K moři jen s tátou

billi
19. kvě 2018

Hezký den,
poslala některá z Vás malého závisláčka k moři jen s tátou? Synovi jsou skoro 4 roky, nedává beze mě ani noc u babičky (která bydlí 50 m od nás). Často je u babičky na hlídání a sebere se a jde domů, že chce být s mámou. Manžel s ním chce jet sám na týden k moři (společně jet z mnoha důvodů prostě letos nemůžeme). Kdo byl v podobné situaci, jak to prcek zvládnul?
Upozorňuju, že s tím nemám problém, jsem ráda, že jedou, ale na druhou stranu, vím, co syn umí, tak se bojím, jak to bude vypadat.

wimbledon78
19. kvě 2018

Ahoj. U nas to nebylo more, ale moje hospitalizace. Zavislacka jsme meli doma taky. A svete div se.. ono to slo 😊 Plakala jen kdyz me byli navstivit v nemocnici-pri louceni. Jednou doma pred spanim (ale to jsem asi pokazila ja, ptz jsem ji pred spanim volala) a jinak to pres vsechny moje obavy a spliny melo jen pozitivni dopad. Vzala manzela “na milost” a maji ted mnohem lepsi a duvernejsi vztah. Uz to neni jenom o mamince.
Za me super napad 😊

billi
autor
19. kvě 2018

@wimbledon78 za mě taky fajn nápad (protože u toho nebudu). On je rozdíl domácí prostředí a místo, kde nikdy nebyl. Doma to spolu zvládají (2 dny jsem byla u kamarádky a nebyl nejmenší problém), ale s cizím prostředí je problém, i když u toho jsem já.

rebe
19. kvě 2018

Osobně bych chtěla, aby takový pokus nejdřív proběhl někde, kde by nebyl problém to vzdát a vrátit se domů, kdyby to dítěti fakt nesedlo. Takže ideálně někde v Česku. Kdyby k moři, tak leda autem, ne autobusem, ale spíš mi by mi to připadalo jako zbytečný risk. Ale je fakt, že já si myslím, že čtyřletému dítěti je stejně líp u potoka a v lese než u moře.

billi
autor
19. kvě 2018

@rebe jedou autem, moře doporučovala doktorka jako pokus, jestli by to nepomohlo proti nemocem.

veronicka89
19. kvě 2018

Tak ono zalezi jestli to je tatinek na 100% nebo ten co si s ditetem na hodku po praci pohraje a jde se spat... A jestli s nim byva sam a je zvykly ze byva i s tatou normalne sam 🙂 u nas by to treba nebyl problem. Vim ze by si to oba uzili.
Ale poslala bych je jen na all inclusive 😀 at ma tata pohodu 🙂

veronicka89
19. kvě 2018

@billi hm tak ja pro takove leceni moc nejsem teda . ono to pomuze urcite ...ale pokud zijete ve spinavem prostredi nebo ma spatnou imunitu tyden u more tomu podle me vubec nepomuze ...
Mizna mesic by na chvilku pomohl ale tyden urco ne .

A autem bych 1 dospeleho co takhle neni zvykly sam s ditetem jezdit- to bych uz vubec nedoporucila ...dalsi vec je ze tata bude unaveny jak pes a jeste se pak musi starat o dite ktere bude vyspane nejspis ...

dora13
19. kvě 2018

Obecne muzu rict, ze moje deti vzdycky odlouceni zvladly lip, nez jsem cekala, ale pokud uz u vas nejake pokusy probehly a maly se na to netvari, tak bych byla opatrna. Jako on to prezije, ze jo, o tom zadna, otazkou je, za jakou cenu a jestli ho to nebude zbytecne traumatizovat. Co udelat nejaky pokusny vikend nekde bliz, aby se v pripade krize mohli vratit, ale soucasne abyste videli, jak to maly snasi bez tebe v cizim prostredi?

zelenaesmolda
19. kvě 2018

Tak male dite by uz na matce zavisle az tak,ze bez ni nevydrzi ani s tatou byt nemelo.Co budete delat az pujde do skolky?

ada22
19. kvě 2018

Myslím, že to v pohodě zvládne . Ale moře ze zdravotních důvodu se doporučuje minimálně na tři týdny. Jestli jsou důvod průdušky a imunita, tak možná v tomto případě udělá lepší služby pobyt na hřebenech hor.

billi
autor
19. kvě 2018

@zelenaesmolda chodí do školky, ale ve školce je nějakých 8-9 hodin a pak si ho vezmu domů, to je trochu rozdíl proti 2 týdnům v cizím prostředí bez mámy.

