icon

Dovolená u moře. Jak zvládnout zklamání z neuskutečněné cesty?

9. dub 2023

Jdu si sem jen tak vylit pocity. Letos se nam asi nepodari vubec jet k mori, ja vim, ze bych si nemela stezovat, ze nekdo na to ani nema, ze nekdo nekolik let ani nebyl, ale cloveka to zamrzi, kdyz cely rok drel jak kun a vsechny ceny stoupaji jak blazen a neda se nic poradne na odpocinek u more usetrit. Kazdy ma urcity standart a predstavu jak dovolena ma vypadat, my treba nechceme povolovat na "horsi" (hotel, lokaci) nez na to co jsme byli nekolik let zvykli, pak bychom si to ani neuzili. Snad se blyska na lepsi casy...

Strana
z5
autor
10. dub 2023

@zanett ja tady furt jsem :D procitam to vsechno, snazim se chapat vsechny...ano nejaky lidi proste nedokazou pochopit, ze jsou jini lidi schopni dat hodne penez za (klidne i kratkou) luxusni dovcu no, to je normalni.

Jedna vec me docela zarazi a asi to v sobe nese hodne cechu, ze nejde o kvantitu, ale o kvalitu. Je prece velky rozdil byt u more, ktere neni zrovna ciste, ma balvany nebo kamenitou plaz s jezkama a trilete dite tam musite porad hlidat, aby si tam nerozbilo hlavu - to nemuze byt dovolena. Jet nekam, kde je pisek a ciste more a nemusite diteti davat ani boty do vody...to beru jako vetsi pohodu..Proste mam pocit, ze vetsina cechu si to nechce ulehcovat, ale pritizit..varit na dovoleny..to je pro me zly sen, to uz pak neni dovolena, ale letni soustredeni pro matky :D

A ten mercedes..zase, pokud nekdo ma pujcku na dobreho medaka, ve vysledku ho muze prodat jako ojete mnohem mnohem lepe, nez ojetou skodovku. Je to o nastaveni.

Ale vazim si kazdeho nazoru. Samozivitelkam se klanim, jsou hrdinky.

j.a.n.i
11. dub 2023

No, pockej, ale krásné písčité more ale mas i v levnejsich destinacich, takže je pitomost psat o balvanech, jezcich a podobně, tohle neni o ceně...

kryany
11. dub 2023

No zrovna s tim ditetem to byl spatny priklady to totiz musis hlidat vzdy,nejedna vlnka by ho mohla utopit,totwz i bazenu,tam ti radi i jine deti,twkze tez hlidas,jeina vyhoda je to hlavne to jidlo nebo pripadne animacni programy pro deti,jestli na tak dlouho dokazes dat dite z dohledu,tez jsme zazili,ze psk jedna holcicka skoncila v nemocnici ns operaci s rukou a pak vyfasla sadru...,to si pak clovek tolu uzadnou dovxu musel uzit,v nemocnici jeden cely den,animatorky nic,ty poslou rodice a pak do konce dovoleny sadra...,takze tak
Jinak oblazky/pisek mas tez o preferenci ne kazdou toizi mit ten pisev ksude a mske deri v ms c rozpalenem pisku pali nozky,nektere chteji z kaminku skladat nebo si s nimi hrat...nejde pausalizovat

ninive211
11. dub 2023

@hojda Ano, to je taky řešení. Jen se z týdenních (dříve 12-14 denních) dovolených stávají dovolené čtyřdenní. Když jsem loni koukala na invii a kápla jsem na zájezdy cenově v celku akceptovatelné, zaraduju se, rozkliknu nabídku...a tam zájezd na 3, 4 noci...pro rodinu třeba za 50 000. Šílený😪

martinka_33
11. dub 2023

Se přiznám, že na klasickou devadesátkovou dovolenou s řízkama a kufrem plnym polotovarů bych nejela (obdivuju mojí mámu, že jsme tak jezdili - na nic jiného nebylo). Já jsem typ cestovatel s batůžkem, kvalita ubytování není rozhodující, ale když už někam vyrazím, chci vidět co nejvíc. Ale naprosto chápu, že si chceš užít ten relax nicnedělání.

kryany
11. dub 2023

@ninive211 no to za covidu me to naucilo, ze k mori ne, pak jsem koukala kolik se usetrilo pri omezenem cestovani a nakupovani, po druhem roce na prd jsme kupovali nove auto, no predtim to tak clovek nevidel, proste chtel a musel k mori, jinak by to dovca nebyla, poridil se bazen,takze vykoupani za leto jsme ted vzdycky dost,i ta slana voda v tom muze byt,ale diky tomu jsme zkusili za pandemie wellness pobyt na horach (zaloha se musela vycerpat a letet jsme za hranice nechteli) s animacnimi programy a vsim a bylo to uzasne, clovek pak prijde na to,ze alternativy jsou. Ted male dite a k mori neplanujeme cestu jedeme na Oravu k prehrade s dvemi bazeny v lezlte a zacatkem podzimu do Tater a tesime se snad vic nez na to more,bez ktereho jsme nemohli dlouhe roky byt....Na 4 dny bych k mori neleta ani nahodou,ten tyden minimalne...

