icon

Je sobecké plánovat dovolenou bez dětí?

6. lis 2025

Zdravím,

Musím dobrat zbytek dovolené a mám ji víc než co je potřeba na vánoční svátky a dny mezi tím. Napadlo mě, že by jsme mohli jet sami s přítelem někam na prodloužený víkend. Navrhla jsem víkend ve který nemá syna (já sice dceru jo, ale babička už dlouho hlasa že ji chce na celý víkend tak by se to využilo). A přítel přišel s tím, že je strašně sobecké jet někam bez nich a že jeho syn tam ještě nebyl a nechce aby o to přišel, tak buď pojedeme všichni nebo nikdo. (jedna se o jižní Moravu) Jako tuhle reakci bych pochopila, kdybych řekla, že vezmeme jen moji dceru a jeho syna ne. Nebo kdybych to naplánovala na víkend kdy je syn u nás. Ale ani jedno se nestalo. Je pravda, že by to bylo poprvé za 3 roky společného žití kdy by jsme jeli sami, vždy jezdíme buď ve 4 nebo každý se svým ditkem. Když jsem se mu snažila vysvětlit, že chci být jen s ním a užít si to jen s ním, přišel s protiútokem, že to je jeho syn a že nemám právo mu zakazovat ho tam vzít. Je to poprvé co se takhle ohradil a ne, nemá důvod si myslet že jeho syna chci vynechat. Spousty akcí řešíme tak aby byl syn u nás a mohl jet s námi. Nikdy jsem neprotestovala a ani nenaznačovala, že by mi byl jeho syn překážkou. Naopak trávím i čas sama s jeho synem, když on musí jet do práce atd. A já si teď připadám jako úplný blázen, že jsem si dovolila říct, že chci s ním jet někam sama.

Takže jezdíte někam bez dětí?
Jsem blázen?

Strana
z2
autor
6. lis 2025

@anonym_autor jeste doplním věk synovi je 5 a přítel s jeho matkou není od půl roku věku syna.

lv
6. lis 2025

Pokud ho má zrovna maminka, klidně bych chtěl jez bez dětí. Sice jsme nejezdili, ale spíš z finančních důvodů, dokud byly holky malé. Co jsou větší tak jedeme moc rádi.

kristyn86
6. lis 2025

Obcas jezdime. Volime to,co neni pro deti 😀 Welness atd. Nevidim v tom problem. Samozrejme bych nejela nekam bez deti,kam vim,ze deti taky chteji..Ale proc vy chtelo 5 lete dite na jizni Moravu?

reeeza
6. lis 2025

Já myslím, že by mělo být naprosto samozřejmě jezdit i na dovču bez dětí, utužovat partnerství a věnovat se aspoň pár dní v roce ne dětem, ale sobě navzájem. Prodloužený víkend je k tomu naprosto ideální 🙂.

Nejste přece jen rodiče, ale i partneři a je super a vyživující si to čas od času připomenout ;)

autor
6. lis 2025
@kristyn86

Obcas jezdime. Volime to,co neni pro deti 😀 Welness atd. Nevidim v tom problem. Samozrejme bych nejela nekam bez deti,kam vim,ze deti taky chteji..Ale proc vy chtelo 5 lete dite na jizni Moravu?

@kristyn86 no však právě 😀 taky nechci dceru ochudit o nějaké zážitky pro ni, ale myslím si že oba mají ještě čas na vinné sklepy, welness a takové 😀 a o peníze tady vážně nejde - že by jsme jeli někam samotni a pak neměli peníze na to je někam vzít.

zuzkasim
6. lis 2025

Jezdíme a umíme si to užít. Na druhou stranu máme děti velké a napečovali jsme se o ně oba dost. Je škoda, že tvůj partner nestojí o zážitky i jen pro vás dva, nejste přece jen pouze rodiče, ale i partneři a pokud je možnost užít si hezké chvíle i jen ve dvou, proč toho nevyužit? Ale měl by o to stát i on...

