Jaký je váš názor na snížení valorizace důchodů?
Politika. Jak vidíte to, ze vláda chce “osekat” valorizaci důchodů? Je to dobře nebo ne? Jaký na to máte názor?
@20190418 proč pořad někdo vytahuje vzdělání ? Jako ze všichni mají jít má vejsku a ekonomky nám pak budou chodit dojit nebo uklízet do práce za vysokoškolsky plat? Nebo jak si to představujes ? Kdo teda bude pect v noci rohlíky, rano vyvážet popelnice,
čistit vlaky co te vezou do práce , vařit obědy ve škole, uklízet školku, vodit kravky do dojirny … atd atd když si mají jít všichni udělat diplomy ? Tolik vysokoškoláků dělá úplně zbytečnou práci bez které by se svět obešel.
@petrasipkova1 myslím, že takto to myšleno nebylo. Jen tak, že ti vysokoškoláci ze svých odvodu "zivi" více důchodců než zaměstnanci na nižších pozicích. A v závěru mají podobný, ne-li stejný důchod jako právě ti nizkoprijmovy.
No, já byla teď překvapená, že bývalý prezident má důchod 23 tis. a přitom moje máma, dělnice, pracovala sotva 23 let, zbytek invalidní důchod má důchod 20 tis. To opravdu nejsou velké rozdíly mezi lidmi. Právě mamka mi celé dětství do hlavy vtloukala, že se mám učit, abych se měla líp než ona a babička bohužel, ačkoliv jsem VŠ, mám jen o pár tisíc větší plat než ona důchod. Tak to nějak nevyšlo no. 😂
Ale zase na druhou stranu - mám asi lehčí práci. Ráno si kecnu do židle a produkuju mentální práci. Takže z práce nechodím unavená a do těch 68 to snad dám. Nohy mi sloužit nemusí, nějak se snad dobelhám, ale potřebuju ruce a hlavu. Tak snad. Mě se v podstatě i ulevilo, že vlastně do důchodu možná ani nepůjdu. Já se ho docela bála, kvůli tomu, že bych nezvládla poplatit bydlení. Takhle mám naději, že budu makat dlouho a že pak rovnou umřu a bude. 😇
@petrasipkova1 přečti si to prosím po mně ještě jednou. Jediné co celou dobu píšu je, že nikdo CELÝ život nepracoval, hodně lidí vubec nevnímá problematiku v souvislostech a velká část lidí, kteří si pořád stěžují na nízké důchody, mají vůči svým odvodům ještě důchody velmi slušné.
To Etinka se tady začala vymezovat proti "lékařům, inženýrů a učitelům", kteří by bez družstevnic a pekařeů umřeli hlady 😀. Není důvod, aby měl každý diplom. Je plno vysokoškoláků, kteří mají nízké platy a plno řemeslníků, kteří mají velmi vysoké platy. Jen je nutné si uvědomit, že v první řadě se má každý postarat sám o sebe, na stát se spoléhat jen pokud se dostane do nějaké složitější životní situace (což je samozřejmě i důchodový věk, ale není možné si myslet, že když budu 35 let platit měsíčně 5 tisíc, takže pak můžu dalších 30 let brát 3x vyšší důchod než byly ty moje odvody +seniorské výhody) a hlavně, že jsme na pokraji opravdu vážné rozpočtové krize a že šanci na bezbolestná řešení jsme už dávno propásli.
Tím už ale končím. Dobrou noc.
@ilonne tak píše tam ze 35 let není takový věk, ze si mohli jít doplnit vzdělání….. na to reaguji. Ano, nejsou v důchodech tak veliké rozdíly jako v platech, protože tady máme zavedený nějaký solidarni sociální systém. Je to stejně jako zdravotní pojištění. Někdo je u doktoru pečený vařený, já chodím jen k zubari, kde si vše platím a jednou za 2 roky na prevenci. Stejně je to u důchodu, manžel odvádí sociální pojištění ve výši důchodu obou jeho rodičů, kteří byli učitelé cely život, teď je jim 80. Takže jsou 20 let v důchodu. Pracovali od 20 let. Myslím, ze by jsme byli skvělá země kde se mají lidi fakt dobre, kdyby to ti uzasni inženýři na nejvyšších pozicích nerozkradli.
@etinka ten predcasny odchod do duchodu, bobuzel udela dost korunek ve vypoctu duchodu. Cim vyssi duchod je, tim vic dostane člověk pridano pri kazde valorizaci. Jednoduše vyšší duchod stoupa rychleji a vice, nez ten nizsi. ☹.