zelenaesmolda
19. kvě 2018

@billi pochopila bych,ze se bude bat a tezce to snaset s nekym cizim ale s tatou?

wimbledon78
20. kvě 2018

@billi pokud uz jeden pokus za sebou maji, a uspesny, tak bych se nebala 😊U more bude mit spoustu novych podnetu a jsem presvedcena, ze to bude mit jeste hladsi prubeh nez doma. A zvlast pokud bezproblemu zvlada i skolku, tak bych se tim netrapila.
Ve finale to mozna poneses hur ty 😉
A za me k mori jo! Nase mala more miluje a vzdy se tesi.
Drzim palce

billi
autor
20. kvě 2018

@zelenaesmolda některé děti jsou větší závisláci než jiné. Tak to prostě je. Starší dítě by to zvládlo i ve 2 letech. Mladší je prostě jiný.

@wimbledon78 on zvládá špatně cizí prostředí (a to i se mnou), kdy nespí, vzteká se a jsou i další problémy a trvá tak 3-4 dny, než se srovná. Nové podněty ho vykolejí na dost dlouho. Jasně, znám ho a budu tomu předcházet, tak s nimi pošlu jeho povlečení, jeho obvyklé jídlo a tak podobně.

mavanka
20. kvě 2018

A co na to říká syn? Připravujete ho na to? Vysvětlujete mu, že pojede s tatínkem k moři a že si užijí koupání, pojedou autem atd? Těší se? To je podle mě základ, aby s tím byl srozuměný předem a souhlasil, pak bych strach neměla.
Můj syn by to ve čtyřech skoro jistě nedal, nic by mu to nedalo, spíš stres a stesk... užil by si to až teď, o dva roky později...

billi
autor
20. kvě 2018

@mavanka syn podle mě ani nechápe, co to obnáší. Nemá pojem o čase a vzdálenosti. Na jednu stranu se moc těší a chce, ale je to ještě prcek.

mavanka
20. kvě 2018

No jasně, nedokáže si to představit, ale musí o tom vědět, jestli se těší, ví ze bude jen s tatkou a ze bude spát na výletě s tatkou a pK zase přijedou domu, tak to zvládne, ale nepodcenovala bych ho, chápe, co mu vysvetlujete.

2hanah
20. kvě 2018

@billi Tak proč je tam posíláte??? Nevydrží bez Vás ani jednu noc u babičky a u moře jako ano? Navíc ten týden u moře nebo dva je fakt k ničemu z hlediska imunity, byla jsem tak loni v létě se dvěma dětma, syn teď v zimě stejně dostal ještě i léky na počínající astma a nemocní stále stejně oba. Na imunitu spíše delší pobyt a asi pravidelně u moře než jednorázovka.

vitezove
20. kvě 2018

@billi udělejte to. Aspoň se odzávisláčkuje. Jasně, že si občas vzpomene ale ono bude tolik podnětů, že to nebude moc. Nebude řvát furt. Já bych mu vůbec neříkala že se takhle někam jede bez maminky. Ať se těší na moře, chvíli bude možná bručet a poplakávat, ale to se srovná a aspoň si utuží vztah s tatínkem 🙂

mpbk
20. kvě 2018

@billi je to super nápad, byla bych pro hned. Moře je skvelý, na jakkoliv dlouho dobu, a čas s tátou taky!

michaela_2
21. kvě 2018

@billi Dcera byla u moře na týden beze mě vloni - v necelých 6 letech. Chtěla jet, těšila se, zvládla to na 1 a parádně si to užila. O mě už se to říct nedá 😀 fakt jsem to, že jí pouštím takovou dálku - byť s milovanou tetou - nesla těžko. Synovi jsou aktuálně 4 roky a představit si to moc nedovedu. Ani s tatínkem. K moři se chystáme všichni 4 společně, pokud bych z nějakého důvodu já jet nemohla, preferovala bych aby jeli někam blíž.
Ty zdravotní důvody na jednu stranu chápu, ale jak už psaly holky, dva týdny toho moc nenapraví. Nevím tedy čeho konkrétně se problémy týkají, ale možná by malému více pomohly pravidelné návštěvy solné jeskyně tady v ČR. Ono to podnebí u moře totiž kromě těch příznivých účinků má i negativní. To podnebí, vedro a jiná strava = úžeh, průjem atd. 🙂 Já jsem tedy fanouškem cestování s malými dětmi prakticky kamkoliv, ale oba jsou - musím zaťukat - po zdravotní stránce naprosto fit.