bereni
6. lis 2025

@anonym_autor ano, minimalne 1x rocne jedeme sami nekam na vikend. Kamkoliv, jsme i partneri, ne jen rodice😃. Prece do 18 let dítěte nebudete vsudet tahat deti, jak se pak naucite fungovat bez deti…Nebojte se o svuj nazor 🙂

petlep
6. lis 2025

Já úplně nevím. U nás je to tak, ze ex má přítelkyni, která má 2 děti z předešlého vztahu, má je asi ve střídavě péči, já mám s ex 2 děti ve stridavce a ex má malé dítě s novou přítelkyni. Na větší dovolené 2x ročně jezdí ex s přítelkyní jen s jednou společnou dcerou, všechny ostatní děti mají smůlu a žádnou kompenzaci. A ano přijde mi to neskutečně sobecky a jak to teprve prožívají ty deti. .. Každopádně oni si samy jednou udělají o svém otci/máme obrázek. Takže tak.

andelka
6. lis 2025

Jezdíme, taky jen na víkend. O víkendech, kdy starší děti jsou u otce a společného prcka hlídá babička/ babičky. Je to potřeba.

autor
6. lis 2025
@petlep

Já úplně nevím. U nás je to tak, ze ex má přítelkyni, která má 2 děti z předešlého vztahu, má je asi ve střídavě péči, já mám s ex 2 děti ve stridavce a ex má malé dítě s novou přítelkyni. Na větší dovolené 2x ročně jezdí ex s přítelkyní jen s jednou společnou dcerou, všechny ostatní děti mají smůlu a žádnou kompenzaci. A ano přijde mi to neskutečně sobecky a jak to teprve prožívají ty deti. .. Každopádně oni si samy jednou udělají o svém otci/máme obrázek. Takže tak.

@petlep ale my jezdíme všude se všem. Dovolená zoo hory hrady zámky... Malý třeba, nestojí o divadlo a moje dcera jo tak si každý v ten den uděláme svůj program. My divadlo, oni něco. Jde mi o to, že chci být se svým chlapem i sama. (tím sama myslím bez obou dětí)

drep
6. lis 2025

Jasně, že normálně někdy někam jedeme sami s manželem. Nevybereme si legoland nebo aquapark nebo zoo, které by dceru bavily, ale někdy taky potřebujeme být jen my dva sami.

neomenia
6. lis 2025

Normálně. Od asi dvou nebo tří let dětí jezdíme na 4-5 dní sami. V létě jedeme sami na 10 dní bez obou našich dětí ( program pro nás, treky na těžko, divočinou , Island) .

me_druhe_ja
6. lis 2025

Závidím všem, co mají takovou možnost. A neváhejte ji využít. Je to potřeba.
My spolu nemůžeme sami ani na večeři. A v nedohlednu nějaká možnost...

flyhigh
6. lis 2025

@anonym_autor jo, jezdíme i bez dětí. Na Velikonoce jsme je nechali doma (u prarodičů) a letěli sami na čtyři dny na Krétu. Všechny děti jsou společné,a celkem malé (MŠ, ZŠ).
Ten divný je tady tvůj přítel. To spolu nikam nechodite sami dva? Ani třeba na večeři?

herminka
6. lis 2025

Ano, milujeme to a snažíme se jezdit aspoň jednou za rok, i když teď nám to bohužel z mnoha důvodů nevyšlo. Jezdíme spíše přes týden, je to jednodušší - děti jsou ve škole, mají postaráno o obědy... A víkend už pak zase věnujeme jim. Je fakt, že my jsme ani jeden jako dítě nezažili, aby rodiče někam sami jeli, tehdy se to moc nedělalo, a myslím, že to byla pro vztah rodičů velká škoda.

