icon

Je povinnost posadit děti vedle rodičů v letadle?

travnulee
9. srp 2023

Zvažujeme letecký last minute, je nějaký třeba evropský předpis, že děti třeba do šesti let musí sedět vedle rodičů? Vím akorát, že do šesti let nesmí cestovst sami. Mám děti 4 a 7 let? Ten sedmiletý by to sám už zvládl, ale ten čtyřletý určitě ne.

cilkat
9. srp 2023

Místa v letadle nejsou o tom, kdy kupujete zájezd, ale o tom, jak vám to kliknou na letišti při odbavování zavazadel (pokud není možnost elektronického check-in). Situace, že by společně předložené rezervace letenek rozházeli volně po letadle je hodně nepravděpodobná - museli byste přijít k situaci, kdy je plně obsazené letadlo a doplňují poslední místečka...
(JInak jestli je na to předpis, nevím. Myslím, že ne. Ale nikdy se nám to nestalo.)

gruyerre
9. srp 2023

@travnulee přijďte včas na letiště a nestane se vám to. Ale i kdyby jste poslední přišli, tak pochybuju, že by něco takového nastalo, to leda že by bylo celé letadlo natřískané tříčlennými rodinami. Není ani v zájmu personálu letadla, aby jim na palubě brečely samotné děti.

travnulee
autor
9. srp 2023

@gruyerre kolegyně letěla se smartwings a nějaká paní s dvouletym dítětem byla rozesazena. Přestože si okolí rozcilovalo a chtěli si místa prehodit, měli to povolené až po vzletu....dítě museli uklidňovat cizí lidé....

jeyre
9. srp 2023

@travnulee Opravdu je to o tom, kdy přijdete na check-in. Když budete v první půlce fronty, tak nebude problém s místy u sebe.

ellyem
9. srp 2023

Litam uz dlouho a nikdy se mi nestalo, ze bychom sedeli kazdy zvlast (kdyz nepocitam nizkonakladovky typu Ryanair a podobne).

pilzzee
9. srp 2023

My jsme si delali check-in online predem a vybirali jsme si mista rovnou tam (online). Takze to zkuste tak. Jinak myslim si, ze kazdy by se radeji presadil, nez sedel vedle nervozniho osamocenyho 4letaka 🙂

tereza0111
9. srp 2023

Zjisti si s kym letite a jestli neni moznost priplatit si vyber mista. Zadny predpis ani pravidlo na to, ze musi byt deti u rodicu neni

malinkata
9. srp 2023

@travnulee to je divný. Dítě do 2 let je bráno jako infant a samostatnou sedačku nemá

gruyerre
9. srp 2023

@malinkata to jo, do dvou let, takže do 1,99 roku. Ale dvouletý dítě už má svoji sedačku

travnulee
autor
9. srp 2023

@pilzzee přesadit se před vzletem nemůžete, vždyť jsem psala, že to personál zmiňované mamince zakázal. Jde to až v průběhu letu.

martinka_33
9. srp 2023

@travnulee pokud uz letadlo roluje ke startu, tak ne, ale pred usazenim vsech to problem neni.

travnulee
autor
9. srp 2023

@martinka_33 je to problém, musíte pri startu sedět podle letenky. Takže pokud si toho všimne personál, ze resite nějaké přesuny, tak to pravdepodobne bude řešit.

travnulee
autor
9. srp 2023

@martinka_33 ještě bych podotkla, že tomu též nerozumím, proč to tak bylo vyžadováno, ale s rolovanim to nesouviselo a je to pár roků zpět.

suzanna123
9. srp 2023

@travnulee nikdy jsem nezažila, že by personál řešil, kdo kde sedí

malinkata
9. srp 2023

@gruyerre aha. Je fakt, že dcera letěla v roce a pak před druhým rokem u mě na klíně.

somalicats
10. srp 2023

@travnulee To je ale blbost, co píšeš. Nikdy jsem nezažila, že by personál řešil, kdo kde sedí, pokud se dotyční sami dohodli a přesadili se, nebo požádali personál s pomocí s přesazením, pokud došlo k takové situaci, a že toho mám nalítáno fakt hodně. Trochu mi to připomíná takové ty urban legends - dost pochybuju, že by kdokoli riskoval usazení dvouletého dítěte samotné bez rodiče. Jinak pak záleží na tom, s jakou společností letíš - většinou, pokud děláš on-line check-in, tak to tam nabízí i možnost volby sedadla (většinou teda za příplatek). Pokud kupuješ letenek víc v rámci jedné rezervace, tak ty systémy taky většinou přiřadí místa společně (ale ne vždycky).

travnulee
autor
10. srp 2023

@somalicats ježíš, včera mi to vykládala kolegyně, sama letěla s malou, na check in ji posadili vedle sebe, ale nějaká jiná matka musela sedět odděleně, nevím kolik těch lidí se přesouvat chtělo nebo ne, ale ti cizí vedle toho batolete sedět nechtěli. Kolegyně si myslí, že teda došli pozdě na ten check in a už místa vedle sebe neměli. Já se ptám jestli někdo neví, jak je to ošetřené, ne jestli mi to věří.

somalicats
10. srp 2023

@travnulee Proto Ti současně píšu svoje reálné zkušenosti, přečti si ten příspěvek celý. A ne, fakt tomu nevěřím, protože palubní personál by je v takovém případě okamžitě přesadil, aby seděli spolu.

travnulee
autor
10. srp 2023

@somalicats a ty si přečti pořádně otázku: je nějaký předpis?