tak to jsem odsála tak 2x a pak už jsem nemusela..