petlep
7. lis 2025
@anonym_autor

@petlep ale my jezdíme všude se všem. Dovolená zoo hory hrady zámky... Malý třeba, nestojí o divadlo a moje dcera jo tak si každý v ten den uděláme svůj program. My divadlo, oni něco. Jde mi o to, že chci být se svým chlapem i sama. (tím sama myslím bez obou dětí)

@anonym_autor jj chápu, máte to prostě jiné než u nás. Ale rozumím. Jen jsem se trochu zasnila kdyby měl ex kousek z tvého může. Držím palce ať to zdárně vyřešíte.

izz76
7. lis 2025

@anonym_autor Jezdíme v různých kombinacích, samozřejmě s dítětem většinou,ale dopřejeme si wellnes, nebo poznávací kratší zájezd i sami s manželem.,. Reakce tvého přítele je přehnaná, stejně v to termínu bude bez syna,tak nechápu proč by nemohl být jen s tebou na výletě.

palomitacheca
7. lis 2025

@anonym_autor blázen určitě nejsi, když chceš strávit čas s partnerem bez dětí. Zvlášť když on syna mít nebude a ty si pro dceru hlídání zajistíš, tak si děti nebudou mít co závidět.

My už máme děti odrostlejší, ale zatím jsme na žádné dovolené bez nich nebyli, i když v létě by příležitost byla. To si ale zase šetříme volno na 2 rodinné dovolené, kam bychom bez nich nejeli.

Letos po Vánocích nás ale naše první minidovolená bez dětí čeká a už se na ni moc těším. Vánoce strávíme u mých rodičů, děti jim tam pak necháme a na 4 noci odjedeme na naše oblíbené dovolenkové místo ❤
Původně jsme přemýšleli, že bychom jeli všichni, ale volný apartmán pro nás 5 byl jen přes Vánoce, což se nám úplně nechtělo. Navíc tam ani nebude žádné extra vyžití, na které jsme zvyklí z léta, a koukat se na jejich otrávené obličeje jsme fakt nechtěli. Takhle budeme spokojení všichni 😎 a třeba se nám to tak zalíbí, že se z toho stane další naše tradice 😂

autor
7. lis 2025
@palomitacheca

@anonym_autor blázen určitě nejsi, když chceš strávit čas s partnerem bez dětí. Zvlášť když on syna mít nebude a ty si pro dceru hlídání zajistíš, tak si děti nebudou mít co závidět.

My už máme děti odrostlejší, ale zatím jsme na žádné dovolené bez nich nebyli, i když v létě by příležitost byla. To si ale zase šetříme volno na 2 rodinné dovolené, kam bychom bez nich nejeli.

Letos po Vánocích nás ale naše první minidovolená bez dětí čeká a už se na ni moc těším. Vánoce strávíme u mých rodičů, děti jim tam pak necháme a na 4 noci odjedeme na naše oblíbené dovolenkové místo ❤
Původně jsme přemýšleli, že bychom jeli všichni, ale volný apartmán pro nás 5 byl jen přes Vánoce, což se nám úplně nechtělo. Navíc tam ani nebude žádné extra vyžití, na které jsme zvyklí z léta, a koukat se na jejich otrávené obličeje jsme fakt nechtěli. Takhle budeme spokojení všichni 😎 a třeba se nám to tak zalíbí, že se z toho stane další naše tradice 😂

@palomitacheca tak to já bych nejradši udělala tradici Velikonoční dovolená, ale to mi neprojde. Nicméně přemýšlím, že následující velikonoce pojedu sama. 😀

palomitacheca
8. lis 2025
@anonym_autor

@palomitacheca tak to já bych nejradši udělala tradici Velikonoční dovolená, ale to mi neprojde. Nicméně přemýšlím, že následující velikonoce pojedu sama. 😀