lucyp13
21. kvě 2018

Moc nechápu ty negativní komentáře , ze moře nepomůže atd. Dcera ma sklony k atopaku a pobyt u moře( loni 10dni) ji pomohl oddálit nástup suché kůže o mesic, což mi i tak prijde super.
Syn to urcite zvládne, většinou mají problém spis ty maminky než deti 😂🙈, navíc v ČR bývá v lete stejne nebo hůř než ve Středomoří , kde se da alespoň koupat a ne koukat na kvetoucí přehradu či rybník 😩

anazuzzuzana
21. kvě 2018

Nechala bych ho jet. Z mé zkušenosti děti prostě přepnou na autopilota a jsou za hrdiny, když nemají na výběr. Navíc tam bude plno nových zážitků atd. Určitě je to krásně spojí. Syn si uvědomí, že je daleko a nemá smysl se dožadovat návratu, když nejste od sebe pár km, ale celý den cesty. Ale teda tu cestu autem fakt zvažte. Bude řídit X hodin a pak se bude muset starat o malého, který, když cesta dobře dopadne, bude pěkně vyspalý a plný energie. Raději ať letí... i kdyby to malej celé prořval a táta si zažil peklo, tak to jsou pořád jen max. tři hodiny a je klid. Řídit sám takhle daleko je prostě velkej risk.

babanci
21. kvě 2018

Já bych ho poslala. Sice bych určitě volala nebo se dožadovala volání, ale nechala bych je jet. Sama jsem takový milovník moře, že si neumím představit to odepírat komukoliv, natož vlastnímu dítěti. A neboj, oni to spolu dají...když nebudou mít jinou možnost.

babanci
21. kvě 2018

Můj muž by to s dětmi úplně v pohodě zvládl, ale beze mě by jet nechtěl. U nás je závislák on. A přitom já bych je ráda byla kdysi někam na chvilku vyšoupla. 😀

baris
21. kvě 2018

@billi já nevím, zda bych to riskla. Uvádíte, že syn je závisláček, že mu trvá adaptace 3-4 dny ... a to s ním chce jet manžel na 7-denní pobyt k moři? Než se adaptuje, tak balí kufry domů.

Ano - moře, přímořský vzduch pomáhá. O tom žádná, ale pokud se jedná jen o ty 7-11denní pobyty, není to žádná sláva. Holky byly nemocné pořád, mě to teda pomohlo na kožní alergie - na měsíc jsem se jich zbavila.

A to tam manžel se synem pojede sám - jak autem, autobusem, letadlem? Ono 11hod cesta autem se řvoucím dítětem není zrovna bezpečné.

Asi bych moře odložila na příští rok a raději jela třeba do termálů, na hory ... třeba na prodloužený víkend jako celá rodina.

zelenaesmolda
21. kvě 2018

@baris ja bych se teda taky osobne asi nejvic bala te cesty,bude to asi docela zahul obzvlast pokud maly bude rvat

bekyc
21. kvě 2018

Nechala bych je jet. Až budou za kopcem, ani si na maminku nevzpomene a užije s tátou super vejlet. To je uplně něco jinýho, než když má mámu za zadkem. Manžel taky vždycky vypráví, jak byl hodnej, když jsou někde spolu sami. Připravte mu tašku s dobrůtkama, knížkama a hračkama, ať se po cestě nenudí. A kdyby náhodou by byl velkej stesk, tak se prostě vrátí domů dřív. Navíc pokud vy sama s tím nemáte problém, zřejmě manželovi důvěřujete a víte, že se o něj dobře postará a zabaví ho.

billi
autor
21. kvě 2018

@anazuzzuzana muž byl pár let profiřidič, takže s tím problémy nemá. Nejede sám, jede ještě jeho brácha, takže se budou spolu střídat. Aby jel jen jeden dospělý a jedno malé dítě by byl dost velký risk, to by nechtěl chlap a ani já.
Prcek bude po cestě spát. On je na cestování zvyklý. Nebude to jeho první takto dálková cesta. Pokud nebude spát, bude se dívat a povídat.

baris
21. kvě 2018

A hlavně - nikdo z nás nezná tvého syna. @billi se musíš rozhodnout sama, zda ho pustíš. My ti můžeme napsat jen naše zkušenosti a zda bychom pustili své dítě.

Moje holky jsou na mě hodně závislé a vím, že by to nedali ani teď. A možná ani já 🙂

billi
autor
21. kvě 2018

@baris taky se ptám na Vaše zkušenosti. Nikde nepíšu, že chci radu, jestli pustit, ale kdo má osobní zkušenost, jak to dítě zvládlo.