Kdyby dla tva maminka do duchodu v radnem terminu, mohla mit o neco vic, tím pádem i vyssi kazdou valorizaci a dnes o nekolik tisíc vyssi duchod.
@smajlinka Tak diplom (jak jsem i sama si ověřila) ti dá možnosti, ale nezaručí vyšší příjem. Spousta řemeslníků vydělává hodně slušné peníze, zatímco my úředníci s velikou bereme sotva průměrnou mzdu...
Já u dětí budu vyžadovat, aby měly maturitu (pokud už na základce nebudou mít čtyŕky), zo je za měvtakový úplný základ, jestli půjdou dál na VŠ, bude na nich. Ač máme s mužem oba VŠ, rozhodně se neřadíme mezi nadprůměrně vydělávající, co se topí v penězích
Pro zajímavost srovnání životní úrovně důchodců a pracujících od roku 1994:
https://twitter.com/LukasKovanda/status/1599753...
@etinka přesně jak píše
@marcicek84 tvoje mamka šla do předčasného duchodu a to jí tu výši důchodu o dost snižuje. Každý kdo se k tomuto kroku rozhodne s tím musí počítat a nedivit se pak, jak je nízký.
@prejeta_zaba jenom k vašemu výlevu, myslíte , že důchodci v mládí nelítali od čerta k ďáblu, neřešili malé děti, bydlení? Jsem chvili v důchodu po 47 letech, 20 nemám, práci v oboru už nedávám, děti nám bohužel taky nikdo nehlídal. Hypotéky nebyly takže se bydlení muselo řešit mnohem skroměji a prvně našetřit. Měli jsme to "snažší" v tom smyslu,že nebylo tolik lákadel a množností utrácet jako teď. Mimochdem, když se narodil 1. syn byla jen nemocenská 6 týdnů a potom nic.
@daruna tak to aai nebylo tady v CR, protoze tady je rodicovska uz od roku 1950, kdy byla 18 tydnu. Od roku 1970 byla uz 1 rok. Takze pokud jste ted chvili v duchodu, jste cca rocnik 1960 a deti jste mela nekdy v 80.letech. To byla rodičovská (presny nazev "dalsi materska") uz 3 roky 😉
Navic byly vsude statni jesle.
A k tomu bydleni. Hypoteky sice nebyly, ale druzstva ano. A za par pracovnich vikendu jste mela byt prakticky zadarmo. Pomalinku splacela anuitu a na prelomu tisicileti uz krasne jen papirove prevedla do osovniho vlastnictvi.
@swan42 Pravdu máte pouze částečně, na první dítě nic až na další a kdo ho hned neměl tak smůla, další mateřská placená nebyla, držení místa pouze jeden rok, státní jesle ano, ale dostat se tam velký oříšek, totéž školka,stavba bytu opět, pokud se zrovna na malém městě vůbec něco stavělo a pár víkendů to taky nebylo, třeba na přijetí do školky se taky muselo na akce Z, ono nikdy nic není zadarmo. Ale já si nestěžuju, výchozí pozici v době mého mládí jsme měli s vrstevníkama dost hodně podobnou všichni a je to jen o tom jak kdo žil a jak s životem naložil.
Já třeba dnešním maminkám dlouhou placenou mateřskou moc přeju a naopak je mě ještě dneska zle z toho jak jsem ráno v 6 tahala syna z postele v roce.
Jo a v roce 2022 se narodilo o 9000 mene deti nez v predchozich letech napr. v roce 2020 ci 2021 ale i driv,takze zase bude chybet 9000 danovych poplatniku? To clovek nevi,zda se smat nebo brecet...
@hojda Já taky nesoutěžím ani si žádné zásluhy nenárokuji, doba byla a je zase jiná, původně jem jen reagovala na výlev "žaby". A souhlasím, že když něco chci musím na to mít. mě třeba různé dotace, kompenzace, dávky vytáčí dlouho a hodně, tam by se mělo víc šetřit a přemýšlet na co a proč.

@kupi jo, i takové případy samozřejmě jsou. Ale z takových lidí většinou cítím pokoru, to z paní Etinky fakt ne. Tam cítím spíš právě to komunistické myšlení Státe starej se a po nás potopa, Ja jsem dělník a kdo je víc... Nehledě na to, že pokud je jim 68, tak revoluce byla když jim bylo 35 a to ještě rozhodně není pozdě na to si doplnit vzdělání. Ale tak to samozřejmě jen fabuluji, neznám jí. I když komunisti byli svině, tak lidí, kteří opravdu nemohli z kadrových důvodů studovat, zas nebylo tolik.