autor
11. dub 2023

@kryany samozrejme jsem to nemyslela doslovne ze na pisku nechas to dite a nehlidas😂animacni programy nebo to hlidani nejedem, co se tyce odpocinku se s manzelem normalne prostridame 🙂 ale porad more s kameny (ne kaminky), ale vylozene, kde jsou spatne pristupy do more kvuli detem nevyhledavame🤷🏻‍♀️

knuffel
11. dub 2023

No, klidně mě sežerte úplně všechny, ale sedět na zadku, založit diskuzi o tom, jak nemám peníze na luxusní dovolenou, mi přijde jako rozcapenost, rozežranost a rozmazlenost.
Když na to nemám, nejedu, jak jednoduché.
Tohle mi prostě vyzní jako fňukání rozmazleného dítěte.

kryany
11. dub 2023

Tak jasne s detmi to chce postupne svazujici se s privetivou plaz...nicmene na tech horach wellness hotel bys mohla zkusit,muzes byt prijemne prekvapena jako ja...

ninive211
11. dub 2023

@kryany Na čtyři dny možná tak na ten prodloužený víkend do termálů, třeba Maďarsko, nebo jiný wellness pobyt, to ano, ale jak píšeš, moře ne a kór letecky. Možná taky autem sever Chorvatska, Slovinsko a po cestě dělat zastávky, zastavit se třeba u jezer v Rakousku...tohle mě tak napadlo jako tip pro příští rok, ségru strašně láká Slovinsko, mě teď už taky, naši tam byli loni na poznávačce, dostali od nás ke kulatinám a strašně se jim tam líbilo. Tak uvidíme...teď jsem se pro ten nápad tak nadchla, že asi pro příští rok začnu spřádat plány. Plus bych ráda teda ke kulatinám konečně po letech letecky, nejspíš do Španělska - Mallorca (pro děti by to bylo poprvé letadlem a teprve druhé moře)...rozhodně to ale nebude do all in hotelu, kde bych byla uvázana k jedné pláži, když už bych takhle se plácla přes kapsu (pokud to teda vyjde, sny jsou jedna věc, realita druhá), tak chci poznat okolí, město, vyhlídky, majáky, jiné pláže, né se válet týden u jednoho bazénu s tobogánama s kokteljem v ruce a cpát se deseti druhy masa z all-in bufetu. O tom přece dovolená není.

martinka_33
11. dub 2023

@knuffel tak to nečti né 😂😂😂

knuffel
11. dub 2023

@martinka_33 Vím, prostě to téma mě navnadilo a pak nakrklo, špatný název. 😁

ninive211
11. dub 2023

@knuffel Já to takhle na plnou hubu psát nechtěla, ale myslím si to podobně jak ty, no. Když na to nemám, tak na to nemám. tak se uzpůsobím a jedu tam, kde na to mám...a nebo pokud teda nutně potřebuju luxus dovolenou, tak se snažím nějak vydělat peníze navíc, aby na ni bylo.
Když si vezmu, že pro generaci našich rodičů, prarodičů byl luxus moct vyjet autem aspoň do NDR/Bulharska/Jugoslávie s obytnou Ávií anebo pod stan, co je to stálo lítání a shánění zahraniční měny a razítek, aby vůbec mohli vycestovat...

knuffel
11. dub 2023

@ninive211 Tak naběhla jsem si, čekala jsem nějaké téma o dovolené - tipy, rady... 😀

j.a.n.i
11. dub 2023

@ninive211 No, kazdy muze mit jinou představu o dovolené a fakt to neznamená, ze ta tvoje, je ta jediná správná. Tvoje poznavani okoli neni o nic lepsi ci hodnotnější, nez když se chce někdo valet na plazi a precist 5 knizek, na ktere neměl celý rok cas.

ninive211
11. dub 2023

Autorko, ale tohle pobyt u písečné pláže přece není o luxusní dovolené, i v Chorvatsku jsou místa, kde je písečná pláž a nejsou ježci (ano, je jich méně), Itálie je taky v podstatě samá písečná pláž s (většinou) pozvolným vstupem do moře. A Itálii za luxus nepovažuji, když jsi psala o luxusu, tak jsem si představila fakt pětihvězdu v Řecku, Turecku, Kanáry, Maledivy, ale pokud jde o to být u písečné pláže bez ježků s pozvolným vstupem do moře, to můžeš zažít i na méně luxusní dovolené. A vařit na dovolené nemusíš i bez all inclusive...někdy je lepší si občas zajít do místní restaurace, koupit si čerstou rybu na stánku a ogrilovat...než spoléhat na hotelovou stravu.