@anonym_autor Velikonoční dovolená by byla fajn. A jestli opravdu chceš vyrazit sama, tak držím pěsti, ať se rozhodneš na 100 % a jdeš do toho 😉
Já si zase na minulé dovolené u Baltu řekla, že příště chci víc než jen pár krátkých výletů po okolí a zbytek proválet na pláži. Letos jsem nám zamluvila krátkou okružní plavbu lodí a bylo to super. Chtěla bych i další plavby, ale ostatní se na to moc netváří, tak jsem se zařekla, že příště vyrazím sama. Akorát jsem docela srab, navíc když půjde o cizí zemi, tak mám 9 měsíců na to, abych se sebou něco udělala a nakonec nevycouvala... znám se 😒

eviicka
8. lis 2025

Nejezdíme, ale jen proto, že nemáme hlídání. Blázen samozřejmě nejsi, myšlenka je to pěkná.
Snažím se ale pochopit i partnera. Jeho syn je ještě dost malý a chce si ho asi užít na maximum, sdílet s ním svůj život. Pokud je partner víc domácí typ, tak mu výlety chce třeba komplet věnovat. Asi bych to respektovala a udělala si hezký víkend v místě bydliště.

anonym_98f5c4
8. lis 2025

Kdyby bylo hlídání, jela bych hned.

autor
8. lis 2025
@eviicka

Nejezdíme, ale jen proto, že nemáme hlídání. Blázen samozřejmě nejsi, myšlenka je to pěkná.
Snažím se ale pochopit i partnera. Jeho syn je ještě dost malý a chce si ho asi užít na maximum, sdílet s ním svůj život. Pokud je partner víc domácí typ, tak mu výlety chce třeba komplet věnovat. Asi bych to respektovala a udělala si hezký víkend v místě bydliště.

@eviicka jako jo chápu to, z druhé strany on s námi ten víkend stejně nebude a chci si s ním sama užít víc než kino, restauraci do které stejně budu muset řídit. Takže ani víno si nedám. Bydlíme na dědině a cesta autobusem do města o víkendu je fakt za trest. A navíc doma a ani na dovolené/výletu s detma neumím vypnout, pořád tam jsou povinnosti. Kdežto v hotelu s soukromým welness ty povinnosti nejsou a lidi obskakuji mě.

autor
8. lis 2025
@palomitacheca

@anonym_autor Velikonoční dovolená by byla fajn. A jestli opravdu chceš vyrazit sama, tak držím pěsti, ať se rozhodneš na 100 % a jdeš do toho 😉
Já si zase na minulé dovolené u Baltu řekla, že příště chci víc než jen pár krátkých výletů po okolí a zbytek proválet na pláži. Letos jsem nám zamluvila krátkou okružní plavbu lodí a bylo to super. Chtěla bych i další plavby, ale ostatní se na to moc netváří, tak jsem se zařekla, že příště vyrazím sama. Akorát jsem docela srab, navíc když půjde o cizí zemi, tak mám 9 měsíců na to, abych se sebou něco udělala a nakonec nevycouvala... znám se 😒

@palomitacheca tak cestování samotné mi nedělá problém. Před dcerou jsem pravidelně jezdila sama objevovat Evropu. Prostě jsem sedla do auta a jela i bez přesného cíle (třeba věděla jsem, že chci dojet na jih Itálie a vidět aktivní sopku, ale v průběhu těch 14 dní jsem toho viděla mnohem více)

monny3
8. lis 2025

Jsme rodiče 8 let a nikdy jsme nikam nejeli sami, teď máme miminko, takže se to dalších x let nestane 😅 Třeba to má podobně tvůj přítel, my nechceme, aby dítě (teď už děti) o nějaký zážitek přišlo a zážitky chceme budovat především všichni jako rodina 🤷🏻‍♀️ Asi kdybychom všichni spolu jeli na 4 různé dovolené za rok, tak bych si nevyčítala, že pojedeme někam i sami, ale jezdíme 2x ročně a prostě všichni spolu ☺️