kupi
11. dub 2023

@ninive211 prosím tě a co má společného all in s tím, že by si nemohla poznávat okolí a danou lokalitu? Taky si vybíráme min 4hvezdy a min all in a pokaždé poznáváme okolí ať už využijeme nabídku cestovky na fakultativní vylety, nebo po vlastní ose

ninive211
11. dub 2023

@j.a.n.i Já chápu a rozumím a netvrdím, že to je to jediné správné trávení dovolené, ale PRO MĚ je to ideální dovolená. taky když jsem jezdila za mlada s holkama, tak jsme se válely na pláži, četly knížky a pokukovaly po místních Italech...ale s menšíma dětma stejně ležet celý den na pláži a číst si knížku je fakt scifi 😀 Alespoň teda pro mě.

hojda
11. dub 2023

Nebo třeba Lipno je taky fajn, aktivit pro celou rodinu plno, přišlo mi to tam jak u moře 😝

https://www.youtube.com/watch?v=J1Ni_XiOYnI

Navíc se tam dají najít liduprázdné písčité pláže, dětem je to stejně většinou jedno, stačí voda a písek😀. Nebo Veselské pískovny http://www.vylety-s-detmi.cz/k/jhc/veselske-pis.... Prostě přizpůsobit dovolenou svým finančním možnostem a třeba zjistíte, že to jde i jinak.

kryany
11. dub 2023

@ninive211 s mensimi detmi budes porad v bazenech nebo v mori a na vylet nebudou chtit,pamsaky je bavit fakt nebudou...ale.porad budou chtit neco nanzib nebo na piti,v tom je tan all inclusive vyhodny,opravdu si odpocnes,vzdy neco na zub,k jidlu nebo piti dostanes...

j.a.n.i
11. dub 2023

@ninive211 No vidíš a já zas za mlada a bezdětna jezdila na ty poznávačky...

hojda
11. dub 2023

Letos má být na Lipně snad už otevřený resort molo, jen ještě nemají ten vyhřívaný bazén na hladině Lipna, ale ceny nemůžu nikde najít, tak to bude asi srovnatelné s luxusní dovolenou u moře ....https://www.mololipno.cz/fotogalerie/

ninive211
11. dub 2023

@hojda Taky jsem si na Lipně přišla skoro jak u moře (samozřejmě čistota přehradní vody se s mořem srovnávat nedá). I teda co se cen týká 😀 Lipenská přiřážka všude. Ne nadarmo se tomu říká "české moře".

@kryany Tak naše děti s výletama problém nemají, jasně, musíš to uzpůsobit jim, žádný plánování 15 km tůry (ale na to nejsem ani já teda). Taky už nejsou nejmenší v tom smyslu, že by šlo o mimina/batolata. Ideál kombinovat den u moře v místě pobytu, druhý den nebo půlden někam vyrazit dál, tam se taky vykoupat, poznat jiný kousek země, jinou pláž.
Já pokud chci chci fakt ODPOČINOUT, tak teda jedině bez dětí 😀 Takže vždy každý rok vydyndat aspoň 1 prodloužený víkend jen ve 2 s manželem.

@j.a.n.i Za mlada ještě na studiích (to bylo, kdy jsme jezdily s kámoškama) na poznávačky nebyly love, tak jsme jezdili hodně low cost dovolený🙂 S Viktorkou do kempů, tehdy super zážitky, ale už jsem si tohle odžila a už bych to taky nechtěla, společný sociálky (byť vždy krásně čistý), vařit si ve stanu a pak tam mít 50 stupňů, brrr...už jsem jinde. Vždycky teda v rámci dovči byl aspoň jeden ten fakultativní výlet taky, no. Ale organizovanou poznávačku jsem taky zažila, do Paříže, taková druhá svatební cesta 😀 Ubytování v F1 buňkách, žádný velký luxus, ale splnila jsem si sen -Paříž🙂

kryany
11. dub 2023

@ninive211 no to Lipno,nemas ale stabititu pocasi,chytnes deste a 13 stupnu v srpnu neni vyjimkou a nevykoupes se.Krome Lipna,mas i Machac...

ninive211
11. dub 2023

@kryany To je pravda, my se na tom Lipně koupali jednou, poslední den 🙂 Jinak výlety po okolí, aquapark ve Frymburku...ve 23, 25 st. prostě do vody nevlezu. Ale pokud jde o pocit "jako u moře", co se služeb a okolí týká, tak se to přirovnat dá. Ale musí ti vyjít to počasí, to je loterie.
Když to ale vezmu, tak nám nevyšla částečně ani loňská dovolená u moře (po letech, pro děti poprvé moře), přijeli jsme tam a bylo 25 st. a šílený vítr, mořské proudy promíchaly vodu a první dva dny se dalo do vody vlézt akorát tak po kolena a hned ven😀 A já jsem se tam pekelně nachladila a zbytek dovolené měla rýmu a ztratila jsem hlas. Takže jsem si to vysněný moře po letech "neužila" tak, jak bych mohla. A to byl červenec, žádné září nebo konec května! Takže ono ani u moře nemáš nikdy 100 % jistotu krásného počasí.

levandule_k
11. dub 2023

Je pro mě trošku náročné hledat empatii, že nemáš na dovolenou u moře ve své obvyklé cenové kategorii. Život je občas o kompromisech. Jako člověku se to může zdát nefér, že maká jako šroubek a nemůže si některé věci dovolit, ale holt to tak někdy je.
Já nevím, jaký máš rozpočet a požadavky, kromě min 4* s all inclusive. Máš malé dítě, které nechodí do školy, nevím, jestli máš další školou povinné. Když se podíváš na termíny, není třeba červen nebo září levnější?
Já to tak nemám, že když nejsem u moře, že to pro mě není dovolená, nemám pocit zklamání, selhání ani lítosti a za mě škoda si těmi pocity zkazit léto. Čtyř nebo pěti hvězda s all inclusive u moře je příjemná, to nepopírám, ale já si můžu užít dovolenou i bez toho. Pokud nemám na svou vysněnou dovolenou, hledám v rámci svého rozpočtu. Pro mě je lepší jet někam, i když to nebude tak luxusní než zůstat doma, šetřit a nechat si to na příští rok.

Do které země jsi chtěla, ale nevypadá to letos úplně reálně?

hojda
11. dub 2023

@ninive211 Tak v Čechách je většinou největší jistota v srpnu (první, druhý a třetí týden), nejhorší bývá prvních 14 dní v červenci, to si plno lidí neuvědomuje, že to spadá ještě pod Medarda a jak tam jsou ty volné dni, tak si všichni chtějí vzít volno a pak jim prší😀 „Je to takový malý, velmi pravidelný evropský monzun," říká Luboš Pešl, pozorovatel z meteorologické stanice v pražském Klementinu. „Nelze říci, že by trval přesně čtyřicet dnů, ale skoro každý rok k nám přichází na začátku června vlhký oceánský vzduch od západu. A ten s sebou pochopitelně přináší vyšší pravděpodobnost srážek." https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/medardova-.... Plánujeme tak dovolenou v ČR už několik let a vždy to zatím klaplo😂

ninive211
11. dub 2023

@hojda Jojo, mám taky vysledováno, že pravidelně na přelomu června července jsou dva tři dny třicítek i pětatřictítek (s bouřkama) a kolem těch svátků následuje prudké ochlazení a v polovině července je pak kosa (tak to bylo i loni). A tepleji je pak většinou poslední týden v červenci a začátkem srpna.
Ale taky tuším předloni byla výjjimka, ségra jela na dovču 1.týden v srpnu do Č. ráje a měli tam celý týden max. 22 st. Přitom tento týden bývá obvykle jeden z nejjistějších pro pěkné počasí v létě v Česku. A my tehdy byli na tom Lipě od 17.července...a ano, začátek dovolené byl právě chladnější a postupně se oteplovalo, odjížděli jsme a bylo ke 30 st.
Poslední týden v srpnu už je pak taky dost risk pro dovolenou v Čechách. Většinou se prudce ochladí začátkem září, se začátkem školního roku, ale někdy si to přispíší a už ten konec srpna je na houby (a to doslova - je chladněji a hodně deštivo, a tak rostou jak divý)
Letos dovolená přelom červenec-srpen a 3.týden v srpnu. Tak snad to počasí klapne...

kryany
11. dub 2023

@hojda ha ha srpen,to prvni tyden v srpnu mela na Lipne porave kolegyne z prace celou dobu 13-16 stupnu,takze to co pises neni tak uplne pravdou...
Min.rok druhy tyden v srpnu jsme tez vychytali ochlazeni, ale byli jsme na horach - Dolni Morava teplota kolem 18-20 stupnu nam nevadila (lepsi s detmi nez umorna vedra),ale mimo hory ty 3 stupne by to na koupani nezachranily

@ninive211 jinak kde jste minuly rok byli,ze jste meli takove pocasi?a kdy jste tam byli, v hlavni sezone nebo mimo sezonu?

hojda
11. dub 2023

@ninive211 V sprnu bývá ochlazení po tom 20. srpnu, taky máme už roky vysledované. Je u nás pouť a po té vždy začne foukat z strnišť a už je cítit ve vzduchu podzim.

Strana
z5