Tím neříkám, že je divné z tvé strany chtít být jen s přítelem, evidentně i podle názorů tady je to naopak norma 🤭 Jen se hlásím k té menšině, která chce zajímavé věci podnikat jen v kompletním složení ☺️

autor
8. lis 2025
@monny3

Jsme rodiče 8 let a nikdy jsme nikam nejeli sami, teď máme miminko, takže se to dalších x let nestane 😅 Třeba to má podobně tvůj přítel, my nechceme, aby dítě (teď už děti) o nějaký zážitek přišlo a zážitky chceme budovat především všichni jako rodina 🤷🏻‍♀️ Asi kdybychom všichni spolu jeli na 4 různé dovolené za rok, tak bych si nevyčítala, že pojedeme někam i sami, ale jezdíme 2x ročně a prostě všichni spolu ☺️

Tím neříkám, že je divné z tvé strany chtít být jen s přítelem, evidentně i podle názorů tady je to naopak norma 🤭 Jen se hlásím k té menšině, která chce zajímavé věci podnikat jen v kompletním složení ☺️

@monny3 jezdíme na jednu letní dovolenou 10-14 dní a na několik prodloužených víkendu s dětmi cca 8 jich bude za rok. Sklepy na Jižní Moravě a cinknutí rodiče, určitě není vzpomínka kterou chci v dětech budovat.

monny3
8. lis 2025
@anonym_autor

@monny3 jezdíme na jednu letní dovolenou 10-14 dní a na několik prodloužených víkendu s dětmi cca 8 jich bude za rok. Sklepy na Jižní Moravě a cinknutí rodiče, určitě není vzpomínka kterou chci v dětech budovat.

@anonym_autor chápu, že vinný sklep není program pro děti 😀 Ale možná tam má tvůj partner něco takového v hlavě, že když už nějaký zážitek, tak ho chce i se synem. Třeba protože mu chce vynahrazovat, že se mu rozpadla rodina a cítil by se špatně, že on si něco užívá a syn ne (v této rovině je jedno a nemusí dávat smysl, že syn by vinný sklep neocenil) 🤷🏻‍♀️ V úvodním příspěvku to i píšeš, že řekl, že je pro něj sobecké jet tam bez syna 😉 Takže ty blázen nejsi, že s ním chceš něco zažít sama, on ale taky ne, když mu to přijde sobecké. Máte to jen každý nějak jinak a nezbyde, než to s klidem probrat mezi sebou. Držím palce, ať máš ty párové zážitky a on ať se kvůli tomu necítí provinile.

eviicka
8. lis 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak to cestujete celkem dost (samozřejmě je to relativní). Pokud je "domácí typ", může mu to takto stačit a nechce další cesty, které navíc nepřinesou zážitek dítěti.
Pravdu můžete mít oba... každý tu svoji, teď jen najít kompromis.

barumrallyebum
9. lis 2025

Nechapu o co manzelovi jde. Nereknu, kdybyste jeli do nejake destinace, o ktere deti sni. Ale na jizni moravu...o co ty deti prijdou? O nic. A vy dva budete mit cas na sebe. Ceho se manzel boji? Ze bude sex?

anetka1701
9. lis 2025

Ty kraso... Chlap co odmítne welness víkend na Jižní Moravě 😅 tady je něco špatně...

My pravidelně podnikame akce bez dětí, ale i s nima - kvalitní partnerskej vztah se občas musí trošku opečovat a výlet bez dětí je pro to ideální příležitost 🙂

S manželem jsme takhle letěli do Paříže 😅 a nejstarší dcera žárlila, tak si Paříž pak přála k narozeninám a letěli jsme znova spolu 🤣 Ale to jí bylo 12... Pětiletý dítě si fakt ani nevzdechne po sklípku a sauně...

Chlap nechce bejt s tebou? Nechce sex? Nechce tě sám pro sebe, aniž by řešil děti? To je prostě divný...

Strana
z2